Tribuna/Теннис/Блоги/Толерантний блоґ/Вікіпедія та Небесна сотня

Вікіпедія та Небесна сотня

Багато в інтернеті можна знайти історій про Небесну сотню. Тепер у мене є своя.

Автор — ivasykus
27 апреля 2014, 03:00
9

Багато в інтернеті можна знайти історій про Небесну сотню. Тепер у мене є своя.

Цікаво доля жартує. Іноді навіть не одразу збагнеш всю глибину її іронії. Але з часом доходить. Завжди.

Борці з режимом, які полягли на Грушевського та Інститутській, - герої України. Небесна сотня назавжди залишиться в нашій історії, проте часте її згадування у ЗМІ та окремими політиками дуже швидко призвело до перетворення Небесної сотні у черговий пропагандистській штамп. 

Аж ось - для мене все знову ожило.

Був собі простий тернопільський хлопець, журналіст Ігор Костенко. Любив свою країну, і робив для неї усе, що було в його силах. А в його силах було щонайменше - писати статті для україномовного розділу Вікіпедії, адже що краще просуває інформаці у інтернет-маси, аніж вікі? 

І була у нього мрія, щоб український розділ Вікіпедії міг конкурувати з англійським за кількістю та якістю статей. І обґрунтування було дуже просте, але неспростовне: "Якби кожен читач Вікіпедії сьогодні написав одну хорошу статтю, завтра ми б мали мільйон хороших статей!"

Сам писав - і підтримував інших теж. Вперше я з користувачем Ig2000 перетнувся в обговоренні власної статті. Тоді я переписав з нуля статтю про Новака Джоковича, добився визнання її "доброю" і зрештою попросив статусу "обраної". Ігор мовчки підтримав ініціативу, а вже через два тижні моя стаття опинилася на головній сторінці Вікіпедії.

Потім ми ще неодноразово перетиналися з ним у різних обговореннях і здебільшого підтримували одно одного. Особисто я його не знав. І, напевне, ніколи б не присвятив цій невідомій мені людині цілий текст.

Але сьогодні я з'ясував, що він - один із бійців Небесної сотні. Загинув вранці 20 лютого. І це змінило все. 

За два з половиною роки активності він створив 281 статтю для Вікіпедії, і продовжував цим займатися до січня цього року. Я бачив (віртуально, звісно), як він працюваав. Іноді мені доводилось патрулювати статті після нього. Він був живий. А тепер - ні.

Шкода, що людей та їхні ідеї цінувати починаємо тільки після того, як вони відходять. Але краще пізно.

Тому 27 квітня українська Вікіпедія оголошує загальну мобілізацію. Нашому розділу не вистачає всього 4698 статей до позначки в півмільйона. Адміністрація просить кожного небайдужого прийти і написати хоча б одну статтю, щоб завтра "був мільйон хороших статей", як казав Ігор. 

Прошу і я.

Якщо ви викроїте сьогодні годину часу і напишете хоча б одну статтю, то хтось неодмінно з часом вам подякує. Якщо боїтеся, що це надто складно, то тут є детальна інструкція, як створити статтю. Повірте, це простіше, ніж здається. І це цікаво.

Зробіть. І це буде ваш особистий внесок у вшанування героїв Небесної сотні.

Другие посты блога

Все посты