Tribuna/Футбол/Блоги/PFL Design/Концепт емблеми ФК «Ужгород» на основі міського герба

Концепт емблеми ФК «Ужгород» на основі міського герба

Той випадок, коли справді не гріх взяти за основу міську символіку.

Блог — PFL Design
20 марта 2020, 20:05
11
Концепт емблеми ФК «Ужгород» на основі міського герба

Данина символіці та основній промисловості регіону.

Новачок Другої Ліги ПФЛ – футбольний клуб «Ужгород» з однойменного міста – оновив емблему минулого року, якраз перед тим, як отримати місце в рангу професійних клубів України. За весь час свого існування він експериментував з логотипом цілих три рази (що багато як для клубу, що був заснований лише у 2015 році):

Окрім невизначеності в клубних символах, одразу впадає в око те, що клуб при кожному ребрендингу міняв ще й клубні кольори. Та й чинний логотип не відповідає кольорам форми (де ще ви бачили, щоб виїзна форма пасувала до емблеми більше за домашню?):

Та все ж не подобається їхня емблема мені зовсім не через це. Річ у тому, що вона зовсім не відображає те, що представляє саме місто Ужгород, а не цілу Закарпатську область, де, будемо чесними, господарює «Минай»: усі символи з верхньої частини логотипу «містян» взяті з герба Закарпаття, а нижня частина зовсім вводить в оману наявністю слова «Закарпаття», яке не фігурує у назві клубу. Додамо ще кліпартний та ще й чомусь сплющений м’яч і пейзаж гір, який зовсім перенасичує емблему. Так чи інакше, цей логотип можна покращити, звівши до мінімуму нагадування про цілий закарпатський регіон, зменшивши кількість кольорів та замінивши пейзаж на більш мінімалістичне зображення гір. Після кількох хвилин роботи у Фотошопі у мене вийшов такий результат (погоджуюся, що довелося перефарбувати безпосередньо кольори герба Закарпаття, та все ж кількість кольорів на емблемі було конче необхідно зменшити):

Якщо ж зайнятися повним ребрендингом логотипу «Ужгорода», то я рекомендую взяти до уваги символіку міста, аби показати, що клуб представляє саме його і не зазіхає на решту території найзахіднішої української області. Я не є прихильником використання елементів із гербів населених пунктів на емблемах футбольних клубів, що їх представляють, та у випадку з Ужгородом, який не лише має чудовий герб, а й однойменну футбольну команду, яка своєю назвою показує, що представляє саме своє місто, використовувати геральдичну символіку не так грішно – скажімо, у випадку з «Ворсклою» об’ємні лук, стріла та зірки перенасичують логотип, та в міста на Ужі геральдика куди більш мінімалістична. Так вийшло, що герб Ужгорода є одним із найгарніших серед українських міст: чудове зображення виноградної лози й нічого більше: ніяких тобі стрічок, цегляних корон, чисел чи слів старослов’янським шрифтом, які перенасичують герб. Додам, що він також є відносно новим, адже оновлений був у 1990 році. Тож нащо вигадувати велосипед? Я взяв зображення цієї рослини та помістив у щит, повторивши стиль та кольори герба. Згори я увінчав логотип назвою клубу, додав до жовтого півкола знизу, яке в гербі міста символізує землю, рік заснування команди, й логотип вийшов ось таким:

Що стосується форми, то тут я вирішив створити три комплекти: перший у кольорах емблеми (жовто-синій), другий у біло-жовтих тонах із чорно-білою емблемою, а третій – у вигляді данини до чинної форми команди та до виноградарства Закарпаття, яке, власне, і дало символ гербу Ужгорода – я вирішив зробити у винно-бордовому кольорі з елементами світло-бірюзового кольору.

Які ваші думки щодо моїх ідей ребрендингу футбольного клубу «Ужгород»? Чекаю на ваші коментарі!

P.S. Адмінам Трибуни: футбольний клуб «Ужгород» грає в ПФЛ уже півроку, а ви досі не додали його тег? Серйозно?

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты