Tribuna/Футбол/Блоги/PFL Design/Українські клуби, які справдi сплагіатили чужі емблеми

Українські клуби, які справдi сплагіатили чужі емблеми

Добірка геніїв нашого часу.

Блог — PFL Design
30 сентября 2019, 15:53
48
Українські клуби, які справдi сплагіатили чужі емблеми

Ви перебуваєте в блозі PFL Design. Його автор – один з активних блогерів-дизайнерів на нашому сайті. Підтримайте його підпискою, плюсами і коментарями.

***

Той випадок, коли справді історія смішна, а ситуація – страшна.

Впродовж року я опублікував п’ять постів, де з гумором пофантазував, як би виглядали емблеми професійних футбольних клубів України, якби вони повністю скопіювали чиюсь чужу відому емблему. Та, на жаль, цей пост я публікую не з гумором, а з сумом, що такі випадки справді трапляються.

За кілька тижнів я випадково натрапив на чимало емблем українських футбольних клубів з регіональних аматорських ліг, які повністю сплагіатили емблеми інших, більш відомих, клубів – дякувати тому, що майже кожен цей клуб відкрито веде сторінку в Інстаграмі, про інші ж я дізнався завдяки сторінкам їх суперників.

Тож до вашої уваги добірка з вісімнадцяти таких команд, які полінувалися намалювати власний логотип і використали вже готовий. Жодну емблему я не придумав. Порівняно з ними емблема вінницької «Ниви» та попередній логотип «Руху» здадуться вам неповторними оригіналами без натяку на «Арсенал» та «Мілан» відповідно.

Деякі емблеми представлені у поганій якості – самі розумієте, в аматорському футболі рідко коли можна знайти якісні зображення.

МФК «Первомайськ» – плагіат орла з емблеми «Кристал Пелас»

Принаймні, первомайці змогли придумати власну форму емблеми. Далі буде жорсткіше.

«Агрон» Великі Гаї – плагіат старої емблеми київського «Арсенала»

Насправді я бачив чимало емблем, сплагіачених саме зі старого логотипу київських «канонірів», проте обрав саме цей зразок, бо «Агрон» видніший за них клуб і грає не будь-де, а в вищій аматорській лізі ААФУ. До того ж, іронічності додає той факт, що великогаївці представили його як офіційний та оригінальний (!) логотип команди, з яким вони збираються ставати професійним клубом. Ну-ну.

«Агродім» Бахмач – плагіат «Спортінга»

З Лісабону до Чернігівської області, як виявилося, ближче, ніж могло здатися на перший погляд.

ФСК «Тростянець» – плагіат «Спортінга»

Не плутати з «Тростянцем» із ААФУ – цей «Тростянець» представляє однойменний населений пункт зі Львівщини. Якщо цей клуб колись зіграє з «Агродомом», пропоную не заморочуватися з афішею:

Серйозно, жоден з цих двох клубів не доклав зусиль навіть для перефарбування логотипу португальців!

МСКК «Рудники» – плагіат «Оболоні-Бровар»

Навіть кольори міняти не довелося. Респект за те, що тамтешні дизайнери хоч уміють незвичайний шрифт підібрати.

«Промінь» Більче – плагіат «Зірки»

Це виглядає не лише ганебно, а й абсурдно. Хто в здоровому глузді візьме таку невдалу емблему, як у нині аматорського кропивницького клубу, та ще й «виправить» її настільки невміло? Реакція фан-аккаунту «Зірки» на те, що я надіслав їм цю емблему, говорить сама за себе.

Важко не погодитися, враховуючи, що в своєму дивізіоні чемпіонату Львівщини цей «Промінь» ще й посідає останнє місце.

ФК «Кудрівка» – плагіат старої емблеми «Десни»

Кілька мов, два футболісти та орел – клубу з (як символічно!) Чернігівщини все одно не вдалося приховати сліди оригіналу, який палиться завдяки невидозміненому контуру. Дизайнер (хоча я не знаю, як правильно назвати людину, яка займається нічим більшим, аніж перефарбуванням чужої роботи) цієї емблеми явно не звернув увагу, що м’яч там уже є, і вліпив поверх нього іще один.

«Зоря» Держів – плагіат «Зорі»

Усе просто – якщо назви однакові, то чому емблеми мають бути різні? Десяткам «Динамо» з пострадянського простору це не заважає нормально функціонувати.

«Темп» Гірське – плагіат «Гуанчжоу Евергранд»

Представники китайської Суперліги Львівщини так «геніально» виправили текст, що той дуже контрастує з професійно оформленим (не ними) фоном.

ФК «Топорівці» – плагіат «Монако»

Невже ви думаєте, що, помістивши в центр м’яч, ви приховаєте підробку?

«Сокіл» Дуліби – плагіат «Сіетл Саундерс»

Добре, хоч вежу замінили. Так, звичайно, плагіат зовсім не палиться (ні).

«Атлетик» Одеса – плагіат «Атлетика» Більбао

Тут думати довго не довелося – запозичивши в басків назву, одесити вирішили не зупинятися та запозичили й емблему.

«Колос» Кушугум – плагіат «Байєра»

Схоже, фармацевтична фірма з Леверкузена вирішила спеціалізуватися на виробі ліків з Запорізької пшениці. Заодно відкрила там філіал свого футбольного клубу.

«Будівельник» Гранітне – плагіат старої емблеми «Ювентуса»

Туринці мали одну з найбільш упізнаваних емблем завдяки формі та смугам – чого брати за основу саме її? Плагіат очевидний навіть для тих, хто не пам’ятав емблему «старої сеньйори» напам’ять.

«Маяк» Глибоке – плагіат «БАТЕ»

Далеко йти не довелося – взяли зразок у північного сусіда. Клуб, якщо вірити емблемі, функціонує з 1967 року. В чому проблема використати одну з історичних емблем команди?

ДФА «Ірпінь» – плагіат «Шахтаря»

Я звернув увагу на цю емблему десь у минулому вересні, коли дивився домашній матч «Олімпіка». Під час трансляції раптово почулися численні дитячі голоси, що завзято скандували назву донецького клубу, через що одразу потрапили в кадр. Я тоді з жахом подумав, що на їхніх футболках красується тоді ще не обрана нова емблема «Олімпіка», насправді ж вони виявилися вихованцями ірпінської академії, що регулярно відвідують домашні матчі «трояндових» у якості групи підтримки.

Залишилися два випадки, про які можна сказати, що це не лише ганьба, а й зрада, бо ці клуби сплагіатили емблеми... російських клубів! Причому один із них представляє Львівську область.

СКК «Пісочна» – плагіат «Сибіру» Новосибірськ

Біда прийшла, звідки не чекали. Як вони й досі безпечно можуть грати у чемпіонаті Львівщини?

«Полісся» Ставки – плагіат старої емблеми ФК «Ростов»

Краще б викрали логотип у тезок з Житомира, їй-Богу! У них він і покраще за оригінал вийде.

***

На жаль, наші аматорські команди зовсім не дбають про свій імідж. Більшість з них, окрім Paint, не знають інших графічних редакторів, та й думають дуже поверхнево: вони беруть за основу для своїх творінь відомі та подекуди погані емблеми: погодьтеся, якби умовний «Агродім» сплагіатив емблему команди з другої ліги Гондурасу (що я все одно аж ніяк не схвалюю), це помітили б хіба жителі самого Гондурасу, що раптово створили там фан-клуб аматорського чемпіонату України.

Тому прошу вас не ігнорувати такі випадки і в разі, якщо ви натрапите на емблему якогось клубу, скопійовану в іншого, поширюйте цю інформацію, аби разом ми змогли переконати їх змінити клубний логотип.

Пишіть у коментарях, що ви думаєте з цього приводу. Не забувайте також повідомити про відомі вам подібні випадки, що не потрапили до цієї добірки.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты