Tribuna/Футбол/Блоги/Троєщинський їксперґ/Рейтинг футбольних коментаторів України

Рейтинг футбольних коментаторів України

Де коментують краще - на Футболах чи на новій Setanta Sports?

Рейтинг футбольних коментаторів України

Суб'єктивний топ-12 коментаторів футбольних телеканалів.

Після майже півроку віщання нового для України телеканала Setanta Sports я ознайомився з його україномовними футбольними коментаторами, а також із новачками цієї сфери з телеканалів "Футбол 1/Футбол 2", котрі з'явилися на спортивних трансляторах цієї медіагрупи буквально восени, тож зараз я вирішив скласти рейтинг футбольних коментаторів України цих двох платформ-конкурентів: на жаль, я не дивлюся футбол по Megogo, тож тамтешніх коментаторів у свій топ я не включав. Окрім того, тут обійдеться без працівників нефутбольних каналів, які інколи транслюють цей вид спорту (на кшталт "2+2" та "Першого"): сюди я включив лише тих коментаторів, які працюють цілий рік.

Рейтинг я склав на основі роботи коментаторів зі старту сезону 2019/20: деякі, на жаль, втратили деякий хист до цієї кропіткої праці, а деякі, навпаки, провели роботу над помилками порівняно із минулими сезонами.

Усього в свій топ я включив десятьох коментаторів з каналів "Футбол" та двох - із Setanta Sports (адже на постійній основі українською мовою там коментують футбол лише Дмитро Джулай та Ігор Бойко). Рейтинг склав від найгіршого коментатора до найкращого за власною версією.

12 місце - Микола Кравчук (Футбол)

Щоразу, як я вмикаю футбол (зазвичай нетоповий) і чую голос Миколи Кравчука (за кілька років перегляду футбольних матчів по наших телеканалах я навчився розрізняти коментаторів лише за голосом), у голові з'являються дві думки. Перша: "Чому він досі тут працює?"; друга: "Треба глянути, який матч іде паралельно і хто коментує там". Буду відвертим: мені дуже не подобається не лише його пронизливий голос, а й чимала кількість помилок під час ідентифікації гравців на полі та причин свистків арбітра, тож я не розумію, чому Микола (з усієї поваги до нього як до експерта) досі працює на матчах як коментатор. Таке враження, ніби його використовують у якості "затички": Кравчук зазвичай коментує нетопові матчі топ-ліг та УПЛ (на кшталт "Леганес"-"Алавес"), коли окрім таких матчів показувати нічого. Окрім Миколи Кравчука, схоже, за такі матчі ніхто братися не хоче. Знайшов старе відео з конкурсу коментаторів, завдяки якому, власне, він і став працювати на "Футболах": якщо ви з цим голосом не знайомі, цікаво почути вашу думку з цього приводу.

11 місце - Максим Гіленко (Футбол)

На відміну від Миколи Кравчука, голос у Максима Гіленка більш-менш милозвучний, проте веде трансляції він дуже нудно, не вміючи підвищити голос та передати з його допомогою емоції, а також часто видаючи всілякі "перли", які слухати неприємно: то почне пісні про Теему Пуккі співати, то награно співчувати захиснику збірної Сан-Марино через те, що замість трьох автоголів йому зарахували всього два. Зазвичай Гіленко працює журналістом, останнім часом з'являючись у ролі коментатора лише на матчах чемпіонату Бельгії та під час оглядів, тож його голос ми маємо змогу чути нечасто.

10 місце - Андрій Малиновський (Футбол)

Головний глор "Шахтаря" на медіагрупі Ріната Ахметова, герой численних мемів про свої коментаторські штампи (називати рикошет "кіксом" - це треба було лише придумати) та сильний російський акцент. Нудний голос, відсутність емоцій під час гострих моментів та відсутність об'єктивності під час коментування більшості матчів - думаю, з "перлами" Андрія Малиновського знайомі чи не всі вболівальники, котрі хоч раз дивилися українське Класичне по телеканалам "Футбол".

9 місце - Богдан Костюк (Футбол)

Андрієм Малиновським рейтинг поганих коментаторів закінчився - тепер перейдемо до хороших. Богдан Костюк - новачок цієї сфери, адже прийшов на телеканали "Футбол" лише у вересні, натомість уже став регулярним замінником вищезазначеного Миколи Кравчука на нетопових матчах - і з цією задачею Костюк справляється краще за свого більш досвідченого колегу. Невеликі ляпи та помилки трапляються (скажімо, у нещодавньому матчі "Боруссії" знайшов офсайд там, де його не було, і не одразу зрозумів, чому гол Голанда зарахували), але це через брак досвіду. Голос у Богдана ненудний, тож, сподіваємося, все ще в нього попереду.

8 місце - Ігор Бойко (Setanta Sports)

Єдиний коментатор у цьому рейтингу, який веде репортажі і українською, і російською мовою (другі - зазвичай нетопові матчі Чемпіоншипу та кубків Англії, коли українськомовного коментатора керівництво вирішує не наймати через невисоку популярність трансляції; інколи коментує російською в СНД-версії телеканалу паралельно з Джулаєм, що веде репортаж українською). Бойко веде репортажі цікаво, проте подеколи його голос звучить не дуже гарно як для такої професії.

7 місце - Роман Тимощук (Футбол)

До Євро-2016 цей коментатор стояв для мене в одному ряду з Миколою Кравчуком, та на тому чемпіонаті Європи Романа Тимощука наче підмінили: він нарешті почав показувати щирі емоції під час гострих моментів, а також вести трансляції справді цікаво у фірмовому стилі з гумором. Він є голосом "Олександрії" у минулому груповому етапі Ліги Європи, а також легендарного походу "Аякса" по плей-оф минулорічної ЛЧ: ті голи й перемоги банди Тен Хага я переживав разом із ним та його щирою радістю. Єдиний мінус, через який я помістив Романа на не дуже високе місце у цьому рейтингу, - те, що інколи його фірмовий гумор переростає у надмірний недоречний гротеск та "петросянство".

6 місце - Дмитро Шпірко (Футбол)

Ще один (окрім Максима Гіленка) журналіст, який через брак коментаторів інколи працює і в цьому амплуа. Ведучий програми "AutoГол" відпрацював на кількох матчах "Колоса" цього сезону і справді став чи не голосом команди Руслана Костишина, чудово передаючи емоції під час ігор цієї зухвалої сільської команди. Сподіваюся, він ще не раз попрацює саме в якості коментатора.

5 місце - Кирило Круторогов (Футбол)

Його можна критикувати за продовження справи Андрія Малиновського під час роботи на матчах "Шахтаря", проте, коли справа доходить до об'єктивного коментування, Круторогов, як на мене, справляється з цією роботою на ура. Цікавий голос, завжди активні репортажі без довгих мовчанок та майже повна відсутність ляпів в сумі заслуговують на те, аби Кирило Круторогов увійшов до почесної п'ятірки цього топу. Що не кажи, але зворотний відлік у матчі "Ворскла"-"Жиліна" та "Соломон, давай" стали фішками цього коментатора, які зробили його справді відомим та впізнаваним.

4 місце - Олександр Михайлюк (Футбол)

Чи то через відсутність його улюбленої Англії на "Футболах" цього року, чи через інші невідомі мені причини, проте цього сезону Олександр Михайлюк у плані якості коментування здав позиції. Ще минулоріч (за наявності у ролі активного коментатора Віктора Вацка, між іншим) я вважав Олександра чи не найкращим коментатором України, проте цього сезону його репортажі перестали бути такими ж цікавими, як раніше. Цікавий голос Михайлюка не змінився, проте матчі за його участю стали здаватися нуднішими, а також він почав зловживати коментаторськими штампами та власними кліше. Хотілося б, аби Олександр Михайлюк пішов з "Футболів", де він перестав бути на перших ролях, на Setanta Sports з його улюбленою Англією.

3 місце - Андрій Столярчук (Футбол)

Після відходу Віктора Вацка Андрій Столярчук став, здається, головним коментатором "Футболів" та голосом збірної України, проте, як на мене, біатлонний коментатор з нього набагато кращий, аніж футбольний. Емоцій та цікавості у найважливіших матчах йому не бракує, проте Столярчук часто зловживає власноствореними штампами та подеколи коментує надто сухо та серйозно, коли гра вимагає більших емоцій.

2 місце - Владислав Шалота (Футбол)

Коментатор, котрий минулого року лише починав у якості ТВ-коментатора під час Кубку Світу з біатлону, восени перебрався на "Футболи", і я відчув чималий прогрес Владислава Шалоти порівняно з його дебютним сезоном: він почав більше уваги приділяти не лише подіям на полі чи трасі, а й позаспортивним історіям, покращив тембр голосу і взагалі якість ведення трансляцій. Навіть у тому ж біатлоні цього сезону він куди кращий, аніж у минулому. Головний плюс Владислава - справді бадьорий голос, незважаючи на перебіг подій під час матчу: крайній раз я чув такий самий життєрадісний голос від колишнього коментатора "Футболів" Дмитра Гавриленка, який разом із улюбленою Серією А залишив медіахолдинг у 2015 році, і з тих пір про нього нічого не чутно.

Владе Дунаєнко, якщо ти читаєш цей пост, то передай своєму одногрупнику та тезці Владиславу Шалоті чималий респект за його якісну роботу.

1 місце - Дмитро Джулай (Setanta Sports)

Я не дивився футбол у своєму дитинстві так часто, аби запам'ятати голос цього легендарного коментатора, тож цього сезону на Setanta я фактично вперше познайомився з Дмитром Джулаєм. І я одразу зрозумів, чому більшість доросліших за мене футбольних фанів із трепетом очікували на його повернення до України: Джулай справді не лише легенда, а й справді якісний коментатор та без сумніву найкращий в України на даний момент: знання справи, чудовий голос та відсутність штампів чи кліше говорять самі за себе.

Чи згодні ви є моїм суб'єктивним рейтингом коментаторів двох головних футбольних каналів України? Чекаю на ваші коментарі!

Лучшее в блогахБольше интересных постов
Показать еще 53

Другие посты блога

Все посты