Tribuna/Футбол/Блоги/Крізь сітку воріт/Зоряні війни Ліги Чемпіонів

Зоряні війни Ліги Чемпіонів

Яка секретна зброя Наполі у протистоянні з Барселоною? Чи зможе Челсі зупинити Баварію? І чи є шанси у Ліона проти Ювентуса? Ліга Чемпіонів у розпалі!

Автор — Yegor Dzhulay
25 февраля 2020, 19:06
2
Зоряні війни Ліги Чемпіонів

Яка секретна зброя Наполі у протистоянні з Барселоною? Чи зможе Челсі зупинити Баварію? І чи є шанси у Ліона проти Ювентуса? Ліга Чемпіонів у розпалі!

Почнемо з пари Наполі – Барселона.

У контексті цього протистояння добре згадується дуель Барселони з Ромою. Побачимо, чи зробив каталонський клуб висновки після тієї гри.

Барселона знову виглядає фаворитом. Незважаючи на усі проблеми каталонців у середині колективу, на призначення нового тренера і його спроби змінити гру, безлад у керівництві, каталонці «на папері» зобов’язані проходити до чвертьфіналу.

Взагалі, сьогодні зустрінуться дві команди, президенти яких тягнуть клуб на дно. Хосеп Бартомеу і Ауреліо Де Лаурентіс різними методами довели команди до поки що різних наслідків. З одного боку Барселона, яка знову вийшла на перше місце в Ла Лізі, з новим тренером показує гру, яка подобається фанатам клубу. Але у середині колективу постійно з’являються якісь суперечки, гравці між собою конфліктують, є певна недовіра до президента. З іншого боку Наполі, де уся команда разом налаштована проти Де Лаурентіса, між гравцями нема протиріч, але є проблеми у турнірній таблиці.

Сильні і слабкі сторони Барселони не змінюються – все ще прекрасний підбір виконавців у півзахисті і атаці, незважаючи на травму Суареса, бо в клубі все ще є Мессі і Грізманн, купили Брейтвейта. А от проблеми в обороні тепер ще більші. Тішити може тільки гра Марка-Андре тер Штегена, завдяки якому синьо-гранатові продовжують рухатись у напрямку здобуття трофеїв.

Багато хто вже святкує вихід Барселони до наступної стадії, але я вважаю, що зараз Наполі є найбільш невдалим жеребом для Барселони. І зараз поясню чому.

Аналізуючи останні вильоти каталонського клубу з Ліги Чемпіонів, я дійшов до висновку, що вона це робила на тих стадіях, коли від них того ніхто не очікував. Позаминулого року розібравшись з Челсі вдома каталонці тішились, отримавши у супротивники у чвертьфіналі Рому (в той момент, Реалу випав інший італійський клуб – Ювентус). Перемога в домашніх стінах 4-1 і тепер у поїздці до Риму синьо-гранатові думали більше про Колізей та італійське морозиво, а ніяк не про супротивників. Але доля їх за це покарала.

Наступного року в одній восьмій Барса так само як і минулого року в гостях зіграла в нічию, а от вдома просто винесла Ліон з рахунком 5-1. Далі в чвертьфіналі в двох матчах виграли в Манчестер Юнайтед. І впевнено йшли до протистояння з іншим англійським клубом. Налаштувались на домашній матч з Ліверпулем, виграли 3-0… І знову їхали в гості до Англії з думками про The Beatles, а не про футбол. «Ну хіба вони зможуть забити нам чотири голи? А якщо зможуть, хіба ми не заб’ємо хоча б один гол?», – були переконані представники Барселони… Зрештою, ми усі знаємо, чим то закінчилось.

І цього року, здавалось би, після двох таких невдалих випадків (і я ще не згадую 2017 рік, де каталонці програли іншому італійському клубу в півфіналі) Барселона мала би налаштуватись на гру проти Наполі дуже серйозно і вийти на поле з бажанням розтрощити своїх супротивників, але проти них грає той самий фактор несподіванки. Ну, ніхто не може очікувати, що Барселона покине турнір так рано – на стадії однієї восьмої фіналу. Тим паче, що цього року в групі синьо-гранатові зайняли перше місце, випередив Боруссію і Інтер.

А хто є секретною зброєю Наполі? Інсіньє? Мертенс? Кулібалі? Ні, секретною зброєю Наполі є Костас Манолас. Саме він 10 квітня 2018 року на вісімдесят другій хвилині матчу забив вирішальний гол на Стадіо Олімпіко, який вивів Рому у півфінал. І як же так співпало, що 30 червня 2019 року він уклав п'ятирічний контракт з Наполі. І тепер буде знову грати проти Барселони у Лізі Чемпіонів.

Дженнаро Гаттузо змусить усіх своїх гравців «битися» на полі за свій клуб. Нападники Наполі швидкі і технічні, вони здатні обганяти захисників Барселони. А враховуючи те, що Кіке Сетьєн не буде змінювати свій стиль гри, Гаттузо буде знати, до чого йому готуватись.

Тим паче, Сетьєн погано вміє ставити гру у атаці. Можна згадати його минулорічний Бетіс, який за володінням м’ячем був другою командою після його нинішнього колективу, але зайняв у підсумку в чемпіонаті лише десяте місце. Звісно, у Барселоні гравці атаки за рівнем вищі ніж у севільського клуба, але тут все залежить від Мессі. І якщо Лео у поганій формі або не налаштований належно на гру, то все йде не за планом. Плюс травми Суареса і Дембеле, також гру пропустять Альба і Роберто. У Наполі травмовані Льоренте і Малькюї, у першому матчі не зіграє Кулібалі.

Підбиваючи підсумки: це буде дуже цікаве протистояння. У Наполі є всі шанси повторити долю співвітчизників і вибити Барселону з турніру. Враховуючи усі проблеми каталонців, та вмотивованість неаполітанців – можливо їм не вдасться зіграти у Лізі Чемпіонів наступного сезону, тому, аби реабілітуватись перед уболівальниками, їм потрібно здобувати результат зараз, демонструвати красиву гру проти Барселони і намагатись досягнути максимальних вершин. У будь-якому разі, на поле у складі Наполі вийде Костас Манолас. А він вже має досвід, як треба вибивати Барселону з турніру.

___________________________________________________________________________________________________________

Поговоримо про німецьку навалу на Лондон. Челсі – Баварія.

Фаворитом у цьому матчі є мюнхенський клуб. Хтось скаже, що Френку Лемпарду сильно не пощастило з жеребом. І дійсно, Баварія повертає собі переможний хід. Зараз все ще важко сказати, чи це призначення Фліка так позитивно повпливало, чи просто гравці зраділи, що нарешті розстались з Ковачем. І перевірити ми це зможемо у матчах Ліги Чемпіонів.

Голова правління клубу Карл-Хайнц Румменігге задоволений роботою спеціаліста. Він зауважує, що Баварія залишається єдиним німецьким клубом, який досі продовжує боротьбу в усіх турнірах.

У Бундеслізі наразі мюнхенці повернули собі першу сходинку, випереджаючи Лейпциг усього лише на одне очко. Тому їм не можна розслаблятись і забувати про чемпіонську гонку, тим паче, що в Дортмунда менше на чотири залікових пункта, в Глабаха і Леверкузена на сім.

Проте зрозуміло, що незважаючи на напружену ситуацію у чемпіонаті, Баварія прикладе усі сили на шляху до фіналу Ліги Чемпіонів, бо цей трофей вже давно не покорявся німецькому колективу. Останній раз вухастий кубок вдалось взяти у 2013 році. Тому важливо збільшувати кількість виграних європейських трофеїв уже зараз. Баварія є однією з найбільш досвідчених команд в цьому турнірі. Вони виграли п’ять титулів, десять разів грали у фіналах.

Головна атакуюча сила Баварії – це Роберт Левандовский. Завдяки його впевненій грі, лідерським якостям і забитим м’ячам Мюнхен є претендентом на перемогу в усіх турнірах. І що ж їм може протиставити Челсі?

В першому матчі на Стемфорд Брідж за лондонців грає історія: ще ніколи Челсі не програвав німецьким командам вдома. В дев’яти матчах на рахунку синіх шість перемог і три нічиї. Тим паче, незважаючи на складну ситуацію у АПЛ, головний тренер Аристократів налаштований на цей матч серйозно. Френк Лемпард вже зарекомендував себе тренером, який готується до кожного протистояння, вивчаючі усі нюанси та особливості супротивника. Ще як гравець він складав текст IQ і набрав більше ніж 150 балів, отримавши звання «геній». Не дивно, що він стає прекрасним тренером.

Челсі має хороший склад, тому не дивно, що під час зимового трансферного вікна клуб не здійснив серйозних придбань, незважаючи на зняття трансферного бана. Хакім Зієш приєднається до клуба влітку, а поки англійцям треба боротись без нього.

Лондонцям попався невдалий календар. Їм довелося грати проти Лестера, МЮ і Тоттенгема перед цим матчем. З іншого боку після Баварії буде виїзд до Борнмута, тому гравці Челсі будуть залишати усі сили на полі Стемфорд Брідж.

Незважаючи на вражаючу атаку Баварії варто відзначити проблеми мюнхенців у обороні. Ніклас Зюле пропускатиме гру через травму, тому Фліку доведеться маскувати цю втрату. Скоріш за все, Баварія буде пресингувати супротивника з перших хвилин. І Челсі потрібно шукати протидію цьому пресингу. Тому Лемпард може знову віддати перевагу схемі 3-4-3. Тим паче, що травму отримав Канте, також не будуть грати ван Гінкель, Лофтус-Чік, під питання участь Абрагама і Пулішича.

Але незважаючи на кількість травмованих, головне питання: кому Лемпард довірить місце у воротах? Кепа Аррісабалага не виправдовує очікувань тренера. В останніх чотирьох матчах ворота Челсі захищав Кабальєро, якому вже тридцять вісім років, і він є далеко не надійним воротарем. Тому я сподіваюсь, що тренер таки поставить у ворота молодого іспанця. Адже протидіяти йому доведеться самому Роберту Левандовському.

До речі про польського форварда. Він значно випереджає по голам своїх партнерів по команді. У другого бомбардира Гнабрі їх усього десять. Тому якщо у Роберта не піде гра, або він отримає травму, то Баварії буде важко перебудуватись. У мюнхенців окрім Зюле травмовані Перішич та Горецка.

У підсумку хочу сказати, що шанси на прохід у Челсі є. Але для цього їм доведеться провести два зразкових матча з постійним контр-пресингом (що є не самою сильною стороною лондонців). Можливо Лемпард поставить когось з центральних захисників грати персонально проти головного бомбардира команди супротивників.

Але мюнхенці не програють на виїзді вже у дванадцяти матчах поспіль, плюс, все ж таки боротьба Челсі в Англійській Прем’єр лізі є більш складною, ніж у Баварії в Бундеслізі. Досвід, бажання і форма польського нападника має зіграти свою роль. Хоча усім нам, я думаю, хотілося, щоб казка Френка Лемпарда тривала як можна довше. Подивимось, може він таки зможе знайти потрібні важелі, щоб зупинити німецьку машину.

___________________________________________________________________________________________________________

Перейдемо до пари Ліон – Ювентус.

У матчі з Ювентусом у Ліона є шанси… Але невеликі… Ну, якщо бути чесним, їх зовсім мало… Ні, їх майже нема.

Пробачте мене, уболівальники Ліона, але це єдина пара, у якій я навіть уявити не можу перемогу однієї з команд. Так, можна було би пофантазувати про вдалий сценарій, але тут усе очевидно. У обох команд є велика кількість травмованих: за Ліон не зіграють Мемфіс Депай, Жефф Рен-Аделаід, Умар Соле, Юссуф Коне, Лео Дюбуа; Ювентусу не зможуть допомогти Гонсало Ігуаїн, Міралем П'яніч, Дуглас Коста, Самі Хедіра та Меріх Демірал.

Різниця у тому, що по якості гри Ліона травми вдарять сильно, а у «Старої сеньйори» настільки глибокий склад, що усіх цих травмованих футболістів головному тренеру вдасться замінити без проблем. На воротах Щенсний або Буффон. У центрі оборони Саррі може розраховувати на К’єлліні, Бонуччі, де Лігта та Ругані. На флангах здорові усі: Сандро, Даніло, Де Шильо, Куадрадо. В центрі півзахисту є Ремзі, Бентанкур, Рабьо, Матьюді. В атаці можуть зіграти Дібала, Бернардескі і, звичайно ж, Роналду.

Кріштіану взагалі в останніх іграх демонструє прекрасний рівень гри. Він забиває вже у одинадцяти матчах Серії А поспіль, повторив рекорд Батістути та Квальярелли.

А що цьому може протиставити Ліон? Команда має непоганого воротаря, Антоні Лопеш у двадцяти чотирьох матчах пропустив стільки ж м’ячів, при тому сім разів зіграв «на нуль». За Муссою Дембеле вже декілька трансферних вікон стежать топ-клуби. Також у складі Ліона грає багато цікавих гравців, які є на рівень нижчими за гравців Ювентуса. Але головне, що заважає надіятись на диво – результати команди. Французький клуб грає дуже нестабільно, втрачає очки у матчах, де мав би брати максимум.

Якщо у Ювентуса не з’явиться додаткових проблем, а Роналду продовжить встановлювати бомбардирські рекорди, то ми не зможемо побачити Ліон у чвертьфіналі Ліги Чемпіонів.