Tribuna/Футбол/Блоги/PFL Design/Про постачальників футбольної форми в Україні

Про постачальників футбольної форми в Україні

Розглядаємо проблему оригінальності форм та шляхи її вирішення.

Блог — PFL Design
9 февраля 2019, 17:14
3
Про постачальників футбольної форми в Україні

Лонгрід, який, сподіваюся, візьмуть до уваги українські футбольні клуби.

Цей пост ні в якому разі не є рекламою чи антирекламою нижчезазначених виробників форми й несе в собі просто інформацію про тенденції в українському футболі.

Унікальні комплекти форми мають одиниці футбольних клубів України, інші ж використовують готові варіанти. В принципі поняття "плагіат" до футбольної форми не відноситься так, як до емблем - у Європі також багато клубів грають у однакових комплектах, які відрізняються між собою лиш емблемами, шрифтами та кольором літер на них. В Україні ця практика також дуже поширена. 

Річ у тім, що лише найбагатші клуби можуть собі дозволити замовити в виробника унікальний дизайн форми, а вже бідніші так чи інакше використовують усталені варіанти. Скажімо, в Україні в однакових домашніх комплектах від Nike грають "Десна" і "Минай":

Загалом ця практика застосовується лише клубами, яких екіпірують відомі виробники - так, скажімо, форма "Ниви Тернопіль", яку я згадав у своєму пості про найкращі форми України, є унікальною, проте й виготовляється вона вітчизняним K-Sector.

"Ворскла", наприклад, застосовує ту ж саму виїзну форму від Adidas, що й "Вотфорд" - обидва клуби для постачальника не є знаковими, тож і полтавчани, й англійці не мають можливості отримати якийсь унікальний комплект - даний варіант є одним із представників останньої колекції від німецької фірми.

Остання в історії співробітництва Adidas і "Динамо" виїзна форма киян також була однаковою з синім комплектом шотландського "Абердіна":

"Чайка" ж взагалі, схоже, навіть без відома Adidas, взяла його старий варіант форми збірної України (обидва - кольорова гама емблеми дозволяє) й просто перешила туди свою емблему, не міняючи навіть шрифт:

Тож можна прийти до такого висновку: а що ж заважає іншим клубам з України піти таким самим шляхом замість використання одноколірних і нудних шаблонних варіантів? В першу чергу це стосується "Зорі" з її повністю білим, чорним та єврокубковим червоним комплектами, та домашньої форми "Ворскли" - змінили резервну форму, то пора взятися й за основну, - як-не-як, обидва клуби регулярно грають у єврокубках і їм пора взятися за голову в питанні футбольного дизайну, аби запам'ятатися в Європі не лише сенсаційними перемогами над "Атлетіком" та іграми з "Арсеналом" відповідно, а й з точки зору красивої форми (емблеми у цьому пості до уваги не беремо). Візьмемо для прикладу луганський клуб. Я взяв у Інтернеті кілька випадкових варіантів форми від Nike, які могли б підійти "Зорі" і виглядають краще за її шаблонні варіанти (я б також подивився на Халка в "Зорі"):

Якби клуби відмовилися від вищезазначених постачальників форми, які є головними на світовому спортивному ринку, і обрали б унікальність за нижчу ціну, скажімо, від Joma чи Legea, тоді можна було б говорити про створення унікального дизайну для цих клубів. Але, поки вони екіпіруються Nike та Adidas, від покращеної якості форми страждає її оригінальність, проте, на мою думку, футболісти радше оберуть зручний, але простий варіант, ніж дуже гарний комплект поганої якості. З іншого боку, можливо, відчизняні виробники можуть надати і те, й інше, проте тут також стоїть питання іміджу - тож поки їхні комплекти ми не побачимо далі Другої, максимум Першої, Ліги.

Також є бюджетні, проте відомі, закордонні постачальники. Окрім вищезазначених Joma та Legea, які для більшості своїх клієнтів надають гарні та оригінальні комплекти, українські клуби також екіпіруються в наступних закордонних постачальників:

  • Errea - наприклад, "Металіст-1925" з його домашнім комплектом, на який нанесені імена уболівальників клубу, які підтримували клуб навіть у аматорській лізі. Окрім харків'ян, італійці також постачають форму для "Полісся".
  • New Balance - поки до уваги його співробітництво з "Динамо" не беремо, адже, схоже, кияни таки отримають кращі та оригінальніші комплекти вже влітку, коли сплине рік від початку їх співробітництва з американською фірмою. Для "Гірника-Спорт", скажімо, вони зробили достатньо гарну та ексклюзивну форму, між іншим, з нашитою, а не просто нанесеною емблемою.
  • Jako - лише "Оболонь-Бровар" використовує його форму - комплекти без особливих деталей, проте приваблюють красивим кольором та оригінальним шрифтом (зліва він такий самий, як і на футболках). 
  • Puma - як не дивно, в цього популярного і якісного виробника екіпірується лише "Рух".
  • Zeus - "Арсенал-Київ" отримав цікаві комплекти з ексклюзивним шрифтом від цього постачальника минулого літа.
  • Hummel - зробили для "Волині" типову для них форму з хрестиками, прикрасивши її особливим шрифтом - те, чого не було за аналогічного комплекту від Adidas та слабко зробила Joma.
  • Lotto - так, цей багатьма забутий постачальник досі існує в українському футболі. Його послугами користується запорізький "Металург".
  • В вітчизняних виробників форму отримують "Таврія", вищезазначена тернопільська "Нива", "Черкащина-Академія", "Авангард" та "Поділля". 

Загалом діаграма популярності виробників форми в українському футболі виглядає так:

Для мене очікувано перемогла Joma - багато українських клубів, як, власне, і збірна, обрали її за лояльну ціну та оригінальні дизайни (за винятком, хіба що, "Зірки") - загалом 17. Друге місце також очікувано посів Nike із десятьма клубами-партнерами. Неочікувано мало клубів отримують комплекти від Adidas - лише "Ворскла", "Чайка" та "Балкани", та й це не завадило німецькій фірмі посісти третє місце серед закордонних постачальників.

Чекаю на вашу думку з приводу футбольної форми в Україні в коментарях!

Другие посты блога

Все посты