Tribuna/Хоккей с мячом/Блоги/Український флорбол/Згадаємо найкраще: топ-5 матчів сезону 2019/20 під егідою УФФ

Згадаємо найкраще: топ-5 матчів сезону 2019/20 під егідою УФФ

Ця стаття стане відповіддю на питання: «З чого розпочати знайомство з українським флорболом?» з боку нової аудиторії та приводом згадати все читачам, які уважно стежили за перебігом подій в українських чемпіонатах, адже ми вам покажемо найкращі матчі, які пройшли під егідою УФФ в сезоні 2019/20.

Автор — Павел Локшин
7 июля 2020, 12:09
8
Згадаємо найкраще: топ-5 матчів сезону 2019/20 під егідою УФФ

Доброї години кожному, хто зайшов на цей блог!

 Перед тим, як розпочати, ми б хотіли подякувати вам за потужний фідбек під минулою статтею. Для нас було великою честю потрапити в тижневий топ від адміністрації сайту і без вас, шановні читачі, нічого б не вийшло. Отже, настав час годувати вас новим контентом.

 Ми продовжуємо знайомити нову аудиторію зі всесвітніми флорбольними традиціями, а читачам, які вже знайомі з даним видом спорту, давати цікавий журналістський матеріал, якому немає аналогів в Україні.

 Нагадаємо, що в минулій статті ми вам розповідали про екзотичні країни, які грають у флорбол. Таких досить багато і їх вистачить на те, щоб створити цілу рубрику, але сьогодні ми не будемо користуватися глобусом, зараз буде цілком достатньо мапи рідної України, адже мова піде про протистояння вітчизняних команд. 

 Українська федерація флорболу має чотири дорослих ліги: Вищу, Першу, Жіночу і Другу. До речі, остання була сформована у 2019 році, адже команд стає все більше і більше. Було зіграно дуже багато ігор і серед них були яскраві, драматичні, навіть, можна сказати, голлівудські матчі.

Ця стаття стане відповіддю на питання: «З чого розпочати знайомство з українським флорболом?» з боку нової аудиторії та приводом згадати все читачам, які уважно стежили за перебігом подій в українських чемпіонатах, адже ми вам покажемо найкращі матчі, які пройшли під егідою УФФ в сезоні 2019/20.

 До речі, другим буде особливо цікаво, адже топ сформований не суб’єктивною думкою автора, а народним голосуванням серед підписників Telegram-каналу «Українська федерація флорболу». Поїхали!

5 місце

Жіноча ліга. 3 тур. Лемберг (Львів) 2-2 КФК (Київ)

 Флорбол вважається результативною грою, адже якщо проаналізувати очні матчі навіть найкращих колективів світу, то глядачі мають право розраховувати на те, що сумарно команди відзначаться мінімум шість разів, але матч топових команд цьогорічного розіграшу став виключенням. В складі обох команд є флорболістки, які заграні за збірну України, тож на якесь аматорство та низькосортну гру на полі не було ніякого натяку. Тільки професійний і високоякісний флорбол.

 Столичні спортсменки відзначились першими і майже пішли на перерву з перевагою в рахунку, але «Лемберг» все ж таки зміг закинути м’яч «у роздягальню» та намалювати другу одиничку на табло. Чудові контратаки, цікаві комбінації, зразкова індивідуальна техніка – все було в цьому матчі.   У другому періоді все складалося зі схожим сценарієм, але мав відіграватися вже мав «Київський флорбольний клуб», з чим столичні спортсменки і впоралися, незважаючи на те, що лава запасних львів’янок була довша за своїх візаві. Третій період пройшов у рівновазі, проте глядачам сумно не було: і «КФК», і «Лемберг» створювали моменти і не відсиджувалися в обороні, хоч відзначитись нікому не вдалося. Нейтральному спостерігачеві було б прикро, якщо б одна з команд зазнала поразки, тому що обидва колективи заслужили на 3 очки. Це спорт і, нажаль, не можна, щоб обидві команди перемогли, тому фінальна сирена змусила флорболісток по обидві сторони барикад піти на компроміс у вигляді бойової нічиєї.

4 місце

Вища ліга. Скала (Мелітополь) 3-2 Лемберг (Львів)

 Матч цих команд в українському флорболі все частіше починають називати «класичним». Автор цієї статті активно стежить і за футболом, тому він готовий провести аналогію з футбольним протистоянням, яке в Україні рекламують з ідентичною афішою. Отже, є команда, яка ставить зразковий флорбол, регулярно та небезуспішно їздить на європейські змагання, її поважають в Україні та за кордоном. В період з 2010 по 2018 рік колектив завоював 3 срібних та 6 золотих комплектів нагород. З сезону 2013/14 до 2017/18 вітчизняні команди взагалі мали стежити за гегемонією цього клубу в чемпіонаті, адже цілих 5 розіграшів закінчилися його перемогою. Але все частіше близько до вершини таблиці почали помічати молоду та амбіційну команду, яка вже готова нав’язувати боротьбу чемпіону. Отже, під час фіналу розіграшу чемпіонату 2018/19 цій команді вдається перервати золоту серію найтитулованішої команди України. Погодьтеся, якщо б ми трохи змінили числа та роки, то багато хто міг подумати, що мова йде про те, як ще тоді «темна конячка» у вигляді донецького «Шахтаря» вперше взяла чемпіонство, обійшовши те легендарне київське «Динамо». В історії динамівців та мелітопольської «Скали» співпали навіть клубні кольори, а роль тієї самої команди, яка розпочала нову епоху взяв на себе львівський «Лемберг». Ще різницею з футбольним «класичного» є те, що львів’яни, на відміну від «Шахтаря» після переломного сезону взяли друге чемпіонство поспіль в сезоні 2019/20, який і завершився флорбольним дербі, про яке ми зараз і згадаємо.  Отже, 15 березня 2020 року, Запоріжжя приймає завершальний етап регулярного чемпіонату, після котрого мали виявити топ-4 команди, які зіграють в плей-офф. Одним з останніх матчів туру і було «класичне» між «Скалою» та «Лембергом». За турнірною таблицею було все зрозуміло: «леви» гарантували собі перше місце в регулярному чемпіонаті, мелітопольці були на другому, але команди зберегли мотивацію, адже львів’яни йшли на той момент без поразок і було б приємно завершити сезон майже ідеально (не враховуючи нічию зі «Штормом», про яку ми ще сьогодні згадаємо), а «Скалі» треба було довести, передусім собі, що в плей-офф ще нічого не ясно і команді по силам повернути собі титул, обігравши головного конкурента.

Зрозуміло, що гра була дуже емоційною, швидкою та напруженою. Першими відзначилися львів’яни, коли Данило Ревега другим темпом атаки відправив м’яч у сітку. Наступні голи ми побачили в другому періоді. Спочатку Михайло Семенюк снайперським кидком з розвороту відправив ігровий снаряд у ворота, тим самим зрівняв рахунок, але за декілька секунд до перерви «леви» організували контратаку, яку успішно завершив Віталій Черноусов і знову вивів «Лемберг» в лідери. Мелітополь не збирався миритися з таким ходом справ. У заключній частині грі Владислав Дзюба зрівняє рахунок, а переможну крапку поставив Олександр Нікулін, тим самим завдавши «Лембергу» першу поразку в сезоні, залишивши головну інтригу на фінальні матчі.

Через сумну епідеміологічну ситуацію, яка вплинула на всіх нас, ми розв’язку сезону не побачили. «Лемберг» достроково став чемпіоном, але останнє слово сказала все ж таки «Скала».

3 місце

Перша ліга. Норе (Рівне) 7-7 Fearless (Рівне)

Передусім, хочеться наголосити на тому, який шлях проробив «Fearless»: команда, що була заснована в 2014 році, минулого літа відновила існування та на початку сезону 2019/20 заявлялася на Другу лігу, але, перед початком розіграшу чемпіонату, УФФ вирішила все ж таки надати одному з учасників путівку у Першу лігу шляхом передсезонного турніру, який «безстрашні» і виграли, отримавши дострокове підвищення в класі. Якщо ви скажете, що головним завданням команди, яка перейшла в більш сильний дивізіон є спроба закріпитися в центрі турнірної таблиці та запобігати зони пониження, то хлопці з «Fearless» над цим посміються. Команда вправно грала з більшістю команд та зайняла друге місце в Правобережній конференції, що надавало команді з рівного вихід в плей-офф, де і мав визначитися новий учасник Вищої ліги. Проте, нажаль, пандемія коронавірусу мала свої плани на чемпіонат 2019/20, тому за спортивним принципом розіграти путівку до еліти українського флорболу навряд чи буде можливим. Наразі йдуть перемовини між УФФ, «Fearless» та ще двома претендентами, які мали б зіграти в плей-офф про долю цих команд в наступному сезоні, але залишається цілком можливий варіант, де б відбулася історія команди, яка за календарний рік пройшла шлях від Другої ліги до Вищої.

Тепер розглянемо матч, який багато хто вважає кращим у Першій лізі і буде правий. Результативну нічию розіграли дві команди з одного міста, тобто цей матч можна назвати «Рівненське дербі». В українському флорболі існує багато протистоянь, яке можна назвати принциповим. Хоч вони проходять без зайвої агресії та непотрібного градусу напруги, в атмосфері безкомпромісної спортивної боротьби, завжди буде особливо приємно похизуватися перемогою над суперником, проти котрого видовищні матчі вже увійшли в традицію. Хоч і в матчі «Норе» та «Fearless» ніхто не вийшов переможцем, цей матч можна вважати показовим у плані жаги до тріумфу. Протягом гри жодна команда не могла відірватися далеко від суперника, але все змінив 3-й період. Здавалося б, «Норе» на початку заключної частини гри відірвався від «безстрашних» на 3 м’ячі. Багато хто міг подумати, що «зелені» просто замкнуться у захисті і будуть зберігати переможний результат. Гра в більш високий флорбол від «Норе» в комбінації з характером «Fearless» призвела до того, що всього за 7 хвилин команда змогла перетворити 6:3 на 6:7, і думати над тим, як відігратися мав вже «Норе». «Fearless» нанесли серйозний удар по супернику, але «Норе» не збиралися просто так втрачати очки і «зеленим» миттєво вдалося зрівняти рахунок. Після того, як рахунок на табло став рівним команди ще мали три з половиною хвилини для того, щоб змінити хід подій, адже за флорбольними мірками цього часу цілком вистачало. Але все ж таки фінальна сирена закінчила матч з двома «7» на табло.

2 місце

Кваліфікація до Чемпіонату світу. Україна 8-7 Велика Британія

Не будемо забувати й про те, що цього року найкращі українські гравці об’єдналися під прапором нашої держави, щоб гідно представити збірну в кваліфікації до чемпіонату світу. Україна зіграла перші офіційні матчі з 2014 року. Звісно, була переможна гра влітку 2019 року у Львові проти Білорусі, був цікавий виїзд на турнір до Швеції, але то були товариські матчі, тож настав час офіційних змагань. Наша команда потрапила до групи з зірковою збірною Швеції та бойових Польщі та Словенії. Ігри групового етапу показали, що в нашої збірної ще дуже багато роботи, проте, навіть один з гравців Швеції, а саме Расмус Енстрьом, казав про те, що Україна приємно шокувала «тре крунур». Регламентом була передбачена битва за престиж, де суперником стала збірна Великої Британії.

Інститут британської збірної бере початок аж у 2000 році. Багато гравців зі складу наших суперників грає в Швеції та Фінляндії. Україна завітала у великий флорбол і тут  кожна команда по-своєму сильна. В цьому наша команда переконалася на початку гри, коли Джон Кук та Конор Свелз закинули два м’ячі в ворота України. Але це не вразило флорболістів з тризубом на формі: Ростислав Кулинич, а потім Мар’ян Корецький зрівняли рахунок та зберегли його до перерви. Проривним для збірної України став другий період, коли завдяки голам того ж Корецького та Кулинича, а також Ігора Грабовика, Михайла Семенюка і Олександра Нікуліна ми змогли закинути п’ять м’ячів поспіль. Перед сиреною британці трохи скоротили відставання та зробили рахунок 7-4 на нашу користь. Третя частина гри була дуже напруженою, адже Велика Британія скоротила перевагу наших гравців до мінімуму, але Ігор Грабовик, хоч і не надовго, трохи розбавив атмосферу своїм голом. Тренер суперника Тім Хідскіс вирішує зняти воротаря, щоб отримати більшість наприкінці гри та це дає результат: за 50 секунд до сирени Ендрю Філд робить рахунок 8-7. Наступає вирішальна частина гри, протягом якої українці професійно відбивали атаки суперника. Кульмінація наступає за секунду до кінця, коли наші захисники порушили правила на куту воротарського майданчику, що є дуже вигідною позицією для вільного удару. До м’яча підходить Марк Джонс, гравець Вищої німецької ліги, один з найкращих гравців у складі противника. Британець наніс точний, влучний кидок, але гравці суперника розчаровано падають на коліна та уходять на свою половину поля, адже воротар Олександр Семенюк чудово обрав позицію та вправся з кидком гравця збірної Великої Британії. Український флорбол святкує першу перемогу головної команди країни на міжнародних змаганнях, а матч проти британців та виїзд у Фредеріксхавн назавжди залишиться в серцях гравців та кожного прихильника цього виду спорту в нашій країні

1 місце

Лемберг (Львів) 7-7 Шторм (Тернопіль)

 «Шторм» провів шикарний сезон та після переформатування складу довів, що він здатний боротися за золото. Отже, якщо подивитися на склад команди, то стає зрозуміло, що тернопільська банда є досить потужним колективом. Не треба забувати й про «Лемберг», який вдруге поспіль взяв чемпіонство. Тож, подивіться: Щербаков, Пронів, Рубай з боку «Шторму» та брати Грабовики, Сабадаш, Кулинич за «Лемберг». Тієї аудиторії сайту Tribuna.com, яка з персоналіями українського флорболу не дуже знайома, поясню, що це дуже класні гравці, які є гравцями збірної України. Тож, матч обіцяв бути цікавим. Так воно і було.

 Гра проходила за шаленої підтримки трибун, адже матч відбувся у Львові. Молодь з клубної академії, родичі гравців основного складу та просто люди, які всюди та будь-коли готові підтримувати команду зі свого міста наче надавали крила «Лембергу». Вболівальники не могли звикнути до рахунку на табло, адже то одна команда, то інша виходила вперед. Гра була настільки напруженою, що прихильники флорболу, що прийшли на СК «Галичина» навіть не помітили як пройшли 45 хвилин запеклого протистояння, на табло був рахунок 7:7 і команди мали грати овертайм. Мали моменти для вирішального м’яча як і «Лемберг», так і «Шторм», але рахунок залишився нічийним. Львів’яни вперше за сезон втрачають очки, але залишаються на той момент непереможеними. «Класна гра. Буду довго згадувати, – з посмішкою ділився 21-й номер команди «Шторм» Станіслав Щербаков, – хотіли перемогти, але й нічия теж хороший результат». Слід відзначити, що кращих гравців, з яких перебували на поле традиційно оголосили після гри, але саме MVP гри стали вболівальники на трибунах, які створили для «Лемберга» атмосферу домашньої арени та великого флорболу.

Гідні згадки:

Вища ліга. Запоріжжя 7-4 КФК (Київ)

Запоріжці, які виступили в ролі дебютанта та, водночас, аутсайдером Вищої ліги, вирішили, що тільки програвати не є дуже весело та на матч проти «КФК» вийшли як на останній бій. Вже на початку поєдинку канадський легіонер запоріжців Стів Хардер відкрив рахунок. Після голу, «КФК» зібралися, зрівняли рахунок, а згодом і захопили лідерство, проте за 20 секунд до закінчення першого періоду «Запоріжжя» зрівняло рахунок. «Зелено-білим» знову вдалося вийти вперед, але кияни все ж таки мали шанси на те, щоб знову змусити запоріжців відіграватся. Все змінив третій період, в якому мотивовані запорожці збільшили перевагу до трьох м’ячів – 7:4, «Запоріжжя» святкує першу перемогу у Вищій лізі.

Вища ліга. КФК (Київ) 5-6 Скала (Мелітополь)

Кияни дуже впевнено провели регулярну частину минулого сезону, де особливо яскравими були матчі саме проти «Скали». Це протистояння стало першим в новому сезоні та було за традицією багатим на події. Особливо яскравим був третій період, де Мелітополь подарував нам шикарний камбек, коли вже ближче до перерви команді вдалося перетворити 5-2 на 5-6 та перемогти у цьому матчі.

Тож, ми вам розповіли про те, що і в рідній Україні можна побачити класні флорбольні баталії, а переглянути архівні матчі та прямі трансляції сезону 2020/21 ви можете абсолютно безкоштовно і будь-де на Youtube-каналі Федерації

Любіть флорбол!.

Фото: Прес-служба УФФ, Офіційні сторінки клубів в соціальних мережах