Tribuna/Футбол/Блоги/Троєщинський їксперґ/Яку максимальну кількість поєдинків за один сезон може провести футбольний клуб

Яку максимальну кількість поєдинків за один сезон може провести футбольний клуб

Пост, після якого Клопп перестане скаржитися на ігровий режим під час Boxing Day.

Яку максимальну кількість поєдинків за один сезон може провести футбольний клуб

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Троєщинський їксперґ. Його автор – один з найактивніших блогерів сайту. Він також веде блог PFL Design, в якому робить пости на дизайнерську тему. Підтримайте атвора підпискою, коментарями і плюсами.

Топ-клуби проводять у середньому по 50-60 офіційних матчів на сезон, граючи водночас у чемпіонаті, національному кубку (або навіть кубках) та єврокубках. Додайте ще товариські матчі на перед- та міжсезонних зборах, а також матчі збірних. Та зрозумійте, чому такі топ-тренери, як Клопп або Гвардіола, дозволяють собі критикувати календар сезону в Прем’єр-лізі та скаржитися на функціональний стан гравців.

Але навіть такий режим може здатися щадним, якщо взяти до уваги команди з англійської Футбольної Ліги (три дивізіони, нижчі за АПЛ). Там чемпіонат складається з 24 команд, що додає клубам ще 8 матчів чемпіонату в сезоні. I це не враховуючи те, що там існує таке явище, як плей-оф за підвищення у класі, яке додає ще три матчі. А ще також внутрішньоанглійські кубки.

Та чи це межа? Згадаємо, як нещодавно Пол Мерсон похвалив Клоппа за результати його роботи з «Ліверпулем». Вiн зазначив, що такий тренер вивів би до Прем’єр-Ліги навіть скромний «Ротергем», який зараз грає у Лізі 1. А ми підемо ще далі: уявімо, що Юрґен очолив умовний «Кру Александра» з Ліги 2. В перший сезон нiмец вивів клуб у Лігу 1 та виграв з ним Кубок Ліги – третій за значимістю трофей у Англії. Виграш у цьому турнiрi дозволяє зіграти в Лізі Європи з другого раунду кваліфікації (замість команди, що посіла 7-ме місце в АПЛ).

Наступного ж сезону почнеться справжнє пекло, після якого клубний ЧС та Boxing Day з «Ліверпулем» здадуться Клоппові звичайним тренуванням.

Продовжуємо фантазувати: після минулорічного успіху керівництво «Кру» поставило перед німцем завдання – виграти всі кубкові турніри та вивести команду в Чемпіоншип. Виходить цілих п’ять турнірів, де команда зіграла усі доступні матчі: Ліга 1, Кубок Англії, Кубок Ліги, Ліга Європи та турнір престижу для команд Ліги 1 та Ліги 2, відомий під назвою Лізінг.ком Трофей Футбольної Ліги. Уявімо, що Юрґен взяв, та й виграв усі ці турніри, хіба що в чемпіонаті задовольнившись 3 місцем та грою у плей-оф. Виходить, що програма-мінімум включає в себе:

  • 46 матчів Ліги 1;
  • 3 матчі плей-оф Ліги 1;
  • 6 матчів кваліфікації, 6 матчів групового етапу, 8 матчів плей-оф та фінал у Лізі Європи – сумарно 21 гра;
  • 3 матчі групового етапу та 5 матчів плей-оф у Трофеї Футбольної Ліги – сумарно 8 ігор;
  • 8 матчів у Кубку Ліги;
  • 8 раундів у Кубку Англії: включно до 5 раунду можливі перегравання матчів у випадку нічиїх у перших протистояннях, тож додамо ще ці 5 поєдинків – сумарно 13 ігор.

У сумі виходить, що за такий насичений сезон «Кру» провів цілих 99 офіційних матчів. Погодьтеся, цифра шалена.

А що там з кількістю зіграних хвилин?

На світлині вище зображений капітан «Кру Александра» на ім’я Перрі та з дивним прізвищем Нґ (так, воно складається лише із двох літер, обидві з яких відображають приголосні звуки). Юрґен Клопп, прийшовши до команди, одразу відзначив завзятість цього захисника та визначив Перрі ключовим гравцем та незмінним у стартовому складі. Зігравши в основі всі 99 матчів того шаленого сезону без замін, Нґ став легендою не лише «Кру», а й усього англійського футболу. То скільки ж він зіграв за сезон?

Візьмемо середню тривалість матчів без екстратаймів за 95,5 хвилин (з урахуванням доданого часу), а з додатковими таймами – за 127.5 хвилин. Також згадаємо, як важко далися «Кру» всі успіхи в кубкових турнірах: жодного матчу на виліт вони не змогли виграти в основний час, граючи в кожному по два екстратайми (серії пенальті опустимо й враховувати не будемо).

Виходить, що в половині матчів кваліфікації та плей-оф ЛЄ (включно із фіналом), переграваннях ранніх раундів та матчах 1/4, півфіналу та фіналу Кубка Англії, фіналі Кубка Ліги, а також у другому півфіналі та фіналі плей-оф Ліги 1 команда грала за 120 хвилин. Пощастило, що в ранніх стадіях Кубку Ліги та в матчах плей-оф Лізінг.ком Трофі після 90 хвилин основного часу одразу йде серія пенальті без екстратаймів.

Бідолашний наш піддослідний Перрі Нґ сумарно за сезон зіграв 10094 хвилини 30 секунд, або 7 діб та 14 хвилин чистого ігрового часу на футбольному полі.

За такий самий час, але без гри в футбол, умовний Неймар отримав би 575 тисяч євро. Скільки становить тижнева зарплатня Перрі в «Кру», краще казати не будемо. Та й узагалі, нехай він спочатку проведе десять тисяч хвилин на полі за сезон та виведе свою команду бодай до Ліги 1 (до чого цього сезону все йде і без Клоппа), а вже потім просить підвищення окладу.

До речi, я враховував лише офіційні матчі клубу, тож боюся уявити, скільки хвилин додалося б до сумарного ігрового часу Перрі Нґа, якби за такі успіхи на клубному рівні його запросили б до збірної Англії у якості основого центрбека.

У якості підсумку всього текста вище додаю до цього посту таблицю з детальним описанням, скільки матчів та хвилин провів би «Кру» або будь-який інший клуб Ліги 1 чи Ліги 2, за такий насичений сезон:

***

Буду вдячний кожному, хто поставить цьому посту «плюс» та залишить свій коментар: можливо, в разі успіху мого дослідження колись його перекладуть на англійську, щоб Клопп та Гвардіола могли його вивчити та перестати скиглити з приводу тяжкого та насиченого календаря.

Фото: Getty Images

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты