Tribuna/Футбол/Блоги/PFL Design/Велика енциклопедія PFL Design. Том 2. Г-І

Велика енциклопедія PFL Design. Том 2. Г-І

Друга частина нашої великої дослідницької рубрики.

Блог — PFL Design
3 апреля 2019, 17:18
1
Велика енциклопедія PFL Design. Том 2. Г-І

Від «Гірника» до «Інгульця» - цього разу ознайомлюємо вас з інформацією про айдентику клубів, назви яких починаються на літери від Г до І.

Нагадаємо, що в цій рубриці ми оцінюємо та коротко оглядаємо емблеми, комплекти форми, дизайн головної сторінки клубного сайту та інші цікаві елементи айдентики клубу. Перший том ви можете прочитати за цим посиланням, а другий – саме тут!

 

«Гірник» Кривий Ріг (Друга Ліга)

Рік зміни емблеми: 2018.

Один з найскандальніших конкурсів емблем в історії України завершився перемогою цього варіанту, який мало чим відрізняється від свого попередника. Кліпартний м’яч, прихований за золотою літерою G (хоча правильно б за правилами транслітерації біло б використати літеру Н - Hirnyk) ще більше псує картину.

Поставник форми: New Balance.

Кількість комплектів: 2.

Криворіжани подекуди досі використовують старі комплекти від Umbro з попередньою емблемою (напевно, думають, що ніхто не помітить різниці між нею та новою емблемою, яка й справді є не такою і колосальною), та нові майже нічим, окрім постачальника та більш оригінального шрифту, не відрізняються – білий та червоний комплекти відповідно.

Знову нас вітає класичний банальний дизайн. На сайті, як і в Інстаґрамі клубу, більше інформації про дитячі команди – клуб, очевидно, приділяє більше уваги академії, такій необхідній у великому промисловому місті. Окрім того, немає україномовної версії.

Уся атрибутика, запропонована на сайті, застаріла – стара форма від Umbro, шалики та сувеніри зі старою емблемою. Зате є фірмові ароматизатори для автомобілів, виконані у стилі нової емблеми.

Оцінка айдентиці клубу: 1. Некрасива емблема, обрана після провального конкурсу, відсутність як такого розвитку айдентики та сайту клубу ставлять під сумнів компетентність тих, хто у клубі за це відповідає.

 

«Гірник-Спорт» Горішні Плавні (Перша Ліга)

Рік зміни емблеми: 2017.

Робота Дмитра Штрайса стала не лише бажаним, а й вимушеним ребрендингом – після перейменування міста колишня емблема з міста Комсомольськ просто не могла залишатися. На новій головним елементом є щит з абревіатурою клубу та силует гірничого кар’єра.

Поставник форми: New Balance.

Кількість комплектів: 2.

Домашня форма – біло-червона, виїзна – біло-чорна. Також клуб інколи використовує старі комплекти від Adidas з минулим логотипом. Цікаво, що обидві нові форми виконані в однаковому стилі з однаковим основним кольором – різниться лише колір вставок. В принципі форма гарна, проте все псує шрифт Impact.

Проте буквально кілька днів тому у клубу з'явилася цілком нова червоно-бордова форма від Adidas з дуже цікавим шрифтом номерів:

Знову, на жаль, дизайн клубної сторінки застарілий та непривабливий. Ще більшим мінусом є наявність на сторінці одночасно і російської, й української мови.

На увагу заслуговує ювілейна атрибутика клубу – на спеціальній емблемі замість абревіатури ГС у центрі красується число 25, а замість назви міста – слово «років» та, власне, дати заснування та ювілею.

Оцінка айдентиці клубу: 4. Красива та запам’ятовувана символічна емблема із оригінальною формою та спеціальною айдентикою для 25-річчя клубу заслуговує на відмінну оцінку, та все псує жахливий дизайн клубного сайту.

 

«Десна» Чернігів (Прем’єр-Ліга)

Рік зміни емблеми: 2016.

На новій емблемі чернігівського клубу, як і раніше, головним елементом є орел із герба міста, перефарбований у синій колір. На тлі замість м’яча та непотрібного золотого кольору, як раніше, клубні кольори – біло-сині смуги.

Поставник форми: Nike.

Кількість комплектів: 2.

Форма є дещо шаблонною: як основний біло-блакитний, так і другий синьо-блакитний варіанти використовують ще деякі українські та не тільки клуби, проте приваблює те, що комплекти не є фейковими та мають фірмову нашивку від Nike та їхній фірмовий шрифт, що був розроблений ще у 2016 році, та використовується й досі не лише «Десною», а й багатьма відомими клубами та збірними.

Сучасний дизайн сторінки з переходами між головними новинами, проте деякі розділи давно не оновлювалися – скажімо, на сторінці «Опитування» нам пропонують обрати найкращого гравця жовтня 2016 року.

Клубний автобус повністю синій, з нахиленою емблемою та гаслом команди.

Оцінка айдентиці клубу: 4. Хороша емблема, яка у нещодавньому народному голосуванні посіла друге місце, оригінальна форма від відомого виробника та сучасний дизайн сайту справляють хороше враження. Єдиним мінусом є бідність іншої айдентики клубу.

 

«Динамо» Київ (Прем’єр-Ліга)

Рік зміни емблеми: 2011.

Мінімалістична емблема киян багатьма визнана однією з найкращих в Україні. Символ цілої родини ФК «Динамо» – рукописна літера Д – красується в самому центрі блакитного ромба, й зверху емблему доповнюють дві чемпіонські зірки. Єдиний мінус – для третьої зірки в разі потенційного тридцятого чемпіонства місця тут не знайдеться.

Поставник форми: New Balance.

Кількість комплектів: 2.

Хочеться сподіватись, що американська фірма ще просто не встигла розробити хорошу та небанальну форму для першого сезону свого співробітництва з «біло-синіми» й наступного сезону нам представлять оригінальніші комплекти з кращим шрифтом. Але поки маємо, що маємо – дві шаблонні форми з дуже банальним шрифтом. Як на мене, головна проблема останнього в тому, що символи надто високі – якщо зменшити висоту літер та цифр, то вийде не такий поганий варіант.

Від кого, а від чи не найпопулярнішого клубу України я не очікував такого поганого дизайну головної клубної сторінки. Зате радує, що нас вітає на фоні не текстура газону з фотостоків, а Віктор Циганков із Сергієм Сидорчуком.

Клубний автобус виконаний у синій кольоровій гаммі, з великим логотипом клубу та меншими – спонсорів (світлини автобуса новішого зразка з емблемою New Balance я не знайшов).

Оцінка айдентиці клубу: 3. Клубу такого рівня, як «Динамо», варто мати оригінальнішу форму, зручніший і кращий дизайн сайту та багатшу айдентику.

 

«Дніпро-1» (Перша Ліга)

Рік зміни емблеми: 2017.

С часів утворення клубу у 2017 році емблема не мінялася – команда має великі амбіції вийти до Прем’єр-Ліги, але рівень її логотипу відверто не відповідає еліті. Золотий кубок із бойовим тризубом у центрі, та градієнтна геральдична стрічка роблять усе, щоб така емблема асоціювалася не з футболом, а з якоюсь національною організацією.

Поставник форми: Nike.

Кількість комплектів: 2.

Шаблонна темно-синя основна форма та виїзна жовто-чорна градієнтна комплекти мають не дуже банальний шрифт, та все ж наявність назви клубу під номерами іншим шрифтом вибиває з колії – я б на їхньому місці зробив би прізвища та номери тим же шрифтом, що й назву, бо останній шрифт (до речі, той самий, що й на емблемі) виглядає оригінальніше.

Дизайн головної сторінки сучасний, проте знову наявний суржик – деякі заголовки не перекладені з російської та навіть англійської мови. До того ж, незрозуміло, звідки у розділі «Нагороди» пусті світлини з заголовками «Ліга Чемпіонів УЄФА 2012».

Оцінка айдентиці клубу: 1. У своєму блозі я завжди намагаюся бути об’єктивним, бо оцінюю клуби лише через призму дизайну, проте айдентика СК «Дніпро-1» викликає серйозні сумніви про те, що над її створенням справді задумувалися і старалися. Клуб був створений, здається, у квапливому порядку, тож маємо таку погану емблему, шаблонну форму, сайт із незрозумілими розділами й у цілому бідну айдентику.

 

«Енергія» Нова Каховка (Друга Ліга)

Рік зміни емблеми: 2010.

«Емблема клубу була розроблена одним із провідних дизайнерських бюро міста Херсона. На новій емблемі позначений 1952-й рік заснування клубу на тлі історичного зеленого кольору. М'яч, який летить угору, підкреслює прагнення клубу рухатися тільки вперед. Електричний розряд рухає м'яч вгору і позначає зв'язок з першими роками створення клубу: команда захищала честь ГЕС. І, звичайно, присутні жовто-чорні кольори - кольори нової історії клубу», - пряма мова з сайту клубу. Дякую «Енергії» за те, що не полінувалися власноруч описати емблему на сторінці команди.

Поставник форми: Joma.

Кількість комплектів: 2.

Домашня форма – жовто-чорна, виїзна – чорна з кислотно-лимонними вставками. Обидві форми є шаблонними, тож не дивно використання шрифту Impact. Зверніть увагу, що голкіпер, схоже, має особистий контракт з Umbro.

Сторінка клубу також не запам’ятовується особливим дизайном і, схоже, оновлюється дуже рідко. Навіть Copyright датується 2010-2011 роками, хоча є, звичайно, й новіші матеріали. Якість афіші та її виконання говорить саме за клуб (протистояння тренерів? А футболісти на матч не вийдуть і тренери будуть змагатися у армреслінгу, чи що такого особливого у цій афіші?). Проте подобається, що на фоні – символ клубу, а саме м’яч із електричним розрядом.

Оцінка айдентиці клубу: 1. Взагалі «Енергія» може повноправно вважатися «дідівщиною» у Другій Лізі – команда спокійно грає у третьому дивізіоні без підвищень чи понижень у класі вже багато років, поки інші клуби банкрутують і злітають назад до вищих ліг, та й представляє регіональне місто, тож я вважаю, що такому клубові й запам’ятовувана айдентика майже ні до чого. Проте порівняно з іншими клубами це – повний провал.

 

«Зоря» Луганськ (Прем’єр-Ліга)

Рік зміни емблеми: 2010.

Хоч емблема і достатньо молода, все одно від неї віє старомодністю – цей радянський відтінок червоного, шалено викривлений текст, промені та м’яч виглядають непрезентабельно. До того ж, непопулярно виглядає російська мова.

Поставник форми: Nike.

Кількість комплектів: 3.

Домашня форма – повністю біла, виїзна – повністю чорна, третя – повністю червона і використовується чомусь лише в єврокубках. Усі три форми є шаблонними, а шрифт дуже схожий на класичний «барселонівський» 2012-2015 років. Зате не Impact чи Bebas.

Приваблює лише фон із Олександром Караваєвим, Артемом Громовим та напівпрозорим логотипом клубу на тлі фан-сектору з червоними вставками. В іншому дизайн повністю шаблонний.

Маскот клубу – чорний кіт – робить «Зорю» українським «Сандерлендом». Усміхнена тварина вітала уболівальників як на «Авангарді», так і на «Славутич-Арені».

Оцінка айдентиці клубу: 3. Клубна айдентика не є провальною, проте вона й не дуже приваблива. Якщо докласти більше фантазії до клубної форми, то навіть із такою емблемою символіка клубу виглядатиме вдало.

 

«Інгулець» Петрове (Перша Ліга)

 

Рік зміни емблеми: 2017.

Емблема «Інгульця», на мою думку, є вкрай незвичайною і в принципі може конкурувати за звання найоригінальнішої не лише в Україні, але й у всьому світі. Центральний елемент – козак зі списом, є відсилкою до давньої історії краю та войовничого характеру клубу. Червоний та жовтий кольори лише підкреслюють настрій логотипу.

Поставник форми: Joma.

Кількість комплектів: 2.

Той випадок, коли у формі продумано все – червоні плечі на домашній жовтій формі мають на меті зробити ілюзію більш атлетичного тіла футболіста, горизонтальні смужки – білі на домашній формі, жовті на виїзній чорній, – символізують безпосередньо річку Інгулець, що так само пронизує селище міського типу Петрове. Шрифт – «барселонівський», ось тут можна було б, звичайно, подумати краще.

На жаль, дизайн сайту програє навіть «Зорі» – фон взагалі відсутній, а дизайн не приваблює. Ось така ложка дьогтю в бочці меду.

Подобається також заявлений дизайн клубного автобусу – виконаний у вогняних кольорах з символом клубу – козаком – та гаслом команди.

Оцінка айдентиці клубу: 4. Якби не жахливий дизайн клубного сайту, я б без проблем поставив клубові відмінну оцінку, проте саме сторінка команди зіпсувала враження.

Чи сподобалася вам друга частина Великої енциклопедії PFLDesign? Чекаю на ваші коментарі, підписку на наш та використання наших фірмових стікерів у Telegram!

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты