Tribuna/Футбол/Блоги/Крізь сітку воріт/«Сорок» нарешті випускають з клітки. Чи вдасться їм долетіти до чемпіонства?

«Сорок» нарешті випускають з клітки. Чи вдасться їм долетіти до чемпіонства?

Саудівські інвестори готові викупити клуб за 300 мільйонів фунтів стерлінгів. Нарешті сталось те, про що давно мріяли фанати Ньюкасла – вони позбудяться «ракової пухлини клубу». Так вболівальники називають ще поки теперішнього власника команди Майкла Ешлі. І зараз у «Сорок» є шанс знову злетіти на вершину англійського дивізіону. А от наскільки реальним є цей шанс, давайте розбиратись.

Автор — Yegor Dzhulay
23 апреля 2020, 18:14
«Сорок» нарешті випускають з клітки. Чи вдасться їм долетіти до чемпіонства?

Чотириразовий переможець чемпіонату Англії, шестиразовий володар Кубка Англії, переможець Кубка ярмарків і Кубка Інтертото. Усе це про дійсно легендарний клуб – Ньюкасл Юнайтед. І нехай більшість цих трофеїв були здобуті ще в першій половині минулого сторіччя, команда всерівно вже вписала своє ім’я в історію англійського футбола.

І зараз «Сороки» знову отримали шанс злетіти на вершину англійського дивізіону. А от наскільки реальним є цей шанс, давайте розбиратись.

Саудівські інвестори готові викупити клуб за 300 мільйонів фунтів стерлінгів. Нарешті сталось те, про що давно мріяли фанати Ньюкасла – вони позбудяться «ракової пухлини клубу». Так вболівальники називають ще поки теперішнього власника команди Майкла Ешлі.

Майкл Ешлі дуже суперечлива постать в історії Ньюкасла. Він придбав клуб у 2007 році і врятував команду від банкротства. Але вже протягом двох наступних років англійський бізнесмен двічі виставляв на продаж команду. Після того він майже не виділяв гроші на трансфери. І через це титулований клуб навіть вилітав в нижчий дивізіон.

І тепер, коли наслідний принц Саудівської Аравії Мохаммед бін Салман майже став власником команди, з’явились розмови, які можуть завадити купівлі. Справа у тому, що наслідному принцу Ньюкасл потрібний для того, щоб за допомогою клубу і престижу АПЛ відвернути увагу від проблем, пов’язаних з правами людей в Саудівській Аравії. І теоретично англійська Прем’єр ліга може не дати дозвіл на таку угоду.

Але я впевнений, що це лише питання часу. Усім сторонам вигідне це придбання: Ешлі давно вже не потрібний цей клуб, а для АПЛ вигідна поява ще одного можливого претендента на чемпіонство, плюс додаткові вливання грошей з-за кордону. До того ж шанс вирішити питання з поширення піратських трансляцій матчів ліги на території Саудівської Аравії. Тому давайте сьогодні відкинемо варіант, при якому Ньюкасл не буде проданий і подумаємо про те, що ж зміниться в клубі після зміни власника.

Поки єдиним мінусом для англійського клубу є завищені очікування. Новий власник буде готовий витрачати великі гроші для досягнення своєї мети. Для порівняння його будинок вартує на 80 мільйонів більше, ніж він заплатить за свій новий клуб. Палац «Шато Людовик XIV», в якому мешкає наслідний принц, вважається найдорожчим будинком у світі. Тому під час наступного трансферного вікна очікуються гучні придбання – це плюс.

Ще одним плюсом для команди буде те, що Мохаммед бін Салман має намір виступати лише в ролі інвестора і в майбутньому не бажає втручатися в спортивну складову клубу, а готовий передати управління довіреним особам. І якщо він знайде професіоналів своєї справи, то вболівальники Ньюкасла будуть частіше виходити зі стадіону зі словами «Перемога!».

Дивлячись на теперішній Ньюкасл зразу згадується приклад іншого англійського клубу. Манчестер Сіті. У 2008 році клуб придбала компанія «Abu Dhabi United Group». Їм також потрібно було приховати проблеми в Еміратах за красою англійського футболу. І майже одразу клуб почав витрачати великі гроші на гравців. Однак трофеї клуб почав вигравати лише у 2011 році.

До того ж, сезон 2007-08 команда завершила на дев’ятій строчці турнірної таблиці, а після купівлі клубу в наступному сезоні – на десятій. Звичайно ж, зараз ми вже бачимо усі досягнення клубу з Манчестера. Але ми бачимо ще й ситуацією із забороною на трансфери і позбавленням Єврокубків.

А що ж Ньюкаслом? Я думаю, майбутні власники вже продумали стратегію розвитку команди і, якщо це буде потрібно, продемонструють її представникам УЄФА. Знайшли нових спонсорів та перевірили інші джерела доходів. В будь-якому разі, у команди є три роки, згідно з правилами фінансового «фейр-плей».

А тепер про можливі трансфери. Навіть Манчестер Сіті не міг придбати усіх бажаних гравців. Безумовно, клубу пощастило отримати таких виконавців як Кун Агуеро, Давід Сілва та Яя Туре. Але поки клуб не грав в Єврокубках, доводилось купляти гравців більше зацікавлених у грошах, ніж у продовженні своєї ігрової кар’єри. Робіньо тому приклад.

Так само і Ньюкаслу зараз буде важко купити зіркових виконавців. Тому варто обирати з доступних варіантів: гравців, яким у їх теперішньому клубі вже нема що робити, або тих, в кого закінчується контракт.

Та перед тим, як виходити на трансферний ринок, треба підібрати хорошого тренера. Такого, який здатний поступово виводити команду до верхньої частини турнірної таблиці. Саме такий тренер зараз і є безробітним. Маурісіо Почеттіно буде ідеальним варіантом для «Сорок». На перших етапах, він зможе вивести команду в зону Єврокубків, а далі і будувати плани на завоювання Чемпіонства.

Чому Почеттіно має погодитись? Він досі має амбіції до чемпіонства в АПЛ. Інакше би давно прийняв би якусь вигідну пропозицію від клубів в інших лігах.

Ще одним хорошим тренером для Ньюкасла став би Массіміліано Аллегрі, красивою була би історія повернення Рафаеля Бенітеса. Проте першому ця пропозиція поки не буде цікава, адже він може очолити клуб, який вже тут і зараз змагатиметься за чемпіонство у своїй лізі та Лізі Чемпіонів, а другий, все ж таки, це крок назад.

Тепер щодо гравців: відповідно до побажань і тактичних малюнків гри нового тренера будуть підбиратись нові виконавці. Зараз вже говорять про підписання когось з трійки: Кавані, Вілліан, Мертенс. Усі вони можуть приєднатися влітку безкоштовно, адже в них завершуються контракти, але найкращим варіантом буде звісно уругваєць. Він теж не приховує свого бажання пограти в Англії. Хоча, якщо отримає запрошення від клуба, який вже знаходиться в зоні Єврокубків, може і передумати перебиратись до туманного Альбіону. А взагалі, з гравців, в яких завершуються контракти цього літа, можна наново зібрати команду, яка буде претендувати на зону Єврокубків АПЛ, якщо не на топ-4.

Але важливо виділити головні проблемні позиції. Мартін Дубравка є непоганим голкіпером, але для майбутнього чемпіонства потрібен топ воротар. Його не варто шукати на ринку вільних агентів, на нього не варто шкодувати грошей. І є декілька хороших варіантів. Як би то не дивно, перший з них – Мануель  Ноєр. Баварія вже підписала воротаря Шальке Александера Нюбеля і включила в його контракт пункт, по якому Нюбель буде зобов’язаний відіграти хоча б 15 матчів у наступному сезоні. Це може не влаштувати Мануеля, який звик бути незамінним у своєму колективі.

Плюс масла у вогонь підливають чутки про бажання мюнхенців купити тер Штегена. Тому Ноєр може погодитись спробувати свої  сили в АПЛ, а Баварія отримати гроші для трансфера голкіпера Барси або іншого воротаря високого рівня, який буде згідний конкурувати з молодою зіркою.

Щоб посилити фланги захисту, можна вкрасти в ПСЖ двох якісних крайніх захисників –Лейвіна Курзава та Тома Меньє – в обох закінчуються контракти цього літа.

Ньюкасл може звернути увагу на гравців, від яких хоче позбавитись Реал Мадрид. Гарет Бейл, Хамес Родрігес, Лука Модріч, Начо, Маріано – усі вони можуть посилити англійську команду. А серед виставлених на продаж гравців кращих за критерієм ціна+якість, ніж у Реалі (у зв’язку з перебудовою команди) нема.

Взагалі можна пройтись по топовим гравцям, яким вже не знаходиться місця в їхньому колективі. Наприклад, Ракітіч, Жиру, хтось з півзахисників Ювентуса (Ремзі, Рабьо, Хедіра, Матьюді) та інші.

Взагалі зараз будувати якісь пробні тактичні схеми, як буде виглядати Ньюкасл Юнайтед у наступному сезоні нема сенсу. Треба дочекатись офіційного підтвердження угоди, призначення нового тренера (при всій повазі до Стіва Брюса – це тренер, який допомагає клубу не вилетіти з ліги, а не претендувати на високі місця) і тоді вже думати про реальні цілі Ньюкасла. Амбіції в цього клуба завжди були високі, проте реальність тримала «Сорок» на землі. Подивимося, чи здатні вони будуть, за підтримки нового власника злетіти вгору, до чемпіонства. Покаже лише час.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов