Tribuna/Футбол/Блоги/Біля поля/Всі дебютанти «Маріуполя» в матчах з «Шахтарем» за останні 5 років

Всі дебютанти «Маріуполя» в матчах з «Шахтарем» за останні 5 років

Їх дуже багато.

Блог — Біля поля
Автор — Dmytro Kl
16 апреля 2021, 15:24
13
Всі дебютанти «Маріуполя» в матчах з «Шахтарем» за останні 5 років

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Біля поля. Його автор цікаво пише про наш футбол. Сьогодні вирішив пофантазувати на оригінальну тему. Підтримайте плюсами, коментарями і підпискою.

***

Матчі «Маріуполя» з донецьким «Шахтарем» традиційно передують низкою критики й негативу в сторону обидвох команд. Ситуація із забороною грати орендованим гравцям виглядає дикою по відношенню до клубу, де таких більше десятка.      

Попри це, такі матчі стабільно відкривають українському вболівальнику нові імена. З 2017 року, коли «Маріуполь» вийшов в УПЛ, у кожному матчі чемпіонату на поле виходив принаймні один дебютант клубу. Це можна віднести до позитивного моменту, адже в більшості гравців здійснюється мрія – дебют у професійному футболі. А ще вони зблизька подивляться на Пятова, Марлоса, Тайсона та інших топів українського футболу.

На сьогодні в заявці маріупольської команди аж 37 футболістів, які мають досвід гри в чемпіонаті України. Звісно, хтось має кілька десятків зіграних поєдинків, а хтось усього кілька хвилин. Це три з половиною склади. Ще примітно, що шістнадцять дебютували цього сезону.

А тепер розповімо про щасливчиків, для який матч «Маріуполя» із «Шахтарем» став першим у нашому чемпіонаті або ж взагалі в кар’єрі. Напевне, багатьох не згадає навіть палкий вболівальник маріупольської команди. Примітка: до уваги беруться лише дебюти в чемпіонаті (дебюти в кубку України до гри з донеччанами не враховуються)

***

«Шахтар» – «Маріуполь» 3:0. Серпень 2017. Тур 4

Роже Гоміс, півзахисник

Вік на момент дебюту: 22 роки

Вийшов на заміну на 76-й хвилині. Сенегальський легіонер, якого підписували на перспективу, заграти за команду не зміг. Згодом відграв ще кілька поєдинків у чемпіонаті. Після завершення сезону покинув клуб. Зараз виступає на батьківщині.   

 ***

«Маріуполь» – «Шахтар» 1:3. Листопад 2017. Тур 17

Артур Авагімян, нападник

Вік на момент дебюту: 20 років

Вийшов на заміну на 89-й хвилині. Після цього зіграв ще три гри – усі проти «Шахтаря». Закріпитися в складі азовців не зумів. Пограв за київський «Арсенал», вірменський «Алшкерт». Зараз виступає в Першій лізі і є одним із лідерів одеського «Чорноморця».

Де Соуза Ерікс, захисник

Вік на момент дебюту: 21 рік

Вийшов на заміну на 84-й хвилині. Бразилець, котрого підписали на перспективу, після того, як його не захотіла взяти «Зоря». Ця гра стала для нього єдиною в складі першої команди. Пробув у клубі півроку. Не зміг навіть поборотися за місце в першій команді, виступав за дублюючий склад.  

***

«Шахтар» – «Маріуполь» 3:0. Березень 2018. Тур 24

Олексій Биков, захисник

Вік на момент дебюту: 19 років

Вийшов на заміну на 79-й хвилині матчу. Після цього став часто грати в першій команді. Зараз продовжує виступати за «Маріуполь». Він — гравець основної обойми азовців. Викликався в молодіжну збірну.

Євген Білокінь, півзахисник

Вік на момент дебюту: 19 років

Вийшов на заміну на 88-й хвилині. До основної обойми не пробився. Упродовж перебування в клубі, зіграв за першу команду 6 матчів. Усі проти «Шахтаря». У 2019-му перейшов на правах оренди в «Металіст 1925». Зараз виступає в Другій лізі за сімферопольську «Таврію».

***

«Маріуполь» – «Шахтар» 0:1. Квітень 2018. Тур 29

Артур Мурза, півзахисник

Вік на момент дебюту: 17 років

Вийшов на заміну на 80-й хвилині. Потім за першу команду не грав. Цей матч став для нього єдиним у чемпіонаті. У 2019 році залишив клуб. З того часу встиг пограти за «Волинь», «Авангард», «Гірник-Спорт». Зараз виступає в складі «Оболоні».

*** 

«Шахтар» – «Маріуполь» 2:0. Вересень 2018. Тур 7

Владислав Бугай, нападник

Вік на момент дебюту: 20 років 

Вийшов на заміну на 74-й хвилині. Згодом провів за клуб ще три гри (дві із «Шахтарем»). Сезон 2019/20 пробув оренді в «Миколаєві». Зараз виступає за одеський «Чорноморець», де є гравцем основної обойми.

*** 

«Маріуполь» – «Шахтар» 0:3. Грудень 2018. Тур 18

Ігор Биковський, півзахисник

Вік на момент дебюту: 22 роки

Вийшов на заміну на 82-й хвилині гри. Тут невелике уточнення: ця гра не була дебютною для нього в чемпіонаті, а стала першою за «Маріуполь». (Дебютував у складі «Іллічівця» у 2016 році) Втім, у клубі не заграв. Після цього виступав за в чемпіонаті Вірменії, де був звинувачений у договірних матчах. Зараз грає за аматорський клуб у чемпіонаті київської області.

***

«Маріуполь» – «Шахтар» 0:1. Квітень 2019. Тур 21 

Данило Літовченко, півзахисник

Вік на момент дебюту: 19 років

Вийшов на заміну на 69-й хвилині. Потім за першу команда не грав. Літом 2020 року покинув клуб. Зараз виступає в Другій лізі за «Яруд», що також із Маріуполя. Там він основний гравець команди.

Євген Проданов, півзахисник

Вік на момент дебюту: 21 рік

Вийшов на заміну на 85-й хвилині. Як і Літовченко, потім за першу команду не грав. У 2019 відправився в оренду в харківський «Металіст 1925». Зараз виступає за «Яруд».

*** 

«Шахтар» – «Маріуполь» 4:0. Травень 2018. Тур 31

Микита Петерман, півзахисник

Вік на момент дебюту: 19 років

Вийшов на заміну на 66-й хвилині. З наступного сезону почав частіше залучатися до ігор першої команди. Відіграв у п’яти поєдинках чемпіонату. У поточному сезоні Петермана можна назвати гравцем основної обойми. Він виходив на поле 13 разів.  

***

«Шахтар» – «Маріуполь» 5:1. Серпень 2019. Тур 5

Антон Байдал, півзахисник

Вік на момент дебюту: 19 років

Вийшов на заміну на 72-й хвилині. Після цього зіграв ще 2 матчі за основний склад. У поточному сезоні забив 14 м’ячів за команду U-21.  

***

«Маріуполь» – «Шахтар» 1:1. Грудень 2019. Тур 16

Андрій Вискребенцев, півзахисник

Вік на момент дебюту: 19 років

Вийшов на заміну на 17-й хвилині замість травмованого Руслана Фоміна. Продовжує виступати за «Маріуполь». Є лідером молодіжного складу. У поточному сезоні також зіграв матч чемпіонату з донеччанами.  

Владислав Бондар, півзахисник

Вік на момент дебюту: 19 років

Вийшов на заміну на 88-й хвилині. Ця гра стала єдиною для нього в чемпіонаті. У 2020 перейшов у краматорський «Авангард». Зараз гравець «Полісся» з Другої ліги.

Кирило Романюк, захисник

Гравець під 4-м номером

Вік на момент дебюту: 18 років

Вийшов на заміну на 90-й хвилині. Продовжує виступати за маріупольський клуб. Основний гравець молодіжного складу. До матчів основи з того часу поки не залучався.

*** 

«Шахтар» – «Маріуполь» 4:1. Жовтень 2020. Тур 8.

В’ячеслав Велєв, захисник

Гравець під 8-м номером

Вік на момент дебюту: 20 років

Вийшов на поле в стартовому складі, відіграв увесь матч. Згодом провів ще дві гри в чемпіонаті. Зимою 2021 року став гравцем команди «Гірник-Спорт», що виступає в Першій лізі. 

Іван Мамросенко, захисник

Вік на момент дебюту: 20 років

Вийшов на поле в стартовому складі, відіграв увесь матч. Після цього поки не залучався до першої команди. Основний гравець молодіжного складу.

Данило Дмитрієв, захисник

Вік на момент дебюту: 18 років

Вийшов на поле в стартовому складі, відіграв увесь матч. Основний гравець команди U-19, залучається до ігор за U-21.

Родіон Плакса, півзахисник

Гравець під 27-м номером

Вік на момент дебюту: 18 років

Вийшов на поле в стартовому складі, відіграв 74 хвилини. Після цього ще кілька потрапляв до заявки на матчі УПЛ та зіграв у наступній грі з «гірниками». Лідер молодіжного та юнацького складів. 

Микита Фурсенко, захисник

Вік на момент дебюту: 18 років

Вийшов на заміну на 74-й хвилині. Зараз основний гравець команди U-19.

*** 

«Маріуполь» – «Шахтар» 0:3. Квітень 2021. Тур 21

Ілля Ухань, захисник

Вік на момент дебюту: 17 років

Вийшов на поле в стартовому складі. До того регулярно виступав за молодіжні та юнацькі команди. Ухань є перспективним футболістом своєї вікової категорії (2003 рік народження).

Іван Кошкош, півзахисник

Вік на момент дебюту: 20 років

Вийшов на поле в стартовому складі, відіграв 75 хвилин. До того грав за молодіжний склад, де був основним гравцем.

Мирослав Трофимюк, нападник

Вік на момент дебюту: 20 років

Вийшов на поле в стартовому складі. До того кілька разів потрапляв до заявки першої команди. Виступає за молодіжний склад. У поточному сезоні забив 6 м’ячів.

Микита Козицький, нападник

Вік на момент дебюту: 19 років

Вийшов на заміну на 65-й хвилині. Лідер юнацького складу. Також грає за U-21. У поточному сезоні забив 6 м’ячів.

Павло Шушко, захисник

Вік на момент дебюту: 20 років

Вийшов на заміну на 75-й хвилині. Гравець молодіжного складу. Приєднався до азовців із «Шахтаря», де також грав за молодіжний склад.

***

Молодіжна команда «Маріуполя» відсотків на сімдесят складається з гравців, котрі були в системі «Шахтаря». В ідеалі вона може давати футболістів рівня Другої, Першої ліги чи навіть середняка УПЛ. Але ці футболісти явно не можуть давати результат у матчах з грандами.

Тому й така ситуація, що одна команда завжди буде домінувати над іншою. Заборона грати лідерам та відсутність достойного резерву ще на багато років позбавить інтриги в таких протистояннях.

Фото: «Чорноморець», «Марiуполь», «Шахтар»,  ukrinform.ua

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты