Tribuna/Хоккей/Блоги/Український хокей/Був такий хокей. 1969 рік

Був такий хокей. 1969 рік

Перед сезоном у складі киян сталися зміни. З різних причин пішли з «Динамо» Б. Нужин, І. Тузик, В. Прокоф’єв, В. Єрьомін, В. Сабіров. Дебютуватимуть у динамівській формі нападаючі: Д. Пролигін з уфимського «Салават Юлаєв», В. Серняєв з пензенського «Дизеліста», захисник Ю Никифоровський з молодіжної команди ЦСКА, Ю. Зозін з дніпродзержинського «Хіміка».

Автор — uke-line
25 ноября 2013, 16:50

З 7 по 12 вересня 1969 року у Києві пройшов турнір на приз газети «Вечірній Київ». Крім динамівців Києва, участь в змаганнях взяли команди другої групи класу «А» - «Дизеліст» Пенза, СК імені Урицького Казань, «Металург» Новокузнецьк, а також «Таганай» Златоуст.

Перед сезоном у складі киян сталися зміни. З різних причин пішли з «Динамо» Б. Нужин, І. Тузик, В. Прокоф'єв, В. Єрьомін, В. Сабіров. Дебютуватимуть у динамівській формі нападаючі: Д. Пролигін з уфимського «Салават Юлаєв», В. Серняєв з пензенського «Дизеліста», захисник Ю Никифоровський з молодіжної команди ЦСКА, Ю. Зозін з дніпродзержинського «Хіміка».

У першому матчі динамівців численні глядачі спостерігали боротьбу з пензенським «Дизелістом». Рахунок було відкрито на шостій хвилині гри. Динамівці мали чисельну перевагу і притиснули суперників до воріт. Після кількох передач шайбу поблизу синьої лінії одержав капітан «Динамо» Мосягін і сильним кидком з далекої відстані забив гол.

Гостей немов підхльоснула ця невдача. Вони відразу ж кинулись в атаку, і не минуло й хвилини, як червоний ліхтарик спалахнув за воротами київської команди. Відновив рівновагу Солонін – 1:1. Другий період закінчився безрезультатно. А в останній 20-хвилинці господарі поля зрештою реалізували свою ігрову й силову перевагу. Під час метушні біля воріт «Дизеліста», що зчинилася після швидкого прориву Ніколаєва, його партнер по нападу Серебряков проштовхнув  шайбу в сітку. На лід виходить нова динамівська п’ятірка, і буквально за хвилину Кухарж з подачі Репньова доводить рахунок до 3:1 на користь киян.

Перші хвилин десять матчу «Динамо» - «Таганай» ініціативою володіли уральські спортсмени. Вони запропонували господарям майданчика швидкий темп, рішуче вривалися в зону динамівських воріт, і лише впевнена, чітка гра київського воротаря Кулькова рятувала нашу команду від неприємностей. Проте киянам усе-таки довелося відіграватися. Влучним кидком нападаючий гостей Торгашин відкрив рахунок. Це було на другій хвилині матчу, а відновити рівновагу динамівцям вдалося тільки на дев'ятій. Зробив це Ніколаєв. Важливо було почати, а там як кажуть, справа пішла. До перерви Серняєв, Альошин, Павлов і знову Ніколаєв довели рахунок до 5:1. І в другому періоді гості на початку чинили впертий опір суперникам, та не витримали напруження боротьби. Кухарж і Серняєв ще двічі запалюють червоний вогник за воротами златоустівських хокеїстів. Уральцям вдається сквитати один гол, але Кухарж відповідає на нього стрімким рейдом і виходить один на один з воротарем – 8:2. Гості не змирилися з поразкою і третій період почали, як обидва попередніх, штурмом воріт «Динамо». Вони прагнуть надолужити прогаяне і безперервно примушують ступати в гру Ковтенюка, що в другій двадцятихвилинці замінив Кулькова. Уральці намагаються скоротити розрив і їм це спочатку вдається: Рожков і Соломатов доводять рахунок до 4:8. Відчувши, що жарти з молодими суперниками погані, динамівці знову перехопили ініціативу і вже не випускали її до фінальної сирени. Після кидків Серебрякова (48-а і 58-а хвилини), Зозіна, Репньова (53-а і 57-а хвилини), Голембіовського і Серняєва шайба ще сім разів влітала в сітку воріт гостей. Рахунок 15:4.

Перед зустріччю з «Металургом» обидві команди здобули по дві перемоги і мали по чотири очка. Зрозуміло, що гра між ними по праву вважалася центральною. Адже переможець ставав головним претендентом на приз. Спеціалісти й оглядачі передрікали напружену, гостру боротьбу майже рівних за силами суперників.

Прогнози ці не справдилися : динамівці грали з таким завзяттям, що вчинити їм опір металурги не зуміли. На шостій хвилині  Павлов відкрив рахунок кидком з далекої відстані. До цього кияни саме з таких позицій вели пристрілку воріт гостей, бо металурги пильно прикрили свою зону. Ще через п’ять хвилин Шоман продемонстрував слалом на льоду, обвівши кількох захисників, він завершив сольний прохід влучним кидком і подвоїв результат. Згодом Серебряков точно завершив комбінацію, і в сітку воріт «Металурга» влетіла третя шайба.Найбільш напруженим був  другий період. Досить сказати, що динамівцям якийсь час довелося захищатися втрьох проти п’ятірки суперників. Скористатись цією перевагою металургам не вдалося. Кухарж і Репньов довели рахунок до 5:0, а перед перервою Заїкін, перехопивши шайбу у захисника динамівців Богінова, сквитав один гол.

У третьому періоді динамівці зберігали ініціативу. Шоман, Ніколаєв, Пролигін і Горькавий провели у ворота новокузнецької команди ще чотири шайби і здобули перемогу - 9:1.

У заключному матчі динамівці завдали поразки спортклубу імені Урицького (Казань). Татарські хокеїсти стримували натиск киян, в першому періоді програвши з мінімальним результатом – 0:1. Шайбу закинув Серебряков. Цікаво,  але господарі майданчика знову зберегли свої ворота недоторканними навіть коли грали втрьох проти повного складу казанської команди. У другому періоді кияни Григор’єв, Пролигін і Голембіовський довели рахунок до 4:0. В останній двадцятихвилинці на шайби динамівців Шомана, двічі Голембіовского і Пролигіна гості відповіли двома. Загальний рахунок - 8:2.

Найкращим бомбардиром турніру став нападник динамівців С. Серебряков, він набрав  7 очок (5+2). Кращим воротарем визнано динамівця М. Кулькова. Потім  - ще один приємний ритуал: під оплески трибун значки і посвідчення майстрів спорту СРСР одержують динамівці  О. Богинов, В. Репньов, А. Ніколаєв, Є. Кухарж, Ю. Павлов, О. Голембіовський і В. Клопов. Команда – переможниця на чолі зі своїм наставниками – заслуженим тренером УРСР І . Шичковим і майстром спорту В. Уткіним робить коло пошани.

Ми дуже задоволені, що завоювали приз «Вечірнього Києва», - сказав тренер київських динамівців Валентин Павлович Уткін. – Гадаю, що передсезонні репетиції задовольнили не лише переможців, а й переможених. Турнір був дуже корисний для всіх учасників. Він дав хокеїстам солідне ігрове навантаження, допоміг їм підвищити свою готовність до нового сезону, а нам, тренерам, дозволив зробити певні висновки щодо спортивної форми гравці,в перевірити різні варіанти ланок...

воротарі: М. Кульков, Ковтенюк, і М. Лісняк

захисники: В Мосягін (капітан), А. Ніколаєв, В. Трифонов, В. Альошин, Ю. Павлов, А. Рябиченко, О. Богинов, Ю. Никифоровський

нападаючі: Є. Кухарж,  В. Репньов, В. Серняєв, О. Шоман, О. Голембіовський, Д. Пролигін, С. Серебряков, Ю. Зозін, М. Горькавий, В. Клопов, Г. Григор’єв (який торік виступав за дніпродзержинський «Хімік», а тепер повернувся у динамівський колектив)

Очолюють команду майстри спорту І. Шичков (старший тренер) і В. Уткін (тренер).

 

 

 

Другие посты блога

Кубок Шпенглера 1986
24 декабря 2013, 23:20
Все посты