Tribuna/Футбол/Блоги/Все за правилами/Симфонія для англійського ріжка

Симфонія для англійського ріжка

Знову про «гостинність» ФК «Інгулець»

Автор — Урфін Джюс
11 октября 2018, 15:26
21
Симфонія для англійського ріжка

Степ? Який ж це степ…? У нас є і в'язниця, і гімназія, і суд ...

із к/ф «Безіменна зірка»

Михаїл Себастіан «Steaua fără nume»

ПРЕЛЮДІЯ

ФК «Інгулець» заслужив перемогу за спортивним принципом над ФК «Металіст 1925» у матчі 8 туру чемпіонату України Першої ліги. І це навіть не обговорюється! Крапка.

ЛІБРЕТО

Прочитавши інтерв'ю президента ФК «Інгулець» пана Поворознюка сайту FootBoom, перший образ, що виник - пан, а навколо кріпаки, які на питання: «Чиї це поля?», хором кричать: «Маркіза, маркіза, маркіза!..» Як там?.. Теж, як і пан, у якого брали попередньо інтерв'ю, призабув...

Трохи заспокоївшись і зрозумівши, що такі поворознюкі, на жаль, - це частина нашого суспільства і нікуди, знову таки на жаль, від цього поки що не дітися, вирішив для себе все ж розібратися із ситуацією, оскільки, хоч і редакція шановного FootBoom й акцентувала увагу на «послухати інший бік конфлікту», але всіх відповідей так і не отримав... А на ті слова, що прозвучали з вуст глави прес-служби ФК «Металіст 1925», не як офіційна інформація, а як пост на Гостьовій, не було ні вибачень, ні пояснень, а була суцільна брехня. Тому спробуємо це викласти, так би мовити, у фактах і документах, а не нахрапом і псевдоавторитетом.

АЛЛЕГРО, АНДАНТЕ, СКЕРЦО... І ЗНОВУ АЛЛЕГРО... ©

Епізод перший. Ігрова форма

АЛЛЕГРО

Як кажуть філософи:

Форма визначає зміст.

А філософи брехати не будуть.:) Мати наук, так би мовити! :)

Свій коментар, звернений до вболівальницької аудиторії, Олександр Бєлицький (глава прес-служби ФК «Металіст 1925» - прим. автора) почав з того, що вказав на те, що приймаюча сторона нібито навмисне створила гостям проблему з вибором кольору форми.

Давайте тепер розберемося самі, якщо вже про це ні FootBoom питання не задав, ні пан Поворознюк вирішив цю тему не піднімати.

Як відомо, згідно з Регламентом змагань, господарі матчу мають право вибору варіанту своєї ігрової форми, а команда гостей одягає вже те, що підходить зі своїх заявлених варіантів, при цьому делегат матчу затверджує обидві форми з урахуванням, щоб їх кольори контрастно відрізнялися один від одного.

Повернемося роком раніше і згадаємо, як ФК «Інгулець» помпезно представив свою нову, потрібно визнатися доволі симпатичну, футбольну форму.

Красуня «домашня» була представлена у клубних жовто-червоних кольорах, а «гостьова» - в червоно-чорному.

Таким чином, обери господарі перший варіант – «Металіст 1925» одягає свою «гостьову» синю,

обери другий – «Металіст 1925» обрав би, вірогідно, жовту.

Але, чи то форма у «Інгульця» не висохла після прання, чи то просто з шкідливості... Тобто, команда з Петрово вирішила скомбінувати свою ж форму на радість…(допишіть самі) і «зло ворогам».

Тобто, вирішили «зробити, як зробили», як пише автор поста на Гостьовій харківського клубу. Інших причин (ну не прання ж тут винне!) особисто я не бачу. Довелося гостям викручуватися та креативнічати. 

 

У червоно-чорному - це арбітри (на всяк випадок) :)

До речі, поки готувалася «симфонія» ФК «Інгулець» знову зіграв домашній матч у тій самій формі за кольором проти СК «Дніпро - 1». Тільки чомусь дніпрянам делегат ПФЛ дозволив грати у жовтій (точніше практично чорно-жовтій) формі. Подвійні стандарти чи хтось з двох дальтонік?

АНДАНТЕ

Регламент Всеукраїнських змагань з футболу серед команд клубів Першої ліги сезону 2018/2019

Стаття 22. Порядок прийому команди гостей Клуб-господар поля повинен не пізніше, ніж за 5 (п’ять) календарних днів до проведення матчу (якщо він не запланований для телевізійної трансляції), визначити місце проведення і час його початку, а також колір форми (футболка, шорти, гетри) польових гравців і воротарів та письмово повідомити про це клуб гостей та ПФЛ.

СКЕРЦО

Звернувшись до керівництва ФК «Металіст 1925» з питанням щодо отримання ними повідомлення від ФК «Інгулець» відносно кольору форми, в яких планують грати господарі, було з’ясовано, що інформація від «Інгульця» щодо форми дійсно була, і «Металіст 1925» був готовий грати у будь-якій своєї, але щоб отакої комбінувати!.. Не простіше було господарям обрати інший варіант? І взагалі, які саме варіанти форми заявив «Інгулець» на цей сезон? Наприклад, із «Зіркою» взагалі у всьому чорному грали. Тобто, виходить шорти чорні відповідно є? Відповідь на останнє питання щодо заявки форми ФК «Інгулець» на сезон на жаль отримати не вдалося.

Чи то регламент недосконалий, чи то ФК «Інгулець» де-юро нібито нічого не порушив, чи то інспектор матчу не звернув увагу…

Епізод другий. ВІП гості

АЛЛЕГРО

Пан Поворознюк в своєму інтерв'ю FootBoom заявив наступне:

Те, що я не дозволив керівництву "Металіста 1925" знаходитись у ВІП-ложі, – дізнався із інтернету. Там було біля десяти вільних місць і не пустити людей... Мені смішно, адже я навіть не знаю, що вам сказати. Це просто якась маячня.

Що ж каже, як це прийнято називати, «інша сторона». А ось інша сторона, в особі одного із засновників клубу, який був присутнім на матчі в Петрово стверджує, що після звернення до того ж Мансурова представників ФК «Металіст 1925» з проханням надати місця керівництву і засновникам клубу (а їх було аж цілих ДВІ(!) особи) у ВІП-ложі стадіону останній відповів:

Там сидит мой президент и он не хочет, чтобы там присутствовали чужие. Поэтому, для вас, ребята, есть вот этот секторок (находится между скамейкой запасных игроков ФК «Ингулец» и угловым флажком – прим. Олександр Бєлицький).

Краще треба було сказати: «…мой господин». Так було б правдивіше.

Як поруч сидять у ВІП-ложі президенти «Барселони» та «Реалу», пан Поворознюк та його підлеглі мабуть не уявляють. І це зрозуміло.

Може бути, що хтось із керівництва або засновників ФК «Металіст 1925» чимось образив пана? Може це його відповідь на те, що його, або делегацію його команди погано зустріли в минулому або позаминулому році у Харкові?

Спробував розібратися з цим питанням і звернувся безпосередньо до генерального директора харківського клубу Володимира Івановича Лінке. Напевно, одного з тих, хто за словами пана Поворознюка «мислить неадекватно».

 

Володимир Іванович надав екземпляр листа про персональне запрошення пана Поворознюка на матч «Металіст 1925» – «Інгулець-2» в минулому сезоні.

Пан президент ФК «Інгулець» не відгукнувся на запрошення аж ніяк: ні сам не приїхав, не відповіді харків’яни не отримали ніякої – ні адекватної, ні будь-якої…

Але генеральний директор ФК «Металіст 1925» дав чітко зрозуміти, що на наступну домашню гру знову таки буде запрошувати пана Поворознюка у гості. Ось таки вони харків’яни…

У нас є бажання спілкуватися з усіма, хто працює у футболі та створює продукт, -

Володимир Лінке.

І це не зважаючи на те, що у «Металісті 1925» пам’ятають, що пан Поворознюк особисто голосував «ПРОТИ» прийняття харківського клубу в професійний футбол.

Повернемося до ВІП-гостей. Ця категорія вболівальників «Металіста 1925» не стала роздувати з цього якусь проблему (на жаль, не вперше з таким зустрічатися) та не стали собі на футболку робити напис «ПАХАН-ЗАСНОВНИК», а просто зайняли місця поруч з іншими вболівальниками "жовто-синіх" (або як там їх назвав пан?). Більш того, навіть на екскурсію в «зоопарк» ім. Поворознюка потрапили. 

АНДАНТЕ

Регламент Всеукраїнських змагань з футболу серед команд клубів Першої ліги

Стаття 21.Обов’язки клубу-господаря поля 1.4.5 Клуб-господар поля зобов’язаний безкоштовно надати клубу гостей, згідно з поданою письмовою заявкою, не менше 5 (п’яти) відсотків місць у ложі для почесних гостей (VIP).

СКЕРЦО

Те, що було порушено Регламент це півбіди, але те, що були вщент порушені всі етичні, гостинні норми та принципи… Оце вже біда… І що саме означає термін «адекватність» – це питання хай вже залишається на совісті панів з Петрове. Звичайно, у разі її наявності…

Висновок: ФК «Інгулець» порушив Регламент (ст. 21 п. 1.4.5), дії керівництва господарів хамовиті, а їх попередні відповіді брехливі.

Епізод третій. Вболівальники. Частина 1

АЛЛЕГРО

Як і встановлено Регламентом, ФК «Металіст 1925» заздалегідь направив на адресу приймаючої сторони відповідного листа з інформацією про приїзд на гру своїх уболівальників. Що тут сказати про цих уболівальників? Так, дійсно, можна погодитися з петровським президентом – вони у «Металіста 1925» якісь «ненормальні». Де це бачено, щоб за не одну сотню кілометрів та за свої кровні… за командою, та ще першої, а не прем’єр-ліги, їздило до сотні, а іноді й більше осіб? Причому деякі так взагалі - цілими сім'ями їдуть! Точно «ненормальні»! Сиділи б дома... Ну, або на дачі там... ріпак вирощували, курочок розводили... Ні ж, пруться!..

Як ви розумієте, це була іронія. :)

Так, харківська команда може пишатися своїми по-справжньому відданими вболівальниками, які в будь-яку пору року долають будь-які відстані, щоб підтримати свою улюблену команду! Саме «Металіст 1925» перебуває на другій сходинці з відвідуваності матчів серед УСІХ футбольних клубів України, поступаючись лише київському «Динамо», залишивши позаду і «Шахтар», і «Карпати», і «Чорноморець», і «Дніпро», і «Зорю».

Повернемося до матчу 8 туру. Господарі дуже готувалися до приїзду «дорогих» гостей і зварили(!) (в сенсі зварювання зварювальним апаратом, а не приготування кулішу, як це було скажімо в по-справжньому гостинному Первомайську) СЕКТОР-КЛІТКУ! Три ряди сидінь, пластикові сідушечки... Мабуть творцям здавалося, що файно… Ось тільки вхід-вихід один і прутками, завтовшки мало не в жіночу руку, обгороджений… Мови щодо окремого санвузла, пункту харчування тощо взагалі не ведеться. Тобто, клітина в зоопарку... Хоча ні... В пристойних зоопарках таких клітин вже не будують. Так... сільський звіринець... 

У своєму інтерв'ю президент «Інгульця» включив, як то кажуть, «задню» і почав нести всяку нісенітницю в своє виправдання про те, що йому ДОПОВІЛИ:

Ця "клітка" – камера тимчасового утримання для тих вболівальників, які порушують правила поведінки на стадіоні. Спочатку їм роблять зауваження, а якщо вони його не виконують, то їх просто садять у "клітку" до з'ясування обставин.Що я не правильно зробив? Ось для цьогоя зробив у нормальному місці "клітку", щоб усі її бачили. Якщо поліція когось туди посадить... Раніше так і було. Така "камера" повинна бути по регламенту! Для тих людей, які не вміють себе поводити у суспільних місцях та на стадіоні. Нашу "клітку" хтось побачить зі сторони і подумає: "Ого, не потрібно буянити, краще нормально вболівати". 

АНДАНТЕ

1.  Конституція України (доречі – Основний Закон)

Розділ II. Права, свободи та обов'язки людини і громадянина Ст.ст. 21, 28, 29.

2.  Кримінальнийкодекс України (з коментарем) ст. 136

3.  Регламент Всеукраїнських змагань з футболу серед команд клубів Першої ліги

Стаття 21 Обов’язки клубу-господаря поля 1.4.10. У разі наявності офіційної заявки клубу гостей щодо організованого виїзду своїх глядачів клуб-господар забезпечує для них: - спеціально відведений сектор стадіону місткістю не менше 5 (п’яти) відсотків від загальної кількості місць із окремим входом та наявністю доступу до окремих санітарно-гігієнічних приміщень та пунктів харчування (гостьовий сектор).

СКЕРЦО

Людина взагалі нехтує будь-якими законами та принципами гостинності.

Про який це Регламент пан каже? Чому саме «доповіли», а що, особисто не знали? Про які це «камери» на стадіоні? Або це він до Статуту гарнізонної та вартової служби Збройних Сил в частині, що стосується гауптвахти і дисциплінарного батальйону, переплутав? Або камеру з приміщенням?

А якщо щось і неуважно він вивчив, то де така ж саме «клітка» в районі фан-сектора господарів? Що за подвійні стандарти? Або він хотів тхора і курку в одну клітку саджати?

Навіть якщо це і так, то на якій підставі і хто буде виносити рішення посадити в клітку?

Висновки: часткове порушення ст. 21 п. 1.4.10 Регламенту; підстави щодо сумніву дотримання вимог чинного законодавства України.

Епізод четвертий. Вболівальники. Частина 2

й знову АЛЛЕГРО

Далі - більше...

Як ви звернули увагу, то пан Поворознюк розповідає журналісту про те, що саджати до «клітки» (він навіть слова цього не соромиться у контексті того, що відбувається) буде виключно хуліганів.

Що ж відбувалося насправді?

Мені вдалося поспілкуватися з одним з учасників виїзду - Олександром.

Олександру 46 років, він є членом Клубу вболівальників «Металіст 1925» і приїхав на матч в Петрове з Харкова разом з дружиною та сином на своєму автомобілі, а це, на хвилиночку, більш, ніж 700 км в обидва боки.

Ось які цікаві речі, підтверджені документальними фактами, розповів Олександр:

Приїхавши за півтори години до матчу, попрямував до каси для придбання квитків на всю родину. Касир для більшої впевненості поцікавилася: чи є ми вболівальниками «Металіста 1925» (Олександр і його син були вдягнені в футболки з символікою ФК «Металіст 1925» і були з клубними шаликами-«розами» - прим. автора) і, отримавши стверджувальну відповідь, продала три квитка в «гостьовий», як було нею сказано, сектор. Гостьовим сектором на квитку значився «Сектор 9». Благо стадіон в Петрове дозволяє його оглянути не тільки зовні, але й зсередини,навіть не заходячи до нього. Яке ж було наше здивування й обурення, коли ми з сім'єю побачили у що нас збираються засунути! Моєю реакцією було звернення до начальника служби безпеки нашої команди з даною проблемою... Або навіть точніше – його інформування, бо не важливо,що за подальші були б дії, ні я, ні члени моєї родини, та, думаю, й інші вболівальники туди не стали б залазити . Так, саме «залазити», а не входити!. Після чого попрямував назад до каси з метою здати цей ганебний квиток.

Ось саме ці квитки, на ті саме місця, куди повинні були зі слів Поворознюка садити «дебілів». А то, що в «клітці» напис «Сектор 9» - це чудово видно на всіх фотографіях. Тобто, виходячи з логіки президента ФК «Інгулець», - ти дебіл з самого початку, якщо вболіваєш за «Металіст 1925». 

І тільки перед самим початком матчу керівництво «Інгульця» спробувало «перевзутися в повітрі» і запропонувало змінити квитки з «клітки» на квітки на «Сектор 1».

Ще б пак, до того моменту соцмережі вже гули обуренням від такого ставлення.

І це тільки найм'якше... Не хочеться уподібнюватися... 

АНДАНТЕ

Олександр Поворознюк для сайту FootBoom:

Це ж клітка не для нормальних уболівальників, а для дебілів, які неправильно себе поводять. Із-за цього їх туди кидають і закривають. На кожному стадіоні повинно це бути! І в мене є. Ми спеціально цей сектор встановили на видному місці, щоб усі його бачили і думали головою перед тим, як щось робити неправильно.

Та й взагалі до якої категорії стадіонів відносить стадіон ім. Поворознюка сам пан Поворознюк: «першої», «другої», «третьої» чи може «еліт»? 

СКЕРЦО

Суцільна брехня та спроби вибілити ситуацію від пана Поворознюка. 

Епізод п’ятий. Під час матчу

АЛЛЕГРО

Дуже дивно якось поводили себе представники сторони, що приймала, й під час матчу.

Виявляється для них це дико, коли люди не просто лускають насіння, матюкають арбітрів і дудять до нестями в свої дудки, а виявляється ще й кричать речівки в підтримку своєї команди, співають пісні та влаштовують перфоманс. А як же висловлювання Поворознюка?

Вболівай, кричи, божеволій, але чинити беззаконня я не дозволю!

Воно взагалі сприймається як суцільний цинізм та стьоб.

Щодо конфлікту, який мав місце безпосередньо на першому секторі.

Після того, як вболівальники «жовто-синіх» зайняли свої місця на секторі 1 стадіону, почали

вболівай, кричи, божеволій…

та вивісили свої банери з підтримки команди та ідентифікації своєї присутності на виїзді, саме пан Поворознюк, особисто, й тому є свідки, зателефонував комусь з клубу та наказав:

убрать этих дыбилов оттуда и посадить в свой "сектор".

Почалася штовханина, двох уболівальників місцеві правоохоронці вивели за межі стадіону.

Але в своєму інтерв’ю президент ФК «Інгулець» все списує на те, що його рекламу закривало:

Ми попрохали харківських фанатів перевісити їх в інше місце, наприклад, в задній частині сектору, але вони відмовились. Ось із-за цього почались розбірки.

А яка взагалі реклама на гостьовому секторі? Чи то все ж таки сектор 1 таки не гостьовий? А гостьовий все ж таки первинно сектор 9, а ні яка вона не «камера для затриманих», як указую пан Поворознюк?

І взагалі, що робили працівники правоохоронних органів від початку матчу у так би мовити «чаші стадіону», ще коли й гра не розпочалася, не то, що якісь «розбірки»? І що каже про це Регламент? І де був інспектор матчу та, що на це він відмітив у своєму рапорті? 

АНДАНТЕ

Регламент Всеукраїнських змагань з футболу серед команд клубів Першої ліги

Стаття 21 Обов’язки клубу-господаря поля 1.3.10. У разі неможливості припинення силами служби безпеки футбольного клубу та обслуговуючим персоналом протиправних дій глядачів на території стадіону керівник служби безпеки футбольного клубу надає письмове звернення до уповноваженого працівника органу Міністерства внутрішніх справ, який здійснює загальне керівництво нарядами міліції, про необхідність введення міліції на територію стадіону, у тому числі безпосередньо на трибуни.

Чи може юристи «П’ятихатської» базуються на тому, що раз «міліції» вже немає, а є «поліція», то й цей пункт Регламенту можна й не виконувати? 

СКЕРЦО

Порушення Регламенту:

Якщо «клітка» – це, зі слів пана Поворознюка, «камера тимчасово затриманих», то виходить, що гостьовий сектор на стадіоні в Петрово відсутній.

Гостьовий сектор – відокремлена частина місць для глядачів/вболівальників на стадіоні, призначена для перегляду матчу винятково глядачами/вболівальниками клубу гостей. 

й знову АЛЛЕГРО

Щодо загальних питань організації безпосередньо матчу незалежно, хто приїхав до вас У ГОСТІ. Навіщо починати гру о 19:00, в темний час, коли освітлення на стадіоні зовсім ніяке, а в районі кутових взагалі потрібно з шахтарським ліхтариком на голові грати? Питання, як розумієте, риторичне… 

АНДАНТЕ

Регламент інфраструктури стадіонів та заходів безпеки проведення змагань з футболу

Глава III. «Вимоги і обмеження до структурних складових спортивної споруди – стадіону» Стаття 5 «Футбольне поле, ігрова зона, трибуни і приміщення» 5.32. Освітлення Для матчів, на яких не проводиться телевізійна зйомка, кожен стадіон повинен бути обладнаний системою освітлення, яка підтримує мінімальну середню горизонтальну освітленість в межах 500 Lx (люксів). Для матчів, на яких проводиться телевізійна зйомка, кожен стадіон повинен бути обладнаний системою освітлення, яка забезпечує вказані нижче вимоги, а також вимоги по рівномірності освітлення наведені у таблиці (Додаток № 3). Різниця освітленості в сусідніх точках (Gradient) має становити не більше 30% для стадіонів, на яких проводиться телезйомка. Кольорова температура ламп має бути не меньше 4500 K, рекомендовано 5000-6000 К, індекс передачі кольору світла (RA) не менше 65, рекомендовано 80-90. 

СКЕРЦО

Якось дивно виглядає – п. 3.7.12 ст. 3 Глави ІІ «Інфраструктура стадіону та його функціонування» вивчили або просто «доповіли», а про п. 5.32 Регламенту інфраструктури стадіонів та заходів безпеки проведення змагань з футболу забули.

Висновок: порушення Регламенту інфраструктури стадіонів та заходів безпеки проведення змагань з футболу.

Але тут вже питання не тільки до «Інгульця» та його керівництва, а й до інспекторів ПФЛ та ФФУ. 

Епізод шостий. Два полюси сільського «біляфутболу»

АЛЛЕГРО

Що ще потрібно знати про хамство та брехню? Може це?

Олександр Поворознюк:

Знаєте, якби "Металіст 1925" у нас виграв, то нічого б цього не було в інтернеті. Мені раніше доводилося бувати на "Дніпро-Арені" і там дуже часто кричали: "Металіст - каманда ..." Якось далі не пам'ятаю. От просто хоч убийте, але забув останнє слово (сміється).

Знаєте, так і хочеться спитати… Ні, не у Поворознюка, а у президентів ПФЛ та ФФУ: «Що це було, шановне панство?! Чи ви всі глухі та сліпі? А може це новий тренд від президентів клубів – ображати честь та гідність суперників?!»

А пану Поворознюку пораджу зателефонувати хоча б до села Роздол, де два роки потому грав у аматорах «Металіст 1925» і до речі програв, навіть «влетів» - 4:0 (!!!) місцевій «Таврії-Скіф». І що? Заворушення з правоохоронцями були? Півсела спалили? Команду господарів образили після цього? Ні!!! Правоохоронці допомогли вболівальникам «жовто-синіх» з транспортом, щоб доїхати до найближчої залізничної станції. Після програного матчу «ненормальні» з місцевими ще й товариський матч зіграли. Ось як, пан Поворознюк, треба поводитися з гостями! Тоді й до вас повага буде! 

АНДАНТЕ 

цього разу не буде – «оркестр» грати не хоче. Імпровізуйте самі! 

СКЕРЦО

Програвати та поводитися себе харків’яни вміють, аби тільки у особливо «активних» терпець не урвався. Ми ж усі РІЗНІ! Лише футбол усіх об’єднує. Тому що футбол – це не гра, це наше життя! 

КО́ДА

Хотілося б побажати пану Поворознюку не тільки розвивати свій клуб, будувати новий стадіон, а й з повагою ставитися до суперників.

"Respect" означає повагу, а повага є основоположним принципом футболу!

І тут не так важливо: хто виграв в окремо взятому матчі, а хто програв. Важливо, що гостинність деяких обмежується гратами, а культура спілкування також на рівні цих самих ґрат...

Дуже шкода, що ПФЛ не відреагувала на грубі та системні порушення демократичних норм і відверте хамство у відношенні до іншого клубу. Але сподіваюся, що ПОКИ ЩО

Лучшее в блогах
Больше интересных постов