Tribuna/Хоккей/Блоги/Український хокей/Перший міжнародний турнір у Харкові

Перший міжнародний турнір у Харкові

Великий хокей прийшов до Харкова в серпні. У Палаці спорту розпочався перший в цьому місті міжнародний хокейний турнір. На льодовому майданчику з 20 по 27 серпня розпочали боротьбу багаторазовий чемпіон Болгарії команда «Левскі – Спартак» з Софії, а також хокейні дружини «Кренгольм» Нарва, «Машинобудівник» Київ і господарі турніру – харківське «Динамо».

Автор — uke-line
14 октября 2013, 15:19

Великий хокей прийшов до Харкова в серпні. У Палаці спорту розпочався перший в цьому місті міжнародний хокейний турнір. На льодовому майданчику з 20 по 27 серпня розпочали боротьбу багаторазовий чемпіон Болгарії команда «Левскі – Спартак» з Софії, а також хокейні дружини «Кренгольм» Нарва (старожил другої ліги класу «А», до речі, єдина команда, яку динамівці не змогли перемогти торік у чемпіонаті СРСР), «Машинобудівник» Київ (чий склад поповнили сім гравців «Сокола» на чолі з граючим тренером Миколою Свистухіним) і господарі турніру – харківське «Динамо».

Першими на лід Палацу спорту вийшли харківські динамівці і незмінні чемпіони Болгарії останніх п’яти років «Левскі – Спартак». Гра почалась у хорошому темпі. Гольові моменти виникали то біля одних, то біля інших воріт. Але перша шайба була закинута лише на 7-й хвилині. Владислав Єршов став автором першого гола. Не пройшло й десяти секунд, як за воротами болгарської команди знову спалахнула лампочка.

Це відзначився Ігор Фуніков. На десятій хвилині блиснув майстерністю відомий радянській хокеїст Анатолій Мотовилов, нині граючий тренер динамівців. Він доводить рахунок до 3:0. А під завісу першого періоду відзначився Олександр Абрамов. Побачивши, що двоє болгарських захисників закрили свого воротаря, він сильним кидком послав шайбу в ворота. 4:0 – такий результат першого періоду. Друга двадцятихвилинка пройшла значно спокійніше, і саме в ній болгарським хокеїстам вдалося провести у ворота харків’ян єдину шайбу. Це зробив кидком з близької відстані Атанас Димитров. Господарі відповіли на це двома влучними кидками Єршова і захисника Віктора Орлова, якого уболівальники звикли в минулому чемпіонаті бачити у ролі форварда. В заключному періоді Ігор Фуніков записав на свій рахунок ще одну шайбу, а інші три закинули захисник В'ячеслав Муравйов і форварди Володимир Слєпишев та Олександр Ксєнофонтов. Наші хокеїсти продемонстрували непогану техніку, грали комбінаційно і вдало завершували атаки. Остаточний результат гри – 10:1 (4:0, 2:1, 4:0) на користь динамівців. Після гри тренер гостей пояснив журналістам причину слабого виступу своїх вихованців тим, що хокеїсти вийшли на лід всього за кілька днів до початку цього турніру, та знаходяться в слабкий спортивній формі.

 Матч двох інших команд, які беруть участь в турнірі, «Кренгольма» Нарва і київського «Машинобудівника» пройшов у гострій боротьбі і закінчився перемогою киян 5:4 (0:1, 1:0, 4:3). Обидві команди діяли з великим процентом браку, а більшість голів стали результатом грубих помилок в обороні. В актив киянам слід занести бійцівський характер. Програючи 0:1, вони вийшли вперед 2:1, але за вісім хвилин до фінальної сирени знову поступались 2:3. І тут капітан команди Олександр Давиденко і захисник Валерій Ширяєв зуміли провести дві шайби в ворота «Кренгольма», а коли наприкінці поєдинку естонські хокеїсти лишилися на майданчику втрьох проти п’яти киян, Борис Пушкарьов закинув вирішальну шайбу. Щоправда, за п’ять секунд до сирени у суперників був шанс зрівняти рахунок, але Сергій Бурмистров вийшовши один на один з воротарем киян Валерієм Голдобіним, безперечно, кращим гравцем матчу, не зумів його переграти. 

На другий день першими на лід вийшли хокеїсти «Кренгольма» і «Левскі – Спартак». В цьому матчі значна перевага була на боці естонської команди, яка й перемогла з рахунком 14:6. Більш цікавішим і рівним був поєдинок харківських динамівців і київського «Машинобудівника». Харків’яни діяли злагодженіше і перемогли 7:3 (3:1, 0:1, 4:1). У третьому турі кияни перемогли хокеїстів Софії 10:1, а харків’яни «Кренгольм» 7:3 (Ігор Фуніков п’ять разів засмутив естонців).

Після того, як болгарські хокеїсти не змогли продовжити виступ у турнірі, і в трьох матчах другого кола їм було автоматично зараховано поразки, боротьбу за перемогу повели лише радянські клуби. У першому матчі другого кола «Кренгольм» зумів узяти реванш у киян – 6:3. Отже, в разі перемоги у матчі з «Машинобудівником» харків’яни достроково ставали переможцями турніру. Рахунок у матчі відкрив центрфорвард третьої ланки Володимир Слєпишев, реалізувавши 6-й хвилині чисельну перевагу. Потім три шайби підряд на 19-й, 36-й та 40-й хвилині провів Ігор Фуніков. Цей нападаючий і торік відзначався неабиякою результативністю виступаючи за команду СКА МВО, він закинув 32 шайби. У харківських іграх він провів у ворота суперників 11 шайб. Словом у команди є справжній бомбардир. На початку третього періоду Владислав Єршов і Володимир Любкін довели рахунок до 6:1, після чого харків’яни помітно заспокоїлись і кияни зуміли провісти три шайби. Але кидок Володимира Коробова встановив остаточний рахунок – 7:4 (2:0, 2:1, 3:3).

На свою заключну зустріч міжнародного турніру з «Кренгольмом» харківські динамівці вийшли у ранзі переможця. Перший період цієї гри показав, що харківчани перевершують естонських хокеїстів і у скорості, і у силовій боротьбі. На перерву команди пішли при рахунку 2:0 на користь динамівців (Абрамов  менш, Короленко більш). Надалі харківські хокеїсти ще тричі домагалися успіху (Коробов більш, Любкін більш, Слєпишев). Гості зуміли відповісти лише двома шайбами. В підсумку перемога динамівців з рахунком 5:2. На думку наставника харків’ян, заслуженого тренера РРФСР В. Єгорова,  минулий турнір дав можливість перевірити підготовку гравців, зіграність нових ланок, в одній з яких виступав граючий тренер А Мотовилов. «Будемо сподіватись, - сказав В. Єгоров, - що в новому спортивному сезоні ми виступимо більш успішно, ніж в минулому.»

Воротарі:І. Магідов, Дроздов.

Захисники: В. Любкін - Е. Цируль, В. Муравйов – О. Печенєв, В. Кузнєцов – І. Захаров, В. Орлов – О. Абрамов.

Нападники: О. Ксєнофонтов – А. Мотовилов – М. Сауков, І. Фуніков – В. Єршов – Є. Короленко, А. Варивончик – В. Слєпишев – А. Юнусов, В. Коробов - О. Удалов – В. Кочелаєвський, О. В’ялов.

Тренер: В. М. Єгоров.

 

Другие посты блога

Кубок Шпенглера 1986
24 декабря 2013, 23:20
Все посты