Tribuna/Футбол/Блоги/Троєщинський їксперґ/Дайджест новин із паралельного Всесвіту, де люди не їдять кажанів

Дайджест новин із паралельного Всесвіту, де люди не їдять кажанів

Подивимось на футбольний квітень 2020 року без коронавірусу.

Дайджест новин із паралельного Всесвіту, де люди не їдять кажанів

Уявімо, що ніякий коронавірус на людство не нападав.

Грудень 2019 року. Підсумовуючи події насиченого року, футбольні ЗМІ прогнозують продовження успіхів збірної України на чемпіонаті Європи, що має відбутися трохи більше, ніж за півроку, поки десь у одному з численних китайських мегаполісів під назвою Ухань на місцевому ринку екзотичних продуктів торгують м'ясом тварин, яких зазвичай у інших частинах світу не їдять. Після того, як кілька людей з'їли заражених коронавірусом кажанів, нова хвороба, яку пізніше назвали COVID-19, поширилася спершу Уханем, а потім цілим світом - в цілому цю історію ви знаєте, тож я не буду її повністю переказувати. Головний висновок, який з цього ми зробили - існує світ, де немає місця футболу.

Та я пропоную уявити, що було б, якби коронавірусна інфекція від кажанів до людей не добралася, або ж її локалізували б в Ухані до її поширення рештою світу. Звичайно ж, тоді не було б ніякого карантину, і ми б сьогодні ввечері насолоджувалися півфінальним матчем Ліги Чемпіонів після важкого рутинного робочого дня. Пропоную пройтися дайджестом по подіях, які сталися за півтора місяця карантину в паралельному футбольному світі без коронавірусу. Частково цей пост можна сприймати і як прогноз на завершення сезону після карантину, але в цьому прогнозі не беруться до уваги перенос усіх матчів збірних та те, що на кінець карантину футболісти будуть не в тій формі, як були до нього. Тож закликаю вас забути про те, що відбувається насправді, та зануритися в уяві разом зі мною.

Підготовка до Євро-2020

Почнемо, звичайно ж, зі збірної України та її гравців. До кінця квітня встигли вилікуватися Роман Яремчук та Тарас Степаненко, які були лідерами головної команди у відборі до чемпіонату Європи і, звичайно, залишаться ними влітку. Перший вже встиг повернутися на свій звичний рівень, забивши кілька важливих голів за "Ґент" у плей-оф бельгійського чемпіонату, а другий отримує стабільний ігровий тонус в іграх за "Шахтар". Андрій Ярмоленко, щоправда, після травми грає за "Вест Гем" не так часто і вдало: бідолашний Девід Мойєс зовсім заплутався у своїх тактичних напрацюваннях, і в паніці, спричиненій місцем "молотобійців" у зоні вильоту, шотландець якщо і випускає українця на поле, то не на його рідній позиції, через що страждає команда. Я впевнений, що за півтора місяці на Євро ми побачимо збірну України в найкращій формі - згадайте, як добре ми зіграли навіть без лідерів у Франції (нічия 2:2) та Польщі (перемога 0:1).

Щодо інших збірних-учасниць Євро-2020, то давайте зупинимось на матчах плей-оф Ліги Націй, що сталися місяць тому. Четвертою командою в групі з Україною, Нідерландами та Австрією стала національна команда Косово, яка на класі обіграла спершу Північну Македонію, а потім Грузію у фіналах Ліги D. Румунія, яка могла б стати нашою суперницею, вилетіла з плей-оф ще у півфіналі, поступившись ісландцям, котрі у напруженому фіналі таки здолали Угорщину. З Ліги С очікувано на Євро кваліфікувалася Норвегія, для якої півфінал проти Сербії виявився складнішим за фінальний матч, де Ерлінг Голанд та Мартін Едегор, які до кінця березня набрали пікової форми, майже самотужки привели скандинавів до звитяги над шотландцями. Четвертою збірною, яка отримала право взяти участь у чемпіонаті Європи через Лігу Націй, стала Боснія і Герцеговина, яку доля змусила зіграти зі збірними обох частин острова Ірландія.

Український футбол

В УПЛ нічого не міняється вже цілих півтора місяці: після поділу на шістки та вогняного першого туру другої частини чемпіонату загострилася боротьба за друге місце між "Зорею", "Динамо" та "Десною", яка продовжується й досі. "Колос" провалює матч за матчем, задовольняючись шостим місцем (воно й не дивно, адже в єврокубки команді Руслана Костишина ніби й рано, а виліт їм уже не загрожує), а "Олександрія" міцно обжилася на п'ятому місці. В другій шістці йде боротьба за сьоме місце між СК "Дніпро-1", "Маріуполем" та "Ворсклою", тоді як "Карпати", схоже, вже змирилися з вильотом до Першої Ліги: "Олімпік" та "Львів" наздогнати буде майже неможливо.

Куди цікавіше все в Кубку України: "Динамо", захоплене боротьбою за Лігу Чемпіонів, відправило на матч із "Минаєм" резервний склад, тож на заповненому "Авангарді" сенсаційно перемогли господарі; за два тижні вони зійдуться у фіналі з "Ворсклою", яка без проблем переграла "Маріуполь". Кияни ж тепер стоять на краю прірви: через несподіваний склад учасників фіналу Кубка пряма путівка до Ліги Європи не світить бронзовим призерам УПЛ, тож тепер для "Динамо" або кваліфікація Ліги Чемпіонів, або ж кваліфікація Ліги Європи, що буде справжнім провалом навіть для цієї команди.

У Першій Лізі розрослася справжня інтрига за три перших місця, що дають пряму путівку в УПЛ: навіть не беручи до уваги "Агробізнес", що відмовився від підвищення у класі, маємо, говорячи абітурієнтською мовою, конкурс із двох команд на одне місце: ані "Рух", ані "Оболонь-Бровар", ані "Інгулець", ані "Металіст-1925", ані "Минай", ані "Волинь" не збираються збавляти оберти. Може, час розширити Прем'єр-Лігу одразу до шістнадцяти команд?

Та й у Другій Лізі далеко не нудно: тернопільська "Нива" та "Полісся" насилу тримаються на місцях прямого підвищення в класі, поки їм на п'яти наступає "Верес"; у іншій групі ведеться жорстока боротьба за Першу Лігу між "Кристалом", "Альянсом" та "ВПК-Агро", які з туру в тур тасуються між собою.

Топ-ліги

Поки "Ліверпуль" святкує довгоочікуване чемпіонство, забудьмо про нього та поглянемо на дві команди-сенсації: "Лестер" та "Шеффілд Юнайтед". Через дискваліфікацію "Манчестер Сіті" з єврокубків обидві команди мають усі шанси вийти до Ліги Чемпіонів, навіть незважаючи на тиск, що їм та "Челсі" чинить "Манчестер Юнайтед", окрилений феноменальною формою Бруну Фернандеша.

"Барселона" та "Реал" продовжують боротьбу за золото Ла Ліги, поки за їхніми спинами "Реал Сосьєдад" та "Хетафе" скористалися кількома осічками "Севільї" та опинилися в лігочемпіонівській зоні. Що ж на це відповість Дієго Сімеоне, чий "Атлетико" вже багато тижнів не може повернутися до чільної четвірки?

Така ж боротьба за чемпіонство точиться в Італії: "Лаціо" та "Ювентус", остаточно відірвавшись від "Інтера" на початку квітня, щотуру обмінюються видовищними перемогами: невже туринці збережуть свій одноочковий відрив до кінця сезону? "Аталанта" ж тим часом запам'яталася ще кількома результативними перемогами за участю Руслана Малиновського і, на превеликий жаль Паулу Фонсеки, вже не віддасть четвертого місця та навіть зазіхає на третє.

В Бундеслізі ж продовжує феєрити Ерлінг Голанд: його "Боруссія" виграє матч за матчем і вже наблизилася до "Баварії" на відстань двох очок: все вирішила осічка мюнхенців в одному з минулих поєдинків.

Щодо Франції, то там майже вся інтрига давно померла: "Парі Сен-Жермен" виграє Лігу 1, а "Марсель" набрав достатньо очок, аби вийти до Ліги Чемпіонів. Залишається хіба боротьба між "Ліллем" та "Ренном" за бронзу, яка подарує третє лігочемпіонівське місце. "Монако" Роберта Морено, здається, поступово виходить із кризи: на тлі перемог у квітневих матчах саме "монегаски" є фаворитами в боротьбі за п'яте місце, яке дає путівку в Лігу Європи.

Єврокубки

Готові дивитися півфінали Ліги Чемпіонів, які почнуться вже сьогодні з несподіваними учасниками? Звичайно, побачити "Аталанту" та "РБ Лейпциг" на такій високій стадії ще на початку сезону не сподівався ніхто. Нагадаю, італійська команда пройшла у чвертьфіналі "Ліон", який сенсаційно втримав переможний результат у Турині в матчі-відповіді 1/8 фіналу, а німці - кризовий "Атлетико", який тепер має можливість кинути всі сили на чемпіонат Іспанії. Більшість експертів прогнозують, що "Манчестер Сіті" у своєму прощальному перед дискваліфікацією сезоні Ліги Чемпіонів пройде "Лейпциг", а "Баварія" без проблем обіграє "Аталанту" (особливо враховуючи те, що у чвертьфіналі обидва клуби пройшли куди сильніших суперників - "ПСЖ" та "Барселону" відповідно). Та чому б не повболівати за сенсаційний фінал?

В Лізі Європи, звичайно, вся увага прикута до прийдешнього домашнього півфіналу "Шахтаря" проти "Інтера". Звичайно, після несподівано легкої перемоги над "Істанбул Башакшехір" у чвертьфіналі матч проти італійського гранда буде неймовірно важким, особливо якщо згадати, як легко "нерадзуррі" пройшли в минулому раунді завсідника ЛЄ - "Севілью". В паралельному протистоянні на вболівальників чекатиме англійська заруба між "Вулвергемптоном", який пройшов у чвертьфіналі "Базель", та "Манчестер Юнайтед", який з огляду на вищезгадану турнірну ситуацію в АПЛ прагне вийти до Ліги Чемпіонів через перемогу в Лізі Європи.

Які ваші прогнози на завершення сезону в Європі паралельного Всесвіту та прийдешній Євро-2020? Чекаю на ваші коментарі!

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты