Tribuna/Футбол/Блоги/PFL Design/Спонсорська назва – не вирок. Як можна зробити логотип УПЛ привабливішим

Спонсорська назва – не вирок. Як можна зробити логотип УПЛ привабливішим

За не дуже вдалим логотипом ховається відмінний брендбук.

Блог — PFL Design
29 марта 2020, 12:52
26
Спонсорська назва – не вирок. Як можна зробити логотип УПЛ привабливішим

Від редакції: ви знаходитеся в блозі PFL Design. Його автор регулярно радує нас своїми постами на дизайнерські теми. Підтримайте його плюсами, коментарями і підпискою.

Останніми роками українська Прем’єр-Ліга жваво експериментувала зі своєю айдентикою. Поки у 2016 році не зупинилася на ексклюзивному м’ячі з шістнадцятьма зірками (що дивно, адже на той момент, як і зараз, клубів в УПЛ було лише дванадцять, а зірки, вочевидь, символізують саме команди). Звільнений від букмекерських назв логотип та шеврон чемпіонату виглядав на формі доволі привабливо:

Минулоріч, уже після початку сезону 2019/20 із новими шевронами, Прем’єр-Ліга раптово отримала спонсора: повернувшись до букмекерів, наш чемпіонат став називатися Favbet-Лігою. Сама контора оновила свій логотип за півроку до цього. I, погодьтеся, ребрендинг пішов їм на користь:

Що стосується самого чемпіонату, то логотип довелося терміново міняти. Знайомий «зірковий» м’ячик перефарбували в більш темний відтінок синього, прибрали градієнти та заховали усередині круга, оточивши агресивним червоним контуром із подвійною назвою ліги та фірмовою брендовою короною «Фаворита».

Висловлю свою суб’єктивну думку: мені цей логотип зовсім не подобається. Через згадані вище подвоєння елементів та агресивні кольори, коли здебільшого національні чемпіонати роблять кольорові гами своїх емблем якомога лаконічнішими. Більше того, здалека він дещо нагадує емблему «Баварії».

До того ж, ця раптова зміна коней на переправі фактично вдарила по айдентиці клубів: попередні блакитні шеврони на готовій формі, яку більшість клубів отримують один раз перед сезоном, довелося заліпити новим, який для цього зробили непропорційно великим. Особливо це видно на формі «Динамо», де під новим шевроном видніється біла стрічка, якою, вочевидь, заклеїли попередній шеврон.

«Зоря» ж пішла ще далі й зіпсувала свою й без того непривабливу форму ще більше, наклеївши ці шеврони під кутом.

Та головним мінусом я все ж вважаю те, що ці шеврони є фактично наклейками, а не нашивками, що робить їхній вигляд дуже дешевим і б’є по привабливості форми. Це видно по блиску, який не характерний нашивкам із якісної тканини.

За всіма цими недоліками ми не помічаємо те, що основний елемент логотипу, а саме фірмовий м’яч УПЛ, справді виконаний якісно та фірмово. Якщо міняти логотип УПЛ, то його необхідно зберегти та зробити більш помітним, адже саме цей символ використовується в якості ексклюзивного водяного знака під час трансляцій чемпіонату на усіх телеканалах. Окрім групи «1+1 медіа», які невідомо-чому й досі використовують свою власну непривабливу графіку. «Футболи» ж спільно з лігою розробили дуже сучасну графіку із ватермаркою символу УПЛ біля табло та в нижньому правому куті:

Серед плюсів ребрендингу ліги відзначимо появу чемпіонських шевронів УПЛ в золотому кольорі з написом «Чемпіон України» зімість назви чемпіонату: практика, яка застосовується в якості заохочення чинного чемпіона в багатьох чемпіонатах Європи. Погодьтеся, виглядає непогано, особливо порівняно зі звичайними шевронами:

Мій варіант емблеми УПЛ

Я вирішив видозмінити чинний логотип Favbet-Ліги, повернувшись до форми шеврону УПЛ початку цього сезону, схожу на щит. Я позбувся агресивного червоного фону, зберігши оригінальні кольори логотипу спонсора. Через це не лише фірмовий м’яч став помітнішим, а й логотип Favbet отримав, на мою думку, більше уваги.

Серед інших переваг відзначу звільнення від подвійної назви чемпіонату, що є точно зайвим на чинному логотипі УПЛ. Червоного кольору можна також позбутися за згоди спонсора (минулого року на своїй формі так робила «Десна»): так емблема стане лише двоколірною та привабливішою.

А ось так цей логотип виглядав би в трансляції:

Що стосується шевронів, то я їх зробив не такими довгими, прибравши слово «Ліга», адже не вважаю його необхідним на формі. Як я вже казав, рекомендую виготовляти їх із якісної тканини та нашивати на форму. Тож навіть при згинанні рук і зім’ятті футболки вони залишатимуться рівними за рахунок своєї твердості:

Також я зробив чемпіонські шеврони в золотому кольорі.

Ось так шеврони мого варіанту виглядали б на тлі всіх кольорів форм УПЛ (я навмисне зробив їх текстурними, аби зберігався ефект тканини).

Що ви думаєте з приводу моїх ідей покращення бренду Favbet-Ліги? Чекаю на ваші коментарі!

Фото: «Шахтар», «Динамо»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты