Tribuna/Футбол/Блоги/Українська Прем'єр-Ліга/Бразильці в Україні. Хто був першим в історії Української Прем'єр-Ліги?

Бразильці в Україні. Хто був першим в історії Української Прем'єр-Ліги?

Важко повірити, але перший бразилець в Чемпіонаті України з’явився не в «Шахтарі» або «Динамо», а в «Дніпрі».

Автор — Maks Nuzhdiak
30 марта 2020, 13:31
2
Бразильці в Україні. Хто був першим в історії Української Прем'єр-Ліги?

Бразильці є лідерами за чисельністю серед легіонерів в Українській Прем’єр-Лізі. Проте до 1996 року Чемпіонат України не міг похизуватися великою кількістю гравців з-за кордону, тим більше бразильцями: їх взагалі не було.

Першим «Пеле» в Україні став Емерсон Луїс Фірміно, котрий перейшов у «Дніпро» усередині сезону 1995/96. У той час головним тренером дніпрян був німець Бернд Штанге і під його керівництвом Емерсон забив 7 голів у 14 матчах. Серед них переможні м'ячі у ворота «Миколаєва» та «Ниви», дубль «Карпатам», які допомогли команді у підсумку здобути бронзу попри їхню вкрай нестабільну гру, а самому футболісту дістати прізвисько «Мерседес» від уболівальників та тренера. 9 червня 1996 року футболіст зіграв свій останній матч у Києві проти «Динамо» й назавжди попрощався з Україною.

До переходу у «Дніпро» Емерсон впродовж 5 років встиг пограти у Німеччині за «Гамбург» та «Гольштайн», у бразильському «Васко да Гама» і «Сенан Бельмар» у Японії. У попередніх клубах гравець майже не отримував ігрової практики, а перебрався до України у статусі вільного агента, тренуючись у Бразилії із місцевими командами.

Цікаво, що Емерсон завершив кар’єру лише 4 роки тому – у 42 роки виступаючи за німецький «Іцтего». За підрахунками статистиків, упродовж своєї буремної кар'єри Луїс Емерсон Фірміно забив 79 м'ячів у 186 зустрічах, зіграв у 19 клубах 10 різних країн. Окрім Німеччини грав ще у Нідерландах, Катарі, Китаї, Ізраїлі, Мексиці та Гондурасі.

Лучшее в блогахБольше интересных постов