Tribuna/Футбол/Блоги/Троєщинський їксперґ/5 причин, чому «Балканам» варто переїхати з Зорі до Ізмаїла

5 причин, чому «Балканам» варто переїхати з Зорі до Ізмаїла

Від цього виграють усі – клуб, уболівальники та навіть перфекціоністи.

Збагатимо футбольне життя головного міста Бесарабії.

Футбольний клуб «Балкани» з селища Зоря Одеської області ідеально відповідає за звання регіонального сільського клубу: не має амбіцій на вихід в УПЛ (ба більше, добровільно вилетів до Другої Ліги з Першої після того, як забезпечив собі турнірний невиліт), не має експресивного керівництва, великих коштів від потужних агрофірм та взагалі грає, таке враження, лише на своє задоволення. Ось і приїзд до того невеликого селища «Дніпра» на матч Кубка України за кілька тижнів після славнозвісного фіналу Ліги Європи у 2015 році був для місцевих справжнім святом: більше їм і не треба було.

Загалом «Балкани» стали таким собі замінником горностаївського «Миру» в ПФЛ. Чутно про них нечасто, а голосно сколихнули вони футбольну Україну лише одного разу – влітку 2018 року. Тоді «Балкани» насмілилися представити одну з перших мінімалістичних емблем в нашій країні. Вона отримала неоднозначні відгуки: з одного боку, композиція у вигляді летерингу BZ зрозуміла, а з іншого боку, в цілому ця єдина літера В виглядає дещо криво.

Проте це все, на мою думку, не варте професійного футбольного клубу. Зоря – одне з тих забутих сіл колишнього Саратського району (що нині ввійшов до складу Білгород-Дністровського), де головна пам’ятка, за винятком стадіону «Балкан», – траса М15, уздовж якої і стоїть населений пункт. А в 2020 році «Балкани» прославилися ще й найгіршим газоном у всій ПФЛ. Через нього перше коло Другої Ліги клуб змушений дограти в Одесі.

Тож я б на місці футбольного клубу «Балкани» задумався про переїзд зі свого забутого села. Куди? Ідея в мене єдина – до Ізмаїла, що розташований в 115 кілометрах на південь від Зорі. Не дивуйтеся, чому я обрав саме це місто з усієї Одещини – зараз усе поясню.

Причина №1 – назва «Балкани» більше пасує Ізмаїлу, ніж невеликому селу

Клуб названо на честь великого східноєвропейського півострова. Про приналежність до нього частини території України – а саме Бесарабії, де знаходяться і Зоря, і Ізмаїл, ведуться суперечки. Одні географи вважають, що північною межею Балканського півострова є Дунай, що протікає лише кордоном України з Румунією; інші проводять уявну лінію між Чорним та Адріатичним морями. Зоря, розташована неподалік від Дністра, належить до Балкан лише за другим трактуванням (мапа вище). А от Ізмаїл, можна сказати, за обома (точніше, за першим лише межує з ним, але й цього може бути достатньо). Саме тому більш адекватно з географічної точки зору виглядав би клуб із назвою «Балкани» саме на узбережжі Дунаю.

Причина №2 – Ізмаїл має вище населення і кращу інфраструктуру

У одному з минулих постів я перерахував десяток найбільших міст України, де немає футбольного клубу в професіональній лізі чи навіть ААФУ. Ізмаїл за населенням (71 тисяча осіб) туди не пройшов, але проблема в нього та ж сама. Професійної команди там не було аж з 1969 року. Зате є в місті є великий стадіон «УДП» на 10 тисяч місць: це перевищує навіть населення Зорі, не кажучи вже про місткість стадіону «Балкан». До того ж, саме зараз відбувається реконструкція міського стадіону Ізмаїла: після неї він має стати справжньою перлиною Одещини. Більше населення та вища місткість стадіону призведуть не лише до більшої популярності, а й до кращих прибутків від фанатської любові. Тож в Ізмаїлі про фінансові проблеми, що призвели до добровільного пониження, можна буде забути.

Причина №3 – Ізмаїл є «столицею» української Бесарабії

Згадаймо історію. Після приєднання південної частини теперішньої Одещини до УРСР у 1940 році спершу там було утворено окрему область. Центром регіону спершу було обрано Аккерман (нині Білгород-Дністровський), але менш ніж за рік столицю області перенесли на берег Дунаю, а саме до Ізмаїла. Проіснувала Ізмаїльська область лише 14 років, але з тих пір Ізмаїл залишився центром Бесарабії із найбільшим населенням у задністровській частині Одещини. Про спортивні команди з Ізмаїла не доводиться уточнювати пересічному вболівальнику, в якому регіоні знаходиться їхнє місто – воно і так достатньо відоме, на відміну від села Зоря.

Причина №4 – Ізмаїл є головним містом українського Дунаю. Із цього можна зробити бренд

Небагато в Україні міст, що стоять прямо на державному кордоні. Ізмаїл – одне із них. Більше того, цим державним кордоном слугує найдовша річка центральної Європи – Дунай. Можна гуляти набережною Ізмаїла, споглядаючи на Євросоюз, що знаходиться буквально навпроти вас. Тож тамтешні спортивні команди можуть хизуватися статусом «прикордонних клубів», а міський стадіон «УДП» можна подати як унікальний за світовими масштабами – адже він чи не єдиний, з трибун якого за певних обставин можна побачити іншу країну. Навіть «Минай» не може таким похизуватися. За такий особливий клуб особисто мені хотілося б уболівати.

Причина №5 – емблема «Балкан» виглядатиме краще, якщо вони представлятимуть Ізмаїл

Буду чесним – саме ця причина змусила мене написати цей пост. Нещодавно я скачав емблему «Балкан» у векторі з Інтернету, і вирішив пофантазувати, замінивши літеру Z (від слова «Зоря») на І (якраз від Ізмаїла). Результат (бачите вище) мені сподобався більше за оригінальний логотип «Балкан»: комбінація BI робить загальну композицію літери В рівнішою. Особливо це видно в зміненому фірмовому летерингу «Балкан».

Підемо далі: всередині великої літери В (яка здебільшого показана саме в контурі та формі емблеми) захований менший летеринг. Чудово проглядаються літери ІЗ – перші з назви міста, в яке я пропоную переїхати «Балканам». Завдяки цьому летеринг логотипу можна розвивати в кілька напрямків.

Було б ідеально, якби клуб було засновано в 2013 році (бо число 13 у такій емблемі теж проглядається), але і без того в оновленому логотипі видно чудовий символізм.

Чи погоджуєтеся ви з моєю ідеєю щодо переїзду «Балкан» із Зорі до Ізмаїла? Буду вдячний не лише за плюси та коментарі до цього посту, а й за поширення цієї думки. Пишіть коментарі у соцмережах «Балкан», поширюйте хештег #БалканиДоІзмаїла та робіть усе, щоб керівництво клубу почуло про таку ідею та задумалося про це!

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты