Tribuna/Футбол/Блоги/Крізь сітку воріт/Королі проти Містян

Королі проти Містян

Реал Мадрид – Манчестер Сіті – найбільш очікувана пара Ліги Чемпіонів. Хосеп Гвардіола напередодні матчу сказав: «Це велика можливість. Ми зіграємо проти королів цього турніру». Реал Мадрид по праву можна так називати. Вони вигравали Лігу Чемпіонів тринадцять разів. У найближчого переслідувача Мілана усього сім перемог. А Манчестер Сіті поки лише мріє про здобуття цього європейського трофея. Ну що, чи вдасться Містянам прибрати зі свого шляху Королівський клуб? Давайте розбиратись.

Автор — Yegor Dzhulay
26 февраля 2020, 17:52
2
Королі проти Містян

Нас очікує дійсно грандіозне протистояння!

Хосеп Гвардіола напередодні матчу сказав: «Це велика можливість. Ми зіграємо проти королів цього турніру». Реал Мадрид по праву можна так називати. Вони вигравали Лігу Чемпіонів тринадцять разів. У найближчого переслідувача Мілана усього сім перемог. А Манчестер Сіті поки лише мріє про здобуття цього європейського трофея. Ну що, чи вдасться Містянам прибрати зі свого шляху Королівський клуб? Давайте розбиратись.

Взагалі, я не можу виділити явного фаворита в цьому протистоянні. У кожного з клубів є свої плюси і мінуси.

Зінедін Зідан виграв усі титули Ліги Чемпіонів, які тільки міг. Він брав участь у трьох поспіль розіграшах, з 2016 по 2018 рік. Якщо йому вдасться виграти четвертий титул з перервою у рік, то це буде справжнім дивом. Що ж, Реал звик дарувати своїм уболівальникам дива.

На відміну від Зідана, Гвардіола не вигравав Лігу Чемпіонів вже вісім років. І титулів у нього на один менше, 2009 та 2011 роки. Але іспанський спеціаліст зараз є дуже вмотивованим, враховуючи протистояння з Зіданом, амбіції Сіті і те, що клуб позбавили участі у головному турнірі Європи на два роки. Звісно, представники Манчестера ще зможуть спробувати зменшити дискваліфікацію, або зовсім її уникнути і обмежитись штрафом.

Але наразі ситуація така, що, скоріш за все, якщо Гвардіола з Манчестер Сіті не виграє Лігу Чемпіонів зараз, то у складі цього клубу він її не виграє взагалі. Звичайно, можна повірити у слова спеціаліста, що він залишиться вірним своїй команді, навіть у випадку, якщо її відправлять до нижчого дивізіону… Але прийде запрошення від, скажімо, Ювентуса. І по закінченню свого контракту він вже відправляється до Турину.

Тому для обох сторін перемога у цьому двохматчовому протистоянні вкрай важлива. І я пропоную зараз не робити один прогноз, а змалювати два різних варіанти, показати, як кожен з клубів може відправитись до чвертьфіналу. І не тільки те, як проходитимуть ці два матчі, але й що вони спричинять у майбутньому. Це буде як два альтернативних Всесвіти. І кожен із нас зможе уподобати варіант для себе. А от як це відбудеться насправді, у майбутньому, покаже час.

Одразу варто відзначити, що наразі у Манчестера всі відновились від травм, а у Реала в лазареті ще є Асенсіо, Маріано і тепер туди повторно відправився Еден Азар.

___________________________________________________________________________________________________________

І так, перший варіант розвитку подій. Яким чином Манчестер Сіті може пройти Реал Мадрид.

Почнемо, як не дивно, з іспанської сторони. Рецепт проходу містян – це відсутність у складі Реала Вальверде (а це можливо, якщо Зідан захоче випустити трикутник Каземіро – Кроос – Модрич). А ще у додачу випускає у атаці Вінісіуса, Бензему і Бейла (скоріш за все таке атакуюче тріо і буде у матчі). За останні десять ігор Бензема забив два голи і віддав одну гольову передачу. А остання результативна дія Бейла – гольова передача у матчі з Гранадою 5 жовтня 2019 року. Це при тому, що після цього він зіграв у восьми неповних матчах. З іншого боку варто відмітити, що цього сезону з Бейлом у складі Реал програвав лише матч проти ПСЖ 18 вересня 2019 року. В усіх інших матчах мадридський клуб або вигравав, або грав в нічию. Гарет пропускав ігри з Леванте, Сосьєдадом та Мальоркою, а це саме ті команди, яким цього сезону вдалось перемогти Вершкових.

Що потрібно зробити Містянам, аби скористатись слабкостями супротивника? По-перше, бути дисциплінованими. По-друге, високо зустрічати супротивників. Адже зараз найбільша небезпека йде саме від півзахисту. Кроос, Модрич і Каземіро мають потужні і точні удари з-за меж карного майданчика, Вальверде теж може карати супротивника, бо має сильний удар.

Незважаючи на велику кількість прострілів та навісів на Бензема, він більше голів забиває ногами, а не головою, та забувати про француза в штрафній не варто. Як не вдарить, то скине під удар.

Ще донедавна пара центральних захисників Рамос – Варан була однією з найбільш надійних у світі. Якщо ще до них додавались Карвахаль і Менді, а на воротах розташовувався Куртуа, то з’являлась дуже велика імовірність закінчити матч «на нуль». Але за останні три гри Реал пропустив чотири м’ячі. Звісно, можна це все списати на гру Марсело в двох іграх, де Реал пропустив тричі, але все ж таки, надійність цієї пари трохи зменшилась.

Манчестер Сіті потрібно грати у свою гру, надіятись на те, що Агуеро знову почне забивати, адже в матчі з Астон Віллою він забив тричі, у наступному матчі проти Крістал Пелес двічі, потім Шеффілду гол, а далі останні три гри в аргентинця пройшли без голів. От така невдала "гольова прогресія".

Дуже важливо підібрати гравців у захисну лінію. З чистих центральних захисників у розпорядженні Гвардіоли є Ляпорт, Стоунз, Отаменді і дев’ятнадцятирічний Ерік Гарсія. Довіряти тренер може тільки першому з них, і то є сумніви щодо форми француза. Отже, можливо є сенс випустити Фернандіньо другим центральним захисником. Але і тут є свої ризики – якщо дрібні фоли бразильця в центрі поля доречні, то у карному майданчику вони можуть призвести до пенальті.

На флангах оборони варто випустити Вокера і Зінченко. Ну, по-перше, потрібно дати українцю зіграти про Реала. А якщо відкинути національний фактор, то Олександр допоможе у початку та розігруванні атак, збільшить варіативність. Якщо Гвардіола захоче додати надійності обороні, тоді потрібно буде випускати Менді.

З півзахистом все простіше, там будь-який  набір виконавців буде доречним, але я все ж таки віддавав би перевагу трійці Родрі, Гюндоган і Де Брюйне, які виходили в останньому матчі з Лестером. Давід Сілва опинився поза заявкою на матч.

Останні два матчі Рахім Стерлінг теж не був заявленим, але тепер тренер анонсував повернення англійця у склад. Тож поруч з ним мають зіграти Агуеро і Бернарду Сілва. Хоча як на мене можна ще спробувати випустити трійку, Бернарду Сілва, Агуеро, Марез, а Стерлінга випустити на заміну – це буде суттєве підсилення гри у другому таймі.

Перед сьогоднішнім матчем Зідан з Гвардіолою обмінялись приємними словами на адресу супротивника. Француз назвав іспанця найкращим, той відповів взаємністю, похваливши опонента. І я надіюсь, що обидва матчі пройдуть так само шляхетно і чисто, без травм, але з хорошою грою.

Тепер що буде, якщо містянам таки вдасться пройди Реал.

Перемога над Реалом можливо дасть іспанському тренеру упевненість у своїх силах. І далі, у наступних стадіях не буде вже таких прикрих поразок, як від Тоттегема, Ліверпуля, або Монако. І Манчестер Сіті зможе ввійти в історію як переможець турніру, який не буде брати участь у наступному розіграші. Гвардіола, задоволений результатом своєї роботи, піде з клубу до умовного Ювентуса або ПСЖ, адже Хосеп вибирає команди з великими амбіціями і шансами на перемогу не тільки у чемпіонатах, але й у єврокубках. Плюс це має бути клуб, в якому він зможе поставити свій футбол. Перемога у Лізі чемпіонів цього сезону зможе гідно завершити сторінку історії Гвардіоли у Манчестер Сіті.

 ___________________________________________________________________________________________________________

Тепер переходимо до другого варіанту розвитку подій, у якому Реал Мадрид проходить Манчестер Сіті.

Цього сезону в Містян проблеми з обороною, у Вершкових – з атакою. І знаєте, свої проблеми легше вирішити Мадриду ніж Манчестеру. Зідан може не використовувати схему 4-3-3, а спробувати здивувати супротивника. Як на мене, гарною схемою була би 4-1-2-1-2, де на воротах розташований Куртуа, у захисті Менді, Рамос, Варан і Карвахаль, в опорній зоні Каземіро, над них Кроос і Вальверде, ще вище Іско і в атаці я би шанс швидким гравцям Реала. Вінісіусу, Родріго або Браіму Діасу, якщо не з основи, то хоча б з заміни. Вони б змогли розривати захист супротивника за допомогою швидкості. Але останні двоє поза заявкою на матч. Хоча Родріго через дискваліфікацію точно не зіграє у Класіко, то можна було би випустити його в цьому матчі. Тож якщо враховувати присутніх, то в атаці вийдуть Бейл і Бензема.

Центр поля Мадрида здатний перегравати опонентів з Манчестера. Пресинг та багато ударів у площину воріт – запорука успіху Реала. Звичайно шкода, що Еден Азар знов отримав травму. Але може це і на краще, бо бельгієць ще не встиг набрати форму після попереднього пошкодження. І якби він вийшов незіграний з партнерами (як Кейн минулого року у фіналі), це б могло негативно повпливати на результат. А так є шанс, що усі, хто вийдуть на поле Сантьяго Бернабеу будуть у відмінній фізичній формі і готові здобувати результат.

Після перемоги над Манчестер Сіті Реал так само стане одним з головних претендентів на трофей. І це теж реально. Враховуючи любов Зінедіна Зідана до цього турніру, є ймовірність, що Реал знову упустить перше місце у Ла Лізі, але візьме вухастий трофей. А поразка дозволить зосередитись на боротьбі за першість в Чемпіонаті Іспанії. Головне, щоб Флорентіно Перес не звільнив Зідана раніше ніж треба, а то він це любить робити. А може Реалу вдасться вести вдалу боротьбу на два фронти.

У підсумку хочу додати: дивіться уважно за грою цих команд. Це буде прекрасна дуель двох висококласних тренерів, прекрасних футболістів, тактик і стратегій. Ці команди подарують нам футбольну казку. І можливо, серед них є майбутній володар Ліги Чемпіонів 2020.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов