Tribuna/Футбол/Блоги/PFL Design/Концепт для «Ворскли» із головою рисі

Концепт для «Ворскли» із головою рисі

Рись є маскотом команди та незаслужено не згадується на чинній старомодній емблемі. Я вирішив це виправити.

Блог — PFL Design
28 июня 2019, 16:22
19
Концепт для «Ворскли» із головою рисі

Замінюємо старомодну емблему на сучасну та войовничу.

«Ворскла» має одну з найбільш старомодних емблем України – щит із купою геральдичних елементів, кольорів та їх відтінків виглядає занадто перенасиченим.

Та навіть із такою купою елементів усю увагу на себе забирає м’яч, який навіщось перекриває стрілу – головний символ логотипу. Але, до того ж, з усієї поваги до символіки та історії Полтави, на футбольній емблемі стріла вниз виглядає якось дивно та наче натякає на вектор розвитку команди. Та й сама наявність стількох елементів з герба Полтави (стріли, лука, прихованого в формі емблеми, чотирьох зірок, а також традиційних для міста кольорів) є зайвою, коли у клуба є чудовий маскот – рись, який на логотипі не згадується, від слова «зовсім».

Тож створюючи свій концепт, я вирішив відштовхнутися не лише від основних клубних кольорів (білого та зеленого, відмовившись від непотрібного червоного) та від цього самого маскота команди. Тварини на емблемах клубів України трапляються рідко, якщо винести за дужки популярних лева та орла, тоді як за кордоном, скажімо, в Англії, чи не кожен другий клуб має якусь унікальну тварину не лише на емблемі, а й у якості нікнейму команди – скажімо, одразу зрозуміло, про кого йде мова, коли ми згадуємо «лисів», «сорок» чи, наприклад, «канарок». Рись же зустрічається на емблемах, наприклад, гібралтарського ФК «Лінкс» (нижче зображена стара емблема, на якій голова виглядає чіткіше) та жіночого баскетбольного клубу «Міннесота Лінкс», на якому стилізована під дівоче обличчя та виглядає дуже войовничо:

У нас же можна навскидку пригадати бика (тура) в «Ниви», песця в «Минаю» чи чайку в «Маріуполя», проте ці тварини не дали своїм командам фірмових кличок. Інші ж клуби здебільшого обмежуються м’ячами, смугами чи елементами з гербів своїх міст, або ж усім вищезазначеним, як «Ворскла» нині.

Одразу зроблю ремарку – оскільки цей концепт є нічим більшим за мою фантазію й «Ворскла» поки емблему міняти не збирається, я не малював голову рисі з нуля (поки, на жаль, не маю такого досвіду, майстерності та ресурсу) й узяв шаблон для неї з Інтернету, перефарбувавши його під клубні жовто-зелені кольори маскота, аби голова тварини органічно вписувалася у фон, який я з огляду на традиції команди зробив смугастим, біло-зеленим. Форму емблеми я зробив у вигляді гострого щита, аби «повернути» вектор розвитку клубу знизу, як було раніше, догори, куди вказує верхня частина щита та назва команди.

Два комплекти форми я вирішив зробити відносно двох елементів емблеми – домашній смугастий біло-зелений на кшталт «Бетіса» та виїзний оригінальний жовтий, що плавно переходить у помаранчевий знизу, із зеленими плямами, як забарвлена рись-маскот команди. Емблему Errea я помістив випадковим вибором, адже чинний поставник форми Ворскли – Adidas – очевидно, не виготовляє такі абстрактні комплекти, а також не має повноцінного контракту з полтавською командою. Також я вирішив знайти для форми шрифт, який пасуватиме обом комплектам і виглядатиме краще за банальну суміш Bebas та Impact з чинної форми. Мені найбільше сподобався шрифт FHA Broken Gothic Kond NC, адже він гармонійно виглядає і на суворій та класичній домашній формі, і на цікавій та веселій виїзній.

Чи сподобався вам мій концепт? Чекаю на ваші коментарі та нагадую про набір стікерів для Telegram від PFL Design та наявність нашої сторінки в !

P.S. Якщо ви знаєте, останнім часом я присвятив багато часу своєму другому блогу з аналітикою під назвою «Троєщинський їксперґ». Буду вдячний кожному за підписку на нього та коментарі до постів!

Другие посты блога

Все посты