Tribuna/Футбол/Блоги/Біля поля/Повернення Очеретька та втрата Супряги. Молодіжна збірна готується до останніх матчів у році

Повернення Очеретька та втрата Супряги. Молодіжна збірна готується до останніх матчів у році

8 листопада розпочинається останній збір української «молодіжки». Команді Ротаня залишилося зіграти дві гри у 2021 році.

Блог — Біля поля
Автор — Dmytro Kl
9 ноября 2021, 15:20
6
Повернення Очеретька та втрата Супряги. Молодіжна збірна готується до останніх матчів у році

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Біля поля. Його автор цікаво пише про наш футбол, завжди робить превью до зборів молодіжної команди України. Підтримайте плюсами, коментарями і підпискою.

***

 

8 листопада розпочався останній збір української молодіжки. Команді Ротаня залишилося зіграти дві гри у 2021 році. Суперниками українців будуть збірні Північної Македонії (11 листопада, на виїзді) та Сербії (16 листопада, вдома). У списку викликаних 23 гравці, а ще дванадцять у резервному списку.

Склад молодіжної збірної:

Воротарі: Руслан Нещерет («Динамо» Київ), Кіріл Фесюн («Колос» Ковалівка), Анатолій Трубін («Шахтар» Донецьк).

Захисники: Олександр Сирота, Костянтин Вівчаренко, Антон Боль (усі — «Динамо» Київ), Арсеній Батагов («Дніпро-1» Дніпро), Олександр Драмбаєв («Маріуполь»), Олексій Сич («Рух» Львів), Максим Таловєров («Динамо», Чехія), Дмитро Капінус («Шахтар» Донецьк).

Півзахисники: Михайло Мудрик, Георгій Судаков, Артем Бондаренко (усі — «Шахтар» Донецьк), Олександр Назаренко («Дніпро-1» Дніпро), Володимир Бражко («Динамо» Київ), Олег Очеретько («Маріуполь»), Дмитро Криськів («Металіст 1925» Харків), Микола Михайленко («Чорноморець» Одеса), Данило Алефіренко («Зоря» Луганськ), Іван Желізко («Валмієра», Латвія).

Нападники: Богдан В’юнник («Маріуполь»), Микола Кухаревич («Левен», Бельгія).

Резервний список: Максим Брагару, Валерій Дубко, Богдан Білошевський, Владислав Ванат, Євген Ісаєнко (усі — «Чорноморець» Одеса), Дмитро Мацапура, Денис Нагнойний (обидва — «Зоря» Луганськ), Роман Дідик («Рух» Львів), Данило Кравчук («Ворскла» Полтава), Богдан Порох («Металіст» Харків), Олег Горін, Ельдар Кулієв (обидва — «Минай»).

Жовтневі ігри українців завершилися дещо передбачувано з огляду на результат, але нелогічно, дивлячись на рахунки ігор. Нагадаємо, що молодіжна збірна поступилася Франції (0:5) й обіграла Фарерські острови (1:0). Напевне вболівальники більше зрозуміли би мінімальну поразку від французів та розгром острів’ян. Втім, українці не втратили шансів поборотися за перше місце в групі.

Оглянемо склад і перспективи збірної U-21 у листопадових поєдинках:

Турнірне становище й суперники

Українці мають чотири очки відриву від третього місця. Недооцінювати македонців не варто, адже для них цей матч певною мірою вирішальний. Перемога над нашою збірною збереже їх шанси на вихід із групи. У поточній кваліфікації вдома македонці зіграли лише раз – нульова нічия із сербами. Українська команда на виїзді здобула одну перемогу.

Ситуація в сербів аналогічна. Для продовження боротьби їм потрібно обіграти команду Фарерів (що цілком реально) і Україну. У вересні ми вже перемагали сербів, то чому б не зробити це знову. До того ж, присутній фактор власних трибун. Поки в обох домашніх матчах відбору молодіжка тріумфувала.

Склад команди – чотири вікові категорії гравців

2000 рік народження – 6 футболістів (Сирота, Таловєров, Бондаренко, Назаренко, Криськів, Алефіренко)

2001 рік народження – 7 футболістів (Трубін, Драмбаєв, Сич, Мудрик, Михайленко, Желізко, Кухаревич)

2002 рік народження – 7 футболістів (Нещерет, Фесюн, Вівчаренко, Батагов, Судаков, Бражко, В’юнник)

2003 рік народження – 3 футболісти (Боль, Капінус, Очеретько)

Виклик Олександра Сироти – плюс команді, мінус гравцю

Ще в жовтні центральний захисник «Динамо» перебував у розташуванні національної збірної. Виклик Олександра Сироти в молодіжку демонструє одну негативну тенденцію, яка виробилася цьогоріч. Молоді футболісти втрачають місце в головній команді.

Пояснюємо: у травні, перед підготовкою до чемпіонату Європи, екс-тренер національної збірної Андрій Шевченко запросив п’ятьох молодих гравців. Тоді це були Артем Бондаренко, Георгій Судаков, Анатолій Трубін, Ілля Забарний і згаданий Сирота. Одразу після Євро і зміни тренерського штабу не викликали Судакова і Бондаренка. Обидва тоді не мали ігрової практики в «Шахтарі». У жовтні не викликали Трубіна (гравець відновлювався від травми). Тепер Сирота не отримав запрошення. Ба більше – навіть не потрапив до резервного списку.

Зараз у національну команду запросили тільки двох молодих: захисника Іллю Забарного («Динамо») та нападника Данила Сікана («Шахтар»).

Пошуки правого захисника продовжуються

У всіх попередніх оглядах звучала теза, що в молодіжної збірної немає стабільного правого захисника. Через це позицію закриває номінальний опорний півзахисник Олексій Сич. Тренерський штаб продовжує пошук і цього разу викликав 18-річного дебютанта Дмитра Капінуса. Він є основним гравцем у юнацькій команді «Шахтаря», літом тренувався з першою командою. Має стандартні для більшості правих захисників навички – швидкість і флангові подачі.

Повернення Очеретька та втрата Супряги

18-річний атакувальний півзахисник Олег Очеретько востаннє грав за молодіжну збірну в травні. Тоді результати команди Ротаня були провальні, але Очеретько був одним із найкращих на полі. Він повинен додати конкуренції в півзахисті, де є також Судаков, Криськів та Бондаренко. Нападник «Динамо» Владислав Супряга не допоможе через пошкодження.        

Резервний список та підсилення

Руслан Ротань за два місяці сформував основну обойму гравців, на яких розраховує під час відбору. На кожну позицію підібрані 1-2 непоганих футболіста із досвідом гри в чемпіонаті України, закордонних чемпіонатах і юнацькій Лізі чемпіонів (окрім правого півзахисника, де поки шукають стабільного гравця). Глобального підсилення цей список викликаних не потребує. Хоча для того, аби додати конкуренції, не зайвим могли би стати виклики Ваната і Брагару з «Чорноморця».

Відзначимо, що в резерв потрапив воротар «Зорі» Дмитро Мацапура. У коментарях до попередніх оглядів його найбільше хотіли бачити в збірній U-21. Мацапура, до речі, у п’яти жовтневих іграх за клуб не пропускав.       

У резерві присутні три гравці, на яких уперше звернули увагу: півзахисник «Минаю» Кулієв, півзахисник «Зорі» Нагойний та центрбек першолігового «Металіста» Богдан Порох. Присутність футболіста Першої ліги показує, що за нею також слідкують.      

***

Напередодні першого дня збору в Києві довикликали нападника «Чорноморця» Владислава Ваната та голкіпера «Олександрії» Валентина Гороха. Виклик першого сумніву не підлягає. Незрозуміло лише чому викликали Гороха, якщо в резервному списку є Мацапура. Це рішення виглядає дивним і не справедливим у відношенні до гравця «Зорі».

З огляду на список викликаних гравців та їх поточні ігрові кондиції – хочеться очікувати від молодіжної збірної перемог у двох матчах. Це кардинально збільшить наші шанси на участь у Євро-2023 (U-21). Для команди Ротаня, яка поступово знаходить свою гру, це буде досить реалістичний результат.

Фото: УАФ, «Динамо», «Шахтар», «Дніпро-1», скріншот із сайту УЄФА; УАФ/Дмитро Смолієнко.

Другие посты блога

Все посты