Tribuna/Футбол/Блоги/PFL Design/Поки інші розривають шаблони, Nike їх склеює. Чому оригінальність – не про цю компанію

Поки інші розривають шаблони, Nike їх склеює. Чому оригінальність – не про цю компанію

Історія про те, як один зелений комплект форми об’єднав усю Європу.

Блог — PFL Design
15 декабря 2019, 09:05
21
Поки інші розривають шаблони, Nike їх склеює. Чому оригінальність – не про цю компанію

Від редакції: ви знаходитеся в блозі «PFL Design». Його автор регулярно радує нас своїми постами на дизайнерські теми. Підтримайте його плюсами, коментарями і підпискою.

***

Шаблонними формами зловживають усі, та Nike – еталон цієї сфери.

Цей пост не є антирекламою компанії. Просто констатація факту.

Nike вже давно не славиться особливою перебірливістю в обранні дизайну для клубної форми. Усі футбольні форми від цього постачальника виконані за спільним шаблоном – плечі та рукави в одному стилі, а інша частина футболки – в іншому та навіть дещо з іншої тканини. Скажімо, це чудово проглядається на найяскравішому комплекті ЧС-2018, який носила й досі носить збірна Нігерії.

В клубах, особливо нетопових, американська фірма зайшла далі: створила кілька шаблонів, у яких міняє лише кольори. Власне, цим також зловживають і інші компанії, проте в Nike це видно найкраще. Скажімо, форми «Герти» та «Шахтаря» виконані у абсолютно одному й тому самому дизайні; все одно, що кольори різні, коли шаблон до неможливого світиться.

Та, власне, найбільша дичина відбувається, коли ми поглянемо на воротарські форми від цього постачальника. Погляньте, у якому яскравому комплекті минулого сезону стояв у рамці «Челсі» Кепа Аррісабалага.

Непогано, чи не так? А подивіться-но, в якій формі грає Андрій П’ятов.

Також цікавий варіант. Голкіперам «Десни» та «Дніпра-1» під час нещодавнього очного матчу в УПЛ настільки сподобались обидва комплекти, що вони вирішили й собі такі надягнути, аби хоча б формою бути схожими на цих топових воротарів. Щоправда, одне але: вони майже цілком однакові. У Євгена Паста, щоправда, трохи пояскравіший, але колір-то один.

Вдруге така фішка у «Дніпра-1» не пройшла, тож минулого туру Валерій Юрчук зіграв у Києві з «Колосом» у «лівому» комплекті, на який не вистачило часу приліпити ані емблему, ані прізвище голкіпера. Знаєте, чому? Бо голкіпер ковалівців носить ось таку форму:

«Олександрія» представила нову форму минулого літа. Мене вразив вкрай цікавий дизайн воротарського комплекта:

На початку сезону й «Львів» не цурався використовувати цю форму. Може, Богданові Сарнавському вона личить більше за інших?

І, наостанок, гроза усіх дизайнерів – луганська «Зоря». Мені здається, чи я таке вже десь бачив?

Це ще далеко не все: у цій добірці я виділив лише клуби УПЛ, хоча, не сумніваюся, у першій та другій лігах такі щасливчики з цим зеленим комплектом воротарської форми також знайдуться. Зверніть увагу – я згадав тут 7 клубів УПЛ. З інших лише в «Маріуполя» та «Ворскли» немає цього легендарного воротарського светра, хоч їх і екіпірує Nike.

«Олімпік» та «Карпати» екіпіруються Joma, в «Динамо» – New Balance. Та й ті недалеко пішли:

Принаймні, не нагородили таким комплектом пів-Європи, й на тому дякуємо.

Що ви скажете з приводу такої «винахідливості» від Nike? Чекаю на ваші коментарі!

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты