Tribuna/Футбол/Блоги/Біля поля/«Шахтар» може грати в УПЛ незважаючи на ліміт легіонерів. Доводимо, що сильний склад з українців - не міф!

«Шахтар» може грати в УПЛ незважаючи на ліміт легіонерів. Доводимо, що сильний склад з українців - не міф!

У заявці команди знайдеться 11 хороших українських футболістів. Склад із таких може спокійно грати проти більшості команд чемпіонату України.

Блог — Біля поля
Автор — Dmytro Kl
1 августа 2021, 12:09
5
«Шахтар» може грати в УПЛ незважаючи на ліміт легіонерів. Доводимо, що сильний склад з українців - не міф!

В українському чемпіонаті діє ліміт на легіонерів. Одночасно на футбольному полі, у складі однієї команди, не може бути більше семи іноземних гравців. Таке правило ввели ще у 2007 році й користуються ним до сьогодні. Гранд українського футболу «Шахтар» уже давно є заручником цього правила. Команда робить ставку на іноземців, маючи кожного сезону десяток таких в обоймі.

Показовим моментом став матч минулого сезону з «Олександрією», що відбувся у квітні. Тоді «гірники», як і повинно бути, випустили на поле чотирьох українців: воротаря Анатолія Трубіна, центрального захисника Валерія Бондаря, півзахисників Тараса Степаненка і Марлоса. На 20-ій хвилині гри травму отримав Бондар. На заміну готувався вийти бразилець Вітао, а в такому випадку ліміт легіонерів був би перевищений. У підсумку тренерський штаб ще й поміняв правого захисника Додо на Сергія Болбата, аби українців на полі залишалося четверо. «Шахтар» поступився 2:0.

Не можна стверджувати, що в тому матчі саме ці заміни докорінно вплинули на малюнок гри, проте точно змінили початкові плани донеччан. З того часу пройшло три місяці. «Шахтар» змінив головного тренера й підсилився новими гравцям. Також з оренди повернулися кілька українських футболістів, які мають допомогти клубу досягати високих результатів. Дивлячись на список заявлених футболістів, ми знову побачимо більше десятка легіонерів. Але серед них знайдеться 11 хороших українських футболістів. Склад із таких може спокійно грати проти більшості команд чемпіонату України:

Розглянемо кожну позицію з огляду якості гравця:

На воротах Анатолій Трубін – основний гравець сучасного «Шахтаря». У центрі захисту Микола Матвієнко і Сергій Кривцов – пара, що була основною попереднього сезону. По цих позиціях не повинно виникати зайвих запитань. Усі - якісні гравці, що поведуть за собою команду.

Зліва в захисті — Віктор Корнієнко. Витривалий, швидкий і працелюбний футболіст. Його награвав ще попередній тренерський штаб і це приносило результат. Основне, що від нього вимагали – виконував добре. Корнієнко часто йшов в обводки, подавав та підігрував партнерам. Відзначався гольовими передачами. За свої старання отримав виклик у збірну України.

Правий захисник Юхим Конопля повернувся з оренди. Сезон у чернігівській «Десні» пішов йому на користь. Він набрався досвіду і впевненості, а також дебютував за національну збірну. Основний навик Коноплі – це флангові подачі. Він поступається у швидкості Додо, але теж не повільний гравець. І якщо вже повертати футболіста з оренди, то йому потрібно давати хоча б трохи ігрової практики.

Тарас Степаненко ключовий гравець опорної зони. Марлос, хоча не витримує фізично всі 90 хвилин, може давати результат. Наприклад, у матч зі «Львовом» він вийшов на заміну і віддав гольовий пас. Марлос досі загострює гру розрізними передачами, фінтить на малому просторі й вдало притримує м'яч.

Георгій Судаков також добре протягує м’яч і може віддавати тонкі паси. Де, як не в УПЛ, награвати цього хлопця? Ігри з умовними «Інгульцем» чи «Рухом» - прекрасна можливість показати себе. До того ж, він уже гравець збірної України, якому необхідна ігрова практика.

Євген Коноплянка, попри втрачену форму, здатен створити принаймні один гольовий момент за гру. Дивлячись на нього, виникає одне запитання. Якщо не давати йому грати в чемпіонаті України, рівень якого після збільшення кількості клубів не найкращий, то навіщо тоді взагалі потрібен Коноплянка? Об’єктивно, зараз Євген не витримає зіграти увесь матч Єврокубків, проте, за рахунок досвіду, допоможе з умовним «Чорноморцем».  

Михайло Мудрик уже третій рік молодий і перспективний гравець. При Каштру його випускали на поле переважно на заміну, причому не часто. 30 хвилин за пів сезону явно не допомогли в розвитку. Де Дзербі показав Мудруку, що вірить у нього, випускаючи на поле в кожному з літніх товариських матчів. Можливо, уже час спробувати його в офіційних іграх? Потенціал у нього є. Коли Михайло грав на правах оренди в «Десні» то показував, що може створювати моменти й розвивати гру. Мудрик і Коноплянка номінально гравці лівого флангу, тому одному з них доведеться зіграти справа.     

Травма Жуніора Мораеса змушує поставити в стартовий склад 20-річного Данила Сікана. Але це лише плюс для молодого нападника. Сікан має бути другим форвардом «Шахтаря»! Інакше взагалі не зрозуміло, чому його повертали з оренди. У команді є Дентіньйо та Фернандо, які теж можуть зіграти в нападі. Виходити на поле раз на місяць на 10 хвилин – така собі перспектива для футболіста. Якщо не в чемпіонаті України, то де ще награвати молодого хлопця. Тому, тренеру Де Дзербі потрібно ризикнути й на початках дати Сікану зіграти в кількох матчах, щоби зрозуміти, чи потягне він рівень клубу, чи за півроку відправиться в чергову оренду.  

Щоби така команда вийшла на поле, тренерському штабу потрібно одне – не боятися ризикувати. У цьому складі є 9 гравців, які за останній рік хоча б раз викликалися в національну збірну України. Ще два гравці молодіжної збірної. Окрім того, на деяких позиціях можлива ротація українців:

Валерій Бондар – гравець одного плану із Сергієм Кривцовим. У тактиці «Шахтаря» обоє відповідають за відбір м’яча і верхову боротьбу. Кривцов – більш досвідченіший гравець, тому в першому варіанті складу саме він. Артем Бондаренко теж перспективний футболіст, зі своїми сильними сторонам. А Жуніор Мораес, відновившись від травми, неодмінно допоможе в завершальній фазі атак. Не забуваємо про резервних воротарів: Андрій П'ятов, Олексій Шевченко і Тимур Пузанков теж українці.

Під кінець, глобально оглянувши український склад, видно, що на полі не буде лідера. Не буде того гравця, який поведе гру в атаці. Поки це просто команда сильних футболістів. Марлос і Коноплянка, з огляду на вік, не потягнуть 90 хвилин. А Мудрик, Судаков чи Сікан можуть не витримати психологічно (щоправда, це лише теорія автора). Для цього можна розбавити атакувальне тріо Коноплянка-Мудрик-Сікан легіонерами. Соломон, Тете й Ласіна Траоре можуть зіграти з перших хвилин. Усі троє, або хтось із них. «Українська атака» вийде на заміну. На полі усе одно буде вісім українців. Більшість команд чемпіонату такий склад «Шахтаря» повинен перемагати.       

Фото: "Шахтар", sport.ua

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты