Tribuna/Футбол/Блоги/Біля поля/З потужною атакою, але проблемами в захисті. Молодіжка готується до старту кваліфікації Євро

З потужною атакою, але проблемами в захисті. Молодіжка готується до старту кваліфікації Євро

28 серпня розпочнеться новий тренувальний збір молодіжної команди. Українська збірна розпочне шлях у кваліфікації до молодіжного Євро-2023. Оглянемо список гравців, яких викликав головний тренер Ротань.

Блог — Біля поля
Автор — Dmytro Kl
22 августа 2021, 17:53
17
З потужною атакою, але проблемами в захисті. Молодіжка готується до старту кваліфікації Євро

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Біля поля. Його автор цікаво пише про наш футбол. Підтримайте плюсами, коментарями і підпискою.

***

28 серпня розпочнеться новий тренувальний збір молодіжної команди. Українська збірна розпочне шлях у кваліфікації до Євро-2023. Нашими суперниками стануть Сербія (3 вересня, на виїзді) та Вірменія (7 вересня, вдома). Тренерський штаб запросив на ігри 24-х гравців:

Воротарі: Руслан Нещерет («Динамо» Київ), Кіріл Фесюн («Колос» Ковалівка), Мирослав Зновенко («Нікополь».)

Захисники: Максим Таловєров («Динамо», Чехія), Костянтин Вівчаренко, Володимир Бражко (обидва — «Динамо» Київ), Олександр Драмбаєв («Маріуполь»), Роман Дідик, Олексій Сич (обидва — «Рух» Львів), Арсеній Батагов («Дніпро-1» Дніпро), Олег Горін («Минай»).

Півзахисники: Іван Желізко («Валмієра», Латвія), Олександр Назаренко («Дніпро-1» Дніпро), Даниїл Алефіренко («Зоря» Луганськ), Дмитро Криськів («Металіст 1925» Харків), Микола Михайленко, Богдан Білошевський, Максим Брагару (всі — «Чорноморець» Одеса), Михайло Мудрик, Георгій Судаков, Артем Бондаренко (всі — «Шахтар» Донецьк).

Нападники: Владислав Супряга («Динамо» Київ), Богдан В’юнник («Маріуполь»), Микола Кухаревич («Труа», Франція).

Неймовірно, але молодіжна збірна не перемагає вже шість матчів. До проваленого відбору на Євро-2021 та невдалого березневого збору (3 матчі, 2 поразки, нічия) додався ще і провалений турнір пам’яті Валерія Лобановського. Тоді українці зайняли остання місце в групі, не забивши жодного м’яча.

Попри це головний тренер Руслан Ротань продовжує свою роботу і, напевне, готовий із новими силами вриватися в боротьбу. На ньому та тренерському штабі лежить велика відповідальність. Як показує досвід національної збірної, початок – це найважливіша частина турніру і його потрібно не провалити.

Поглянемо, як змінилася молодіжна збірна, порівнюючи з травневими іграми. Багато гравців змінили клуби, а дехто отримав дебютні виклики.

Збільшилося клубне представництво

У молодіжній збірній виступатимуть гравці 14 клубів, три з яких – іноземні. Для порівняння: у травні викликалися футболісти одинадцяти команд. Найбільше представництво знову має київське «Динамо» – 4 гравці. А також:

  • «Чорноморець», «Шахтар» – 3;
  • «Рух» – 2;
  • «Маріуполь» – 2;
  • «Дніпро-1» – 2;
  • «Колос», «Нікополь», «Динамо» Чехія, «Валмієра» Латвія, «Труа» Франція, «Металіст 1925», «Минай», «Зоря» – по одному.

Склад команди – три вікові категорії футболістів

  • 2000 рік народження – 8 гравців (Таловеров, Горін, Алефіренко, Назаренко, Криськів, Білошевський, Бондаренко, Супряга)
  • 2001 рік народження – 6 гравців (Драмбаєв, Сич, Желіжко, Михайленко, Мудрик, Кухаревич)
  • 2002 рік народження – 10 гравців (Нещерет, Фесюн, Зновенко, Дідик, Бражко, Вівчаренко, Батагов, Брагару, Судаков, В’юнник)

Перші в кар’єрі виклики отримали захисники Роман Дідик («Рух») та Олег Горін («Минай»)

Роман Дідик

Кадрові втрати

Не допоможуть Ротаню 4 футболісти, яких запросили в національну збірну. Це воротар Анатолій Трубін («Шахтар»), центральні захисники «Динамо» Ілля Забарний і Олександр Сирота, а також нападник Данило Сікан («Шахтар»), для якого виклик став дебютним.

Ще одна втрата – це талановитий і перспективний півзахисник Георгій Цитаішвілі («Чорноморець»), який влітку вирішив виступати за збірну Грузії. Травму в останньому матчі чемпіонату отримав 18-річний Олег Очеретько («Маріуполь»).

Підсилення у воротах

Підбір голкіперів тепер доволі непоганий. Дає надію на хороший результат повернення Руслана Нещерета. Із трьох викликаних гравців, він є найбільш іменитим. Кіпер «Динамо» вже грав проти «Барселони» на «Камп Ноу». Руслан відновився від важкої травми, провів два матчі за юнацьку команду киян. Його повернення на поле має допомогти молодіжній збірній закрити питання з основним воротарем, адже минулого збору грали три різні гравці. Нещерет повинен стати першим номером збірної U-21.

Руслан Нещерет

Мирослав Зновенко їде в статусі основного гравця друголігового «Нікополя». Досвід гри в дорослому футболі допоможе йому в розвитку. Якщо розглядати його як другого воротаря, то це досить непоганий варіант. Кирило Фесюн є третім номером «Колоса». У молодіжній збірній теж отримає таку роль. Воротарськими якостями і досвідом гри він програє Нещерету і Зновенку.

Знову проблеми в захисті

Попереднього разу молодіжка грала без стабільних центральних захисників. Цього разу проблемною позицією став правий фланг оборони. Номінальних правих захисників у списку викликаних просто немає. Закрити цю позицію можуть двоє футболістів. Це захисник «Минаю» Олег Горін, який грає правого центрбека в схемі з п’ятьма оборонцями, та гравець атакувального плану Данило Алефіренко («Зоря»). Його на цій позиції награвав сам Руслан Ротань на минулому зборі.

Куди збалансованішим є лівий фланг. Олександр Драмбаєв вважався основним гравцем «Маріуполя», хоча цей сезон розпочав не дуже вдало. Костянтин Вівчаренко продовжує залишатися лідером молодіжного складу «Динамо». Обидва мають досить хороші ігрові якості й загалом гідні рівня молодіжної збірної.

Центр захисту тепер стабільніший. Максим Таловєров та дебютант Роман Дідик регулярно грають у основному складі своїх клубів. Сюди додамо вже згаданого Горіна. Також центрального захисника можуть зіграти Бражко, Батагов, Сич і Микола Михайленко, хоча всі вважаються опорними півзахисниками.

Арсеній Батагов

Півзахист прогресує

Іван Желізко зі скромною латвійською «Вальмієрою» зіграв у Лізі Конференцій. Він є основним центральним півзахисником клубу. Вдалий старт сезону показали Дмитро Криськів, Микола Михайленко та Олександр Назаренко. Кожен із них відзначився результативною дією в матчах чемпіонату. Стабільно грають в УПЛ Максим Брагару і Богдан Білошевський, хоча в останнього старт сезону відверто провальний.

Проблеми з ігровою практикою мають гравці «Шахтаря», які конкурують за позицію з легіонерами. Попри це, саме вони мають стати лідерами й головною атакувальною силою півзахисту. Судаков уже зіграв за національну збірну, Бондаренко викликався на збір, а Мудрик просто гравець, на якого покладають великі надії.

Нападники прекрасні – чекаємо голів

З лінією нападу найменше переживань. Тут підібрані сильні різнопланові гравці. У списку викликаних є гравець основної обойми команди французького чемпіонату – Микола Кухаревич. Є гравець з цінником в кілька мільйонів євро – Владислав Супряга. І нападник «Маріуполя» Богдан В’юнник, котрий є доволі цупким і атлетичним форвардом. Кожен із них може внести щось своє в гру. Схоже в Ротаня буде приємний головний біль при виборі основного гравця. 

Микола Кухаревич

Підсилення

Розбавити воротарську конкуренцію міг би другий воротар «Зорі» Дмитро Мацапура. Закрити проблемну позицію правого захисника могли оборонці одеського «Чорноморця» Даниїл Скорко та Денис Кузик. Обидва вже викликалися в молодіжку. Скорко взагалі поки єдиний правий захисник, що регулярно виходить на поле в матчах чемпіонату. А універсал Кузик грає на різних флангах оборони.

Щодо атаки, то особливих потреб підсилюватися немає. Усіх викликаних гравців можна вважати найкращими на цей момент. Додамо до цього списку кількох футболістів, які мали шанс на виклик. Це півзахисники Остап Притула («Рух»), Олексій Кащук («Маріуполь»), нападники Владислав Дмитренко («Металіст 1925»), Владислав Ванат («Чорноморець») і Данило Кравчук («Ворскла»). На випадок якоїсь форс-мажорної ситуації будь-кого з них можна довикликати.

***

Список викликаних гравців загалом виглядає доволі перспективно. Більшість гравців прогресують. Тепер хочеться побачити прогресу від тренерського штабу. Сподіваємось, Ротань і компанія відійдуть від експериментів і зможуть знайти відповідний склад і тактику на вересневі ігри. Маючи велику кількість гравців, що виступають у перших командах своїх клубів, провалювати ще один збір – злочин перед українським народом! У випадку чергової невдачі потрібно міняти тренерський штаб.     

Фото: «Рух», «Динамо», «Дніпро-1», УАФ, «Труа».

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты