Tribuna/Футбол/Блоги/ThinkAboutIt/Підсумки осені для «Прикарпаття»

Підсумки осені для «Прикарпаття»

Розбираємо осінню частину сезону в Першій лізі для франківців

Блог — ThinkAboutIt
Автор — yevhenmrichko
7 декабря 2021, 16:58
3
Підсумки осені для «Прикарпаття»

Цього сезону перша ліга була напрочуд цікавою. Тут вам і "Металіст" на чолі з Ярославським у якого неабиякі претензії на вихід в Прем'єр Лігу. "Кривбас" зі своїм проектом. "Альянс", який ледь не знявся вже після першого туру. Та ще багато надзвичайно цікавих команд, тож подивитися було на що. Але в цьому матеріалі піде мова про колектив, який позиціонує себе, як "Команда рідного краю". Щоправда, такою вони вже не є. Так, це Івано-Франківське "Прикарпаття".

Якими були очікування?

Минулий сезон команда провалила. Новий тренер, матчі без глядачів, невдалі результати все це відбилося на футболістах. У команди нічого не виходило. Ледве врятувалися від вильоту, при тому що підбір виконавців був достатньо непоганий. Ростислав Волошинович, який пограв в УПЛ за "Верес", а потім за "Львів", Іван Сондей, який встиг навіть забити за Донецький "Олімпік". Був також і досвідчений воротар – Андрій Новак. Останнім часом він, звичайно, переживає спад, але те що, він багато грав за "Олександрію" потім за "Чорноморець", а також їздив у відрядження до Шрі-Ланки безслідно не зникло. Багато молодих гравців зі своєї області також були в команді. Здавалося, ось вам люди з якими можна намагатися здобути хороший результат, як мінімум, середина таблиці. Але "Прикарпаття" завершило сезон лише на останній, як здавалося тоді, рятівній позиції – чотирнадцятій.

 

В новому сезоні потрібно було щось виправляти, команда підписала меморандум про співпрацю з Львівським "Рухом", що допомогло їй взяти гравців в оренду. Саме так прийшли Олег Лень та Володимир Рудюк, які змогли впевнено закріпити за собою місце в стартовому складі. 19-річний Лень навіть увійшов до збірної молодих гравців першої частини сезону. Якісна гра в захисті, прекрасний пас робочою лівою допомагали "Прикарпаттю" протягом сезону не одного разу.

Як розповів капітан франківців Василь Цюцюра: "Ми пожертвували своєю відпусткою, своїм часом. Ми відпочивали лише 5-7 днів літом. Серйозно налаштувалися, домовилися між собою, що не можна далі так рухатися, бо Друга ліга була дуже близько". Це свідчить про бажання команди, щось змінити, виходити і боротися за рідну команду, рідне місто, рідних фанатів. А грати там є за кого, тому що "Прикарпаття" входить до топ-5 команд Першої ліги за відвідуваністю.

Що в сезоні?

Сезон команда почала розгромною перемогою на виїзді в Ужгороді – 6-0. Ця перемога вселяла в фанатів надію, що, можливо, цього сезону вдасться поборотися за щось більше. Вдалося відзначитися дублем Барчуку, який в підсумку стане головним відкриттям у франківській команді. Також дубль зробив орендований у "Руха" Рудюк. Цим він показав, що приїхав сюди рости, як футболіст і доводити, що він може грати навіть у дивізіоні вище.

 

Але, на жаль, для вболівальників далі розпочалася серія невдач. Поразка від "Олімпіка" 2-0 в неясній ситуації ні з ростером ні з тим, де буде грати команда, як вона буде грати і чи буде взагалі. Тоді з приводу "Рубікона" "Олімпіка" ясності було мало. Потім поразка від "Металіста", хоча і в достатньо цікавому та конкурентному матчі. Детальніше прочитати про цю зустріч можна тут. Серія невдач продовжилася в матчі проти "Оболоні". Тоді, здавалося, що перемога в першому турі стала всього одноразовою акцією. Тому і в цьому сезоні доведеться боротися за виживання.

 

Але дуже вчасно команда почала підніматися з колін. Прекрасну гру став демонструвати Барчук, новачок Писко(який навіть свого часу грав у легендарному матчі Феєноорд - Зоря) почав вливатися у колектив, показувати прекрасні підключення до атаки і потужне вкидання з-за бокової лінії. Саме за його допомоги вдалося забити не один гол в стилі збірної Ісландії на Євро - 2016. Добре проявляти став себе 21-річний Семотюк, який просто зацементував опорну зону. Почали забивати Волошинович і Сондей. Лень і Матушевський стали основною парою центральних захисників. Після гри за ФК "Львів" та "Інгулець" повернувся Квасний. В підсумку 7 очок проти конкурентів – Волині, ВПК–Агро та Краматорська.

Переломний момент. Боротьба з "Кривбасом"

Та насправді відправною точкою, на мою думку, стала домашня гра проти "Кривбасу". В гості приїхав один з головних претендентів на вихід до УПЛ. Здавалося, шанси малі, особливо проти Хобленка в хорошій формі, Дебелка, який почав багато забивати. І взагалі в складі криворіжців були гравці, які в УПЛ би точно не загубилися. Вже на 2 хвилині "Кривбас" заробляє пенальті. Піцан в вирішив впасти в кут, однак залишив руку по центру і парирував удар. Потім був пропущений м'яч, пенальті в інші ворота, гол Барчука. Але, що можна сказати з впевненістю, це те, що команда продемонструвала дух, характер, бажання, дисципліну і віру в перемогу.(Так казав Юрій Вірт?)

 

Одразу через 5 днів на команду чекав ще один виклик.В гості на кубковий матч приїде команда з Прем'єр ліги – "Чорноморець". Тренерський штаб дав відпочити основі і випустив другий склад. Путнього з цього нічого не вийшло, команда програвала 0-2 вже після першого тайму. В перерві тренерський штаб на чолі формально з Олегом Рипаном, але фактично з Василем Яцураком зробили коректування. Випустили гравців які роблять різницю в Першій лізі, і франківці вирівняли гру. Навіть дивилися краще за одеситів. Але штурм воріт, пропущені контратаки і на табло загорівся підсумковий рахунок 1-4.

Стабільність – наше все!

На завершення вересня в чемпіонаті справи йшли достатньо непогано, 14 очок після 10 турів і 7 позиція в таблиці з можливістю піднятися вище. Проте провал в домашній грі проти "Гірника-Спорт" відкинув команду назад, але вона не зламалася і видала після цього цілих 6(!) матчів без поразок. На трибунах вже проскакували думки про УПЛ. Але потрібно бути реалістами. Так, вони не програли Кременю, Агробізнесу, виграли – "Поділля", "Ужгород", сильний "Альянс", взяли реванш у "Олімпіка", але навіть думати про Прем'єр лігу було смішно.

 

Після цього знову невдачі. Поразка "Металісту", передбачувано. На жаль, програли в лобовому матчі "Оболоні", знову невдача. Гостям допомогло швидке вилучення. І, здавалося, сезон завершиться на мажорній ноті перемогою проти "Волині". Все до цього йшло, але незабитий пенальті найкращим бомбардиром та асистентом команди Барчуком став переломним моментом зустрічі. Неділько своїм сейвом вселив впевненість у партнерів, вони зібралися, забили на 86-ій, а згодом ще один м'яч на 93-ій і в підсумку перемогли. Розчаруванню футболістів з Івано-Франківська не було меж. Ця поразка відкинула їх на 7 позицію з відставанням від 4 місця на 5 пунктів.

Думки керівництва

Виступ команди повністю задовольнив керівництво. Так сказали президент клубу Василь Ольшанецький і Міський Голова Івано-Франківська – Руслан Марцінків.

Хто здивував?

Звичайно, були відкриття і розчарування в команді. З гравців які здивували можу виділити Барчука, хоча про його рівень вболівальники знали до цього. Писко своєю грою закохав у себе вболівальників. Семотюк, прекрасний півзахисник, як я писав вище також був на високому рівні. Навіть подейкують, що він може перейти у "Верес".

Владислав Семотюк

 

Отже, "Прикарпаття" дійсно є "темною конячкою" весняної частини сезону. Вони можуть здивувати і продовжувати перемагати суперників один за одним, а можуть і почати програвати, якщо забрати важливих, системоутворюючих гравців з команди Рипана Яцурака. Але, якщо хтось з гравців дійсно піде на підвищення, то від цього виграють всі. Навіть, якщо команда почне програвати. Ось такий парадокс. Однак з парадоксів і складається наше життя. Тому давайте вірити і підтримувати проект франківців, можливо, щось з цього і вийде.

Фото: fc.if.ua

Лучшее в блогах
Больше интересных постов