Tribuna/Футбол/Блоги/PFL Design/Легендарна емблема «Шахтаря» 80-х: чи має вона право на нове життя?

Легендарна емблема «Шахтаря» 80-х: чи має вона право на нове життя?

Все нове – це добре забуте старе.

Блог — PFL Design
6 апреля 2020, 18:26
19
Легендарна емблема «Шахтаря» 80-х: чи має вона право на нове життя?

Все нове – це добре забуте старе.

Багато топ-клубів при ребрендингу логотипа повертаються до старих варіантів своєї емблеми, лише осучаснюючи її. Яскравим прикладом є «Манчестер Сіті», який у 2016 році оновив логотип, повернувшись до ідеї емблем минулого століття, де не було ані орла, ані зірок, через що попередня емблема «містян» виглядала архаїчно; лише трохи переробивши старий логотип, «Сіті» отримав нову та сучасну емблему: якби на ній не було стількох кольорів та елементів, вона взагалі б виглядала досконало.

Що стосується «гірників», то тут серед усіх ретро-емблем одразу згадується коло з шипами та молотками у центрі: що стосується символіки саме «Шахтаря», то вона її передає вдало, не зупиняючись на символіці донецького краю, яку необов’язково прив’язувати до клубу. Багато вболівальників «гірників» її використовують і донині, на відміну від інших попередніх емблем своєї команди.

Відомий дизайнер Трибуни Дмитро Штрайс минулоріч запустив лінійку саморобної ретро-форми «Шахтаря» 80-х років минулого століття: саме з тією «шипастою» емблемою. Погодьтеся, виглядає доволі лампово та чудово передає шарм тієї епохи в українсько-радянському футболі.

Чинна емблема донеччан майже ідеальна, та все ж не передає філософію клубу настільки, наскільки це передавав той логотип: молотки, які насправді є головним символом «Шахтаря», безнадійно загубилися внизу емблеми, тоді як більшу частину займає стилізований пейзаж Донеччини, який у дизайнерів викликав і без того купу асоціацій, а хейтери «Шахтаря» додали ще одну, яку згадувати не будемо через її нецензурність.

Тож чи є нове життя у тієї самої, легендарної емблеми «гірників»? Я вважаю, що є: поки ребрендинг «Шахтарю» робити зарано, та можна переробити той логотип у більш сучасному стилі й використовуючи помаранчевий колір, який за час відсутності цієї емблеми став канонічним для донецького клубу. Окрім зрозумілого змісту, також приваблює незвичайна форма: я не знайшов інформації, що означають шипи ззовні логотипу, проте не відмовлюся від їх використання у своєму «ремейку». Рукописний напис «Донецьк», я вважаю, варто переписати друкованим шрифтом, аби осучаснити цей елемент. Також я, звісно, емблему українізував. Довго я шрифт не підбирав, бо моєю метою було просто показати, як той логотип виглядає на сучасний лад (всі пропорції я зберіг, адже робив нову емблему прямо поверх старої). Вийшло ось так:

Форму для цієї емблеми також можна зробити у ретро-стилі - до виїзної я зробив емблему в історичному монохромі (спонсора я залишив старого, адже жовто-чорний логотип Pari-Match не можна перефарбовувати, і він не пасуватиме цій формі так, як СКМ):

Шрифт також я зберіг схожий з тим, що був 40 років тому: він виглядає одночасно і просто, і доволі цікаво. Також ззаду форму можна прикрасити фірмовими молотками:

Чи сподобався вам мій ремейк старої емблеми «Шахтаря»? Чекаю на ваші коментарі!

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты