Tribuna/Футбол/Блоги/PFL Design/Найкращі форми в історії клубів УПЛ

Найкращі форми в історії клубів УПЛ

Взяв участь у флешмобі, але трошки змінив правила під себе.

Блог — PFL Design
21 июля 2020, 15:24
13
Найкращі форми в історії клубів УПЛ

Обрав для майже кожного клубу еліти найгарніший комплект в його історії виступів у вищому дивізіоні.

В історії чи не кожного клубу УПЛ були свої злети й падіння – як у плані гри, так і подеколи в плані айдентики. Останнім часом наші клуби через кризові проблеми всередині та зовні команд рідко радують нас унікальними дизайнами своєї ігрової форми. Так, наприклад, нині в одному й тому самому шаблоні від Nike грають «Зоря», «Колос» та «Ворскла», і ці форми відрізняються лише за кольором та шрифтом номерів.

Та було так не завжди: чи не в кожного клубу української Прем’єр-Ліги за час його гри у вищому дивізіоні накопичилося кілька справді вдалих варіантів власної форми, які запам’яталися шанувальникам донині. Тож я вирішив зробити добірку найкращих комплектів форми в історії майже кожного клубу УПЛ, беручи до уваги лише форми, у котрих клуб грав саме у Прем’єр-Лізі. Саме тому в цьому пості не буде «Десни», «Колоса» та СК «Дніпро-1» – усі вони дебютували у вищому дивізіоні не так давно і за цей час ще не встигли представити більше, ніж один варіант комплектів форми. Ці три клуби я вирішив замінити іншими трьома легендарними для ліги клубами, які обрав не лише через їхній статус, а й через яскраву та гарну форму.

«Шахтар» – домашня форма зразка 2011 року

У «гірників» було чимало непоганих варіантів саме домашнього комплекту, та я обрав саме цей. Чому? Через те, що завдяки переливам унизу форми та чорним шортам помаранчеві та чорні смуги були поєднані максимально вдало.

«Динамо» – виїзна форма зразка 2013 року

Не люблю білі форми через те, що за дизайном вони зазвичай прості та через яскравий колір на них не видно ніяких переливів. Тому й у свого улюбленого клубу я завжди більше любив саме виїзні сині комплекти: вони й за дизайном завжди були оригінальніші, й за кольором краще гармоніювали з емблемою. Виїзний комплект 2013-2015 років я обрав зокрема через це: відтінок синього майже зливався з емблемою, а світлі смуги додавали йому контрастності. Після банкрутства «Надра Банку» у 2015 року форма залишилась без спонсора, що лише покращило її вигляд. Так, багато інших фанів «Динамо» люблять білу форму 2016 року з вишиванкою; мені теж вона до вподоби, але візерунок, на мою думку, не зовсім вписується в неї через те, що обтікає незрозумілі для футбольної форми ґудзики.

«Зоря» – виїзна форма зразка 2011 року

Ті два комплекти були чи не єдиними в історії луганчан нешаблонними варіантами. Обрав я саме червоний колір, адже він чудово гармоніював з промінням на логотипі «Зорі», хоч ці кольори не були визнані найвідданішими фанами клубу. А шкода – такі смуги справді виглядали наче проміння вранішньої зорі.

«Олександрія» – виїзна форма зразка 2015 року

Негарний логотип спонсора дещо «здешевив» цей комплект, проте поєднання білого та зеленого кольорів саме в цьому зразку чудово личило «Олександрії». Шкода, що зараз клуб надає перевагу не зеленому, а чорному кольору.

«Маріуполь» («Іллічівець») – виїзна форма зразка 2010 року

Так, варіант є шаблонним, проте в історії приазовців не було такого, щоб постачальник – чи то Adidas, чи пізніше Nike, дарував їм щось оригінальне. Тож серед усіх шаблонів я обрав ось цей – і шрифт, до речі, кращий за чинний.

«Ворскла» – виїзна форма зразка 2013 року

Так само, як і в «Маріуполя», у полтавчан, на жаль, яскравих та запам’ятовуваних форм не було ніколи: довелося обирати з-поміж шаблонних варіантів. Зупинився на ось цьому, бо він, як на мене, єдиний, де білий та зелений кольори поєднані в одному комплекті максимально гармонійно.

«Олімпік» – домашня форма зразка 2014 року

Дебютний сезон донеччан у Прем’єр-Лізі запам’ятався не лише кількома сенсаційними перемогами та початком ери підозрілих матчів, але й яскраво-блакитною домашньою формою від Puma. Такий колір мені подобається значно більше за темніші тони, які згодом «Олімпіку» постачала Joma.

«Львів» – домашня форма зразка 2018 року

Градієнтний синій комплект із золотими вставками не лише виглядав чудово сам по собі, а й гармоніював із різнобарвною емблемою львів’ян. Шкода, що співробітництва з Legea «городянам» вистачило всього на рік гри в УПЛ і вже з цього сезону вони отримали нудніші варіанти від Nike. Добре, хоч шрифт зберегли той.

«Карпати» – виїзна форма зразка 2017 року

Цілих три роки львів’яни не міняли форму, і зрозуміло чому: усі три комплекти виглядали дуже красиво. Обрав я саме зелений через цей гарний візерунок, який чудово гармоніював із шрифтом ззаду футболок. Шкода, що цю форму в УПЛ ми можемо ще довго не побачити.

«Металіст» – домашня форма зразка 2014 року

Остання для харківського клубу форма в його історії запам’яталася мені гармонійними вкрапленнями синіх елементів. Та й логотип спонсора також непогано в ній поєднався з іншими елементами – вийшла чудова й нешаблонна жовто-синя футболка.

«Дніпро» – домашня форма зразка 2011 року

Єдина форма «Дніпра», яка гармоніювала з кольорами його емблеми. Взагалі вона також мала б бути такою ж світло-блакитною, але чомусь її затемнили, чим трошки зіпсували цей комплект. Та й старий логотип компанії «Біола» виглядає не дуже вдало, але це вже претензії до них, а не до дизайнерів Nike чи «Дніпра».

«Металург» Донецьк – домашня форма зразка 2014 року

Для донеччан ця форма також стала останньою в історії. Що ж, можна сказати, що пішли вони з футболу на мажорній ноті – чого вартують обидва їхні комплекти від Umbro, а особливо темно-синій домашній, на якому цікавими візерунками поєдналися чи не всі клубні кольори «Металурга». І шрифт дуже цікавий вийшов.

Яка форма з цієї добірки сподобалася вам найбільше, а яку б ви додали чи замінили? Чекаю на ваші коментарі!

Другие посты блога

Все посты