Tribuna/Футбол/Блоги/Головне про спорт/«Справжні ультрас збираються лише тут». У Львові відбувся щорічний фан-фестиваль

«Справжні ультрас збираються лише тут». У Львові відбувся щорічний фан-фестиваль

Репортаж з унікального турніру Старого світу

Автор — Taras Lebid
9 июля 2019, 13:07
9
«Справжні ультрас збираються лише тут». У Львові відбувся щорічний фан-фестиваль

28-30 червня у Львові проходив футбольний фан-фестиваль «EUROFANZ».

У деталях розповідаємо що це таке, звідки приїжджають фанати, і що відбувалось упродовж 13-го за ліком турніру серед європейських фанатів. Про все це і більше далі.

Що таке EUROFANZ?

EUROFANZ – це щорічний фан-фестиваль, на якому збираються активні вболівальники клубних та збірних команд. Ось уже тринадцятий рік поспіль він проводиться у Львові.

Як розповів співорганізатор фан-фесту Тарас Танчак, аналогів цьому турніру не існує. Це найбільший за масштабом турнір серед фанатів на європейському континенті.

Хто бере участь у цьому турнірі?

У турнірі беруть участь віддані прихильники своїх збірних та клубів. Середньостатистичний «вболівальницький стаж» учасників турніру – від 10 і більше років.

У багатьох випадках ці ультрас почали вболівати за свої команди ще змалечку. Особливо це стосується вболівальників, які представляють збірні. Зрештою, це стосується і фанатів клубних команд.

Географія учасників, або «Звідки приїжджають фанати?»

Зі самої назви фан-фестивалю EUROFANZ випливає, що вболівальники й учасники турніру приїжджають до Львова саме з європейських країн.

Загалом, цього року до Львова з’їхалися фан-угруповання із 14 країн. На фестивалі було представлено 20 команд: 7 фан-збірних європейських країн (Україна, Франція, Швеція, Білорусь, Латвія, Молдова, Чехія) та 13 фан-команд європейських клубів («Карпати» (Україна), «Ньюкасл Юнайтед» (Англія), «Рома» (Італія), «Айнтрахт Франкфурт» (Німеччина), «Геренвен», «Феєнорд» (обидві – Нідерланди), «АІК» (Швеція), «Динамо Бухарест» (Румунія), «Динамо Мінськ» (Білорусь), «Кішварда» (Угорщина), «Збройовка Брно» (Чехія), «Дукла Банська Бистриця», «Спартак Миява» (обидві – Словаччина)).

Яка мета цього турніру?

У коментарі для Tribuna.com організатори розповіли, що головною метою фан-фестивалю EUROFANZ є знайомство європейців зі Львовом і футбольним клубом «Карпати».

Не менш важливою складовою турніру є створення майданчику для налагодження зв'язків між уболівальницькими середовищами різних європейських збірних та клубів.

Фестиваль має і соціальну складову: щорічно учасники надають кошти або гуманітарну допомогу, які згодом передають у львівські дитячі будинки.

Далі детально розповідаємо про 3 дні незвичайного футбольного фан-фесту...

Фото: Тарас Лебідь

Фото: EUROFANZ

День 1: Початок турніру

Турнір розпочався без будь-яких урочистих церемоній відкриття. Фокус уваги одразу перейшов на футбольне поле.

Організатори змагань розділили команди у 5 груп. У кожній групі - 4 команди.

Групи були сформовані у такий спосіб:

Організатори надали змогу учасникам провести якнайбільше часу на футбольному полі: з груп виходили не по дві, а одразу по три команди. Ще одне місце у 1/8 фіналу відводилось для команди, яка посіла 4-те місце з кращою різницею забитих-пропущених м’ячів.

Відзначимо, що поєдинки групового етапу змагань відбувались аж на 3-ох (!!!) полях:

- верхнє поле біля стадіону «Україна» (підгрупи «A» та «B»),

- стадіон «Прогрес» на вулиці Януша (підгрупи «C» та «D»),

- стадіон Аграрного університету у Дублянах (підгрупа «E»).

Фото: Тарас Лебідь

У підгрупі «A» перші дві сходинки посіли франкуфуртський «Айнтрахт» та римська «Рома» відповідно. Цікаво, що ці команди вперше брали участь на EUROFANZ.

Третє місце посіли вболівальники угорської «Кішварди», у якій минулого року 8 матчів провів Артем Мілевський. Четверте місце - за вболівальниками голландського «Феєнорду».

Саме з цієї підгрупи всі команди пройшли до 1/8 фіналу змагань: «Lucky loser»-ом (як його «охрестили» організатори турніру) групового етапу став «Феєнорд».

У підгрупі «B» два перших місця впевнено посіли збірні Чехії та Франції: чехи легко розгромили збірну Латвії та «Геренвен» (7:0 та 5:0 відповідно), а французи також розгромно перемогли тих-таки латвійців та голландців з Геренвена (7:1 та 4:0 відповідно).

Перше місце розігрувалось в очній дуелі між збірними Чехії та Франції, у якій мінімальну перемогу здобули чехи (2:1).

Відтак, 1-ше місце у підгрупі «B» посіла збірна Чехії, 2-ге місце – збірна Франції, 3-тє місце – голландський «Геренвен», який переміг латвійців з рахунком 2:1. Латвійці, посівши 4-те місце, вибувають із турніру.

У поєдинках підгрупи «C» змагались «Збройовка» Брно, бухарестське «Динамо», збірні Швеції та Білорусі. Заслужене перше місце у цій підгрупі посіли вболівальники «Динамо» Бухарест (12 забитих-0 пропущених). 2-ге місце – збірна Білорусі, 3-тє місце – «Збройовка» Брно. Збірна Швеції на груповому етапі покидає змагання.

Втім для шведів, як і для багатьох інших учасників львівського фан-фестивалю, перемога у турнірі не є головною метою приїзду до Львова. У пріоритеті – знайомство з колегами «по цеху» з інших європейських країн, обмін особистим досвідом. І, звичайно ж, просто отримати задоволення від перебування у Львові.

Ми побували на стадіоні «Прогрес» і взяли коментар у капітана шведської команди Томаса Лірена на прізвисько «Йоба-йоба-йоба», що зі шведської перекладається як «працюй, працюй, працюй» (а ви про що подумали?..).

«Гадаю, моє прізвисько означає ще щось і в українській мові», - жартує Томас.

До речі, Томас уже вдев’яте приїжджає до Львова на EUROFANZ, у той час як команда Швеції цьогоріч вже вдесяте (10!!) бере участь у цьому фан-фесті.

Томас розповідає, що основна група вболівальників приїхала зі столиці Швеції - Стокгольму. Є декілька фанатів і з півдня Швеції. Цьогоріч у команді грають два хлопці з Данії: вони хотіли взяти участь у турнірі, втім жодної команди з Данії не було представлено. Шведи вирішили взяти данців до своєї команди.

Оскільки Томас уже вдев’яте відвідує турнір, ми запитали, чи є у нього пам'ятні історії з цього фан-фестивалю.

«Складно згадати конкретні історії з фан-фестивалю у Львові. Кожен з них особливий. А ще тут завжди дуже багато пива і різних розваг», - каже Томас.

На фото: Томас Лірен (третій праворуч)

Зрештою, були тут і команди, які ставили перед собою турнірні завдання на цей EUROFANZ. Однією з них було бухарестське «Динамо», у якому грали фанати з минулорічного складу збірної команди Румунії. Нагадаємо, що саме Румунія виграла турнір EUROFANZ у 2018 році.

«У нас дуже гарні враження від цього турніру. Тут дійсно хороший рівень. Щороку сюди приїздить все більша кількість команд.

Упродовж EUROFANZ ми ділимось досвідом із фанатами інших країн, а вони діляться своїм досвідом з нами. Більшість нашої команди – це вболівальники-ветерани, які активно підтримують команду «Динамо» Бухарест упродовж щонайменше 15-20 років», - розповідають фани з Румунії.

Румунські вболівальники мають великий досвід відвідин фан-фестивалю. Вперше вони взяли участь у турнірі ще 10 років тому. Упродовж цих 10-ти років румуни пропустили турнір у Львові лише одного разу.

У матчах підгрупи «D» зустрічались шведський «АІК», словацький «Спартак Миява», англійський «Ньюкасл Юнайтед» та збірна команда України.

Збірна українських фанатів безперешкодно посіла перше місце, обігравши усіх своїх супротивників з рахунком 4:0. Ньюкасл Юнайтед посів 2-гу сходинку, обігравши «АІК» та «Спартак Миява» з рахунком 3:1. 3-тю сходинку посів «АІК», який не без труднощів обіграв словацький «Спартак» з рахунком 3:2. Словацький «Спартак» вибуває з турніру.

Фото: EUROFANZ

У матчах підгрупи «E», які проходили в Дублянах, між собою виявляли сильніших збірна команда фанатів з Молдови, словацька «Дукла», мінське «Динамо» та господарі цього турніру – вболівальники львівських «Карпат».

Перше місце у підгрупі посіли фанати мінського «Динамо», друге місце – фанати львівських «Карпат», третє місце – збірна вболівальників Молдови. Вболівальники словацької «Дукли» покидають змагання.

Фото: EUROFANZ

Таким чином, стадія 1/8 фіналу мала такий вигляд:

Айнтрахт Франкфурт – Феєнорд

Збірна Франції – Збірна Білорусі

Збірна Чехії – Збірна Молдови

Ньоюкасл Юнайтед – Кішварда

Динамо Бухарест – АІК

Карпати – Рома

Збірна України – Геренвен

Динамо Мінськ – Збройовка Брно

Матчі 1/8 та 1/4 фіналу відбувались вже у 2-ий день змагань.

P. S. 1-го ігрового дня - А ще ми вперше почули гімн АІКа, з дуже легкою і ненав'язливою мелодією. Пропонуємо послухати його і вам.

День 2: Україна проходить до півфіналу, Карпати зупиняються на стадії 1/4

У другий день турнір проходив вже на двох полях: стадіон «Прогрес» та верхнє поле стадіону «Україна». У Дубляни команди більше не їздили…

Журналіст «Трибуни» у цей день побував на верхньому полі стадіону «Україна». Тут змагалось 8 команд: франкфуртський «Айнтрахт», роттердамський «Феєнорд», англійський «Ньюкасл Юнайтед», угорська «Кішварда», а також збірні команди Франції, Білорусі, Чехії та Молдови.

У першому поєдинку 1/8-ої зустрілись «Айнтрахт» та «Феєнорд». Ці команди зустрічались між собою вже вдруге поспіль, адже стикались у груповому етапі першого дня змагань.

Попри те, що голландці виявились командою «Lucky loser»-ом групового етапу, вони змогли нав’язати спротив німцям. Франкфуртці не без труднощів, та все ж здолали роттердамців – 3:2.

Наступними зустрічалися Франція, фіналіст минулорічних змагань і один з головних фаворитів цього турніру, та Білорусь. Сам поєдинок виявився доволі напруженим.

В основний час команди сильнішого не визначили – 1:1. Додатковий час переможця також не виявив. Матч перейшов до серії післяматчевих пенальті.

Французи не без зайвих клопотів, та все ж здолали незручних білорусів – 4:2 у серії пенальті.

Наступними зустрічались збірні Чехії та Молдови. Чехи опісля тріумфу в групі з французами тепер розглядались одними з фаворитів змагань.

Молдова змогла нав'язати боротьбу Чехії, та все ж чехи контролювали ситуацію: м'яч майже не покидав половини поля фанів молдовської збірної. 1:0 – закономірна перемога чеської збірної у цьому матчі.

Далі зустрічались «Ньюкасл Юнайтед» та угорська «Кішварда».

Від себе лиш скажу: коли англійці виходять на поле, одразу відчувається англійський футбольний дух. Вигуки, перекрикування між собою – усе це створює атмосферу на полі і поза ним. Справжня класика футбольної Англії у Львові!

Цей поєдинок команди провели доволі відкрито. Втім «Ньюкасл» контролював ситуацію: вже після першого тайму рахунок був 4:0.

У другому таймі угорці відіграли два м'ячі престижу. Втім останній гвіздок був за англійцями – 5:2. «Ньюкасл» виходить до чвертьфіналу EUROFANZ.

У другому квартеті поєдинків 1/8-ої результати виглядали наступним чином:

Динамо Бухарест – АІК 4:1

Карпати – Рома 2:1

Збірна України – Херенвен 9:1

Динамо Мінськ – Збройвка Брно 2:2 (4:3 у серії післяматчевих пенальті)

Сітка матчів чвертьфіналу набула такого вигляду:

Айнтрахт Франкфурт – Збірна Франції

Збірна Чехії – Ньюкасл Юнайтед

Динамо Бухарест – Карпати

Збірна України – Динамо Мінськ

У другий день змагань ми змогли поспілкуватись із двома гравцями фанатського руху «Ньюкасл Юнайтед». Цими хлопцями стали Метью та «Добрий Нік» (Good Nick).

Хлопці дізнались про львівський EUROFANZ 3 роки тому через своїх друзів. Ось уже третій рік поспіль команда приїжджає на фан-фест до Львова.

Не всі фанати англійської команди, які беруть участь у цьому турнірі, постійно ходять на Сейнт Джеймс Парк. Деякі з них переглядають матчі команди по телевізору. «Більшість приїхала сюди з північного сходу Англії, головно Ньюкаслу. Тут зібрані ті, хто багато років підтримує команду. Наприклад, я її підтримую майже все своє життя, з 1976-го», – розповідає Добрий Нік.

У цьому «Ньюкаслі» зібралось кілька поколінь фанатів: наймолодшому учаснику команди 16 років, найстаршому - 57.

Розповіли англійські фани і про свою дорогу до Львова. Якщо цьогоріч вони витратили 3 години на літак і 2 години на таксі вже у самому Львові, то минулоріч картина виглядала значно гірше.

«Ми летіли кілька годин до Польщі, а потім їхали автобусом до Львова. Особливим випробуванням став польсько-український кордон. Ми втратили на ньому 7-8 годин, це був жах!» - ділиться спогадами Метью.

Розповіли англійці і про свої враження від Львова. «Львів не є настільки розвиненим, як англійські міста. Втім місто доволі мальовниче, тут панує якась особлива атмосфера».

На фото: Добрий Нік (ліворуч). Фото: EUROFANZ

У першому поєдинку чвертьфіналу зустрілись німецький «Айнтрахт» та збірна Франції. Чогось класичного, історичного німецько-французького, у цьому протистоянні не вийшло – 4:1, розгромна перемога французів.

У другому матчі грали збірна Чехії та «Ньюкасл». За драматургією ця гра дійсно заслуговувала на статус завершальної гри 2-го ігрового дня.

Спочатку чехи відкрили рахунок у матчі, опісля цього англійці його зрівняли; чехи забили англійцям гол у роздягальню, втім на початку другого тайму англійці відновили паритет знову – 2:2. У середині другого тайму нападник англійців забив третій гол. Після цього «Ньюкасл» вже свого не відпустив, хоча моменти у чехів були.

3:2 – звитяжна перемога англійської команди. «Ньюкасл» - у півфіналі фанатського турніру.

На іншому полі два чвертьфінальні поєдинки завершились такими результатами:

Динамо Бухарест – Карпати 3:0

Збірна України – Динамо Мінськ 4:1

Таким чином, «Карпати» вибувають зі змагань, а захищати престиж українського фан-руху залишається збірна України, яка у 3-ій день змагань зустрінеться із кривдником львівських «Карпат» - бухарестським «Динамо». Півфінальні поєдинки і фінал відбудуться вже на стадіоні «Україна».

...

Ввечері, опісля поєдинків 2-го ігрового дня, у Львівському кіноцентрі відбувся показ документального фільму «Стадіон». Цей фільм розповідає про незвичайний приклад громадянської активності футбольних фанатів чеського клубу Збройовка Брно.

Про сам фільм та історію відбудови стадіону ми поспілкувалися із Мареком Фішером, одним із лідерів фанатського угруповання Збройовки. Інтерв'ю з Мареком ви можете знайти тут.

Фото: кадри з фільму «Стадіон»

Фото: кадри з фільму «Стадіон»

Фото: кадри з фільму «Стадіон». Фото: Тарас Лебідь

День 3: Неочікуваний від’їзд англійців, звитяга українців і тріумф французів

Останній день змагань для команд розпочався складно: ось уже третій день поспіль вони грають по кілька поєдинків. Погода також не надто сприяла футболістам. На стадіоні «Україна» в цей день було дуже спекотно.

Завершальний день змагань розпочався із несподіванки. Виявилося, англійці не очікували дійти так далеко у сітці турніру, тож заздалегідь придбали квитки додому.

Відтак, організатори вирішили провести серію пенальті між командами, які поступились у чвертьфіналі. Це були «Динамо» (Мінськ), «Айнтрахт» (Франкфурт-на-Майні), збірна Чехії та господарі турніру львівські «Карпати».

Першими пробивали пенальті команди мінського «Динамо» та львівських «Карпат». Тут перемогу одержали білоруські «динамівці».

У другому протистоянні мали зустрітись збірна Чехії та німецький «Айнтрахт». Втім німці були настільки виснажені після 2-ох попередніх днів змагань, що просто не взяли участі у пробитті одинадцятиметрових.

У серії пенальті між «Динамо» та збірною командою Чехії більшу вдачу мали чехи. Відтак, у першому півфіналі зустрінуться чехи та французи.

Попри несприятливу погоду та втому, яка накопичилася упродовж 3-ох ігрових днів, у півфіналі команди подарували глядачам результативні матчі.

У першому півфінальному двобої французи обіграли свого кривдника на груповій стадії змагань збірну Чехії – 2:1.

У другому поєдинку українці та румуни з бухарестського «Динамо» забили на кожного по 2 м’ячі - 2:2 в основний час. Додатковий час переможця не виявив. Матч перейшов у серію післяматчевих пенальті.

4:2 – перемога збірної команди України. У цій серії румуни зробили промахи у двох перших ударах, що і визначило результат – було помітно, що румунська команда сильно втомилась.

Ще перед півфіналом, у якому грали збірна України та бухарестське «Динамо», Тарас Лебідь поспілкувався із очільником української команди Дмитром Тищенком на прізвисько «Манч».

Він розповів, що більшість збірної українських вболівальників вже не перший рік грає у такому складі. Хлопці завжди сплановують свій графік так, щоб в червні-липні приїхати й зіграти за збірну на львівському турнірі.

«Багато людей їздить сюди уже понад 10 років. Склад команди змінюється, але не суттєво. 80-90% нашого складу грають разом більш ніж 5 років», - розповідає Дмитро.

Всі фанати української збірної – це активні ультрас. Наприклад, Дмитро має 132 виїзди за «Дніпро» і приблизно два десятки за українську збірну.

Дмитро говорить, що його «стаж вболівальника» – 25 років. Є хлопці, які разом з ним 20 і більше років їздять на виїзди; є і молоді хлопці, які поки їздили менше.

Дмитро вдесяте відвідує цей турнір, а впродовж останніх 2-ох років очолює фанатську збірну.

«Турнір постійно зростає, зростає і рівень команд-учасників. Ми приїхали сюди і поспілкуватись, і пограти. Точно не по клубах ходити», - додає Дмитро.

На фото: Дмитро «Манч» Тищенко (в центрі)

Оскільки Українська Асоціація Футболу стала одним зі спонсорів EUROFANZ, Тарас Лебідь спитав, чи УАФ долучилася до підтримки збірної команди українських вболівальників.

Утім, каже Дмитро, цьогоріч вболівальники покривали всі витрати з власної кишені.

«Минулого року була така людина (від УАФ – прим.), яка займалась цими справами. Але цього року такої людини не було. З нами ніхто не спілкувався, не контактував.

Мені складно сказати, хто може нам допомогти, але ми як збірна завжди раді будь-якій допомозі. Зараз у нас немає спонсорів. Втім для наших хлопців головне - відстояти престиж України на футбольному полі», - наголошує очільник збірної українських вболівальників.

Ще ми взяли коментар у лідера фан-угруповання італійської «Роми» та капітана римлян на цьому турнірі - Маттео «Капітано» Чампані. Маттео підтримує римський клуб зі самого дитинства.

Вболівальники «Роми» вперше приїхали до Львова на EUROFANZ.

Маттео розповідає, що «римлянам» дуже подобається атмосфера міста. Відзначає, що на своєму шляху зустрічали багато львів’ян, які спілкуються італійською.

«Турнір дійсно чудовий – тут зібрались вболівальники з усієї Європи. Тут немає бійок, сварок, чи чогось подібного. Усі співають разом, підтримують один одного. Загалом, панує фантастична атмосфера», - з позитивом відгукується Маттео щодо турніру у Львові.

«Ми мали лише 11 гравців, не мали лавки запасних. Це було дуже складно. Цього року ми не їхали за перемогою, але наступного, цілком можливо, ми ставитимемо мету її здобути», - каже «Капітано» про перспективи римлян у наступному турнірі EUROFANZ.

Також ми спитали, що вболівальники «Роми» думають про новоспеченого тренера римлян Пауло Фонсеку – колишнього тренера донецького «Шахтаря».

Маттео переконаний, що Фонсека – тренер топ-рівня. Римським вболівальникам до вподоби його стиль гри.

«Він дуже добре тренував «Шахтар». «Рома» грала зі «Шахтарем» у Лізі Чемпіонів, і «Шахтар» створив чимало проблем нашій команді. Я був тоді на стадіоні і можу сказати, що «Шахтар» грає дуже класний футбол. Команді притаманний швидкий, атакувальний стиль. Вболівальники «Роми» люблять такий футбол. Сподіваємось, Фонсека зможе відтворити цей стиль і в нашій команді.

Не всі фанати знають багато про Фонсеку, тож нам дуже цікаво, що він зможе створити.

Ми однозначно підтримуємо його зараз, і будемо підтримувати його від часу як він вперше сяде на тренерську лаву «Стадіо Олімпіко», - наголошує «Капітано» щодо приходу Пауло Фонсеки до керма римського клубу.

На фото: Маттео «Капітано» Чампані

У фіналі турніру зійшлись дві збірні – України та Франції. Усю гру українці контролювали ситуацію: м’яч постійно перебував на половині поля французів. Українці частенько створювали гострі моменти біля чужих воріт.

За грою було помітно, що обидві команди віддали багато сил на турнірі.

Матч завершився з рахунком 0:0, а у серії післяматчевих пенальті фортуна була на боці французів.

4:2 – збірна команда вболівальників Франції тріумфує у цьогорічному розіграші EUROFANZ.

Журналіст «Трибуни» взяв коментар у капітана чемпіонів – Кін-Вай Ю.

Ю розповідає, що ті французькі вболівальники, які приїхали до Львова, активно підтримують збірні команди Франції з футболу.

«Ми вже 3-ій рік поспіль беремо участь у турнірі тут, у Львові. Ми горді презентувати «Les Bleus» і всіх фанатів збірної Франції.

Наша група у Львові налічує 23 людини. Ці люди - це найактивніше крило фан-руху збірних Франції: як чоловічої, так і жіночих та юнацьких команд.

EUROFANZ - це найбільш відомий турнір серед інших футбольних змагань, які проводяться між активними вболівальниками. Тут можна зустріти багато чудових людей і команд, з якими можна чудово провести час», - ділиться Ю.

На фото: Кін-Вай Ю (з кубком)

Опісля завершення турніру ми поспілкувались із Тарасом Танчаком, співорганізатором львівського EUROFANZ.

Тарас Танчак говорить, що цього року французи довели своє право на чемпіонство. «Французи були мабуть єдиними, кого не задовільняв варіант зустрічі з чехами у півфіналі. Це зрозуміло: у груповому етапі французи зазнали поразки від чехів. Утім сьогодні вони продемонстрували, що цього року вони дійсно найсильніші і цілком заслуженно стали чемпіонами турніру».

Цьогорічний фестиваль відвідало більше нових учасників порівняно з минулорічними змаганнями. Основним досягненням організаторів фан-фестивалю є приїзд уболівальників італійської «Роми» та німецького «Айнтрахта».

Також Тарас Танчак розповів про труднощі зі запрошенням фан-рухів європейських клубів до участі у львівському турнірі.

«Ми запрошуємо команди зі всіх європейських країн, зі всіх клубів. Насправді, їх дуже складно знайти. Втім з року в рік турнір набуває ім’я. Нові команди їдуть залюбки, втім зі старими учасниками складніше – не кожен готовий щорічно проводити кілька днів відпустки в одному і тому ж місті. Щодо участі у змаганнях ми контактуємо безпосередньо з фан-рухами, а не менеджментом клубів».

Організатор відзначає, що львівський EUROFANZ – це турнір між фанатами, якому немає аналогів на теренах європейського континенту.

«Ми можемо поділитися з кимось досвідом. Нам же немає від кого черпати досвіду, на жаль. За масштабом, географією учасників і регулярністю проведення з року в рік – це найкращий турнір такого плану у Європі. Справжніх ультрас своїх клубів та збірних ви можете побачити тільки на цьому турнірі у Львові», - розповідає про особливість футбольного фан-фестивалю EUROFANZ Тарас Танчак.

Ми також попросили пана Тараса поділитися кількома пам’ятними історіями з попередніх розіграшів EUROFANZ.

«Наприклад, були учасники з Уельсу, які приїжджали на свої матчі на лімузині з великими почестями. Ще якось була цікава історія з вболівальниками «Геренвена». Вночі голландці десь «загуляли»… Наступного дня вони прийшли на гру разом зі стриптизеркою! Вона навіть грала у тому матчі...» - з усмішкою згадує організатор.

«Багато всього було на цьому турнірі, багато цікавих історій, складно всі згадати», - підсумовує Тарас Танчак.

Таким був EUROFANZ-2019. Вже очікуємо наступного фан-фесту і сподіваємось, що організаторам вдасться втілити свої ідеї та задуми у 2020 році.

Фото: EUROFANZ

Лучшее в блогах
Больше интересных постов