Tribuna/Футбол/Блоги/PFL Design/Тренд на ретро-форми серед збірних: чи виправдовує він себе?

Тренд на ретро-форми серед збірних: чи виправдовує він себе?

Розбираємо, як топові постачальники форм вирішили використовувати дизайни, створені роки тому.

Блог — PFL Design
10 сентября 2020, 15:26
10
Тренд на ретро-форми серед збірних: чи виправдовує він себе?

Олдскул знову в моді?

За підсумками першого туру Ліги Націй УЄФА сезону 2020 року я вирішив зробити пост, присвячений саме збірним. Вересневі матчі здивували вболівальників Європи не лише порожніми трибунами та кількома несподіваними результатами, а й цікавими ретро-варіантами форми кількох топ-збірних: скажімо, Франції та Англії. Їх об'єднує не лише виступ в елітному дивізіоні нового міжнародного турніру, а й постачальник: саме Nike цьогоріч вирішив згадати старі-добрі, допандемічні часи й подарував найтоповішим своїм збірним дизайни, які були винайдені задовго до цього.

Проте лінійку ретро-форм першим запустив не Nike, а їхній одвічний конкурент Adidas. Німецький постачальник, маючи контракт із ФІФА на виробництво атрибутики для футбольних чемпіонатів світу, невідь-чому оголосив російський мундіаль 2018 року чемпіонатом такої собі "ностальгії за минулим": м'яч назвали на честь легендарного Telstar із п'ятикутниками, котрий досі можна побачити на емблемах чималої кількості клубів України, а більшості своїх збірних надали комплекти форми з модернізованим дизайном зразка ЧС-1990. Можливо, це був натяк на рік, коли країна-господар того мундіалю перестала розвиватися?

Проте, до слова, саме у 1990 році на мундіалі був справжній бум незвичайних дизайнів форм, особливо від Adidas. Отож у цьому пості я вирішив привести найбільш популярні приклади ретро-форм іменитих збірних світу, які з'явилися в них у 2018 році від Adidas або ж 2020 року від Nike.

Збірна Франції - згадуючи часи найбільших перемог

Саме в формі з такою червоною смугою французи здобували свої перші звитяги: Євро-1984 із Мішелем Платіні та ЧС-1998 із Зінедіном Зіданом у складах. Саме тому Nike вирішив нагадати вболівальникам, які після тріумфу на полях Росії у 2018 році остаточно усвідомили справжній топ-рівень своєї збірної, з чого все починалося.

Збірна Німеччини - легендарна смуга у новій інтерпретації

У 1990 році відбувся останній мундіаль в історії, де теоретично могли грати дві збірні Німеччини, проте грала лише одна. Збірна НДР кваліфікацію на останній для себе великий турнір не пройшла, а от збірна ФРН на полях Італії чемпіонат світу виграла, граючи в дуже незвичному комплекті з ламаною смугою в кольорах свого прапора. Саме її Adidas обіграв по-новому в формі для правонаступника ФРН, проте той комплект виявився для німців на минулому ЧС нефартовим.

Збірна Колумбії - до часів, коли феєрив Вальдеррама

Колумбію на початку дев'яностих можна було вважати одним із тіньових фаворитів міжнародних змагань. Не здивуюся, якщо тамтешні фани саме ті часи згадують із найбільшою ностальгією, хоч і зараз у них є привід для гордощів за Хамеса, Фалькао, Куадрадо і компанію. У "кафетерос" у 1990 році на формі теж були вставки з кольорових смуг, і, на відміну від збірної Німеччини, Колумбія на ЧС-2018 отримала форму зі смугами такого самого кольору, які були змінені зовсім трохи. І нове покоління у 10-х роках XXI століття гідно продовжило справу тієї збірної Колумбії.

Збірна Англії - повернення легендарного шрифта

Що стосується англійців, то тут Nike взяв в першу чергу саме шрифтом: схожими літерами були написані прізвища та номери таких легендарних англійців, як Оуен чи Бекхем. Та й сам дизайн виглядає доволі олдскульно завдяки синім смугам та логотипу, розміщеному в центрі, а не біля серця, як зараз роблять зазвичай.

Збірна Іспанії - трохи незвичних кольорів

На відміну від інших представлених тут збірних, що отримали ретро-форми у 2018 році від Adidas, збірна Іспанії грала у Росії в комплектах, натхненними чемпіонатом світу 1994 року, а не 1990-го. Візерунок майже не змінився, але у 2018 році виглядав вже не так модно, як під час мундіалю в США.

Збірні Аргентини, Мексики та Японії - ретро-форми з новим дизайном

Домашня форма аргентинців не міняється, здається, ніколи, тож із префіксом "ретро" її можна назвати лише з натяжкою. А от виїзна, хоч і теж завжди синя, часто міняє свої додаткові елементи. Вони, як і мексиканці та японці, отримали свої ретро-форми від Adidas із олдскульними візерунками для ЧС-2018. Проте раніше у формах із таким дизайном вони на великих турнірах не грали. Погодьтеся, що навіть незважаючи на це комплекти форм усіх трьох збірних виглядають так, ніби зійшли з неякісних фотографій початку дев'яностих. Серед усіх "смугастих" візерунків японська форма в цяточку виглядає найбільш оригінально.

Наостанок зроблю дещо суб'єктивний висновок: ретро-форми в сучасному світі виглядають доволі специфічно і багато вболівальників, які народилися вже пізніше за часи, коли такі дизайни були в тренді, їх можуть не зрозуміти. Експеримент із формами в олдскульному стилі від Adidas на ЧС-2018 я вважаю невдалим: взявши легендарні дизайни, вони їх недоречно осучаснили, зробивши старі візерунки піксельними та додавши жахливо недоречний піксельний шрифт, що був розкритикований більшістю не лише через дуже банальну форму символів, а й через те, що багато літер були дуже схожі одна на одну, що особливо проглядалося на спині в Юліана Дракслера.

Nike проаналізував помилки власних конкурентів та випустив більш доречні ретро-форми, які справді можуть сподобатися як і фанам зі "старої школи", так і молоді. Додам, що першими "олдскульні" форми від цієї компанії отримали клуби, а не збірні: у сезоні 2019/20 Nike надав багатьом топ-клубам треті форми зі своїм старим логотипом у дещо старомодному стилі. Експеримент сподобався мені з точки зору дизайну, але от летеринг на логотипі постачальника здався мені дещо недоречним та зайвим.

Збірна України свою ретро-форму, на мою думку, отримає не скоро, адже наша країна отримала незалежність вже після взятого за приклад ЧС-1990, та й на видноті наша збірна з'явилася лише років з 15 тому. До того ж, наш постачальник - Joma - поки за експерименти з використанням ретро-дизайнів не брався.

А чи подобається вам тренд із використанням ретро-дизайнів для форм збірних світу? Чекаю на ваші коментарі!

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты