Tribuna/Футбол/Блоги/Троєщинський їксперґ/Цього сезону «Аталанта» здивувала всіх. А де були її лідери 5 років тому?

Цього сезону «Аталанта» здивувала всіх. А де були її лідери 5 років тому?

Невеликий аналіз того, як Гасперіні підняв тоді невідомих футболістів на вершини.

Цього сезону «Аталанта» здивувала всіх. А де були її лідери 5 років тому?

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Троєщинський їксперґ. Його автор – один з найактивніших блогерів сайту. Він також веде блог PFL Design, в якому робить пости на дизайнерську тему. Підтримайте автора підпискою, коментарями і плюсами.

***

За кілька років під керівництвом Джан П’єро Гасперіні середняк чемпіонату Італії досяг чималих успіхів: в перший же сезон під його керівництвом команда піднялася до зони Ліги Європи. I непогано виступила в тому єврокубку у своєму дебютному сезоні – зі складної групи, маючи в суперниках «Ліон» та «Евертон», вийшла з першого місця до 1/16 фіналу, де боролася на рівних із «Борусією» Д, та все ж мінімально поступилася.

Цей досвід зміцнив і без того сильний колектив Гасперіні, і вже у 2019 році «Аталанта» кваліфікувалася до Ліги чемпіонів. Що було далі, нагадувати не варто: друге місце в групі з «Манчестер Сіті», «Шахтарем» та несподівано міцним загребським «Динамо». I все це після всього одного набраного балу за перші чотири тури. Потiм – неймовірний перфоманс у 1/8 фіналу з «Валенсією» та прикра поразка на останніх хвилинах у чвертьфіналі від «Парі Сен-Жермен».

Європейські успіхи були підкріплені чудовою грою в Серії А: забивши найбільше голів серед усіх команд Італії, «Аталанта» зовсім трохи не дотягнула до перемоги в чемпіонаті. Безумовно, дружина Джан П’єро Гасперіні за цей рік закохала в себе усіх, кого не встигла закохати раніше. Українців – так точно.

Проте унікальною цю «Аталанту» робить зовсім інше. Гасперіні побудував команду не з молодих талантів, як Тен Хаг в «Аяксі», не з досвідчених гравців, що не заграли в топ-клубах, що зараз робить Анчелотті в «Евертоні». Італійський фахівець фактично зібрав команду з гравців, які або вже були у командi й з року в рік фінішували в середині турнірної таблиці Серії А, або грали в середніх клубах і переїхали до Бергамо точно не зірок з неба хапати. Сучасна «Аталанта» є інтернаціональною командою: особливим також є те, що протягом сезону за бергамасків забивали лише легіонери.

Середній вік команди говорить сам за себе: аж 26,4 роки, що є доволі високою цифрою. До того ж, основними у Гасперіні є досвідчені виконавці, які і п’ять років тому вже були достатньо зрілими гравцями. Саме заради них я вирішив зробити цей пост. Аби показати, на наскільки нетоповому рівні кожен із них грав у 2015 році (а саме за підсумками сезону 2014/2015), і наскільки крутими вони стали зараз.

Як можна побачити, кожен із лідерів «Аталанти» справді має чималий досвід гри. Та лише за Гасперіні ці гравці досягли небувалого прогресу. Із цього можна зробити простий висновок, який я раджу засвоіти усім українським футболістам: неважливо, де ти граєш зараз і скільки десятків людей про тебе знає. Важливо, аби ти робив усе, щоб за 5 років стати зіркою, знану мільйонами.

Фото: Getty Images

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты