Tribuna/Футбол/Блоги/Крізь сітку воріт/Майбутнім «Ромам» присвячується. Частина друга

Майбутнім «Ромам» присвячується. Частина друга

Сьогодні у гру вступають ще по одному представнику з чотирьох найсильніших ліг. У сьогоднішніх матчах нема явного фаворита, тому називати андердогів «Лестерами» вже не можна. Але все ж таки шанси на перемогу одних команд у парі є дещо вищими ніж у їхніх супротивників. Як колись було у Барселони в протистоянні з Ромою. Але далі пройшла саме італійська команда. Як буде в цих двохматчових протистояннях? Не відомо. Але я так само спробую спрогнозувати, яким чином андердоги змогли би пройти фаворитів.

Автор — Yegor Dzhulay
19 февраля 2020, 21:51
4
Майбутнім «Ромам» присвячується. Частина друга

Сьогодні у гру вступають ще по одному  представнику з чотирьох найсильніших ліг. У сьогоднішніх матчах нема явного фаворита, тому називати андердогів «Лестерами» вже не можна. Але все ж таки шанси на перемогу одних команд у парі є дещо вищими ніж у їхніх супротивників. Як колись було у Барселони в протистоянні з Ромою, але далі пройшла саме італійська команда.

Як буде в цих двохматчових протистояннях? Не відомо. Але я так само спробую спрогнозувати, яким чином андердоги змогли би пройти фаворитів. Вчора Атлетіко і Боруссія зробили перші кроки для підтвердження моєї (здавалось би фантастичної) теорії. Але тепер Дортмунд перехопив у ПСЖ статус фаворита на вихід в чвертьфінал, а Ліверпуль «продовжує надіятись на кутовий на Енфілді», як тепер пишуть світові видання весь день. Але сьогодні не про це. Нас очікує два дуже цікавих матча. Майбутнім «Лестерам» «Ромам» присвячується.

Аталанта – Валенсія. У цьому матчі фаворитом я бачу команду Джан П'єро Гасперіні.

Обидві команди мають непоганий підбір виконавців, але все ж таки у наступних стадіях їм буде важко змагатися за цим показником з іншими колективами. Тому мені здається, що їм пощастило з жеребом. Так хоча б одна з цих команд пройде до чвертьфіналу.

Чому Аталанта фаворит? За сприятливих умов ця команда показує фантастичний футбол. Тренер максимально витискає все можливе зі своїх футболістів. Аталанта йде четвертою у Серії А, але є найкращою по створенню гольових моментів – дев’яноста вісім, і забила найбільше голів – шістдесят три (у Лаціо, що йде за цим показником другим – п’ятдесят п’ять голів, у теперішнього лідера чемпіонату Ювентуса – сорок шість).

Гасперіні працює у Аталанті з 2016 року і встиг побудувати якісний атакуючий футбол з високим пресингом, активними флангами та позиційними атаками, з підключенням навіть центральних захисників (не всіх звичайно, лише одного з трьох). А його візаві працює лише з осені минулого року. Він був назначений після сумнівного звільнення Марселіно Гарсії Тораля. Так за рахунок чого Валенсія може пройти Аталанту?

В першу чергу, через помилки самої Аталанти. Незважаючи на перше місце по забитих голах у Серії А, Бергамаски і пропускають більше, ніж інші команди зони єврокубків – тридцять два голи (як і у Роми). Плюс реалізація моментів у Аталанти залишає бажати кращого. Вони створили в цьому сезоні вже дев’яноста вісім явних гольових моментів.

Тепер перейдемо до сильних сторін Валенсії. Летучі миші при Селадесі вміють налаштовуватись на сильних супротивників. Варто лише згадати, з якого місця вийшла Валенсія з групи, обігнав Челсі і залишив поза турніром Аякс і Лілль.

Проте і Аталанта вміє налаштовуватись у вирішальні моменти – це показала друга частина групового турніру в цілому і матч шостого туру з Шахтарем. Звичайно,  український  клуб теж має певну провину за невихід з групи і поразку прямому конкурентові, але Аталанта грала краще і заслужила зараз протистояти Валенсії.

І у цього матча є декілька сценаріїв:

1.      Обидві команди показують атакуючий футбол. В цій двохматчевій дуелі Аталанта виходить переможцем.

2.      Валенсія віддає італійцям м’яч, надіється на краще і теж вилітає з турніру, бо захист клубу з однойменного міста не є таким досвідченим і гарно побудованим, як в іншої іспанської команди, яка вчора не пропустила від Ліверпуля.

3.      Валенсія грає обережно, забиває у першому матчі, виграв 1-0, а от вже у другому надіється на гол у гостях. І то в цьому випадку дуже мало надії на прохід в чвертьфінал, бо у команди з Іспанії Коклен, Гарай, Родріго та ще декілька гравців травмовані.

Але не проходить в чвертьфінал той, хто нічого не робить. Тому Валенсія має спробувати змусити Аталанту помилятися і чіплятися за одну-четверту фіналу, як кажани чіпляються за гілку дерева, коли сплять.

 ___________________________________________________________________________________________________________

Тоттенгем – Лейпциг.

Цього матчу я очікую чи не найбільше, після пари Реал Мадрид, Манчестер Сіті. Чому? Все просто – в цьому матчі не просто зіграють дві команди, сьогодні зійдуться два прекрасних тренери, два різних підходи до будування команди і дві епохи. Жозе Моурінью один з найкращих представників останніх двох десятиліть. І методи, за допомогою яких «Special one» здобував трофеї зі своїми попередніми колективами вже не працюють так добре, як би йому хотілось. Він заявляв, що змінився, що став більш сучасним тренером, взяв собі нову молоду команду.

І от цей матч, де Моурінью зустрінеться з представником нового покоління, у майбутньому, одним з найкращих тренерів у світі. Юліан Нагельсманн вже на цей момент доказав, що він вже як ніхто інший близький увійти до когорти «топ тренерів». Йому пропонував роботу Реал Мадрид. В свої тридцять два він вже досягнув вершин, хоча в його командах завжди були старші за нього гравці за віком, але повагу до нього всеодно зберігали.

Першого липня 2019 року, коли Лейпциг оголосив про те, що в них тепер новий тренер, я зрозумів, що от тепер у Німеччині з’явиться нова сила. Але тепер я думаю, що Ред Булл здатний проходити як-можна далі в Лізі Чемпіонів.

І знаєте, я вважаю, що фаворитом цього протистояння є саме молодість. Шпори мають багато травмованих: тепер до Кейна та Сіссоко додався ще Сон. У Лейпцига гру пропускатимуть Кампль, Орбан, Конате, і Адамс, але я переконаний, що Нагельсманн знайде їм усім заміну і підбере підходящу схему гри під супротивника, нещодавній матч з Баварією це доказав.

Тому пропоную не займатися марнотратством, бо роздумувати над тим, який саме шлях вибере Лейпциг, щоб пройти Тоттенгем – марна справа. За одну тільки гру в німецької команди може змінитись три схеми. Поговоримо ліпше про те, що має зробити Моурінью.

Звичайно, результат для Тоттенгема – мета «number one», але мені здається, що Жозе у матчі проти такого тренера захоче показати усьому світу, що він теж має називатись топ тренером, без приставки «екс». Він спробує експериментувати (у межах розумного, звичайно) у першому матчі, бо у другому бажання здобути результат все ж-таки переможе.

Тим паче, не можна забувати про те, що у минулому сезоні Почеттіно вивів Шпор у фінал Ліги Чемпіонів, і на Моурінью цей факт теж буде тиснути.

Плюс Нагельсманн детально вивчає гру супротивника, підбираючи різні варіанти під різні розвитки подій, тому показувати щось старе для Тоттенгема рівносильно купівлі квитків до дому раніше, ніж рефері дасть свисток про початок першого тайму. Знову ж таки, відсутність Кейна і тепер ще й Сона робить атакуючу лінію менш варіативною.

Тому я очікую цікавих новинок від обох тренерів. І хто виявиться більш винахідливим, той і переможе в першому матчі. А вже після того поговоримо про прохід далі, бо коли біля кромки поля стоять ці два тренери, результат може здивувати всіх навколо.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов