Tribuna/Футбол/Блоги/Біля поля/Якби в збірну України викликали лише легіонерів

Якби в збірну України викликали лише легіонерів

Зібрання кращих українських гравців, що виступають в іноземних чемпіонатах. Спробуємо пофантазувати, як би виглядала така збірна.

Блог — Біля поля
Автор — Dmytro Kl
23 марта 2021, 14:58
24
Якби в збірну України викликали лише легіонерів

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Біля поля. Його автор цікаво пише про наш футбол. Сьогодні вирішив пофантазувати на оригінальну тему. Підтримайте плюсами, коментарями і підпискою.

***

Коли український гравець виступає в іноземному клубі, це завжди великий плюс до його статусу, а також більше ймовірності бути поміченим тренерами збірної. На легіонерів звертають увагу, як би вони не виступали і скільки б часу не грали.

Останнім часом представництво України за кордоном значно збільшилось. Ще кілька років тому ми не мали й п’яти хороших легіонерів, а сьогодні більше десятка викликаються в збірну. Хтось грає за великі «Манчестер Сіті», «Аталанту», а хтось за скромні «Ференцварош» і «Кортрейк». У будь-якому випадку, це інший менталітет, рівень гри та досвід. Приємно спостерігати, коли хтось із земляків стає гравцем матчу в Італії, Бельгії чи навіть Угорщині.

У цій публікації представлена віртуальна команда українців, що грають за кордоном. Це не буде так званою символічною збірною. Завданням було зібрати боєздатний колектив, що зміг би боротися з іншими збірними. При виборі гравців приділялося увагу їх досвіду на європейському рівні: виступи в єврокубках, топ чемпіонатах, ігри за національну збірну. Найбільше значення мали ігрові навички. Жодні політичні, релігійні чи будь-які інші погляди не враховувалися. Лише вміння і навички.

Голкіпери

Андрій Лунін

Клуб: «Реал» Мадрид, Іспанія.

Вік: 22 роки

Лунін є гравцем збірної, тому його місце в збірній легіонерів не підлягає сумнівам. Більше того, у цій команді він буде основним голкіпером. Гравець із хорошою реакцією та психологічною стійкістю. Щоправда, у цьому сезоні зіграв лише один матч – у кубку Іспанії.  

Артур Рудько

Клуб: «Пафос», Кіпр.

Вік: 28 років

У поточному сезоні відіграв 29 матчів, з них 10 без пропущених голів. Його команді не вдалося потрапити в групу лідерів та боротися за єврокубки. Втім Рудько показував достатньо впевнену гру. Декілька разів потрапляв до символічної збірної чемпіонату. У збірній легіонерів виконуватиме роль резервного голкіпера.  

Олександр Рибка

Клуб: «Лієпая», Латвія.

Вік: 33 роки

Має великий досвід виступів на високому рівні. Пограв за «Динамо», «Шахтар» та 5 разів одягав футболку національної збірної. Рибка є основним гравцем середняка латвійської ліги. Виконуватиме роль третього воротаря.  

Кандитати: Максим Коваль («Аль-Фатех», Саудівська Аравія), Костянтин Махновський («Вентспілс», Латвія), Ярослав Мейхер («Логроньєс», Іспанія, D2).

Захист

Лівий захисник – Едуард Соболь

Клуб: «Брюгге» Бельгія.

Вік: 25 років

Гравець збірної України та основний гравець свого клубу. Зіграв 20 ігор у чемпіонаті (1 гол, 3 асисти), а також шість у єврокубках. Нещодавно «Брюгге» викупив його контракт у «Шахтаря». У команді легіонерів буде основним гравцем.    

Лівий захисник – Богдан Михайличенко

Клуб: «Андерлехт» Бельгія.

Вік: 24 роки

Гравець збірної України. У клубі не є стабільним основним гравцем. Часто пропускав матчі через пошкодження. Футболіст швидкий і працездатний, вдало закриває фланг.

Центральний захисник – Ігор Пластун

Клуб: «Гент», Бельгія.

Вік: 30 років

Досвідчений гравець із хорошою грою у відборі. Викликався в національну збірну, за яку зіграв 4 матчі. У клубі, на жаль, програє конкуренцію. Цьогоріч провів лише два поєдинки (62 хвилини загалом). Попри це, Пластун залишається одним із найсильніших правоногих центральних захисників за кордоном.          

Центральний захисник – Артем Шабанов

Клуб: «Легія», Польща.

Вік: 29 років

З хороших якостей гравця – вміння просувати м’яч уперед та боротися на «другому поверсі». Виділяється спокоєм та врівноваженістю на полі. Шабанов перейшов у польський клуб у лютому. За місяць ставав як героєм так і антигероєм. Спочатку потрапив у символічну збірну місцевого чемпіонату, а потім став одним із винуватців пропущеного м’яча, який коштував клубу місця в кубку країни. Провів 2 гри за національну збірну.  

Центральний захисник – Євген Чеберко

Клуб: «Осієк», Хорватія.

Вік: 23 роки

Розпочинав сезон у австрійському «ЛАСКу», де був резервним гравцем. Зимою перейшов у оренду в хорватський чемпіонат. Там почав отримувати ігрову практику. Серед якостей футболіста – працездатність та непоступність. У жовтні минулого року дебютував за національну збірну.

Центральний захисник – Ярослав Ракіцький

Клуб: «Зеніт», Росія.   

Вік: 31 рік

Репутація футболіста в Україні далеко не найкраща. Після переходу в Росію, його буквально зненавиділи у футбольній спільноті. Це також вплинуло на кар’єру гравця в збірній. Він уже ніколи не зіграє за національну команду.

В Україні достатньо хороших центральних захисників, але всі вони грають у місцевому чемпіонаті. Серед легіонерів, об’єктивно, Ракіцький залишається одним із найсильніших. Його фантастичний довгий пас нікуди не дівся, а сила удару не зменшилась. Він є стабільним гравцем основного складу свого клубу. З часів переходу двічі виграв російський чемпіонат, по разу Кубок і Суперкубок країни, входив до числа кращих гравців РПЛ.   

Центральний захисник – Тарас Качараба

Клуб: «Славія», Чехія.

Вік: 26 років

Перебування Качараби в цій збірній певним чином аванс. Футболіст вдало підключається на стандартні положення. У «Славію» перебрався зимою, на правах оренди, проте основним не став. До того виступав за інший чеський клуб «Слован». Потрапляв у символічну збірну Ліги Європи.      

Правий захисник – Богдан Бутко

Клуб: «Ерзурумспор», Туреччина.

Вік: 30 років

За плечима гравця великий досвід та він виявився непотрібним «Шахтарю». З початку 2020 року виступає в орендах. Турецький клуб – черговий шанс отримувати ігрову практику. Богдан не втрачає надії повернутися в національну команду, але програє конкуренцію молодшим гравцям. У цій збірній стане основним гравцем.  

Правий захисник – Богдан Мілованов

Клуб: «Спортінг Хіхон», Іспанія, D2.

Вік: 22 роки

Молодий перспективний гравець, який у майбутньому може стати гравцем збірної. Його клуб веде боротьбу за вихід до іспанської Прімери, а Мілованов є його основним гравцем. У поточному сезоні провів 15 матчів у чемпіонаті. В міру технічний та має хороший пас.  

Кандидати: Олег Данченко («АЕК», Греція), Василь Кравець («Лех», Польща), Іван Ордець («Динамо», Москва, Росія), Дмитро Чигринський («АЕК», Греція), Микола Морозюк («Різеспор», Туреччина), Максим Таловеров («Динамо», Чеське Будейовіце, Чехія), Данило Безкоровайний («ДАК», Словаччина).

Півзахист

Опорний півзахисник – Євген Макаренко

Клуб: «Кортрейк», Бельгія.

Вік: 29 років

Гравець збірної України. Непогано показав себе в осінніх матчах минулого року. В оглядах матчів національної команди були припущення, що Макаренко більше підходить під модель гри, ніж сам Тарас Степаненко. Розбирати хто з них краще не будемо. Серед легіонерів Євген один із найкращих.      

Опорний півзахисник – Ігор Харатін

Клуб: «Ференцварош», Угорщина.

Вік: 26 років

Гравець збірної України. Дебют у національній команді видався, м’яко кажучи, не найкращий. Розгроми від Іспанії та Франції, поразки від Німеччини й Польщі. Харатін потрапив під навалу грандів. Так як і Макаренко, є одним із найкращих опорників за кордоном.   

Центральний півзахисник – Руслан Малиновський

Клуб: «Аталанта», Італія.

Вік: 27 років

Збірна легіонерів не повноцінна без одного з найкращих гравців країни. Малиновський є лідером команди Андрія Шевченка. Усі прекрасно знають про його дальній удар, техніку і вміння розганяти атаки. 

Центральний півзахисник – Євген Шахов

Клуб: «АЕК», Греція.

Вік: 30 років

Гравець основної обойми свого клубу. Забив три м’ячі в чемпіонаті. Має досвід гри в Єврокубках. За національну збірну виходив на поле сім разів. Шахов може протягнути м’яч та створювати моменти.

Центральний півзахисник – Роман Безус

Клуб: «Гент», Бельгія.

Вік: 30 років 

Романа не можна вважати залізно основним гравцем «Гента», але ігрового часу отримує вдосталь. Кожним виходом на поле намагається приносити користь команді. 

Атакувальний півзахисник – Олександр Зінченко

Клуб: «Манчестер Сіті», Англія.

Вік: 24 роки 

Позиція Зінченка в цій команді буде ідентичною його позиції в національній команді. Його техніка й бачення поля допоможе розганяти атаки. З недавнього часу гравець знову виборов місце в основному складі «Сіті». Разом із клубом продовжує виступати в Лізі чемпіонів та боротися за перемогу в чемпіонаті.     

Атакувальний півзахисник – Віктор Коваленко

Клуб: «Аталанта», Італія.

Вік: 25 років 

Перейшов в італійський клуб у січні. Відсутність ігрової практики поставила під сумнів його березневий виклик у національну команду. За «Аталанту» зіграв лише 5 хвилин в останньому матчі перед міжнародною паузою. Проте, це вже непогано, адже гравець відчув смак італійського чемпіонату.   

Фланговий півзахисник – Андрій Ярмоленко

Клуб: «Вест Гем», Англія.

Вік: 31 рік

Ситуація в клубі розгортається не найкращим чином. Гравець програє конкуренцію за місце в стартовому складі. Останнім часом йому ще й надокучає травма. Тим не менш, Ярмоленко залишається важливим гравцем для збірної України. З роками втрачається та легкість та різкість на полі, яку демонстрував футболіст, проте досвід, удар і тонкість пасу ще залишаються при ньому.

Фланговий півзахисник – Олександр Зубков

Клуб: «Ференцварош», Угорщина.

Вік: 24 роки

Один із проривів українського футболу минулого року. Вдало дебютував за національну збірну. Гравець розвинений технічно, не соромиться вступати в боротьбу і відігравати в захисті. Є одним із лідерів угорського клубу, з яким дебютував у Лізі чемпіонів.   

Фланговий півзахисник – Мар’ян Швед

Клуб: «Мехелен», Бельгія.

Вік: 23 роки

З переходом до Бельгії гравець знову розкривається. Звісно, для цього потрібен був певний поштовх, який надав головний тренер клубу, коли публічно розкритикував Шведа в ЗМІ. У поточному сезоні зіграв 16 ігор за «Мехелен» у всіх турнірах, забивши 4 м’ячі. Поступово став гравцем основного складу. 

Фланговий півзахисник – Іван Петряк

Клуб: «Фехервар», Угорщина.

Вік: 27 років

Швидкий різкий і технічний вінгер. Вдало виступає в чемпіонаті Угорщини. У поточному сезоні забив 10 голів у всіх турнірах. Грав за збірну України. Єдиний номінальний лівий півзахисник у команді легіонерів. 

Кандидати: Олександр Нойок («Оренбург», Росія), Сергій Рибалка («Сівасспор», Туреччина), Орест Кузик («Пафос», Кіпр), Іван Желізко («Валмієра», Латвія).

Напад

Роман Яремчук

Клуб: «Гент», Бельгія. 

Вік: 25 років

Основний нападник збірної України, лідер, кращий бомбардир та один із найдорожчих гравців свого клубу. Забив 15 м’ячів у чемпіонаті Бельгії, по одному в Кубку країни, Лізі Європи та Лізі Чемпіонів. Перебування гравця в команді легіонерів не повинно викликати сумнівів. 

Артем Кравець

Клуб: «Коньяспор», Туреччина.

Вік: 31 рік

Кравець достатньо хороший, але нестабільний форвард. Може видати серію хороших матчів із забитими голами, а може не забивати кілька місяців. Форвард таранного типу, що знадобиться під час верхової боротьби.  

Роман Зозуля

Клуб: «Альбасете», Іспанія, D2.

Вік: 31 рік

Зозуля відомий своїми бійцівськими якостями. Він не соромиться лізти в боротьбу і чіплятися за м’яч. При зрості 176 сантиметрів, прекрасно грає головою. Цього сезону виступає не дуже вдало та досвід гравця може знадобитися збірній легіонерів. Зозуля виконуватиме роль третього нападника.

Кандидати: Олександр Філіппов («Сент-Трюйден», Бельгія), Ерік Шуранов («Нюрберг», Німеччина), Назарій Русин («Легія», Польща), Андерінсола Есеола («Кайрат», Казахстан). 

Варіант стартового складу

Лунін займе місце у воротах. Соболь і Бутко – оптимальний варіант на флангах захисту.

Найбільшою дилемою став вибір центрбеків. Пластун майже не грає, Шабанов нестабільний. Тому вибір впав на пару Ракіцький-Чеберко. Попри те, що обоє гравців лівоногі, вони могли б доповнити один одного. Ракіцький може розпочинати атаки. Його вміння розрізати оборону однією передачею надасть додаткової опції при наступах. Чеберко корисний у верховій боротьбі та грі у відборі.

Макаренко більше підходить для гри в пас, тому в «основі» саме він, а не Харатін. Малиновський і Зінченко – основна атакувальна зв’язка національної збірної. Правий фланг атаки займе досвідчений Ярмоленко. Зліва використовуємо Зубкова, як це робив Андрій Шевченко. У нападі вийде Роман Яремчук.           

Першими на заміну виходитимуть Харатін, Коваленко, Швед та Артем Кравець. Не повинні зіпсувати гру і решта запасних гравців.

***

Склад команди зібрався доволі сильний. Стартова одинадцятка футболістів виглядає конкурентоздатною для кваліфікації на якийсь із турнірів. Є також хороші гравці, для підсилення. А якби наші українські клуби не боялися продавати футболістів, не ставили завищених цін, то ця команда взагалі могла би мати два рівноцінні склади. Миколенко, Циганков, Матвієнко, Шапаренко – ті, хто повинні грати в хороших іноземних командах першочергово. 

Пишіть у коментарях, як вам така збірна. Кого б ви додали й кого б поставили в стартовий склад? Цікаво почути кожну думку.         

Фото: «Пафос», «Легія», «Зеніт», «Спортінг Хіхон», «АЕК», УАФ

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты