Tribuna/Хоккей с мячом/Блоги/Український флорбол/Ключка, м'яч, ворота, Сомалі: як грають у флорбол в екзотичних країнах світу

Ключка, м'яч, ворота, Сомалі: як грають у флорбол в екзотичних країнах світу

Автор — Павел Локшин
22 мая 2020, 22:52
4
Ключка, м'яч, ворота, Сомалі: як грають у флорбол в екзотичних країнах світу

 Доброї години всім прихильникам флорболу та українського спорту!

 Ще зовсім нещодавно така спортивна дисципліна, як флорбол з’явилася в нашій країні та нагадувала якусь авантюру для вузького кола людей. Незважаючи на те, що праці з популяризації улюбленої гри залишилося більш, ніж достатньо, наш з вами різновид хокею, який підкорив наші серця вже не можна назвати пустим місцем на шаховій дошці українського спорту: членство в Спортивному комітеті України, переповнений СК «Галичина» на матчах збірної, трансляції ігор головної команди країни на державному телеканалі, клуби регулярно привозять медалі з престижних європейських турнірів. Безумовно, нам ще треба багато працювати, щоб вийти хоча б на рівень сусідів з Польщі, але цими досягненнями на даному етапі ми маємо право та повинні пишатися.  Нинішній рівень українського флорболу дає змогу подивитися з боку на країни, де все тільки починається.

 Станом на сьогоднішній день, зусиллями волонтерів та Міжнародної федерації флорболу,  наша з вами улюблена гра стає все більш впізнаваною в світі. На мапі нижче, ми можемо побачити всіх 74-х країн-членів ІФФ (темним кольором – офіційних, яскравим – потенційних). 

Сьогодні ми вам покажемо країни, які грають у нашу з вами улюблену гру справді по-особливому. Можливо, дізнаєтесь для себе щось нове, можливо десь впізнаєте рідний український флорбол початку 00-х, але в будь-якому випадку має бути цікаво. Поїхали!

Бразилія

Федерація заснована в 1998 році

102 зареєстрованих ліцензійних гравця.

 Якщо гра в Бразилії, де потрібно відправити м’яч у ворота, то одразу футбол? Нічого подібного! Ентузіасти, які займаються флорболом в такій далекій від батьківщини цього виду спорту країні, віддані йому всім серцем. Федерація має активне ком’юніті з десяти клубів:  чинний чемпіон «Хокстар» з міста Куритиба, «Арка», «Паулістана», «Кампінейра» та інші. Особливістю чемпіонатів є те, що команди мають змішані склади з чоловіків та жінок.

 Також колориту бразильським баталіям надають напіввідкриті арени.

До речі, в Бразилії теж є свій «Айсберг». Було б цікаво подивитися на «дербі Айсбергів» , де б лучани зустрілися зі своїми братами за назвою з іншої частини планети.

Тренування команди проводять на відкритому повітрі. Як і в будь-якій молодій федерації, акцент робиться на виховання та розвиток дітей. На офіційному сайті (який, до речі, зроблено доволі якісно), можна знайти методички, прямі посилання на найпростіше флорбольне екіпірування та те, як впровадити тематичний спортивний гурток у школі.

 Збірну команду Бразилія поки що не має.

 Бажаємо нашим бразильським братам та сестрам успіху, сподіваємось ми ще не раз почуємо про прогрес флорболу в цій країні.

Ліхтенштейн

Федерація заснована в 1987 році

106 зареєстрованих ліцензійних гравців

 Звісно, багато хто вже давно знайомий з тим фактом, що в цій невеличкій країні є флорбол. Національна збірна регулярно бере участь в офіційних змаганнях з 2014 року, хоч і за 18 офіційних матчів «червоно-сині» не взяли жодної перемоги.

 Особливості флорбольним традиціям цієї країни надає той факт, що вона не має такої кількості клубів, щоб організувати власний чемпіонат. Звісно, при бажанні можна було б зробити турнір з двох-трьох клубів, але в Ліхтенштейні він всього один! Обличчям ліхтенштейнського флорболу є клуб під назвою «Шаан». Чоловіча команда посідає 1-шу сходинку в своїй групі передостаннього за силою дивізіону швейцарського чемпіонату. У дівчат все трохи гірше: третє місце в найслабшій лізі тієї ж країни.

 Але сам факт, що в країні, яку за населенням можна порівняти з умовним українським Володимир-Волинським, знайшлися люди, які віддають всі сили, щоб рухати флорбол у Ліхтенштейні, змушує поважати місцевих жителів.  Причому розвивати цю спортивну дисципліну в ліхтенштейнців виходить доволі добре. Нагадаємо, що паралельно зі збірною України, вчетверте брали участь у кваліфікації до чемпіонату світу і герої цього розділу статті.

Кот-д’Івуар

Федерація заснована в 2014 році

280 зареєстрованих ліцензійних гравців

Отже, не будемо відходити від цікавих команд, які ми бачили на кваліфікації до чемпіонату світу 2020 року. Багато хто пам’ятає про позитивних африканських хлопців, які влаштовували справжній танцювальний перфоманс після поразок і залишалися на веселій хвилі. Проте, мало хто знає про клубний флорбол цієї країни. Всього в Кот-д’Івуарі є 8 команд: 5 чоловічих, 3 жіночих. В крайньому розіграші першості країни флорбольний клуб «Сент-Бернард» зробив «золотий дубль»: команди обох категорій перемогли в своїх чемпіонатах. Змагання проводяться, скажемо відверто, не в найкращих для флорболу умовах. Команди грають на відкритому повітрі, при цьому (зараз особливо боляче може стати читачам, які грають на позиції голкіпера) на асфальті.

Вектор розвитку місцевого флорболу припадає на студентів коледжів.

Сомалі

Федерація заснована в 2016

100 зареєстрованих гравців.

Особливістю федерації є те, що вона заснована не в Сомалі, а в Швеції. Ініціаторами створення були люди з цієї країни, які проживали на території шведської держави. Так їх зацікавив флорбол, що вони створили федерацію в Швеції, а вже потім поїхали розповідати про нього на батьківщину.

Внутрішніх чемпіонатів у Сомалі не існує, проте, ми бачимо активну збірну.

Спочатку головна команда цієї країни брала участь в аматорських турнірах у Швеції. Незважаючи на те, що на турнірі «Welcome Cup» 2016 року в Гетеборзі команда не була названа національною збірною, а СК «Сомалі», кістяк команди складали саме гравці, які є громадянами цієї країни. Отже, 2016 рік став історичним для сомалійського флорболу, адже команда, яке має пряме відношення до цієї країни змогла перемогти на цьому турнірі.

Команда є активним учасником флорбольного кубку африканських націй. Збірна Сомалі намагається бути конкурентоспроможною серед суперників.

Федерація багато часу приділяє майбутнім поколінням, відкриваючи секції та проводячи презентації серед дітей та підлітків

Фото: Сайт ІФФ, Facebook-сторінки федерацій.