Tribuna/Футбол/Блоги/Рейс Киев - Амстердам/Погрози від СБУ, образа Коваленка і скандал з дружиною Гладкого. «Брутальний футбол» – найвідв’язніший паблік

Погрози від СБУ, образа Коваленка і скандал з дружиною Гладкого. «Брутальний футбол» – найвідв’язніший паблік

Кожен український уболівальник чув про «Брутальний футбол». Це дуже неординарне ЗМІ, яке досягло великого успіху завдяки гострим мемам і роботі в соціальних мережах. У «БФ» немає заборонених тем і кордонів, там подають інформацію за допомогою гумору, причому жартують про все. За дев'ять років свого існування «брутали» зібрали величезну аудиторію - 48 тисяч передплатників в Instagram, 16 тисяч в Facebook і 15 тисяч в Telegram. Серед їх підписниківмайже всі топові українські футболісти - Андрій П'ятов, Віктор Циганков, Євген Коноплянка, Андрій Ярмоленко, Євген Селезньов, Роман...

Автор — Олег Барков
27 октября 2020, 09:21
16
Погрози від СБУ, образа Коваленка і скандал з дружиною Гладкого. «Брутальний футбол» – найвідв’язніший паблік

Іноді доводилося видаляти меми.

Ви точно чули про «Брутальний футбол». Це дуже неординарне ЗМІ, яке досягло великого успіху за допомогою гострих мемiв і роботі в соціальних мережах. У «БФ» немає заборонених тем і кордонів, там подають інформацію з гумором, жартують про все. За 9 років свого існування «брутали» зібрали величезну аудиторію – 48 тисяч читачiв в Instagram, 16 в Facebook і 15 в Telegram.

Серед них майже всі топові українські футболісти – П’ятов, Циганков, Коноплянка, Ярмоленко, Селезньов, Яремчук, Кривцов, Шапаренко та багато інших.

Штат у хлопців досить скромний – усього 12 чоловік. Але в майбутньому вони планують розширюватися.

Засновниками «Брутального футболу» є двоє екс-журналістiв сайту «Футбол 24» – Северин Стецюк і Андрій Думич. В один момент їм набридла рутинна робота, захотілося створити антимедіа, у якого не буде цензури. Почали робили сайт, а паралельно вирішили розкрутити цю історію в соцмережах через меми, які на той момент були мегапопулярними. Так вийшло, що «БФ» краще знають завдяки мемам і соцмережам, а не сайту.

Символом проекту і його логотипом став Марк ван Боммель з його відомим жестом після голу в матчі з «Реалом». Ван Боммель і «Брутальний футбол» органічно доповнили один одного, що в підсумку вилилося в мерч, який носили навіть футболісти.

Часто в коментарях під постами «Брутального футболу» можна побачити реакцію самих футболістів. Хтось проявляє самоіронію і сміється разом з усіма, а хтось ображається на такий гумор, навіть скандалить. За роки існування проект не раз потрапляв у скандальні історії. Ми зібрали шість найцікавіших.

Мем з Приймою зацікавив СБУ

З 2016-му «Брутальний футбол» опублікував мем з Василем Приймою, у якого виникли проблеми з візою в Італії, де він грав за «Фрозіноне». Сам Прийма родом з Новояворівська – це всього 40 км від кордону з Польщею. Там діє правило малого прикордонного руху, за рахунок чого місцеві жителі можуть більш вільно їздити до Європи. «Брутальний футбол» вирішив пожартувати на цю тему, мовляв, Вася знаходиться в Італії як раз завдяки малому прикордонному руху. Вболівальники нормально сприйняли цей мем, але їм зацікавилися в... СБУ.

«Це був час мобілізації в Збройні сили України. Силовики трактували цей мем як саботаж мобілізації. Але що важливо – тоді в СБУ були масові скорочення, їм потрібно було показати свою роботу », – пояснює Стецюк.

Представники СБУ вийшли на Василя Максиміва, багаторічного адміністратора «Брутального футболу». Під виглядом компанії з США, яка хоче щось рекламувати на сайті «БФ» і в соцмережах, запропонували зустрітися.

«Зазвичай всі рекламні питання ми вирішуємо онлайн. Тут же хлопці вирішили приїхати до Калуша. Я взяв свого друга, який тільки повернувся з США, щоб краще комунікувати, і ми пішли в паб. Сіли за стіл, а наші співрозмовники пред’явили ксиви. У них було все: роздруківки «БФ», хто адмін, хто працює у нас. Вся інформація про мене. Тиснули, погрожували, що у мене будуть проблеми в університеті. Так у мене і без них там були проблеми – я жодної сесії не закрив. Дві години спілкувалися, просили нас підписати якісь документи. Але ми так і не прийшли до якогось спільного знаменника. У кінцівці попросили подарувати їм бутси, які ми розігрували», – розповідає Максимів.

Пост про «Волинську різню» розлютив поляків

А на Євро-2016 мем «Брутального футболу» ледь не спровокував міжнародний скандал. Напередодні матчу України та Польщі паблік запостив фотографію двох уродженців Волині – Анатолія Тимощука і Артема Федецького. Підпис був таким: «До Волинської різні залишилося 3 дні».

Цей мем розірвав польське футбольне співтовариство. В одному з тамтешніх медіа вийшов матеріал із заголовком: «Найбільший вболівальницький портал України пообіцяв полякам повторити Волинську різню». У коментарях під мемом все горіло – натовп польських уболівальників прийшов висловитися.

«До нас звернулися представники СБУ, попросили видалити цей пост. Ми це зрозуміли, відразу видалили всі публікації. Звичайно, ми не хотіли лізти в історичну площину, це не несло в собі такого сенсу», – говорить Стецюк.

Коваленко образився на «БФ» за хейт

«Раніше багато футболістів жартували в коментарях під нашими постами, тому що мало у кого було більше підписників, ніж у «БФ». За наш рахунок багато хто піднявся. Тоді Instagram не був таким популярним, як зараз», – говорить Максимів.

«Брутальний футбол» дружить з багатьма футболістами, хороші відносини дозволяють влаштовувати благодійні аукціони та допомоги дітям. Але є і ті, хто забанив «БФ», образившись на хейт. Серед таких футболістів Віктор Коваленко, Тамаш Кадар і навіть Руслан Малиновський.

«У якийсь момент Коваленко почали хейтити і називати Вітею-пішоходом. Саме у нас ця тема зародилася, були меми, як Вітя гуляє променадом. Зрозуміло, що він довго не витримав, – каже Максимів. – Насправді, у нього немає до нас неприязні. Якось раз Андрій Бедняков показував мені відео, на якому Вітя каже: «Брутальний футбол»? Ну, ще два рочки і я їх розбаню».

Багато футболістів розуміють іронію. Частим гостем на «БФ» є Євген Селезньов, Роман Яремчук та інші. А Младен Бартулович навіть запитував у хлопців, як відновити свою сторінку в Instagram, яку випадково видалив.

Дружина Гладкого обіцяла закатати в паркет адмінів

Влітку 2016- го року Олександр Гладкий змінив «Шахтар» на «Динамо», провів за сезон 11 матчів і жодного разу не забив. Така «гольова» серія провокувала появу різних мемів про футболіста, багато з яких надсилали самі вболівальники.

Сам Гладкий тоді не був зареєстрований в соцмережах, а ось його дружина Марина сильно образилася на такий троллінг чоловіка. І написала повідомлення «бруталам». З погрозами і обіцянкою «закатати в паркет».

До слова, сам Олександр більш спокійно відреагував на цю ситуацію. Будучи футболістом «Карпат», він передав «Брутальному футболу» свою футболку з підписом, яку хлопці розіграли серед підписників.

«Дружини футболістів – це окрема каста, особливий прошарок в нашій футбольній піраміді. Про них потрібно робити окрему стрічку новин. Ми часто дізнаємося, що від нас відписуються футболісти, а потім з’ясовується, що це реакція їхніх дружин. Так, наприклад, було у випадку з Малиновським. Вони у них за піарників і SMM-менеджерів, але найчастіше з приставкою «анти», – каже Стецюк.

Троллінг на львівському дербі

Зовсім нещодавно «Брутальний футбол» відмітився в YouTube, викликавши гнів відразу двох клубів УПЛ – «Руху» і ФК «Львів». На львівському дербі журналіст «БФ» Ігор Шевчук у формі «Карпат» ставив уболівальникам провокаційні питання і жорстко тролив клуби. Вийшов дуже гострий репортаж.

Після виходу відео до «Брутального футболу» звернулися обидва клуби, обіцяли забанити цей сюжет.

«Дійсно, нам писали і з «Руху», і з ФК «Львів». Питали, навіщо ми це зробили. Багато хто шукав там слід Смалійчука. Але я можу заявити на всю Україну – ми рівновіддалені від усіх клубів, критично висловлюємося щодо «Карпат» також. А я особисто взагалі є давнім уболівальником ФК «Львів», – каже Стецюк.

Війна з «2+2» і бани в Instagram

«У 2017-му році наша сторінка в «Вконтактi» мала 150 тисяч підписників. Тоді росіяни пропонували нам купити паблік за 7 тисяч євро, але ми його не продали. А через рік Петро Порошенко закрив соцмережу в Україні, ми залишилися без найпопулярнішого майданчика», – пояснює Северин Стецюк.

Більш того, у вересні того ж року «Брутальний футбол» залишився ще й без майданчика в Instagram. Компанія «1+1 media» відправила кілька страйків на публікації «бруталами» їх контенту.

«Ми думали, що в хороших відносинах з усіма – нас навіть на «Профутбол» запрошували якось. Але вони тоді розвивали FootballHub», – каже Стецюк.

Вийшло, що восени 2017-го у «Брутального футболу» залишилася лише одна сторінка в Facebook, а через рік Instagram повторно заблокував акаунт. Але це не зломило хлопців, вони за досить короткий термін набрали колишню аудиторію.

«Дуже багато людей підтримали нас в той момент. Зінченко робив сторіз з нашою новою сторінкою, у нього тоді було близько 800 тисяч підписників. Канали «Футбол» підтримали, багато журналістів і футбольні люди. Ми пишаємося тим, що у нас немає жодного накрученого підписника», – розповідає Максимів.

Фото: «Брутальний футбол»

Другие посты блога

Все посты