Tribuna/Футбол/Блоги/Троєщинський їксперґ/Однойменні футбольні клуби з обласних центрів

Однойменні футбольні клуби з обласних центрів

Добірка футбольних клубів з обласних центрів України, названих на честь власних міст.

Однойменні футбольні клуби з обласних центрів

Згадуємо команди з обласних центрів України, назви яких співпадали з назвою міста, яке вони представляли або представляють і досі.

Сезон 2014/2015 мені запам’ятався тим, що в Українській Прем’єр-Лізі не грало жодної команди з назвою, однаковою з назвою населеного пункту, який вона представляла. Можете переконатися в цьому самі:

Тож у цьому пості я вирішив згадати команди з обласних центрів України, назви яких, навпаки, співпадали з назвою міста, яке вони представляли у ПФЛ чи вищому аматорському дивізіоні – чемпіонаті ААФУ. Деякі з них грають у чемпіонаті України й досі, а деяких, на жаль, зараз чи нема взагалі, чи грають вони у чемпіонатах областей. Важливо: я брав до своєї добірки лише представників обласних центрів, адже у регіонах завжди були, є і будуть команди, що не вигадують собі якихось особливих назв і називаються на честь власного населеного пункту. Тож не дивуйтеся, чому у цьому пості я не згадаю, скажімо, «Олександрію» чи «Маріуполь».

Отже, у цій добірці я представив такі команди з чотирнадцяти обласних центрів, вказавши для кожної рік заснування, роки гри під саме однойменною назвою в аматорському чемпіонаті України або ПФЛ, а також найвище досягнення у чемпіонатах України та чинний статус (чи існує команда досі, чи ні, є аматорською, або грає в чемпіонаті під іншою назвою).

ФК «Ужгород»

Рік заснування: 2015.

Роки гри під цією назвою: 2018-т.ч.

Найвище досягнення у чемпіонатах України: 6 місце у групі ААФУ; дебютує в Другій лізі у сезоні 2019/2020.

Чинний статус: грає у Другій лізі.

Футбольний клуб «Ужгород» був утворений у 2015 році і в 2018 році дебютував у ААФУ. Перший сезон у аматорах не склався для закарпатців дуже вдало, і вони завершили його всередині турнірної таблиці західної групи, але клуб зумів отримати атестат на участь у ПФЛ і наступного сезону дебютує в Другій лізі.

ФК «Луцьк»

Рік заснування: 2016.

Роки гри під цією назвою: 2016.

Найвище досягнення у чемпіонатах України: 4 (останнє) місце у групі ААФУ.

Чинний статус: розформовано.

Футбольний клуб «Луцьк» дебютував у чемпіонаті України серед аматорів навесні 2016 року. Керівництво «Волині» планувало замінити свою команду влітку того ж року саме «Луцьком», що мав отримати нових акціонерів та усіх гравців і тренерський штаб з «Волині», проте через те, що останні залишилися в УПЛ, ця ідея, так би мовити, «накрилася мідним тазом». Спершу було вирішено залишити ФК «Луцьк» як другу команду міста, але майже одразу після старту в ААФУ сезону 2016/2017 керівництво змінило свою думку і клуб було розформовано.

ФК «Львів» (1992 року заснування)

Рік заснування: 1992.

Роки гри під цією назвою: 1993-2001.

Найвище досягнення у чемпіонатах України: 5 місце у Першій лізі.

Чинний статус: розформовано.

Перший із двох футбольних клубів з назвою «Львів» дебютував у тоді ще Перехідній лізі чемпіонату України з футболу в сезоні 1993/1994 і за кілька сезонів транзитом через Другу лігу піднявся до Першої, де грав до 2001 року, коли перетворився на «Карпати-2». Варто зазначити, що в того «Львова» були хороші стосунки зі своїми старшими, зелено-білими сусідами, що врешті-решт і вилилося в перетворення цього клубу на фарм «Карпат».

ФК «Львів» (2006 року заснування)

Рік заснування: 2006.

Роки гри під цією назвою: 2006-2012; 2016-т.ч.

Найвище досягнення у чемпіонатах України: 6 місце у Прем’єр-Лізі.

Чинний статус: грає у Прем’єр-Лізі.

Другий ФК «Львів» має одну з найдивніших історій в українському футболі: стрімкий стрибок до Прем’єр-Ліги за два перших роки свого існування; виліт звідти у першому ж сезоні, незважаючи на історичну перемогу над грізним «Шахтарем»; розформування дорослої команди; повернення за кілька років до Другої Ліги і стрибок звідти «екстерном» шляхом рокіровки з «Вересом» знову до УПЛ, де минулого сезону команда прославилася своєю нездоровою любов’ю до бразильських, здебільшого другосортних, гравців. Молодший ФК «Львів» не користується повагою з боку ані уболівальників, ані навіть функціонерів «Карпат» – його принизливе прізвисько, утворене з абревіатури клубу «ФКЛ», ви й самі знаєте.  

ФК «Тернопіль»

Рік заснування: 2000 як фарм «Ниви»; 2007 як окремий клуб.

Роки гри під цією назвою: 2012-2017.

Найвище досягнення у чемпіонатах України: 11 місце у Першій лізі.

Чинний статус: під назвою «Тернопіль-ДЮСШ» є аматорським клубом.

ФК «Тернопіль» спершу був створений як фарм-клуб сусідів з «Ниви»; лише у 2007 році клуб став окремою одиницею. У 2012 році клуб узяв назву на честь свого міста і дебютував у ПФЛ, звідки знявся на початку сезону 2017/2018. Минулий сезон під назвою «Тернопіль-ДЮСШ» провів у ААФУ.

ФК «Хмельницький»

Рік заснування: 2017.

Роки гри під цією назвою: 2017-2019.

Найвище досягнення у чемпіонатах України: 8 місце в групі ААФУ.

Чинний статус: аматорський клуб.

Футбольний (також зустрічається статус «спортивний») клуб «Хмельницький» за два роки свого існування прославився хіба тим, що його тренував Олександр Алієв. У обидвох своїх сезонах у ААФУ команда фінішувала внизу турнірної таблиці своєї групи, тож наступного сезону клуб представлений у аматорському чемпіонаті не буде.

МФК «Житомир»

Рік заснування: 2016.

Роки гри під цією назвою: 2016-2017.

Найвище досягнення у чемпіонатах України: 3 місце у Другій лізі (під іншою назвою).

Чинний статус: грає у Другій Лізі під назвою «Полісся».

МФК «Житомир» відіграв із такою назвою трохи більше, ніж півроку, після цього взявши історичну назву – «Полісся». Зараз команда грає у Другій лізі, минулого сезону досягши найбільшого успіху за свою недовгу історію.

ФК «Вінниця»

Рік заснування: 1958.

Роки гри під цією назвою: 1999-2003.

Найвище досягнення у чемпіонатах України: 10 місце у Вищій лізі (під іншою назвою).

Чинний статус: грає у Другій Лізі під назвою «Нива».

У дев’яностих «Нива» грала у тоді ще Вищій лізі чемпіонату України, але за кілька років після вильоту до Першої ліги змінила назву на ФК «Вінниця», щоправда, вже за чотири роки знову стала «Нивою» і більше до тієї назви не поверталася.

ФК «Одеса»

Рік заснування: 2011.

Роки гри під цією назвою: 2011-2013.

Найвище досягнення у чемпіонатах України: 15 місце у Першій лізі.

Чинний статус: розформовано.

Футбольний клуб «Одеса» було створено на основі овідіопольського «Дністра», тож команда дебютувала одразу у Першій лізі, де відіграла два сезони і влітку 2013 року знялася зі змагань.

СК/МФК «Миколаїв»

Рік заснування: 1920.

Роки гри під цією назвою: 1994-2002 як СК «Миколаїв»; 2002-т.ч. як МФК «Миколаїв».

Найвище досягнення у чемпіонатах України: 13 місце у Вищій лізі.

Чинний статус: грає у Першій лізі.

МФК «Миколаїв» є одним із завсідників нижчих ліг чемпіонату України: вилетівши з Вищої ліги 1999 року, команда грає у ПФЛ безперервно й донині. До 1994 року команда змінила кілька назв, свого часу бувши «Навалем», «Металістом», «Суднобудівником», «Авангардом» та «Евісом», і врешті-решт ставши однойменною із власним містом.

ФК «Дніпро»

Рік заснування: 1918.

Роки гри під цією назвою: 1961-2019.

Найвище досягнення у чемпіонатах України: 2 місце у Прем’єр-Лізі.

Чинний статус: розформовано.

ФК «Дніпро», щоправда, був однойменним зі своїм містом лише три роки: до 2016 року місто Дніпро називалося Дніпропетровськом, а в перші роки існування клуб застав навіть такі назви, як Січеслав та Катеринослав. Після декомунізації мені було дивно чути, як за звичкою коментатори називали команду дніпровським «Дніпром», адже це звучало як тавтологія – ми ж не кажемо, скажімо, миколаївський «Миколаїв», чи маріупольський «Маріуполь». Цього літа сторічний клуб остаточно припинив існування, віддавши більшість свого майна спортивному клубу «Дніпро-1».

ФК «Полтава»

Рік заснування: 2007.

Роки гри під цією назвою: 2007-2018.

Найвище досягнення у чемпіонатах України: 2 місце у Першій лізі.

Чинний статус: розформовано.

Футбольний клуб «Полтава» також має дивну історію: кілька років тому вони не змогли підготувати газон власного стадіону до кубкових баталій з «Шахтарем» і за це отримали технічну поразку, минулого року через невідповідність того ж стадіону рівню УПЛ команда не лише відмовилась грати у вищому дивізіоні, а й була взагалі розформована. Шкода, що ми так і не побачили полтавського дербі у Прем’єр-Лізі.

ФК «Чернігів»

Рік заснування: 2003.

Роки гри під цією назвою: 2017-2018; 2019-т.ч.

Найвище досягнення у чемпіонатах України: 2 місце у групі ААФУ (під іншою назвою).

Чинний статус: грає у ААФУ.

Футбольний клуб «Чернігів» було засновано під назвою ЮСБ, з якою він і дебютував у ААФУ 2013 року, тоді ж посівши рекордне для себе друге місце в групі. З новою назвою чернігівці провели лише один сезон в аматорському чемпіонаті, пропустили минулий та заявилися на наступний.

ПФК «Суми»

Рік заснування: 1982 (у смт Краснопілля); 2008 (у місті Суми).

Роки гри під цією назвою: 2008-2019.

Найвище досягнення у чемпіонатах України: 8 місце у Першій лізі.

Чинний статус: позбавлені професійного статусу.

Професійний футбольний клуб «Суми» став найскандальнішим учасником минулого сезону Першої ліги: здавалося, що клуб знявся з чемпіонату взимку, але продовжив грати навесні навіть після того, як їх було позбавлено професійного статусу ще в квітні. Врешті-решт клуб дограв сезон, викликавши підозри з приводу зливів власних матчів – у шести з тринадцяти матчів другої частини сезону сумчани пропустили чотири м’ячі й більше, дозволивши «Руху» вразити свої ворота аж 10 разів. Після вильоту до Другої ліги ПФК «Суми» був остаточно закритий.

ФК «Харків»

Рік заснування: 2005.

Роки гри під цією назвою: 2005-2010.

Найвище досягнення у чемпіонатах України: 12 місце у Вищій лізі.

Чинний статус: розформовано.

Футбольний клуб «Харків» було утворено на базі харківського «Арсенала», тож команда почала свої виступи одразу у Вищій лізі, куди мали вийти саме «каноніри». Погравши чотири сезони у статусі слабкого середняка Вищої ліги, після сезону у Першій лізі команда припинила своє існування.

Міста Івано-Франківськ, Чернівці, Рівне, Київ, Черкаси, Кропивницький (Кіровоград), Херсон, Сімферополь, Запоріжжя, Донецьк та Луганськ однойменними футбольними клубами ані в ПФЛ, ані в ААФУ представлені поки не були. Так, деякі з них грають у чемпіонатах своїх міст чи областей, але ніколи не піднімалися вище.

Чи сподобалася вам моя добірка? Пишіть, який клуб із цих вам запам’ятався у чемпіонаті України найбільше!

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты