Tribuna/Футбол/Блоги/Троєщинський їксперґ/Чому я за розширення УПЛ

Чому я за розширення УПЛ

Днями клуби УПЛ так і не прийняли новий формат Прем’єр-Ліги чемпіонату України з футболу. Як на мене, дарма.

Чому я за розширення УПЛ

Лише кілька клубів УПЛ підтримали ідею розширення чемпіонату до 16 команд. Проте я знайшов головну причину, чому "вишку" треба розширювати прямо зараз. Клубів, що заслуговують на виліт із Прем'єр-Ліги, менше, ніж клубів Першої Ліги, що заслуговують підвищення.

Фактично зараз в еліті українського футболу є лише дві команди, що своєю грою не відповідають рівню вищої ліги - "Арсенал-Київ" та, на жаль, "Чорноморець". Обидва клуби програють чи не в кожному матчі (хоч одесити стартували несподівано добре, та потім видали дуже сумну серію з 10 поразок поспіль) - "Арсенал" зі своїми сумнівними трансферами виявився банально не готовим до рівня УПЛ, і борги, чомусь ігноровані представниками клубу раніше, дали про себе знати вже за півтора місяця після невдалого дебюту команди в еліті; "Чорноморець" готувався до сезону Першої Ліги, де планував відіграти цей сезон як перехідний для перебудови команди, натомість був змушений повернутися до УПЛ і після вже згаданого вище швидкого старту запал і сили команди вичерпалися, що призвело до стрімкого падіння з 4-го місця на безнадійне передостаннє.

Перемога в очній дуелі проти "канонірів" дозволила одеситам трішки наблизитися до 10 місця, яке нині посідають "Карпати" - різниця між командами в класі набагато суттєвіша, ніж у очках - лише 5 балів відділяють львівський клуб від представника Південної Пальміри. Далі йде щільний пелотон із семи клубів - "леви" відстають від "Зорі", що йде четвертою, лише на 11 очок - не кожен чемпіонат похизується такою інтригою в боротьбі за єврокубки - при цьому до поділу на шістки залишилося ще чотири матчі - хтозна, можливо керівництво "Карпат" взимку запросить іще купу легіонерів і знайде чергового тренера, який створить диво і візьме максимальні 12 очок і виведе команду в першу шістку, де справа залишатиметься за малим - вийти в єврокубки.

Проте на даний момент "Карпати" йдуть у зоні стикових матчів. У вищезгаданому пелотоні компанію їм складають "Олімпік", "Львів", "Маріуполь", "Десна", "Ворскла" і "Зоря". Три команди, що залишилися - "Олександрія", "Динамо" та "Шахтар" фактично забезпечили собі невиліт - відрив третьої "Олександрії" від сьомого "Маріуполя" становить 12 очок - таку перевагу вони зможуть розгубити лише чотирма поразками при чотирьох перемогах приазовців, що є фактично неможливим.

Із вищезгаданих семи команд, що щільно йдуть від 4 до 10 місця, вилітати насправді нікому:

  • "Карпати" щосезону роблять достатньо багато, щоб боротися як мінімум за першу шістку, проте їм скоріше не щастить, ніж грою не виходить цього досягти - ті ж Швед і Карраскаль переїхали до Львова із сонячної Андалусії явно не для Першої Ліги. Я впевнений - питання часу, коли керівництво клубу перестане тасувати тренерів, як карти (врешті-решт, не забуваймо, що останній тренер Жозе Мораїш пішов сам, а не був звільнений, як його попередники), знайшовши того, що зможе реалізувати амбіції команди. Виліт до Першої Ліги зруйнує цей майже добудований картковий будинок.
  • "Олімпік" почав будувати нову команду з багатьма молодими амбітними гравцями - призначення молодого тренера Шевчука і оновлення емблеми є квінтесенцією курсу клубу на розвиток. Хочеться сподіватися, що донеччани продовжать іти по висхідній, відмиються від бруду минулих договірняків і доведуть, що єврокубковий візит два роки тому був далеко не останнім в історії цього молодого клубу.
  • "Львів" (в голові тримаємо "Верес") також почав будувати цікавий колектив, узявши багато бразильських легіонерів. Вистрілили не всі, але ж хоч хтось - на відміну від тієї ж "Ворскли" з Артуром-робітником "Привозу" - Бруно зараз іде у списку найкращих бомбардирів чемпіонату, а Тейлор з українцем Адамюком заслужено вважаються головними зірками команди. Так само як і в випадку з "Олімпіком" команда визначила багато амбітних цілей і не заслуговує вильоту, який поведе за собою відхід більшості легіонерів.
  • "Маріуполь"... Ну гаразд, є одна команда із цього списку, яка більше за інші заслуговує рокового 10 місця. Проте вона вже на достатню відстань віддалилася від нього, тож, на мою думку, якщо приазовці продовжать брати очки в очних дуелях із своїми сусідами по таблиці, навіть сенсаційні поразки від "Шахтаря" не завадять їм зберегтися в еліті без стикових матчів.
  • "Десна" чудово підготувалася до дебюту в еліті, підписавши професійний контракт на ліцензійну форму від Nike (наскільки я можу судити по фірмовій голограмі знизу форми і фірмовому шрифту, який компанія розробила два роки тому і використовує подекуди донині), що насправді є рідкістю в Україні - клуби або підписують контракти з не дуже популярними виробниками на кшталт Joma, або використовують фейки Adidas та Nike, а також загартувавши колектив, майже не виконуючи трансферів. Як наслідок - цілком заслужене шосте місце.
  • "Ворскла" і "Зоря" щосезону боряться за єврокубки, і майже щоразу успішно, тож виліт цих команд до Першої Ліги здається мені абсурдом - навіть зі своїми фінансовими та ігровими проблемами полтавчани явно не є командою рівня ПФЛ.

Таким чином насправді залишаються лише дві команди, що справді можуть вилетіти із УПЛ і своєю грою не витягують її рівень. Так, цілком можливий такий розклад, за якого з еліти вилітають дві команди - 12-та напряму, 11-та програє стикові матчі, а 10-та виграє і зберігає прописку. Реально? Здавалось би, що так.

Проте у Першої Ліги на цей формат є свої претензії. Лідирує в чемпіонаті СК "Дніпро-1", як би цього не хотілося більшості українських фанів. За ним ідуть "Металіст-1925" та "Волинь", трохи далі - "Колос" та "Оболонь-Бровар". Кожна з цих команд уже доклала достатньо зусиль для підвищення у класі, проте місць для промоушену лише три - але будемо вважати, що лише два - перше і друге, якому доведеться, скоріше за все, грати із "Чорноморцем". А з третім що? Скажімо, перше місце у Першій Лізі посідає "Волинь", другий "Дніпро-1" розбирається з одеситами у стиках, а третім стає "Металіст-1925" і потрапляє на... "Карпати". "Що робити? За кого вболівати?" - подумають більшість нейтральних фанів - обидві команди заслуговують грати в еліті й харків'ян у випадку поразки буде шкода, а львів'ян - важко уявити у Першій Лізі. Просто уявіть собі Карраскаля, який бігатиме полем села Зоря Одеської області у звичайному матчі чемпіонату проти "Балкан". 

А тепер поглянемо на команди, що посіли 4 та 5 місця - скажімо, ті ж самі "Колос" та "Оболонь-Бровар" - зробили все, щоб таки вийти до еліти, але відстали від "Металіста-1925" на один та два бали відповідно і ще один сезон будуть стирчати в ПФЛ, залишившись із носом. 

Розширення чемпіонату ж дасть п'ятьом командам Першої Ліги вийти до еліти - не думаю, що у п'ятої команди пердиву, хто б нею не був (починаючи від "Колосу" і закінчуючи "Миколаєвом", будуть проблеми у стиках із зруйнованим "Арсеналом" чи "Чорноморцем"). Та й віриться, що на наступний сезон одесити у разі невильоту таки підготуються по повній, завершивши процес оновлення колективу - головне не віддати передостаннє місце, яке у випадку розширення буде рятівним, "Арсеналу-Київ", який, схоже, знову буде змушений пройти процес реінкарнації. 

Хочеться побажати українському футболу перестати котитися на дно, щоб українська Прем'єр-Ліга відродилася з попелу і подарувала нам у найближчому майбутньому шалені сезони з неймовірною інтригою та великою кількістю амбітних клубів!

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты