Tribuna/Футбол/Блоги/Троєщинський їксперґ/Чи можна якось «примирити» СК «Дніпро-1» із футбольною Україною?

Чи можна якось «примирити» СК «Дніпро-1» із футбольною Україною?

Пост не виправдовує команду, а лише пропонує варіанти зміни клубної політики.

Чи можна якось «примирити» СК «Дніпро-1» із футбольною Україною?

У чинного лідера Першої Ліги одразу після створення з'явилося чимало хейтерів і лише одиниці справді підтримують його. В чому ж справжня проблема - в нахабному викраденні історії ФК "Дніпро", в провокативній назві клубу чи в чомусь іншому?

Спортивний клуб "Дніпро-1" був створений у 2017 році після того, як ФК "Дніпро" фактично збанкрутував і був опущений до Другої Ліги. Новоствореному клубу довелося двічі грати із майже однойменною командою-оригіналом по ходу чемпіонату. Чим ці матчі найбільше запам'яталися, думаю, нагадувати не треба:

І не лише фанати справжнього "Дніпра" обвалилися на "Дніпро-1" з хейтом - до цієї "акції" приєдналися також уболівальники "Металіста-1925", "Динамо" та інших футбольних клубів з великою історією, проти яких доводилося грати "СК". До того ж, велика кількість користувачів Трибуни як з Дніпра, так і з інших населених пунктів України, не визнали новостворену команду. Я також належу до їх числа, хоч і мешкаю у Києві, але я завжди підтримував мир на трибунах стадіонів, щоб будь-які перепалки не заходили далі за словесні образи, без яких футбольна атмосфера не може існувати. Самі фанати "Дніпра" з початку існування "Дніпра-1" намагалися знайти з новоствореним клубом компроміс, що їм не вдалося через нахабну політику його керівництва щодо майже розваленого ними самими "ФК Дніпро". Тож у цьому пості я пропоную "Дніпру-1" допомогти самим собі, зробивши кілька кроків назустріч футбольній Україні.

Перед тим, як назвати ці головні кроки, я хочу сказати, що при їх виконанні у Дніпрі з'явиться справжній окремий клуб, який можна буде назвати другою силою міста і за який буде не соромно вболівати, адже це природньо, коли в якомусь місті з гегемонією однієї команди створюється друга з такими ж, а може, й навіть вищими, амбіціями. І будь-який хейт на адресу цієї нової команди також має прво на існування, адже без нього не було б такої атмосфери дербі. Яскравий приклад - "Карпати" і ФК "Львів" у місті Лева - так, "містяни" отримують хейт на свою адресу, проте він іде лише від справжніх фанатів "Карпат", які не визнають іншої команди у Львові, хоч у ФК "Львів" також є своя група справжніх уболівальників, звичайно, менша, ніж у "зелених левів". Яскравіший приклад можна знайти за кордоном - фанати "Манчестер Юнайтед" ненавидять "Манчестер Сіті", називаючи його "мішком без історії", що лише додає накалу пристрастей у протистоянні цих двох клубів. Отже, щоб місто Дніпро також отримало своє дербі (бажаю успіхів "Дніпру-1918", який покликаний замінити справжній "Дніпро" на футбольній мапі України і стати справжнім суперником для "Дніпра-1"), керівництву "СК" потрібно зробити ці головні три кроки:

Крок перший. Не вважати себе одним клубом із ФК "Дніпро".

Фактично СК є проектом колишнього президента ФК "Дніпро" Ігоря Коломойського, який за останні роки не раз продемонстрував, що вважає футбол бізнесом і не розбирається у таких речах, як клубні традиції, цінності та історія. Вочевидь, надихнувшись прикладом "Металіста-1925", який замінив "Металіст", він сприяв створенню "Дніпра-1", думаючи, що робить те ж саме, що зробили харків'яни і новостворений клуб одразу перейме традиції збанкрутілого "Дніпра". Але не так сталося, як гадалося. По-перше, треба було дочекатися завершення процесу розформування оригінального клубу, як це зробили ті ж фанати "Металіста" і, скажімо, в Італії "Парма" чотири роки тому. По-друге, клубну символіку також варто було б зберегти - як наслідок того, що ФК "Дніпро" ще існував, довелося відкривати Америку та наділити "Дніпро-1" чорно-жовтими кольорами, діаметрально протилежними синьо-білому оригіналу. 

Крок другий. Змінити назву, яка лише вказує на те, що клуб є плагіатом "Дніпра".

За визначенням, СК "Дніпро-1" був названий на честь полку "Дніпро-1", що було зроблено лише для того, щоб пояснити занадто співзвучні назви "Дніпра-1" та "Дніпра". Проте очевидно, що це пояснення - фікція. Тут не гріх процитувати думку фанатів ФК "Дніпро":

Заявляємо, що спекулювання іменем полку «Дніпра-1» тут зайве. Людям, якщо вони мають не коротку пам’ять, варто згадати 2014-й рік, коли саме фанати, «Дніпра» зокрема, стали авангардом Революції, створили перший в Дніпрі волонтерський центр, створили власними руками новий символ міста – тризуб на готелі «Парус», який ви, чиновники і можновладці, так любите приписувати собі. Кожен третій фанат «Дніпра» поїхав на фронт, взявши в руки зброю. Дехто і досі відстоює Україну на сході. Найкращі з нас віддали свої життя. Тому про те, в якому фанатському русі військові і волонтери, а в якому молодики і хулігани, ми ще посперечаємось і дамо фору будь-кому.

Тож варто негайно відмовитися від цієї назви клубу і, якщо керівництво так бажає поєднати її з історією війни на Донбасі, я маю кілька варіантів для ребрендингу:

  • Футбольна академія Збройних сил України - під цією назвою можна об'єднати усі армійські клуби України, на кшталт ЦСКА і СКА.
  • СКА (Спортивний клуб армії) Дніпро - тут уже іде більший натяк на армію і залишається приставка "спортивний клуб". 
  • Спортивний клуб імені героїв АТО (чи ООС, як вона називається тепер) - найконкретніша назва, яка віддає шану усім загиблим за свободу та незалежність України.

У випадку ребрендингу із появою назви на честь української армії буде доречним використання символу тризубу з мечем на емблемі команди; зараз же такий логотип виглядає не до місця через те, що в назві клубу, окрім назви полку "Дніпро-1" ніяких натяків на збройні сили немає.

Крок третій. Повністю відокремитися від "Дніпра", побудувавши власний стадіон і базу.

Компроміс фанатам "Дніпра" не вдалося знайти зокрема через те, що "Дніпро-1" без дозволу "окупував" клубну базу та стадіон:

Наступною неприємною новиною було створення нової команди СК «Дніпро-1» в «кращих» тенденціях сучасного футболу: клуб-іграшка багатія і народного депутата. Нічого б страшного, але місто, яке майже сто років пишалося і вболівало тільки за один клуб, засіяли бігборди, реклама і листівки. Зайнята база «Дніпра» в Придніпровську. Зайнятий стадіон «Дніпро-Арена», де вже намагались змінити напис на секторі з «Дніпро» на «Дніпро-1».

Головний вихід із цієї ситуації - розподілити два наявні стадіони рівня ПФЛ - "Метеор" та "Дніпро-Арену" між "Дніпром-1" та "Дніпром-1918", який має амбіції рівня "Металіста-1925" і покликаний справді замінити "Дніпро", який, на жаль, схоже, вже не повернеться до когорти професійних українських команд, або ж залишити обидва справжнім "Дніпрам" і збудувати власний стадіон приблизно на 8-10 тисяч місць та базу для "СК". У першому ж випадку доведеться один із стадіонів перефарбувати під чорно-жовту символіку "Дніпра-1", а також реконструювати під стать "СК".

Я щиро сподіваюся, що вам сподобався мій спосіб вирішення головної уболівальницької проблеми українського футболу! Я бажаю успіху "Дніпру-1918" у поверненні історії "Дніпра" та сподіваюся, що "Дніпро-1" зробить ці кроки назустріч створенню справжнього дербі у місті Дніпро!

 

Другие посты блога

Все посты