Tribuna/Футбол/Блоги/PFL Design/Українські клуби, які невдало оновили емблему

Українські клуби, які невдало оновили емблему

Розглядаємо випадки, коли стало лише гірше.

Блог — PFL Design
12 марта 2021, 09:51
41
Українські клуби, які невдало оновили емблему

Від редакції: ви знаходитеся в блозі PFL Design. Його автор активно робить пости на дизайнерську тематику. Підтримайте його плюсами, коментарями і підпискою!

***

Позавчора зорянські «Балкани» з Одещини представили нову емблему. Замість мінімалістичної минулої клуб отримав доволі банальний щит із величезним м’ячем посередині. Більше того – за формою контур щита як дві краплі схожий на аналогічний щит з емблеми польської «Завіши»

Саме з цієї причини вже наступного дня після ребрендингу клуб відмовився від нового лого.

«Балкани» – не єдиний приклад клубу, який змінив свою емблему на гірше (хоча вони і одумалися). Я вирішив розглянути ще 7 подібних випадків за останні десять років.

«Авангард» Краматорськ (2010 рік)

Перша емблема була банальною, але не такою й поганою. Друга ж стала справді легендарною серед усіх поганих емблем України завдяки незрозуміло навіщо деформованому м’ячу. За ним загубилася літера А, яку теж деформували, щоб вона пасувала до м’яча. Окрім того, на обідку залишили занадто мало місця для тексту, так що йому там справді затісно.

«Карпати» Львів (2020 рік)

Хитрі схеми нового керівництва «зелених левів» змусили легендарний клуб отримати цю дивну та вкрай негарну емблему з фотостоку. Добре, що цей логотип є тимчасовим, але в той же час шкода, що «Карпати» довели до таких мук у Другій Лізі як за грою, так і за зовнішністю.

«Минай» (2020 рік)

Минула емблема мала незначні недоліки, такі як м’яч, зайві кольори та геральдичну стрічку, що не пасувала до м’яча. Із виходом до Прем’єр-Ліги керівництво закарпатського клубу вирішило оновити логотип, який не мінявся з моменту заснування клубу. Спершу звернулися до Дмитра Штрайса, але ціна за роботу найвідомішого та найбільш елітного дизайнера українського футболу здалася керівництву зависокою.

Тож вони викрутилися: використали чи не всі ідеї Штрайса, але зробили емблему самотужки на основі попередньої. Виділю основні мінуси, завдяки яким ця емблема програє минулій: банальний шрифт, що не пасує до лисиці, яка стоїть на літерах, а також незрозумілий рожевий колір самої тварини, що зробив емблему «Минаю» схожою на логотип ТікТоку.

Я б запропонував закарпатцям спростити емблему по-іншому. Наприклад, перейшовши до форми круга, щоб позбутися порожніх місць та зайвих кольорів:

«Яруд» Маріуполь (2020 рік)

Безумовно, емблеми у стилі «м’яч у центрі і текст навколо» є найбанальнішими та найбільш безликими серед усіх. Але в тій емблемі принаймні було якісне оформлення. Нова ж була скопійована з емблеми ялтинської «Жемчужини», ще й із купою недоліків та нерівностей. А саме: криві смуги, які неправильно перенесли з оригіналу, втулений рік заснування навколо все того ж м’яча та текст, що спершу здається закоротким для такої великої комірки, але потім не влізає в неї завдяки відверто зайвій назві міста. Ще й російськомовний текст.

***

Також є клуби, котрі змінили посередні емблеми на погані вимушено, бо змінили свої назви та всю символіку.

«Галич» – «Карпати» Галич (2018 рік)

Перша емблема тоді ще аматорського клубу не була ідеальною, але в ній принаймні була унікальна символіка та зрозумілий вміст. Друга ж... Як добре, що її змінили перед дебютом «Карпат» у ПФЛ. Геральдичний щит, смуги, м’яч та текст, що зливається з ними. Що було в голові автора цієї емблеми?

«Черкаський Дніпро» – «Черкащина-Академія» Білозір’я (2018 рік)

Вилетівши з Першої ліги, клуб Володимира Лашкула об’єднався із білозірською «Зорею» з ААФУ в новий клуб. Попередня емблема ще «Черкаського Дніпра» була ідентична емблемі майже однойменного «Дніпра» з Черкас, адже клуб тоді прагнув взяти собі його бренд. Не вдалося, у Черкаси повернувся оригінальний «Дніпро» – і емблему, що прослужила лише півсезону, змінили, як і назву. Отримали логотип з купою рослинності, щитом, взятим у «Барселони», м’ячем та старослов’янським шрифтом Izhitsa.

«Геліос» Харків – «Кобра» Харків (2018 рік)

Вічний середняк Першої ліги три роки тому змінив власника та став «Коброю» – дорослою командою однойменної академії. Проживши всього кілька турів та програвши усі матчі, харків’яни знялися зі змагань. Eмблема з кліпартною змією та м’ячем запам’яталася більше.

***

Безумовно, поборсавшись у історичних джерелах, можна знайти ще чимало подібних прикладів, проте я обрав найвідоміші. Окрім того, були ребрендинги в стилі «шило на мило», такі як у «Гірника» 2018 року чи в «Черкащини» у 2019 році, коли вона припинила бути «Академією». Але їх я не брав, бо там важко сказати, яка ж емблема була гірша.

Чи згодні ви з тим, що ці ребрендинги були невдалі? Діліться думками у коментарях!

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты