Tribuna/Футбол/Блоги/Крізь сітку воріт/Майбутнім «Лестерам» присвячується. Частина перша

Майбутнім «Лестерам» присвячується. Частина перша

Вже сьогодні повертається те, що ми дуже любимо і чекаємо – Ліга Чемпіонів. Груповий етап позаду, попереду найцікавіші стадії і матчі. Вже в одній восьмій турніру нас очікують декілька дуже цікавих поєдинків, де важко визначити того, хто пройде далі, наприклад, Реал Мадрид – Манчестер Сіті. Але у більшості матчів нам здається, що фаворит є очевидним. Давайте розбиратись, чи це дійсно так. І за допомогою чого андердоги змогли би пройти фаворитів.

Автор — Yegor Dzhulay
18 февраля 2020, 19:17
5
Майбутнім «Лестерам» присвячується. Частина перша

Вже сьогодні повертається те, що ми дуже любимо і чекаємо – Ліга Чемпіонів. Груповий етап позаду, попереду найцікавіші стадії і матчі. Вже в одній восьмій турніру нас очікують декілька дуже цікавих поєдинків, де важко визначити того, хто пройде далі, наприклад, Реал Мадрид – Манчестер Сіті. Але у більшості матчів нам здається, що фаворит є очевидним. Давайте розбиратись, чи це дійсно так. І за допомогою чого андердоги змогли би пройти фаворитів.

Одразу хотілось би зауважити: скоріш за все більшість фаворитів все ж таки зможуть підтвердити свій статус на полі. Але тим футбол і цікавий – не все, що зображено на папері, підтверджується під час матчу. Майбутнім «Лестерам» присвячується.

Почнемо з пари Атлетіко Мадрид – Ліверпуль. 

Фаворитом у цьому матчі зрозуміло що є Ліверпуль. Ймовірно, вони і пройдуть далі. Але що їм може протиставити Атлетіко?

Головний аргумент на користь мадридського колективу – це їхній тренер, а разом з ним – і стиль гри, який сповідує команда. Згадаємо, як грає Ліверпуль – сильний атакуючий футбол, з неймовірним тріо: Мане – Фірміно – Салах, яке зараз є чи не найсильнішим у світі, з прекрасно діючими флангами, де і Робертсон і Александер-Арнольд регулярно підключаються до атаки. Раніше Червоні мали проблеми в обороні, але тепер і Матіп, і Гомес стали грати ліпше і можуть створити чудову зв’язку в парі з Ван Дейком, еластичний центр поля, який допомагає гравцям групи атаки своїми вриваннями в штрафну та на полуфланги, а також неймовірний воротар…

Здається, що у Ліверпуля зараз нема слабких місць, або Юрген Клопп їх майстерно ховає. У відкритий футбол проти англійського колективу зараз можуть зіграти лише декілька команд у світі, і то не факт, що їм вдасться пройти цю команду. А що лишається, правильно, сидіти в обороні і надіятись, що вдасться не пропустити. А хто це вміє робити як-найкраще? Правильно, Атлетіко.

У мадридського клуба зараз травмовані важливі футболісти: найдорожче придбання команди Жуан Фелікс, правий захисник Кіран Тріп’єр та лідер атак Дієго Коста. Але це може позитивно сказатись на результаті команди у цьому двохматчовому протистоянні, адже за відсутності цих гравців Атлетіко скоріше всього буде грати у свої звичні 4-2-2 з швидкими гравцями на позиції нападників, надіючись на контратаки. Проте, я переконаний, що таких можливостей у матчі буде в них дуже мало, тому варто подумати в першу чергу про оборону.

Тим паче, що в АПЛ в Ліверпуля вже практично все вирішено. Тепер Юрген Клопп буде давати шанс гравцям, які в цьому сезоні мало грали в іграх чемпіонату, молоді в матчах кубку, а в Лізі Чемпіонів будуть виходити відпочивши гравці основи. І от що цікаво, після минулорічної перемоги у цьому турнірі можливо, на цій ранній стадії в червоних може статись брак мотивації – мовляв вони чемпіони турніру, а тут проти нас клуб, який йде четвертим в Ла Лізі, пропустивши вперед себе Хетафе… «Та що вони з нами зроблять», подумають гравці Ліверпуля і пропустять швидкий гол на перших хвилинах матчу, як часто робить у своїх матчах мадридський колектив.

Але все ж таки, реальний вдалий сценарій гри для Атлетіко: 0-0 в обох матчах, без голів у додатковий час. І от у серії пенальті буде очна дуель між двома голкіперами, які претендують на статус найкращого у світі. До речі в Облака в цьому сезоні 100% статистика по відбитих пенальті. Щоправда був лише один одинадцятиметровий удар у цьому сезоні (у матчі з Вальядолідом), тоді Сандро Рамірес пробив вище воріт. Для порівняння у ворота Ліверпуля за цей сезон не було назначено жодного пенальті. Отже, нулі в основний час і прохід по серії пенальті.

Але у такий сценарії важко віриться, бо Ліверпуль останнім часом грає впевнено і забиває саме стільки м’ячів, скільки потрібно для здобуття позитивного результату. Нічия в них була лише в матчі з Манчестер Юнайтед. А отже, поки ще є час, Сімеоне варто подзвонити до Сульшера і запитати в нього порад. А якщо серйозно, то навіть без дзвінків до колег по тренерському цеху, аргентинський тренер найкращий в зруйнуванні гри супротивника і Ліверпулю дуже не пощастило потрапити на  мадридську команду. А отже, якщо їх зараз не зупинить Атлетіко, то потім, можливо, іншим командам вже і не вдасться їх зупинити.

У матчі Боруссія Дортмунд - Парі Сен-Жермен все теж ніби здається очевидним.

Французи на папері знову є одними з претендентів на перемогу у Лізі Чемпіонів, а отже і у чвертьфінал проходити зобов’язані. Але не все так просто, як може здатись на перший погляд. Їм у супротивники дісталась команда, яка є для них максимально незручною у плані гри. Плюс, є ще декілька нюансів, які можуть не дозволити парижанам пройти далі.

Почнемо з цікавого факту: Томас Тухель знову побачиться зі своєю колишньою. Позустрічавшись з Боруссією два роки влітку 2017 Томас проміняв молоду симпатичну німецьку команду на впливову французьку «мадам», яка ще й до того є фінансово забезпеченою. І зараз, випадково зустрівшись у стадії чвертьфіналу з Тухелем, Боруссія звичайно що захоче помститися колишньому і позбавити його участі у чвертьфіналі Ліги Чемпіонів, а з разом з тим, можливо, і роботи.

Статистика виступів ПСЖ у Лізі Чемпіонів також буде грати проти них. Протягом останніх трьох років ПСЖ необмінно покидав Лігу Чемпіонів саме на стадії однієї восьмої фіналу. Спочатку від Барселони, потім дорогу їм перейшов Реал Мадрид, а в минулому році Манчестер Юнайтед. Тому ця стадія стала для парижан своєрідним бар’єром, через який їм і так важко перебиратись… А тут їм ще й буде заважати німецька машина.

До речі, про німецькі машини, Боруссія цього сезону не сказати, щоб так впевнено йшла. Але придбання норвезького голеадора, Ерлінга Холанда має допомогти дортмундцям. За п’ять ігр у Бундеслізі нападник забив вісім голів і віддав одну гольову передачу. За Боруссію у Лізі Чемпіонів Холанд ще не виступав, але за свою попередню команду у цьому турнірі за шість матчів він забив вісім м’ячів та віддав одну гольову.

Імовірно, що Боруссія може вийти на цей матч за схемою 1-3-4-3, де Перед Бюркі будуть грати Хуммельс, Загаду та Піщек, у півзахисті гратимуть Вітсель та Джан, на флангах – Герейро та Хакімі, а в атаці трійка Азар, Холанд, Санчо. Можливо Дортмунді вирішать грати за схемою з чотирма захисниками, або перебудуються на неї під час матчу, тоді у центрі захисту залишаться Хумельс і Загаду.

Флангові гравці опустяться у захист, або один з них лишиться в півзахисті, а Піщек  буде грати правого захисника. В центрі поля є варіанти: якщо 4-2-3-1, то Вітсель і Джан так і лишаються в центрі, над ними до трійки атакуючих гравців вийде скоріш за все Гетце, бо Брандт та Ройс травмовані, або якщо 4-3-3, то Маріо може грати третім півзахисником. Взагалі окрім Юліана та Марко у лазареті дортмундців ще присутній Томас Ділейні.

У ПСЖ травмовані Абду Діалло (який до речі грав у Боруссії), Преснель Кімпембе та Неймар, але останній можливо зможе повернутись хоча б на один з матчів. Якщо враховувати травмованих, то в складі чемпіона Франції біля Наваса будуть грати Тьяго Сілва у парі з Маркіньйосом або Керером. На лівому фланзі скоріш за все зіграє Бернат, праворуч Меньє. З лініями півзахисту та нападу усе цікаво.

Дивлячись як розставить акценти Тухель, в першому матчі (за наявності німця у захисті) в опорного півзахисника може зіграти Маркіньйос. Тоді над ним гратимуть Вератті та Гуйє, а в атаці трійка Неймар, Ікарді та Мбаппе. Але можлива ще більш атакуюча схема 4-2-2-2, де над центральними півзахисниками розташовані Ді Марія, Неймар, Мбаппе та Ікарді. Їхні позиції під час матчу часто змінюватимуться.

Але незважаючи від схем та розташувань я переконаний, що в обох матчах нас очікує гаряче протистояння, де ПСЖ скоріш за все буде більше володіти м’ячем, а Боруссія буде чекати своїх шансів і контратакувати. Німцям буде дуже не вистачати свого капітана, лідера і мозку команди. За даними «Transfermarkt» повернення Ройса очікується на 4 березня, і можливо він встигне допомогти своїй команді у другому матчі. Але і без нього Боруссія Дортмунд – це дуже серйозний колектив, який здатний вчетверте поспіль позбавити Парі Сен-Жермен путівки в чвертьфінал.