Tribuna/Футбол/Блоги/PFL Design/Найдивніші символи, що зустрічалися на українських емблемах

Найдивніші символи, що зустрічалися на українських емблемах

Мандарини, кролики та ще кілька цікавинок.

Блог — PFL Design
19 июня 2019, 19:36
11
Найдивніші символи, що зустрічалися на українських емблемах

Кілька цікавих, подекуди "вирвиочних" робіт.

Колись я робив огляд усіх емблем команд ПФЛ минулого сезону з огляду на наявність на них класичних для футбольного дизайну елементів, таких як м'яч, рік заснування, чи, скажімо, абревіатура "ФК" та її варіації. Деякі клуби обходяться лише цими банальними елементами, демонструючи широкому загалу кліпартний та некрасивий логотип, інші ж докладають більше зусиль до свого головного елементу айдентики, вдало чи не дуже обігруючи якийсь цікавий клубний чи міський символ - зазвичай тварину чи рослину. Проте не у всіх цей символ виглядає гармонійно та адекватно - у деяких клубів він або дуже дивно обіграний, або просто здається занадто оригінальним. Приклади таких емблем, що існували в історії українського клубного футболу, я й надам у цьому пості.

Один з потенційних новачків Другої Ліги - "ВПК-Агро" з Магдалинівки - обрав собі за символ на емблемі дуже цікаву сільськогосподарську культуру - листя салату, а не "заїжджені" помідори чи огірки, що виглядає вкрай незвично. 

Взагалі приставка "Агро" майже автоматично робить емблему пеклом для футбольних дизайнерів - чого вартує нудний логотип "Агробізнесу". Щоправда, на ньому немає якихось незвичайних елементів, тож я вирішив згадати про інший аграрний клуб - "УкрАгроКом" з Головківки, що об'єднався з "Олександрією" у 2014 році. Таке враження, ніби автор його емблеми дуже довго вагався, яку ж рослину розмістити на своїй роботі, тож вирішив не віддавати перевагу чомусь одному і наліпив на логотип усього побільше, навіть дубові листя, які не мають ніякого стосунку до агробізнесу:

"Інгулець" зараз має одну з найкращих емблем України, раніше ж мав одну з найгірших - не забуваємо, що колись цей клуб також був аграрним та називався "Агрофірма П'ятихатська". Одним із головних мінусів тодішньої емблеми петровців був малюнок річки у стилі робіт дітей молодших класів у Paint на уроках комп'ютерної абетки, що виглядав не просто дивно, а навіть дурно.

Колись у Броварах, що під Києвом, грав клуб Першої Ліги - "Нафком". Дивно на емблемі виглядав м'яч, нижня половина котрого чомусь перетворилася на мандарин у розрізі. Боюся запитати - до чого мандарини до клубу та Броварів у цілому?

Тисмениця, що на Івано-Франківщині, свого часу також була представлена у ПФЛ - місцевий "Хутровик" кілька сезонів пограв у Другій Лізі. Сама задумка помістити кролика на емблему є цікавою, враховуючи промисловість, що дала назву клубу, але ж, дідько, він має виглядати точно не так, наче намальований тією ж дитиною, що малювала зображення річки Інгулець на старій емблемі однойменного клубу!

ФК "Севастополь" дуже якісно представляв своє південне місто в Прем'єр-Лізі, посівши у сезоні 2013/2014 восьме місце у чемпіонаті, що тоді складався ще з 16 команд, проте через анексію Криму продовжити виступи в вищому дивізіоні не зміг. Севастополь є одним із найромантичніших міст України, й емблема однойменного клубу чудово підкреслювала цей статус: всередині блакитного контуру гармонійно красувався пейзаж відомої міської пам'ятки, що виглядало не лише романтично, а й вкрай незвичайно.

Інший кримський клуб - "Кримтеплиця" з Молодіжного - був завсідником Першої Ліги. Символу для емблеми довго шукати не довелося й усередині просто розмістили силует Кримського півострова. Залишається одне питання: Крим є, а де ж тоді теплиця?

І наостанок - найбільш дивна емблема серед представлених тут. Колись у Сєвєродонецьку грав ФК "Хімік". Цікаво, як проходили роздуми над концептом його емблеми в її автора. Форму краплини ще можна зрозуміти у якості відсилки до назви клубу та міської промисловості, але хто ж додумався вставити в емблему... фотографію стадіону?! Я знаю лише одну людину в Україні, яка б погодилася на такий варіант - мовляв, стадіон, так стадіон.

Чекаю на ваші коментарі! Діліться, які емблеми також варто було б згадати у цьому пості!

Другие посты блога

Все посты