Tribuna/Футбол/Блоги/Троєщинський їксперґ/Швеція - тіньовий гранд європейського футболу. Їхні досягнення не можна недооцінювати

Швеція - тіньовий гранд європейського футболу. Їхні досягнення не можна недооцінювати

Коли шведи виступають на ЧС чи Євро, зазвичай роблять це доволі успішно.

Швеція - тіньовий гранд європейського футболу. Їхні досягнення не можна недооцінювати

Збірній України дістався вкрай непростий суперник.

Пара Швеція-Україна приваблює нейтрального глядача своєю рівністю - обидві збірні можуть недооцінити свого суперника у стилі "добре, що не Франція" і обидві команди підходять до завтрашнього матчу 1/8 фіналу Євро-2020 з розумінням, що вигравати в цього суперника треба. Як для України, так і для Швеції вихід у чвертьфінал буде хорошим досягненням. Я б порівняв плей-оф Євро зі змаганнями в бойових видах спорту - є матчі важковаговиків, таких як Бельгія-Португалія чи Англія-Німеччина, але в той же час є поєдинки слабших за силою, але теж рівних команд, до яких належить і наш матч. І в тому ж боксі однаково цікаві матчі в будь-якій ваговій категорії. Погодьтеся, що в дуелі двох кошенят крові буває не менше, ніж у поєдинку між двома левами.

Але Швеція при цьому має куди більшу історію на великих турнірах (Чемпіонати Європи та світу), аніж Україна. Значить, і більший досвід. Навіть якщо опустити той факт, що український футбол набагато молодший за шведський. Тож нам недооцінювати їх точно не варто. Звичайно, Швеція не Німеччина й не Франція, і далеко не на всі турніри вона відбиралася. Але там, де скандинави виступали - зазвичай залишали великий слід. Статистика виступів шведів на крупних турнірах у XXI столітті - наочне тому підтвердження.

ЧС-2002: 1 місце в групі з Англією та Аргентиною

А також із Нігерією, що вважається однією з найсильніших африканських команд. Саме над ними шведи здобули свою єдину звитягу на тому мундіалі, зате не програли в очних матчах ані англійцям, ані аргентинцям, які в підсумку навіть з групи не вийшли. І хоч в плей-оф зупинилися скадинави у першому ж матчі, поступившись за правилом золотого голу сенсації того турніру Сенегалу, завдяки успішному виступі в груповому етапі Швеція може внести той турнір собі в актив. І заклала собі непогану традицію на більшість наступних турнірів.

Євро-2004: 1 місце в групі з Італією

Груповий турнір шведи розпочали казково - перемога 5:0 над Болгарією, що досі залишається однією з найбільших в історії Євро. Далі була нічия 1:1 з Італією із дивовижним голом молодого Златана Ібрагімовича, а також легендарний договірняк із Данією. 2:2 зі скандинавськими братами - і обидві збірні виходять у плей-оф, залишаючи позаду тих самих італійців. І знову прикра поразка в першому раунді плей-оф - цього разу Нідерландам по пенальті.

ЧС-2006: 2 місце в групі

Цього разу англійці виявилися сильнішими в групі, але не в очному матчі. "Три корони" не програли "трьом левам" і в Німеччині - 2:2 із порятунком на останніх хвилинах. Випередити Англію не дозволила втрата очок із несподівано непоступливим Тринідадом і Тобаго, який приїхав на чемпіонат світу полоскотати нерви всім трьом суперникам. 0 голів, зате, окрім нічиєї зі Швецією, дуже непогані ігри з Англією та Парагваєм, де зовсім трохи не вистачило до нічиїх. Самі ж шведи знову вилетіли у 1/8 фіналу, програвши німцям цього разу в основний час. Зате втретє поспіль вийшли у плей-оф великого турніру, що вже хороше досягнення.

Євро-2008: 3 місце в групі

Але всі серії мають колись закінчуватися. Той чемпіонат Європи запам'ятався найлютішою кваліфікацією із купою команд у групі та без плей-оф, тому вийти туди для мене це вже досягнення. Тим паче, що в першому турі Євро шведи обіграли не кого-небудь, а чинних чемпіонів Європи. Щоправда, ними тоді були греки, магія яких після звитяги 2004 року швидко вичерпалась. Далі - поразки від Іспанії та Росії і перший за 8 років невихід у плей-оф.

Євро-2012: 4 місце в групі

Південноафриканський мундіаль шведи пропустили, не зумівши вийти зі складної групи із Португалією та Данією навіть до стикових матчів. Але 4 місце на полях України, а точніше, Києва (бо всі три матчі тоді Швеція провела на НСК "Олімпійський") лише на перший погляд видається провалом. Так, програли Україні в першому турі, що в групі була найпростішим суперником. Але з Англією та Францією скандинави продемонстрували чудовий футбол - вели по ходу матчу з англійцями і поступилися мінімально (3:2), а французів так узагалі обіграли з рахунком 2:0 з іще одним дивовижним голом Златана. Як на мене, Євро-2012 за рахунок складу учасників був найскладнішим турніром в історії, тож ні в якому разі не можна називати такий виступ Швеції провалом.

Євро-2016: 4 місце в групі

У стикових матчах до ЧС-2014 Швеція як могла бодалася з Португалією, але магія Роналду вирішила все, і в Бразилію шведи не поїхали. І Євро-2016 став найгіршим для скандинавів турніром в ХХІ столітті. Лише 1 очко, та й те в матчі з Ірландією, і дві прикрі поразки по 1:0 на останніх хвилинах від Італії та Бельгії. Шведи якщо програють, то натужно, мінімально і лише наприкінці матчу.

ЧС-2018: 1 місце в групі з Німеччиною, чвертьфінал

Головна звитяга шведів на тому мундіалі сталася ще до його початку, адже поїхали вони в Росію завдяки перемозі в стикових матчах над грандом світового футболу - Італією. І сподівань світових уболівальників після такої сенсації шведи не підвели. Мінімальну перемогу над Південною Кореєю навряд чи можна було б записати в актив, якби ті ж корейці потім не залишили за бортом мундіалю чинних чемпіонів світу з Німеччини. Саме німцям скандинави і програли єдиний матч в групі - мінімально 2:1 та пропустивши вдруге на останній хвилині (яка несподіванка!). Зате відігралися на Мексиці, забивши їм аж три м'ячі без відповіді. І нарешті здолали перший бар'єр плей-оф, обігравши більш-менш рівну Швейцарію з рахунком 1:0. Але в чвертьфіналі поступилися своєму постійному супернику Англії з рахунком 2:0. Тому не дивуйтеся, якщо шведи проводитимуть паралелі між 1/8 фіналу у 2018-му та у 2021-му. В наших руках все зробити так, щоб тепер все завершилося для Швеції по-іншому, ніж три роки тому. Рецепт ми знаємо - вирішальний гол краще забивати наприкінці матчу.

Євро-2020: 1 місце в групі з Іспанією

Тут уже самі шведи забили вирішальний на останніх хвилинах. Саме третій гол Форсберґа в ворота Польщі відправив їх на матч із Україною, а не з куди складнішою Хорватією. А була б нічия - і тоді б іспанці посіли перше місце в групі. Хоча по очному матчу між цими командами не можна було б сказати, що "фурія роха" цього заслужила. Шведи по-вікінгському стримували іспанців усі 90 хвилин матчу, хоч піренейці й володіли м'ячем чи не вшестеро більше за них. І важливу роль відіграла також натужна, але все одно перемога над Словаччиною в другому турі.

Тож, як бачите, історія шведів на великих турнірах хоч і неоднозначна, але несподівано успішна. Вона не лише про поразки на останніх хвилинах чи в овертаймах, а й про диво-голи Златана Ібрагімовича та виходи з групи першими. Чотири рази посісти перше місце в групі справді дорогого вартує. Тим же англійцям вийти в плей-оф із першої сходинки за цей самий час вдалося лише одного разу. Тож подумайте, чи справді it's coming home, чи краще казати det kommer hem?

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты