Tribuna/Волейбол/Блоги/Time To Play In Volleyball/10 найбільших апсетів в історії жіночих волейбольних турнірів NCAA

10 найбільших апсетів в історії жіночих волейбольних турнірів NCAA

Творці справжніх, крутих сенсацій!

Автор — Ryan William Cherry
28 апреля 2022, 19:46
10 найбільших апсетів в історії жіночих волейбольних турнірів NCAA

До старту змагань нового сезону у першому дивізіоні (D1) волейбольних змагань серед жінок під егідою Національної асоціації студентського спорту (NCAA) залишається ще достатньо часу. Про головні новини та події міжсезоння поговоримо окремо. Сьогодні ж давайте згадаємо про найнеочікуваніші результати в історії турніру від часу його заснування у 1981-му році.

Важливо: у даному рейтингу враховано RPI кожної команди, яка наразі бере участь у турнірі NCAA, конференції, до якої належить кожна команда, місце події, а також те, чи вони автоматично потрапили до змагання, чи їм вдалося зіграти у ньому завдяки запрошенню (так зване правило "wild card", відоме також як "at-large bid").

Отож почнемо.

10. 2007: Сакраменто Стейт - Міннесота - 3:1 (перший раунд)

Останнього року, який підсумував серію із 6-ти поспіль чемпіонств у конференції "Big Sky" та гарантованих участей у головних баталіях NCAA, гравчині "Сакраменто Стейт" примудрилися створити головний апсет турніру 2007-го року, коли перемогли команду "Міннесоти Голден Гоферс" із конференції "Big Ten" у чотирьох партіях.

За підсумками того сезону, у рейтингу RPI "Міннесота" опинилася на 31-му місці, а "Сакраменто Стейт" - на 55-му. Можна лише припустити, що розрив на старті був значно більшим. Так чи інакше, сам факт того, що команда з "Big Ten" у першому колі програла опонентові з "Big Sky", був безпрецедентним явищем. Відтоді жодному представнику даної конференції так і не вдалося потрапити до турніру NCAA. Саме гравчині "Горнетс", які того самого 2007-го в другому раунді поступилися "Стенфорду" (1-ий номер посіву) і були останніми, кому це вдалося.

9. 2000: Південно-Східний Міссурі Стейт - Північна Кароліна - 3:2 (перший раунд)

Команда "Північної Кароліни", можливо, і не входила до національного посіву, але маючи гарантоване місце від конференції "ACC", її програш у першому ж раунді чемпіонові конференції "Ohio Valley" справді викликає велике здивування. Чому? Та хоча би тому, що "Редгоукс" може й залишилися нездоланними в своїй лізі, однак при цьому вони мали негативний баланс перемог і поразок (6:8) під час змагань міжконференційного періоду.

Цікаво, що рейтингу RPI в архіві NCAA у 2000-му році ще не було, тому змоги порівняти їхні фактичні позиції на момент апсету неможливо. У наступному раунді "Міссурі Стейт" без шансів поступився 14-му номеру посіву - волейболісткам "Флориди Гейторс".

8. 2002: Темпл - Пенн Стейт - 3:1 (другий раунд)

Чи можете ви собі уявити, аби сьогодні команда "Пенн Стейту" програла на своєму домашньому майданчику у другому раунді турніру? Так, це дійсно складно. Але у 2002-му році - за шість років до того, як "Nittany Lions" виграли перший із чотирьох поспіль національних титулів - тріумфаторкам конференції "Аthlantic 10" довелося покинути "Рек Голл" (домашня арена університету Пенсильванії - прим.) із головним апсетом того турніру.

Станом на сьогодні це єдине потрапляння команди "Темпла" до регіонального півфіналу. "Сови" не проходили до вирішальних турнірів NCAA аж з 2002-го року.

7. 2013: American University - Дюк - 3:0 (другий раунд)

Щоразу, коли команда, яка має високий номер національного посіву вилітає після першого ж змагального вікенду - це несподіванка. А от поразка колективу-фаворита "насухо" у трьох партіях - взагалі шок. Особливо, якщо врахувати те, що команда "AU Eagles" спочатку перемогла волейболісток "Джорджії" в першому раунді, перш ніж виграти у "Блакитних дияволів" і вийти до регіонального півфіналу.

Незважаючи на 45-е місце в рейтингу RPI, порівняно із високою позицією "Дюка" (12-ий за RPI), волейболістки "American University" зуміли створити найбільшу несподіванку першого ігрового вікенду в тому турнірі. Це був єдиний випадок, коли представник національного посіву поступився команді з конференції "Patriot League". "Іглз", які виграли того року 34 гри, спромоглися взяли партію ще й у "Техасу" (1-ий номер), проте це не допомогло їм потрапити до наступного раунду.

6. 2019: Луїсвілл - Техас - 3:2 (третій раунд)

"Луїсвілл" зумів впевнено переграти команду "Техасу", що дозволило "Кардиналам" вперше в історії волейбольної програми пробитися до фінальної вісімки турніру. "Техас" був тоді значним фаворитом. "Лонгхорнс" мали надзвичайно сильну атаку й утримували перше місце упродовж переважної частини другої половини регулярки. Особливість "Техасу" того сезону полягала у тому, що ніхто не міг здолати їх на рідному "Gregory Gymnasium". Підтримка їхніх вболівальників була просто вражаючою. За прогнозами багатьох спеціалістів, "Техас" стовідсотково мав проходити до національного півфіналу.

Перші дві партії "Луїсвілл" взяв з рахунком 25:22, а потім програв дві наступні. Проте "Кардинали" зібрались і у п’ятому сеті завершили все своєю перемогою з рахунком 15:12. Волейболісткам "Луїсвілла" у цьому дуже допомогли 23 кілли redshirt-фрешменки Айко Джонс (рекордні в її кар'єрі). Даний результат став найбільш вражаючим апсетом волейбольного турніру 2019-го року. Але самі "Кардиналс" перервали свою переможну серію вже наступної гри, поступившись "Міннесоті".

5. 2014: Університет Брігем Янга - Техас - 3:1 (національний півфінал)

Того року лише кілька команд потрапили до національного півфіналу в статусі несіяних. Але тільки "Брігем Янг" ("BYU") зробив крок уперед і потрапив до матчу за національний титул. Для цього довелося перемагати добре відомий "Техас Лонгхорнс" (№ 2 в рейтингу). На все про все "BYU" знадобилося чотири партії.

На шляху до півфіналу "Кугарс" обіграли "Арізону" (№ 11), "Флориду Стейт" (№ 6) та Небраску (№ 16). Хоча у титульному поєдинку "BYU" "насухо" програв волейболісткам "Пенн Стейту", але їхній виступ і досі добре пам’ятають. Тоді, у 2014-му, прогнози не давали "BYU" жодного шансу проти "Техасу", який підійшов до матчу лише з двома поразками в пасиві.

Той випадок, коли всі скептики почувалися присоромленими.

 

4. 2011: Канзас Стейт - Небраска - 3:2 (другий раунд)

Завоювавши титул конференції "Big Ten" , причому у рік дебюту в ній, команда "Небраски" була, певно, найімовірнішим кандидатом на національний титул. Але представники "Big 12", гравчині "Канзас Стейт", точно прагнули залишити своєму колишньому супернику по конференції належний подарунок - так би мовити, на прощання.

Безумовно, що виліт 2-го номера посіву став ще тим апсетом. Таке нечасто трапляється під час першого ж ігрового вікенду ключового турніру, та ще й на території самої Небраски - у Лінкольні, де за грою стежила майже 8-ми тисячна глядацька авдиторія. На превеликий жаль для себе, вона стала свідками поразки рідної команди. А от "Канзас Стейт", маючи 26-ий RPI на турнірі, вважалися доволі міцною командою. Це була саме та гра, яка змусила завмерти волейбольний світ.

3. 2015: American University - Кентуккі - 3:0 (перший раунд)

Так-так, не дивуйтесь: "Іглз" все ще мали чудову форму після блискучого 2013-го року, і вони звернули на себе увагу знову - тепер переможним поєдинком проти "Кентуккі", який був 21-им за RPI. "Орли" ж, незважаючи на безпрограшний сезон у "Patriot League", в даному компоненті мали лише 77-ме місце.

Чесно кажучи, було таке враження, що коли "American University" налаштовувався і вирішував утнути якийсь значний апсет, то долю подібного матчу можна було передбачити заздалегідь - в такі миті їх ніхто не міг зупинити. Волейболістки "Іглз" могли продовжити цю тенденцію, але у наступному раунді поступилися дорогою опоненткам з "Огайо Стейт" (0:3). А от для "Кентуккі" сезон-2015 склався не надто вдало: за його підсумками "Вайлдкетс" мали неприємний баланс зустрічей - 21:9.

2. 2012: Мічиган - Стенфорд - 3:1 (регіональний фінал)

Як і "Брігем Янг" у 2014-му, "Мічиган" були однією з команд, які не маючи номера у посіві, змогли потрапити до національного півфіналу. Сезони цих команд були неймовірними, але даний апсет "Росомах" вражає ще більше, оскільки він стався в фактично на виїзді - у Каліфорнії (тоді регіональний турнір відбувався у Берклі - прим.) - проти команди "Стенфорда" (№ 1 за RPI). Натомість "Мічиган" тут розмістився 31-м.

Хоча "Wolverines" і програли 11 разів у регулярці, але коли справа дійшла до ключових баталій турніру, вони були неспинними. Шкода, що до омріяного великого фіналу пробитися їм так і не вдалося.

1. 2010: Міссурі - Північна Айова - 3:2 (перший раунд)

Даний результат й досі залишається найбільшим апсетом в історії турнірів NCAA. Починаючи з 2000-го року, коли головна студентська організація ввела ранжир розподілу колективів за принципом посіву (від 1-го до 16-го), поразка волейболісток університету Північної Айови прикметна тим, що ще ніколи команда із дуже високим сіяним номером не вилітала у першому раунді.

Об'єктивно, на таку можливість ніби нічого й не вказувало: базуючись на блискучому показнику виступів у сезоні (30:2) і четвертому RPI, багато хто не без підстав вважав, що "Пантери" заслуговують на місце у топ-4. Тим не менше, чемпіонки конференції "Missouri Valley" не змогли використати перевагу домашнього майданчика у першому матчі турніру проти команди "Міссурі", яка потрапила сюди буквально на жилах. І хоч "Тигриці" не пробилися далі стадії регіонального півфіналу, програши там "Дюку" (1:3), але їхній результат дуже пам'ятний. Це приблизно схоже до того, якби у баскетбольному турнірі сіяна команда із двозначною цифрою, вибила лідера цього самого посіву.

Якось так.

Також варто пригадати низку вартих уваги апсетів:

  • 2019: Цинциннаті - Піттсбург - 3:2 (другий раунд)
  • 1995: Мічиган Стейт - Гаваї - 3:2 (регіональний фінал)
  • 2005: Санта-Клара - Арізона - 3:2 (регіональний фінал)
  • 2005: Теннессі - Пенн Стейт - 3:1 (регіональний півфінал)
  • 2006: Міддл Теннессі Стейт - Луїсвілл - 3:2 (перший раунд)
  • 2010: Пердью - Флорида - 3:0 (регіональний півфінал)
  • 2010: Талса - LSU - 3:0 (перший раунд)
  • 2010: Вашингтон - Небраска - 3:1 (регіональний півфінал)
  • 2013: Пердью - Міссурі - 3:1 (другий раунд)
  • 2014: Арканзас Літтл-Рок - Канзас - 3:2 (перший раунд).

Власне, ось такий він цей перелік. І знаєте, чомусь існує упевненість, що ми з вами станемо безпосередніми свідками ще не однієї несподіванки.

В цьому навіть не сумнівайтесь!

P. S. Ви певно помітили, що в тексті присутні деякі терміни, котрі вам здаються не надто відомими. Насправді ж вони характеризують деякі особливості спортивної термінології, яка досить часто зустрічається у професіональному середовищі.

Тож для того, щоб вам було простіше розуміти про що саме йдеться, наприкінці деяких матеріалів у цьому блозі з'являтиметься словник спортивних та волейбольних понять. Це пов'язано, з тим, аби всі ті, хто читає ці тексти, були у курсі їхніх значень.

Сьогодні ви мали змогу помітити чотири терміни. Як же вони розшифровуються? Отже:

Апсет - у спорті цим словом, як правило, позначається перемога тієї команди (спортсмена (-ки)), від якої такого зовсім не очікували і навпаки, поразка команди (спортсмена (-ки)), котрої зовсім ніхто не міг передбачити. Іноді несподіваним може вважатися і нічийний результат.

Redshirt - студент, що навчається в американських ВНЗ, який не бере участі університетських змаганнях протягом року з метою поглибленого здобуття знань. Потім він (вона) мають право повернутися до участі у спортивних змаганнях за команду свого університету, навіть, якщо він (вона) вже завершили у ньому навчання.

Це одне з основних визначень даного терміну. З іншими познайомимося за відповідної нагоди.

RPI (rating percentage index) - абревіатура, що використовується для ранжування спортивних команд на основі перемог і поразок команди та розкладу її матчів. Це одна зі спортивних рейтингових систем, за якими NCAA ранжує баскетбольні, бейсбольні, софтбольні, хокейні, футбольні, волейбольні команди та колективи з лакросу.

Кілл - це дія (удар) в атаці, яку не може відбити команда, яка захищається, що призводить до негайного отримання очок для команди, яка нападає. Даним поняттям також можна визначити спробу атаки, яка в результаті призводить до набраного очка для команди, яка нападає.

Ось який це має вигляд наочно:

Волейбол NCAA - це завжди цікаво!🏐

Фото: theamerican.org, aueagles.com, ncca.com.