Tribuna/Футбол/Блоги/PFL Design/Цьогоріч 9 клубів ПФЛ провели ребрендинг. Аналіз усіх нових емблем футбольної України

Цьогоріч 9 клубів ПФЛ провели ребрендинг. Аналіз усіх нових емблем футбольної України

Огляд плодотворного на новинки в сфері дизайну міжсезоння.

Блог — PFL Design
14 октября 2020, 15:58
29
Цьогоріч 9 клубів ПФЛ провели ребрендинг. Аналіз усіх нових емблем футбольної України

Розбираємося, якому клубу було найдоцільніше оновити своє лице.

На відміну від минулого літа, коли новою емблемою та брендингом нас порадував лише львівський «Рух», цьогоріч чимало команд ПФЛ оновили свою айдентику. Можливо, весняний коронавірусний локдаун допоміг дизайнерам придумати щось нове, і клуби погодилися прийняти ці роботи. Частина зробила це спеціально для дебюту в професійній лізі, частина отримала нову назву й нову історію, а інші оновили свої застарілі емблеми для того, аби фани відчули ковток свіжого повітря. Саме тому я вирішив в одному пості підсумувати в ньому насичене на новинки в сфері дизайну літньо-осіннє міжсезоння 2020 року.

Аби аналіз був більш зрозумілий та лаконічний, ребрендинг кожного представленого клубу я оціню не лише тезисно, а й за критеріями: чому клуб вирішив оновити емблему, чи було це доцільно й актуально, і загалом на яку оцінку заслуговує нова емблема як окремий елемент айдентики. Я старався судити максимально об’єктивно, дослухавшись до думок професійних дизайнерів та уболівальників. До добірки увійшли усі клуби, які грають цього сезону в професійному футболі України, незважаючи на те, чи був цей клуб професійним раніше, чи ні. Не додавав я клуб, який створив свою емблему з нуля - ним став харківський «Метал», адже там нема з чим порівнювати.

«Буковина» Чернівці

Причина ребрендингу: попередня емблема застаріла.

Актуальність ребрендингу: висока.

Чернівчани вчасно подумали про оновлення своєї айдентики. Але створити нову емблему вони довірили вболівальникам, що, як показує практика, часто стає невдалим рішенням. Малий призовий фонд у 5 тисяч гривень та малий розголос конкурсу не змогли залучити до змагання топових дизайнерів, котрі могли зробити щось справді оригінальне. Обирати довелося з-поміж невеликого кола фіналістів, і заслужено переміг мінімалістичний варіант, що за виглядом трохи нагадує «Рух», але за концепцією зовсім інший. Смуги на новій емблемі символізують головну перлину Буковини: старовинну споруду Чернівецького університету. Зайвими, на мою думку, є слова «Футбольний клуб»: вони виходять за межі уявного щита і взагалі непотрібні на сучасних емблемах. Форма з новим логотипом вийшла шаблонною з дефолтним шрифтом «Зорі» «Барселони», але найбільше мене засмутило, що шаблон обрали не смугастий: жовто-чорні смуги б чудово гармоніювали з логотипом.

Оцінка новій емблемі: 3.

«Кривбас» Кривий Ріг

Причина ребрендингу: зміна назви клубу з ФК «Гірник».

Актуальність ребрендингу: висока.

Мало того, що «Гірник» не користувався такою популярністю в Кривому Розі, яку мав «Кривбас», так іще й емблема в нього була дуже невдала. Проте не будемо знову зупинятися на фарсі позаминулорічного конкурсу на його емблему, адже цього літа перед нами постав оновлений криворізький клуб. Він поєднав у собі політичні ігри та бажання місцевих мешканців, і за сприяння провладних сил назву «Гірник» було змінено на більш рідний «Кривбас».

Емблема оновленого клубу трохи відрізняється від емблеми старого «Кривбасу», що був розформований у 2013 році: осучаснили шрифт, додали 2020 рік заснування нового клубу, а також трохи змінили фірмові смуги, що оточують емблему. Зі старої емблеми «Гірника» не залишилося ніяких символів. Загалом, незважаючи на всі покращення порівняно з логотипом минулого «Кривбасу», нова емблема не виглядає дуже сучасною: архаїчний градієнтний м’яч у центрі відволікає на себе всю увагу від істинного символу клубу, якими є діагональні смуги. Мене більше порадувала форма криворізької команди: шаблонний варіант чудово прикрасив фірмовий шрифт з тими самими смугами, що елегантно розсікають цифри.

Оцінка новій емблемі: 3.

«Карпати» Львів

Причина ребрендингу: схеми керівництва, пов’язані з реорганізацією клубу.

Актуальність ребрендингу: низька.

Ця емблема лише тимчасова, що стає зрозумілим з того, що права на справжній герб «Карпат» були передані фанатам клубу. Схоже, що старі львівські «Карпати» скоро перестануть існувати, тож нове керівництво зробило усе, аби канонічний логотип із левом не зник разом із клубом. Але нова емблема стала справжнім посміховиськом: вже за кілька годин після ребрендингу ЗМІ розкусили, що шаблон для цієї емблеми був куплений у Інтернет-стоку. Навіть для тимчасового логотипу це не годиться. Зате форма залишилася стара зразка 2017 року: лише поміняли на ній логотип.

Оцінка новій емблемі: 1.

«Карпати» Галич-Бурштин

Причина ребрендингу: попередня емблема не відповідала рівню ПФЛ.

Актуальність ребрендингу: висока.

Галицький клуб підозріло пов’язаний з тезками зі Львова: навіть нова емблема навіяна символікою старших «Карпат». Схоже, що фанатів готують до переїзду в місто Лева та повернення бренду саме тих «Карпат» цьому клубу. Мені подобається войовничий лев на новій емблемі галицьких «Карпат», проте ідея з геральдичними стрічками для тексту дещо розбиває логотип на різні частини. Більш безглуздо це виглядає на формі команди: мало того, що вона повністю повторює стару форму львівських «Карпат» (навіть шрифт), так іще й емблема галичан на ньому обведена білим овалом. Особливо дивно цей білий овал виглядає на жовтій формі: краще б він зливався з футболкою, аби це було не так помітно.

Оцінка новій емблемі: 3.

«Агробізнес» Волочиськ

Причина ребрендингу: попередня емблема не відповідала рівню ПФЛ.

Актуальність ребрендингу: висока.

Стара емблема «Агробізнесу» давно вимагала оновлення, і влітку волочиські фанати його отримали. "Аграрії" найпершими з усіх клубів цієї добірки змінили логотип, а оголосили про підготовку до ребрендингу ще до карантину в березні. Проте нова емблема, хоч і виглядає сучаснішою за попередню, втратила усю символіку. Навіть банальних колосків нема: самі м’яч та смуги. Із формою історія така сама, як і в «Буковини»: додали смуги на емблему, то чому б не зробити форму теж смугастою? Та, на відміну від чернівчан, «Агробізнес» навіть не оновлював свої комплекти. На старій формі, згадайте, не було старої емблеми на грудях взагалі, от клуб взяв та й приліпив на неї нову. І байдуже, що та форма зовсім не в кольорах логотипу.

Оцінка новій емблемі: 2.

ФК «Минай»

Причина ребрендингу: бажання керівництва оновити бренд після виходу в УПЛ.

Актуальність ребрендингу: низька.

Стара емблема закарпатців мала лише невеликі мінуси, які було легко виправити. Натомість керівництво «Минаю» примудрилося виправити їх так, що нова емблема стала гіршою за попередню. М’яч прибрали, але заразом навіщось поміняли шрифт на більш дефолтний, а тварину в центрі перефарбували так, що вона втратила всі риси лисиці, а саме помаранчевий колір. Тепер на нову емблему, схоже, треба дивитися в 3D-окулярах, аби рожевий колір дав об’єм. Інших пояснень, чому закарпатські дизайнери обрали саме цей колір, в мене немає. З формою взагалі ситуація незрозуміла. Обидва шаблони від Nike разом з новим шрифтом мені сподобалися, але проблема не в цьому. На презентації новачків перед сезоном форма була інша, та навіть від іншого постачальника: Adidas. І куди вона поділася?

Оцінка новій емблемі: 2.

«Яруд» Маріуполь

Причина ребрендингу: попередня емблема не відповідала рівню ПФЛ.

Актуальність ребрендингу: висока.

Стара емблема «Яруду», з якою він грав у ААФУ, була зовсім нікудишня: просто м’яч у центрі круга й текст навколо. У новій емблемі з’явився хоч якийсь задум, але реалізація підвела. Смуги вийшли криві, рік заснування втулили безглуздо навколо зайвого м’яча, а назва міста взагалі там не потрібна: по-перше, там для неї явно нема місця, а по-друге, вона видає, що текст на емблемі написаний не державною мовою. Форма шаблонна з архаїчним шрифтом, а також порушує регламент ПФЛ за відсутність прізвищ гравців на ній.

Оцінка новій емблемі: 2.

«Оболонь» Київ

Причина ребрендингу: зміна назви клубу з ФК «Оболонь-Бровар».

Актуальність ребрендингу: середня.

Варто зазначити, що це лише умовний ребрендинг: емблема залишилася та сама, лише прибрали з неї слово «Бровар» та додали «Київ». Саме це, на мою думку, зробило логотип «Оболоні» кращим: тепер уся назва поміщена в елегантний летеринг згори, а не лише її частина. Проте, хоч емблема була оновлена ще влітку, лише минулого туру «Оболонь» провела перший матч у новій формі. Шаблон той самий, що був до того, але тепер на форму додали фірмового грифона. А також до клубу повернувся однойменний пивний спонсор: схоже, це й стало причиною перейменування.

Оцінка новій емблемі: 5.

«Чайка» Петропавлівська Борщагівка

Причина ребрендингу: попередня емблема не відповідала рівню ПФЛ.

Актуальність ребрендингу: висока.

Птах з минулої емблеми наче втік з якогось неякісного мультика, а герб Петропавлівської Борщагівки над нею був дуже не в тему. Нова емблема більш агресивна, адже замість чайки в польоті там зобразили суворе її обличчя на тлі багатоповерхівок київського передмістя. Загалом емблема мені сподобалася, хоч ідея її й не нова: попередня емблема тезок цього друголігового клубу з Росії теж була виконана в схожому стилі. А також я б не додавав «СК» перед назвою клубу, адже її наявність разом із пропуском псує летеринг, та м'яч. Радує, що форма в «Чайки» тепер унікальна, а не вкрадена в збірної України: клуб підібрав цікавий шаблон та розбавив оригінальний шрифт номерів крилами чайки.

Оцінка новій емблемі: 3.

Як бачите, далеко не всі вищеперераховані клуби завдяки новій емблемі зробили крок уперед: хтось поміняв шило на мило, а хтось був змушений піддатися неігровим чинникам. Та в цілому я задоволений минулим міжсезонням, адже нових емблем з'явилося справді багато, що дало чималий ґрунт для роздумів та аналізу.

Нова емблема якого українського клубу вам сподобалася найбільше? Чи погоджуєтеся ви з моїми оцінками? Чекаю на ваші коментарі!

Другие посты блога

Все посты