Tribuna/Футбол/Блоги/По ту сторону моря/Maç günü 1. Підсумки туру

Maç günü 1. Підсумки туру

Блог «Нотатки на асфальті» пропонує розглянути найважливіше, що трапилось в першому турі Турецької Суперліги 2015/16.

Автор — Asphalt
18 августа 2015, 19:17

З п’ятниці по понеділок нарешті всі клуби Суперліги вийшли на графік регулярних поєдинків і повноцінний сезон розпочався. Осічка чемпіона в першому ж турі, матч вікенду у вигляді битви при Трабзоні, нестаріючий Ето’О та багато чого іншого - з цим усім блог пропонує ознайомитись нижче.

 

Фенербахче починає впевнено.

 

А розпочинався сезон матчем найголовнішого (на мою думку) фаворита сезону стамбульського Фенербахче проти Ескішехірспора Міхаеля Скіббе. "Канарки", переконаний, після стрімкого вильоту з Ліги Чемпіонів просто зобов’язані переключити свою основну увагу на чемпіонат і виграти його. Принаймні, саме з таким інтерв’ю в турецьких виданнях з’явився головний коуч Фенера Вітор Перейра. Ескішехірспора ж в цьому сезоні такі глобальні задачі хвилювати не повинні - до "Зірки Анатолії" запрошено досить іменитого німця Міхаеля Скіббе і результату у вигляді створення мегаклуба від нього одразу ж очікувати ніхто не збирається, час ще є, а сезон тільки розпочався.

Зустріч розпочиналась доволі стандартно - Фенербахче взяв м’яч під контроль з перших хвилин, а ескішехірці виходили в контратаки. Тут треба зазначити, що те саме володіння нічого господарям не давало, а от дві вірних нагоди в гостей забити було, зокрема в другому разі після виходу з оборони "два в два", але Демірель цього вечора був у повному порядку. 

На сорок п’ятій хвилині розразився грім і Фенербахче ще до перерви забило двічі. Спочатку Мусса Соу головою замкнув подачу з лівого флангу, а наступній же атаці Дієго скористався провалом в обороні гостей і віддав тонку розрізаючу передачу на Фернандао, який після рандеву з кіпером Ескішехірспора пощади не знав. Два голи в роздягальню для червоно-чорних - глибокий нокдаун в такому матчі. 

В другому таймі, втім, гра заспокоїлась і моментів було куди менше, хоча Мусса Соу міг робити дубль принаймні двічі, у обох випадках після ударів головою. Що стосовно Робіна ван Персі - він знову вийшов на заміну і знову втратився. В принципі ранувато говорити про невдалу покупку, але форму нідерландець набирає доволі специфічно, і від його гри в АПЛ поки не видно й сліду. Почекаємо іще. 

 

Фенербахче - Ескішехірспор 2:0

Голи: Соу, 45, Фернандао, 45+1.

Склад Фенербахче: Демірель, Калдирим, де Соуза, Соу, Фернандао (ван Персі, 62), Дієго (Альпер Потук, 74), Рауль Мейрелеш (Мехмет Топал, 62), Нані, Озбайракли, Бруно Алвеш, Абдулайє Ба. 

 

Ето’О стріляє дуплетом.

 

Справжню драму видали в суботу Істанбул Башакшехір та Антальяспор, забивши на двох 5 голів. Господарі, які стали відкриттям минулого сезону, повинні були продемонструвати свої амбіції в поєдинку проти новачка з Антальї. Але цього вечора у них був Самюель Ето’О, який і приніс перемогу гостям. 

Рахунок ці самі гості відкрили, реалізувавши зразкову контратаку. Істанбул двічі протягом гри зрівнював рахунок, але власне бачення на цей рахунок мав іменитий новачок з Камеруна. Спочатку він накрутив перед штрафною ледь чи не чотирьох захисників двома фінтами і по-більярдному вистрілив у дальній кут, а перемогу приніс Антальяспору ще один класний гол: Квесіч навісив з правого флангу, а Самюель чітко пробив з льоту в дальній кут.

 

Істанбул Башакшехір - Антальяспор 2:3

Голи: Дока Мадурейра, 46, Чикаллеші, 60 - Башсан, 22, Это'О, 50, 64.

 

Чемпіон оступається одразу ж.

 

Головна сенсація туру відбулась в Сівасі, де Сівасспор просто якимось незрозумілим чином втратив перемогу в матчі з Галатасараєм. І саме так, якщо відірвати очі від протоколу, то по самій грі Сівасспор цілком і повністю перегравав гостей зі Стамбула. Одним із претендентів на звання гравця першого туру я би назвав "десятого номера" Сівасспора Аатіфа Шейшу, який був головним і найякіснішим генератором атаки господарів.

Першого м’яча у ворота Сарая бути не повинно було. Удар того-таки Шейшу з солідної дистанції летів точно в руки Муслері, але той на лінії допустився грубої помилки і куля, прошивши його руки, закотилась в сітку. Другий гол марокканець організував собі сам, заробивши пенальті та реалізувавши його. 

Проте після цього Галатасараю вдалось прокинутись, піти вперед і відіграти два голи. Спочатку Бурак на випередження після подачі зі штрафного відграв перший м’яч, а на 81-ій хвилині дебютну банку на свій рахунок в Туреччині поклав Лукаш Подольські, з чим його і вітаємо. 

Остання реальна нагода в матчі була саме у Сівасспора, але Караденізу не вистачило лічених пари метрів, щоб вирвати перемогу. І навряд можна сказати, що обидва клуби задоволені таким результатом - Сівасспор цілком міг перемогти, а Галатасарай просто втратив очки в непотрібній ситуації.

 

Сівасспор - Галатасарай 2:2

Голи: Шаешу, 10, 55 (з пенальті) - Йілмаз, 60, Подольскі, 81.

Склад Галатасарая: Муслера, Сабрі Саріоглу, Шеджу, Балта, Теллес, Киса, Інан, Адин (Кароле, 76), Снейдер (Йілмаз, 46), Озтекін (Булут, 84), Подольскі.

 

А також... 

 

Третій стамбульський гранд - Бешикташ, завдяки п’яти забитим голам у ворота Мерсіна Ідманюрду оформив найкрупнішу перемогу туру. І хоч наставник "орлів" Шенол Гюнеш виставив до складу усіх придбаних новачків (а Гомес вийшов на заміну), погоду все одно зробив саме старий кістяк команди, зокрема Дженк Тосун вже вийшов уперед в гонці бомбардирів у першому ж турі відзначившись хет-триком. Взагалі ж, атака Бешикташа справила прекрасне враження, і якщо, вічна проблема турецьких клубів, усі ці зірки місцевого масштабу зіграються між собою - чим біс не жартує, можна і за чемпіонство поборотися. В першому турі серед грандів Бешикташ однозначно справив найліпше враження. 

 

Мерсін Ідманюрду - Бешикташ 2:5

Голи: Накульма, 20, 89 - Тосун, 9, 44, 68, Шахан, 73, Фрай, 90+2.

Склад Бешикташа: Зенгін, Бек, Родолфо, Гьолюм, Тошич, Хатчинсон, Озякуп (Гомес, 74), Торе, Куарежма (Уйсал, 46), Шахан, Тосун (Фрай, 82).

 

В Трабзоні по іменам команд відбувався центральний матч туру, в якому Трабзонспор здолав гостей із Бурси. Цими вихідними фанів Бурсаспора порадували новини про те, що до їх складу переходить Балаш Джуджак з московського Динамо. Зірка збірної Угорщини - те, що треба для "крокодилів", ураховуючи вихід з команди Озана Туфана, тож в чемпіонаті з’явився іще один must watch гравець. В звітному ж поєдинку Трабзонспор володів помітною перевагою і заслужено переміг завдяки голу Зенгіна після кутового. 

 

Трабзонспор - Бурсаспор 1:0

Гол: Зенгін, 67.

Склад Трабзонспору: Ківрак, Каванда, Юмлу, Меджані (Демір, 46), Констан, Мбіа, Йокушлу, Ердоган, Хурмачі (Йілмаз, 84), Зенгін, Кардосо (Н'Дойє, 46).

Склад Бурсаспору: Гюнок, Озгенч, Азіз, Сівок, Бехіч, Чіназ, Хокера, Адвінкула (Орнек, 76), Жосуе, Ташдемір (Куенка, 62), Йілдирим (Нункеу, 85).

 

В інших поєдинках Касимпаша за останні десять хвилин поклала три голи у ворота Газіантепспора на виїзді (Ісакссон відстояв у воротах гостей всю гру, хоч здавалось, що можливо з команди він піде; втім, ще не вечір). Битва новачків Османлиспора та Кайсеріспора завершилась драматичною нічиєю 1:1, коли рахунок був відкритий на 88 хвилині, а зрівняний вже у компенсований час. Португальський збірник Куштодіо відзначився за Акхісар проти Коньяспора, а самі команди зіграли 1:1. І, зрештою, лише в понеділок тур завершився матчем Генчлербірлігі та Різеспора, перемогу в якому святкували несподівано гості з рахунком 3:2, поступаючись до 87 хвилини. 

 

Газіантепспор - Касимпаша 0:3

Голи: Бююк, 80, Тіті, 89, Дель Валле, 90+3.

 

Османлиспор - Кайсеріспор 1:1

Голи: Найір, 88 - Бакиш, 90+1.

 

Коньяспор - Акхісар Беледіє 1:1

Голи: Дуглао, 80 (автогол), Куштодіо, 20.

 

Генчлербірлігі - Різеспор 2:3

Голи: Томіч, 60, Дімітріадіс, 74 - Ільхан Озек, 45, Квеуке, 88, 90+3.

 

Отже, саме таким був перший тур Суперліги. Малювати таблицю та гонку бомбардирів після першого туру немає жодного змісту, але в майбутньому вона обов’язково тут з’явиться.

В турі №2 нас очікує "мале стамбульське дербі", спроба реабілітації Сарая в матчі з новачком (перед цим треба заскочити в Мадрид, щоб розіграти кубок Бернабеу), а також виїзд Трабзонспора в стамбульський район Бешикташ, що буде безсумнівним центральним матчем вікенду.

На цій ноті блог бажає вам хорошого настрою та слідкуйте за турецьким футболом - він того вартий. 

 

Символічна збірна 1 туру: Демірель (Фенербахче) - Калдирим (Фенербахче), Бруно Алвеш (Фенербахче), Сари (Касимпаша), Юмлу (Трабзонспор) - Шаешу (Сівасспор), Озьякуп (Бешикташ), Куштодіо (Акхісар Беледіє) - Тосун (Бешикташ), Ето’О (Антальяспор), Квеуке (Різеспор).

 

Розклад другого туру:

Касимпаша - Істанбул Башакшехір

Кайсеріспор - Коньяспор

Акхісар Беледіє - Мерсін Ідманюрду

Бурсаспор - Газіантепспор

Ескішехірспор - Сівасспор

Різеспор - Фенербахче

Антальяспор - Генчлербірлігі

Галатасарай - Османлиспор

Бешикташ - Трабзонспор

Лучшее в блогах
Больше интересных постов