Tribuna/Футбол/Блоги/Блог о ставках/Інтерв’ю. Шацьких: «Золотий м’яч» Мессі закономірний, ніхто й близько не стоїть»

Інтерв’ю. Шацьких: «Золотий м’яч» Мессі закономірний, ніхто й близько не стоїть»

Екс-гравець збірної Узбекистану, київського «Динамо» та низки інших українських клубів Максим Шацьких спеціально для читачів нашого сайту поділився своїми враження після церемонії вручення «Золотого м’яча» та висловив свої думки з приводу приємника Мессі та Роналду.

Автор — Тарас Гончар
3 декабря 2019, 20:03
Інтерв’ю. Шацьких: «Золотий м’яч» Мессі закономірний, ніхто й близько не стоїть»

Екс-гравець збірної Узбекистану, київського «Динамо» та низки інших українських клубів Максим Шацьких спеціально для читачів нашого сайту поділився своїми враження після церемонії вручення «Золотого м’яча» та висловив свої думки з приводу приємника Мессі та Роналду.

– Ви задоволені тим, що Ліонель Мессі цьогоріч визнаний найкращим?

– Мессі для мене завжди на першому місці, тому все закономірно.

– А чому вам подобається саме Мессі, а не той же Кріштіану Роналду?

– Він дуже сильний виконавець, індивідуальні якості просто на найвищому рівні. Мессі навіть в порівнянні з Роналду має вигляд людини з іншої планети. Поки навіть близько ніхто до рівня Мессі й не наближається, можливо, колись щось вийде у Мбаппе.

– Ви бачите Мбаппе наступником?

– На це питання зараз складно і неможливо відповісти. Він молодий, йому ще грати та грати. Для такого рівня потрібна стабільність. Поки в нього всі задатки для цього є: фізичні дані, талант. Проте ще потрібно дуже багато часу, щоб побачити, використає він їх чи ні. Згадайте Салаха, як його торік нахвалювали. І що, де він зараз? Його немає, він просто «розчинився». А взагалі поки не піде Мессі, то складно буде будь-кому на щось претендувати.

– А окрім Мбаппе є молоді футболісти, які могли б вийти на рівень Ліонеля Мессі?

– Поки не бачу на світовій арені когось талановитого та прямо таки геніального.

– А як же Ван Дейк? Багато хто вважав за потрібне віддати «Золотий м’яч» саме захисникові.

– Розумієте, голкіперу чи захиснику дуже складно претендувати на «Золотий м’яч». Як не крути, а саме атакувальні гравці привносять більше видовища в футбол. Голи, комбінації, яскраві індивідуальні дії – все це набір, який заворожує глядача. Не знаю, правильно це чи ні, проте зараз в світовому футболі вже сформувалась ціла тенденція. А таких класних захисників, як Ван Дейк, ще можна знайти, я впевнений. Ніхто не піддає сумніву його футбольних вмінь, він дуже хороший захисник. Але захисник! Згадайте: дали «Золотий м’яч» Каннаваро і всі волали, що це помилка!

– Як довго продовжиться гегемонія Мессі та Роналду в світовому футболі?

– Не знаю. Роналду вже не той що був раніше, ви ж самі це бачите. Він забиває менше в порівнянні з його найкращими часами. Не факт, що й Мессі наступного сезону визнають найкращим.

– Погодитесь, що кар’єра португальця суттєво пішла на спад разом з переходом до «Ювентусу»?

– «Реал» та «Ювентус» сповідують різні філософії та стилі гри, та й чемпіонати Італії та Іспанії теж трохи різняться. До того ж, повторюся, він був молодшим! Не забувайте, що Кріштіану вже 34. Я б не сказав, що в нього таки аж спад. Він все ще регулярно забиває, але цих голів стає менше. Я б це пов’язав ще й з партнерами, бо в «Реалі» виконавці кваліфікованіші, ніж в «Ювентусі», на мою думку.

– Можливо, в «Реалі» на Роналду команда більше грала, ніж в «Ювентусі»?

– Не те, щоб на нього менше почали грати, просто Роналду став більш залежним від партнерів. Ви ж бачите, що один в один португалець вже майже не обігрує, а постійно йде в обіграш з партнерами. Всі останні голи Роналду були забиті з радіусу штрафного майданчика, в такій ситуації від партнерів дуже багато залежить.

– Якщо помріяти, хто б з українців міг зазіхнути на «Золотий м’яч» та стати в один ряд з Блохіним, Белановим та Шевченком?

– Чесно кажучи, навіть не хочу літати в небесах. Повірте мені, поки в нас шансів – нуль. Ну немає в Україні футболістів найвищого рівня і найближчим часом їх, мабуть, не буде, на жаль.

– Як ви для себе розумієте, за якими критеріями оцінюють футболістів для отримання «Золотого м’яча», і чи вважаєте ви їх правильними?

– Дуже гарне запитання. Я сам хочу зрозуміти, якими ж принципами керуються всі ці люди. За логікою того, що дали після Євро-2016 перемогу Роналду, то мають вирішувати титули. З іншого боку, Мессі зі збірною успіхів не досягає, та і в «Барселоні» все що він може – штампувати голи пачками. Мені дуже складно говорити про конкретні принципи оцінювання, проте якось впливають і керівники клубів. Мабуть, вирішують такі турніри як Ліга чемпіонів, «Ліверпуль» виграв, будь ласка, – Ван Дейк в списку. Але «Ліверпуль» більше опирається на командні дії, тому дуже складно там когось виокремити.

- Можна сказати, що за перемогу в Лізі чемпіонів гравці «Ліверпуля» отримали відразу чотири місця в топ-10?

– Ну і нехай, вибачте, а кому від цього легше? Було б їх там шість, сім чи навіть дев’ять та один Мессі. Яка різниця, хто там був в претендентах, якщо про них всі завтра забудуть? А «Золотий м’яч» буде стояти в Мессі вдома на поличці все життя!

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты