Tribuna/Хоккей/Блоги/Український хокей/Чемпіонат СРСР з хокею 1960-61

Чемпіонат СРСР з хокею 1960-61

Київських хокеїстів нагороджено почесним Кубком відкриття сезону та дипломом 1 ступеня. Після цього гравцям київського «Арсеналу» належало прийняти участь у чемпіонаті СРСР серед команд союзних республік класу «Б». Інша назва - «зона союзних республік» зараз має дуже неприглядний вигляд, але й буквальне підтвердження

Автор — uke-line
16 июня 2014, 03:09
2

1961 рік для київських хокеїстів розпочався «Призом відкриття сезону», який два дня проходив на крижаному полі стадіону «Динамо». Вісім найсильніших команд взяли участь в цих змаганнях. Умови турніру відрізнялись від попередніх – гра проводилася в два періоди по 15 хвилин. В перший день суперниками хокеїстів-арсенальців були команда ДСТ «Спартак» та команда Шевченківського району. Обидві зустрічі закінчилися з рахунком 1:0 на користь команди «Арсенал» (ДСТ «Авангард»). Шайби послали у ворота суперників відповідно В. Коморочкін (цех № 12) та В. Данилюк (цех № 20). Другого дня відбулася фінальна зустріч між командою «Арсенал»  та ДСТ «Локомотив». Цю напружену гру з рахунком 4:3 виграли арсенальці. Дві шайби послав у ворота «ворога» Б. Ребянський (завком), по одній М. Ноєвой (цех № 3) і В. Коморочкін. Арсенальців-хокеїстів нагороджено почесним Кубком відкриття сезону та дипломом 1 ступеня. Після цього гравцям київського «Арсеналу» належало прийняти участь у чемпіонаті СРСР серед команд союзних республік класу «Б». Інша назва - «зона союзних республік» зараз має дуже неприглядний вигляд, але й буквальне підтвердження.

Президія Федерації хокею затвердила наступний календар ігор:

29-30 січня:                Естонія - Грузія, Литва - Білорусія

2-3 лютого:                 Естонія - Білорусія, Литва - Грузія

5-6 лютого:                 Естонія - Україна

6-7 лютого:                 Білорусія - Грузія

9-10 лютого:               Литва - Україна

12-13 лютого:             Білорусія - Україна, Литва - Естонія

15-16 лютого:             Білорусія - Естонія

16-17 лютого:             Україна - Грузія

19-20 лютого:             Україна - Естонія

21-22 лютого:             Грузія - Литва

23-24 лютого:             Україна - Білорусія

24-25 лютого:             Грузія - Естонія

26-27 лютого:             Україна - Литва

28 лютого-1 березня: Грузія - Білорусія

3-4 березня:                Естонія - Литва, Грузія - Україна

7-8 березня:                Білорусія – Литва.

Великою помилкою президії став цей календар. Майже усі команди проводили матчі на відкритих майданчиках, крім киян – відкрився Палац Спорту (так у січні у гості завітали гравці другої команди ЦСКА). Тому зрозуміти чому початком ігор став кінець січня, а не як у минулому сезоні - кінець грудня, та й ще закінчувати грати у майже середині березня «без 100 грам», як кажуть не вийде. «Відповідною монетою» відповіли й команди: багато зустрічей переносились на інші дні, в інші місця, та й не гралися зовсім. І не тому що хтось не прибув на гру, і не тільки тому що завадила відлига, але й тому, що вигравати групу та продовжувати змагання у фінальному турнірі ніхто не мав бажання. Крім київського «Арсеналу» від України, у чемпіонаті були представлені від республік такі команди: від Естонії – «Калев» Таллін, від Білорусії – ДСТ «Червоне Знам’я» Мінськ, від Литви – «Інкарас» Каунас, та від Грузії – створена лише наприкінці 1960 року «Динамо» Тбілісі. 

Перші матчі чемпіонату між естонськими та грузинськими хокеїстами відбулись у Талліні на стадіоні «Динамо» при великій кількості вболівальників, але вже наступні ігри у Естонії зупинила відлига - з білорусами ігри були перенесені до Риги, де двічі перемогли знов естонці. 

Першість союзних республік з хокею українські спортсмени почали невдало. Вони провели чотири матчі на чужих майданчиках, з яких три програли («Червоному Знамені» 2:7, 0:4 та «Інкарасу» - 3:6) і лише в повторній зустрічі з литовськими хокеїстами добилися перемоги 4:1 (по  іншим джерелам 5:3). Першу гру з білорусами (2:7) кияни грали на мінському стадіоні ручних ігор «Спартак». Українські та білоруські команди в минулому році зустрічались чотири рази.  Тричі перемагали українці і тільки один раз успіх був у мінчан. Гра розпочалася атаками киян. Невдовзі арсенальці відкрили рахунок. Через кілька хвилин капітан мінської команди Гусєв відіграв шайбу, а до кінця періоду гравці команд обмінялися голами. В другому періоді боротьба загострилась. Лише за кілька хвилин до перерви мінчанин Корольов закидає третю шайбу у ворота гостей. В третьому періоді білоруські хокеїсти захопили ініціативу та закинули ще чотири шайби у ворота арсенальців. Матчі з «Калев» були перенесені.

І ось, вранці 16 лютого українці приймали дебютанта змагань – динамівську команду Тбілісі. У себе вдома грузинські хокеїсти не мають можливості тренуватися на льоду, тому вони вчилися спочатку грати на роликових ковзанах, а потім виїжджали на тренувальний збір на Урал. Перші матчі турніру тбілісці програли з великим рахунком спортсменам Естонії та Білорусії. У складі української команди не грали деякі провідні хокеїсти, і все ж наші спортсмени мали явну перевагу над грузинами. Перший період закінчився з рахунком 6:0 на користь господарів майданчика, в другому рахунок не змінився, а в останньому періоді українці закинули у ворота суперників ще три шайби. Таким чином загальний результат матчу – 9:0 на користь хокеїстів нашої республіки. Другий матч у Києві не склався – чи то Палац Спорту був зайнятий, чи відлига завадила грі на «Динамо», але зустріч була перенесена на пізніше до Грузії.

Перед зустрічами з мінчанами у Києві білоруські хокеїсти були лідерами турніру. З 15 очками вони очолювали таблицю, далі йшли команди Естонії - 13 очок,  України- 4 очка (наші спортсмени пропустили ряд матчів) і Литви – 2 очка. Жодного очка не набрала молода команда Грузії. Кияни прагнули реваншу, а їх суперники - закріпитися на першому місці. Зустріч почалася без розвідки, в швидкому темпі. З перших хвилин українські хокеїсти бистрими проривами на флангах таранять захист гостей, але кілька разів не використовують можливостей відкрити рахунок. Та ось господарі поля все частіше завершують атаки кидками по воротах. «Пристрілка» нападаючих «Арсеналу» дала свої результати: над воротами білорусів спалахує червона лампочка. Це киянин Йоффе обійшов захисника і влучним ударом послав шайбу в сітку воріт. Гості бурхливо контратакують, але воротар українців Ребянський парирує всі їх кидки. І знову господарі майданчика переходять у наступ. Ось шайбу підхоплює Ідзковський. Він стрімко проходить по лівому краю, вривається в зону білорусів і відмінним кидком збільшує рахунок – 2:0. І в другому періоді темп гри не знижується. Білоруські спортсмени докладають усіх зусиль щоб відігратися, вони часто входять в зону українців, але неточні кидки по воротах, погана взаємодія в лінії нападу, не дозволяють їм «розмочити» рахунок. А господарі майданчика, відбивши натиск гостей, продовжують загрожувати їх воротам. Навальні атаки арсенальців завершуються третім голом, який забиває захисник Кирсанов. У третьому періоді Ідзковський доводить рахунок до 4:0. Лише на останніх хвилинах матчу білорусам вдається уникнути «сухого» рахунку, і зустріч закінчується з результатом 4:1 на користь арсенальців.

У другій зустрічі з хокеїстами Білорусії рахунок відкрив український спортсмен Рудник. «Стіною» прикрили свою зону білоруси, але киянин Йоффе знайшов у ній щілину і точним кидком послав другу шайбу у ворота суперників. На початку другого періоду гостям вдається «розмочити» рахунок. Та кияни кидаються на штурм, і ось уже кидок Кирсанова досягає мети – 3:1. А згодом Гаврилов ще раз примушує воротаря білорусів виймати шайбу з сітки. Найбільш напруженим видався останній період, в якому українцям вдалося закинути три шайби, а їх суперникам - дві. Загальний рахунок 7:3 на користь команди «Арсенал». Таким чином українські хокеїсти взяли реванш за поразки в Мінську. 

Перший матч «Арсеналу» з литовцями у Києві завершився у нічию 2:2. Наступного дня команди зустрілися знову. Гра почалася бурхливими атаками українців. Після флангового прориву шайба у Йоффе, і він точним кидком посилає її у ворота литовців. Кияни утримують ініціативу, але неточні кидки, часті втрати шайби, не дозволяють їм довгий час подвоїти рахунок. Та ось шайбу відбито на киянина Ідзковського. Кидок – і за воротами литовців спалахує червона лампочка – 2:0. Тепер гості переходять у контрнаступ. Та навіть чисельна перевага не допомагає їм «розмочити» рахунок. Воротар українців Ребянський знову і знову парирує сильні кидки. Литовці буквально притискують своїх суперників до воріт і в метушні проштовхують шайбу в сітку. Однак на цей гол кияни відразу ж відповідають ще однією шайбою. З рахунком 3:1 закінчився перший період. У другому періоді Ноєвой, а в третьому - Ларіонов  довели результат до 5:1 на користь української команди.

На черзі три матчі в Грузії. Їх арсенальці провели на високогірному катку в Бакуріані. В усіх зустрічах перемога була на боці киян: 5:2, 7:0, 7:0. З чотирьох ігор на домашньому льоду з естонськими хокеїстами відбулося лише дві: обмін люб'язностями завершився 2:7, 4:0. Тож чемпіонат серед республік СРСР закінчився тріумвіратом.

Ребянський Борис

Кирсанов Миколай, Балакін Ігор, Григор'єв, Ідзковський, Йоффе Михайло, Коморочкін Володимир, Корольов Віктор, Ноєвой Миколай, Аршинов Юрій, Булатов Борис, Гаврилов, Ларіонов Аркадій, Рогальов Г., Рудник, Качинський В., Кочер І., Спірін В., Зорніс Едуард.

Головний тренер: Котляр Петро Миколайович

Другие посты блога

Кубок Шпенглера 1986
24 декабря 2013, 23:20
Все посты