Tribuna/Футбол/Блоги/PFL Design/Інтерв'ю з дизайнером-аматором із Австралії

Інтерв'ю з дизайнером-аматором із Австралії

Пост про мого нового знайомого - фаната українського футболу з іншого кінця планети.

Блог — PFL Design
16 февраля 2019, 16:26
14
Інтерв'ю з дизайнером-аматором із Австралії

Моє випадкове знайомство з унікальною людиною.

Все почалося у четвер, 14 лютого. У Дірект сторінки блогу в Інстаґрамі, куди я викладаю свої концепти, прийшло повідомлення англійською мовою "How can I add my designs?" ("Як я можу додати свої дизайни?"), і я, не до кінця зрозумівши суть питання, відповів "Просто надішліть їх нам" ("Just send them to us"). Я був здивований, коли цей користувач надіслав мені свої два концепти емблеми кропивницької "Зірки", й пізніше дізнався, що цей хлопець на ім'я Ебо живе у Австралії та цікавиться нашим нижчоліговим футболом. Далі - головне з нашого довгого діалогу, переклад з англійської (мої слова я виділив жирним):

- Як я можу додати свої дизайни?

- Просто надішліть їх нам.

- Яким іншим клубам, на твою думку, мені варто також зробити концепти?

- Я б оцінив ваші ідеї для Зорі, Ворскли, Чорноморця, Дніпра-1 та Агробізнеса, бо вони мають не дуже гарні емблеми... (прим. - перші клуби, що спали мені на думку)

- Гаразд, любий друже, я побачу, що зможу зробити завтра, бо у нас в Австралії нині третя година ранку.

- Ого! Але чому ви зацікавлені саме в емблемах українських клубів?

- Я дивлюся матчі більшості команд, в основному Першої та Другої Ліг на YouTube, бо я люблю футбол і Україна в принципі цікава країна.

- Вельми вдячний за вашу оцінку!

- В будь-якому разі, друже, Слава Україні.

- Героям Слава! Не забудьте запостити свої емблеми на своїй сторінці. 

- Ні, я їх роблю лише тому, що мені нудно. Я відправив ті свої концепти на сторінку "Зірки" у Facebook, проте вони просто прочитали їх, лишивши без відповіді.

- Я також надсилав свої концепти клубам. Проте, на жаль, вони не дбають про свій імідж...

- Я помітив, що лиш деякі клуби дбають, а деякі - ні. Це жахливо. Сподіваюся, що скоро вони зроблять це, бо я бачив багато українських клубів, які взагалі не дбали про себе і через це припиняли існування.

Пізніше він надіслав мені замовлені мною перед цим концепти емблем, а також для "Волині" та "Кременю" (перепрошую за якість, адже в Інстаґрамі надсилати світлини через Дірект виходить не дуже зручно):

Залишайте вашу думку про ці концепти в коментарях і не забувайте, що вони були зроблені на іншому кінці планети Земля нашвидкуруч та непрофесійно. Пізніше ми з ним поспілкувалися іще:

- Чому в західній Україні є цілих дві "Ниви"? Там є "Нива" Тернопіль та "Нива" Вінниця.

- Вони просто тезки. Слово "Нива" в українській мові означає різновид поля, яких багато по всій нашій країні.

- Дуже дивне ім'я для англійських слухачів. 

- Я думаю, що "Черкащина-Академія" звучить ще гірше для вас.

- Гей, та це ж клуб Другої української Ліги! Емблема в них, до речі, трохи схожа на "Ворсклу". Я побачив нову емблему вінницької "Ниви", й вона мені дуже нагадала "Арсенал".

- Це так. Вони і самі так про себе жартували:

- Це точно! Мені ця емблема не подобається.

- В будь-якому випадку краща за попередню.

- О, так. Минула була схожа скоріше на якусь радянську. 

Після я вирішив взяти в нього невелике інтерв'ю про його ставлення до українського футболу та дизайну в ньому.

- Як і коли ти взагалі став фанатом українського футболу?

- Після Майдану я зацікавився в українській політиці та житті, а також в тому, як люди бажали ризикувати власним життям за світле майбутнє. Потім я побачив, як фанати українських футбольних клубів проявили свій патріотизм та об'єдналися, і саме з тих пір я почав дивитися матчі нижчих українських ліг з Австралії, незважаючи на те, що навіть не спілкуюся ані українською, ані російською мовою. Але зараз я поступово вивчаю їх.

- І чому ви почали робити концепти емблем для українських клубів?

- Я просто хочу допомогти українцям відвернути їхню увагу від війни, показати, що світ знає всю правду про неї, а також щоб хоча б так допомогти країні розвиватися.

- На вашу думку, які емблеми є найкращими і найгіршими в Україні?

- Найкраща, я б сказав, чи "Динамо", чи "Металіст" чи "Таврія". О, а також "Кристал" Херсон. Найгірші, як на мене, "Мир", "Енергія", "Олександрія", "Гірник", "Поділля", "Миколаїв", "Балкани", "Авангард", "Зірка" та "Прикарпаття".

- Чому "Прикарпаття"? Воно увійшло до багатьох топів найкращих емблем.

- Воно виглядає дешевим, як на мене. Назва клубу не виглядає так, як могла бути. Наче просто вставлена поверх усього.

- Беручи до уваги чемпіонати Австралії та України, чи можете ви сказати, що тренди у футбольному дизайні сильно відрізняються у наших країнах?

- Так, дуже - у наших емблемах простежується набагато більший професіоналізм.

- Чи ви чули, що ФК "Суднобудівник", що нині не існує, грав із емблемою, скопійованою зі старої емблеми ФК "Сідней"?

- Так, я пам'ятаю, коли побачив її минулого року. Я засміявся, бо так зробили ще кілька клубів з усього світу. Чому вони сплагіатили її?

- Багато аматорських клубів з України роблять це, скажімо, "Агродім" Бахмач сплагіатив емблему "Спортінга".

- Мене дивує, що клуби роблять це. Скажи їм, що я можу безкоштовно допомогти їм (смайлик, що сміється).

- В принципі, в Україні багато малих клубів грають у шаблонних формах із емблемами, зробленими у Paint. В Австралії зустрічаються такі випадки?

- Ні, всі клуби професійно ставляться до своїх емблем, бо це недорого, але мати дешеві шаблонні форми означає визнавати свою дешевизну і претендувати на звання дешевого клубу без власної айдентики.

- Як ви думаєте, малим клубам варто грати у нудних одноколірних шаблонних формах від великих поставників, чи використовувати ексклюзивні комплекти від регіональних поставників, проте нижчої якості?

- Кожному клубу варто мати дві форми від регіональних поставників, поки великі, відносно іміджу цих клубів, самі не запропонують їм свої послуги. Це зекономить гроші - регіональні поставники коштують в рази дешевше від популярних брендів. Я бачив, що багато українських клубів збанкрутилися через неправильний менеджмент та навмисні витрати грошей.

- Як щодо поставників форми у Австралії? Чи є там такі ж бідні клуби, як у нас? У чиїй формі грать вони?

- Це залежить від рівня клубів. Усі професійні команди мають контракти з Adidas, Puma та Nike, але аматорські клуби одягаються в регіональних поставників, таких як BLK, які є спонсорами регіональних ліг. Внизу футбольної піраміди - лише регіональні поставники.

- Можливо, в вас є ще щось, що б ви додали, можливо, вашу власну думку про український футбол в цілому?

- Ось головна проблема: вища відвідуваність = вище спонсорування. Вище спонсорування = кращі гравці.

- Велике спасибі за інтерв'ю.

- Тобі теж дякую. В тебе чудовий блог!

Надалі я буду повідомляти про нові концепти від Ебо у статусах. Також нагадую, що на цьому тижні я створив набір стікерів для Телеграм з емблемами усіх клубів чемпіонату України з футболу. Завантажити його можна тут.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты