Tribuna/Футбол/Блоги/PFL Design/Українські клуби, яким варто змінити шрифт на формі

Українські клуби, яким варто змінити шрифт на формі

Така, здавалось би, дрібниця, котра одразу покращить імідж команди.

Блог — PFL Design
26 февраля 2020, 14:30
22
Українські клуби, яким варто змінити шрифт на формі

Від редакції: ви знаходитеся в блозі PFL Design. Його автор регулярно радує нас своїми постами на дизайнерські теми. Підтримайте його плюсами, коментарями і підпискою.

Колись я робив пост, у якому виділяв 10 найкращих шрифтів з ігрових форм українських футбольних клубів. В інших команд ситуація не ідеальна, але далеко не у всіх катастрофічна. Останні я якраз і вирішив виділити в окремому пості – українські клуби, котрим варто змінити шрифт на своїй формі.

В УПЛ проблема зі шрифтами поступово сходить на нівець – все більше команд ставлять перед собою високі амбіції в боротьбі за найвищі місця, тож докладають максимум зусиль, аби виглядати оригінально. Проте в деяких ця оригінальність вилізла боком, тож ми отримали три клуби УПЛ, які прикрасили свою форму вкрай невдалими шрифтами.

«Зоря» – плагіат шрифта «Барселони»

Якщо про плагіат шрифтів взагалі може йти мова – клуби не закріплюють свої власні шрифти за собою, тож легендарний «барселонівський» шрифт зразка 2012-2015 років не цураються використовувати чимало нетопових команд по всьому світу. Але хіба «Зоря» не має амбіції стати топом принаймні в межах України?

Тож шрифт луганчанам треба міняти, особливо враховуючи те, що прізвища чомусь виконані іншим шрифтом, тоді як в того ж «Олімпіка» на формі зразка 2015 року той самий шрифт «Барселони» був повноцінним із кириличними літерами. До того ж, «Зоря» не міняє шрифт все з того ж 2015 року – найдовше серед чинних учасників Прем’єр-Ліги.

«Олімпік» – невдалий експеримент із 3D-символами

Що взагалі сталося з формою донеччан? Чому вона настільки до неможливого шаблонна з перефарбованою емблемою та настільки жахливим шрифтом? Подивіться, як ефект об’єму на своїх цифрах зробив, скажімо, «Львів», та зробіть висновки, шановні представники «Олімпіка». Там воно принаймні не впливає на читабельність тексту.

Як на мене, якщо хоча б прибрати отой 3D-перелив та змінити форму літери Д, шрифт стане виглядати куди краще.

«Маріуполь» – майже класичний шрифт Microsoft Office

Nike більшості команд УПЛ зробив не лише однакові комплекти воротарської форми, а й схожі за стилем шрифти. Та якщо в «Шахтаря», «Десни», «Колоса» й «Олександрії» вони виглядають доволі непогано, незважаючи на простий дизайн, то «Маріуполь» отримав шрифт, дуже схожий на класичний варіант з Microsoft Office – Calibri. Звичайно, не один в один, але виглядає вкрай невдало. Взагалі приазовському клубу треба у своїй айдентиці міняти геть усе.

А що з іншими клубами?

Одна з найбільших проблем із шрифтами в українському футболі пов’язана також з надмірним використанням відомого та поширеного шрифту Impact. Клуби використовують його через популярність у всіх сферах нашого життя, але все ж, погодьтеся, за дизайном символів цей шрифт далеко не найкращий. Навпаки, один із найгірших – до того ж цифри занадто широкі, через що на формі виглядають замалими.

На щастя, в УПЛ після зміни шрифта «Ворсклою» остаточно не залишилося жодної команди, яка в будь-якому вигляді (лише номери чи прізвища, або і те, і те) використовувала б Impact на власній ігровій формі.

Проте в ПФЛ таких команд хоч відбавляй: «Кремінь», «Черкащина», «Оболонь-Бровар» із друголігівським дублем, «Чайка», «Буковина», «Нікополь» та «Енергія». Раніше таких команд було ще більше (одразу згадуються «Миколаїв» та «Ворскла», які змінили шрифт минулоріч). І це вже не кажучи про команди, які використовують інші банальні шрифти, окрім Impact.

Скажімо, ось цей шрифт прізвищ «Реал-Фарми», який не личить до номерів:

Ще одна проблема полягає в тому, що деякі команди, в основному Другої Ліги, не міняли форму вже кілька років. Річ у тому, що стандарт на обов’язкове написання прізвищ на формі клубів ПФЛ з’явився лише у 2018 році, тож тим командам, які обзавелися цікавими шрифтами номерів тоді, коли потреби в наявності прізвищ на футболках не було, довелося в терміновому порядку дописувати їх над номерами. Це вилилося в дві проблеми, які дещо зіпсували вигляд форми:

1) Оскільки не всі красиві шрифти мають кириличні символи, прізвища дописали іншим шрифтом, таким як той-таки Impact. Яскравий приклад – «Черкащина», яка після зміни постачальника форми проміняла тодішній оригінальний шрифт на плагіат офіційного шрифта номерів Ла Ліги. А прізвища написала Impactом.

2) Оскільки за відсутності прізвищ на формі номери намагаються розмістити якомога вдаліше з огляду статури гравця (тобто вище, ніж за наявності прізвищ), після додавання тексту на форму він став наче втуленим над цифрами, де місця залишилося справді мало. Як, наприклад, у херсонського «Кристала».

Свого часу, ще на світанку своєї творчості, я пропонував Прем’єр-Лізі за зразком багатьох інших ліг ввести єдиний стандартний шрифт, аби зробити свій бренд досконалішим. Тоді я виділив шрифт FTY Strategyside NCV зразком для наших клубів, але існує ще чимало гарних безкоштовних варіантів із наявністю україномовної кирилиці.

Не в якості реклами, а для того, щоб показати, скільки цікавих доступних шрифтів можна використовувати на формі футбольних клубів, я раджу вищезазначеним клубам завітати на сайт ukrfonts.com. Там можна знайти чимало гарних шрифтів, котрі пасуватимуть до ігрової форми куди більше за Impact та інші банальні варіанти. Сподіваюся, це допоможе бодай якось вирішити цю проблему – якщо в клубів немає змоги створити власний оригінальний шрифт, як у тієї ж «Ворскли», то є чимало не менш цікавих альтернатив.

Також я можу порадити українським командам вчинити за зразком «Діназа»: вони використовують доволі впізнаваний шрифт American Captain (його ж в останні роки свого існування також використовував харківський «Металіст»). Та він, незважаючи на свою банальність, виглядає куди краще за Impact.

Чи згодні ви з моїми думками щодо проблем українських футбольних клубів із шрифтами на ігровій формі? Чекаю на ваші коментарі!

Фото: «Діназ», «Кристал», «Черкащина», «Реал-Фарма», «Олiмпiк», «Зоря», «Марiуполь», «Олександрiя»

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты