Tribuna/Футбол/Блоги/ten seconds to top/10 найкращих матчів Євро з 2000 року. Vol. 1

10 найкращих матчів Євро з 2000 року. Vol. 1

Чемпіонат Європи з футболу 2020 року став найбільш довгоочікуваним футбольним турніром в історії гри. І ось сезон завершено, збірні проводять завершальний етап підготовки, а для нас настала фінальна стадія очікування.

Блог — ten seconds to top
Автор — Ілля Мельник
4 июня 2021, 08:57
1

Чемпіонат Європи з футболу 2020 року став найбільш довгоочікуваним футбольним турніром в історії гри. І ось сезон завершено, збірні проводять завершальний етап підготовки, а для нас настала фінальна стадія очікування. Аби скрасити цей малорадісний процес ми пригадаємо 10 ігор на п'ятьох останніх континентальних першостей, які досі переглядаємо з задоволенням, резюмуючи, що раніше футбол був кращим.

Disclaimer: Автор не претендує на істину вищої футбольної інстанції і виражає свою суб’єктивну думку при складенні нижченаведеного рейтингу.

10. Італія-Нідерланди (0:0), пен. (3:1)

Амстердам. 29 червня 2000.

Чи може матч без голів увійти в історію і потрапляти до тематичних топів? Для рядового матчу УПЛ це стало б завданням із зірочкою. А от гра в якій андердог 120 хвилин вистоює під натиском фаворита, а голкіпер команди видає культовий перформанс залишить свій відбиток. Нехай не в серцях вболівальників, але в пам’яті - точно!  Гольова засуха цілком компенсувалася ігровим запалом та драматичністю поєдинку. Епіку додає той факт, що героєм вечора стає той, хто повинен був споглядати весь турнір з лави запасних. Зіткнення Буффона з Джоном Кар'ю у товариському матчі перед стартом турніру подарувало Франческо Тольдо найяскравіший місяць у кар’єрі. Відбитий італійським воротарем пенальті від Франка де Бура на 38 хвилині подарував апенінцям психологічну перевагу над господарями турніру, перетворивши подальші атакуючі потуги голландців в агонію. Вінцем амстердамської драми став другий промах “помаранчевих” з одинадцятиметрової позначки – головний бомбардир Нідерландів Патрік Клюйверт не впорався з нервами і поцілив у стійку воріт. У серії пенальті Італія остаточно добила надії голландців на домашнє золото. Енергетика Тольдо стала “криптонітом” для суперника – лише Клюйверт зумів переграти воротаря “Фіорентіни” у післяматчевій серії, частково реабілітувавшись за промах у основний час. Чи була ця гра найвидовищнійшою у півфіналах чемпіонатів Європи? Все ж, ні. Чи отримали ми багатший в емоційному плані матч де вирішувалася доля путівки до фіналу континентальної першості? Однозначно, ні!

9. Швеція-Англія (2:3)

Київ. 15 червня 2012.

Гольова перестрілка суперників збірної України стала найяскравішим етюдом групового етапу польсько-українського Євро. Незважаючи на невиразний старт гри шведи з англійцями розбурхали ігровий ритм, привнісши у київський матч справжнє футбольне диво (ні, мова не про те, що навіть Енді Керролл зумів відзначитися). Несподіваним лідером атаки у скандинавів виявився центральний захисник Мельберг, результативні дії якого після переври змусили англійську оборону капітулювати двічі. Родоначальників футболу не приваблювала перспектива ганебно завершити черговий футбольний форум, тож всі сили було кинуто на штурм воріт Андреаса Ісакссона. З виходом на газон Олімрійського Тео Волкотта зника прагматизм першого тайму - англійці починають атакувати весело, з завзяттям. Хавбек “Арсеналу” стає головним хедлайнером футбольного вечору. Дві результативні дії – два маленьких дива. Підкручений постріл з-за меж штрафного, який закрутить голову шведському воротареві? Запросто! Простріл на Велбека через частокіл ніг захисників? Здається, що Денні розминувся з м’ячем і момент втрачено. Як би не так! Того вечора Англія не забивала простих буденних голів – вінгер п’яткою філігранно переправляє м’яч в лівий кут. Саме подібного голу англійцям бракувало для зняття шведського прокляття – британці вперше перемогли “синьо-жовтих” у офіційному матчі.

8. Німеччина-Туреччина (3:2)

Базель. 25 червня 2008.

Збірна Туреччини правомірно отримала статус головної сенсації Євро-2008, опинившись у квартеті кращих всупереч всім факторам. Команда Фатіха Теріма знекровлена травмами та дискваліфікаціями ключових футболістів ледь не додала до колекції з швейцарських, чеських та хорватських скальпів найцінніший - німецький. 25 червня гравці турецької збірної немов відчувши в собі часточку духу предків-завойовників влаштували люту облогу воріт Леманна. Все, що Бундестім міг протиставити - це диявольське везіння і стовідсоткову реалізацію своїх нечисленних моментів. І це стало єдиною зброєю проти збірної Теріма для якої здавалося не існувало безвихідних ситуації на тому турнірі – настільки легко і невимушено Туреччина спрямовувала гру у необхідне русло. Зрівнявши рахунок на 86 хвилині Семіх наблизив третю поспіль турецьку казку, якій, втім, не дано буде стати дійсністю. Адже казкам не місце у світі, де роль першої скрипки виконує німецька точність. Лам на останній хвилині основного часу, використавши прогалину в оборонних редутах Туреччини, наніс третій удар в площину воріт Рюштю, довершивши 100-відсоткову реалізацію від “Манншафт”.

7. Франція – Англія (2:1)

Лісабон. 13 червня 2004.

Згідно результатів протистояння французів з родоначальниками футболу в першому турі Євро-2004 колись напишуть наукову працю на тему “Роль та вплив капітана спортивної команди на досягнення результату”. Наприкінці першого тайму рідка вилазка англійців до воріт чинних чемпіонів Європи принесла результат: Френк Лемпард замкнув вивірену подачу зі стандарту від Девіда Бекхема. Друга половина гри дала англійському капітану шанс збільшити свій ККД – французький захист не впорався зі стрімкою контратакою суперника, що призвело до пенальті у ворота Les Bleus. Однак, колишній одноклубник Девіда по “Манчестер Юнайтед” Фаб'єн Бартез чудово пам’ятав його манеру виконання одинадцятиметрових , парирувавши потужний постріл англійця в лівий кут. Англія зуміла втримати переможний рахунок до початку компенсованого часу, коли, уже задавалося, що 16-місячна безпрограшна збірної Франції накаже довго жити. Plot twist відбувався на 91-й хвилині: Зідан, необтяжений тягарем капітанства того вечора (основний капітан французів Марсель Десаї не зіграв у першому турі) філігранним ударом зі штрафного перекинув англійську стінку. Гол став крижаним душем для збірної Англії, яка вже дострокова записала у свій актив три пункти і викликав паніку та безлад у оборонних редутах, завдяки якому французи встигли заробити право на одинадцятиметровий на останніх секундах матчу. Зізу з точки впевнено виконав фінальний акорд гри, зробивши те, що не зміг його англійський колега двадцять хвилин тому. 

6. Югославія – Іспанія (3:4)

Брюгге. 21 червня 2000.

Початок 2000-их був не найуспішним відрізком в історії “фурії роха” – результати виступів у перших турах ледь не змусили іспанську збірну залягти на дно Брюгге за вісім років до прем’єри однойменного фільму. Нестабільна гра у перших двох турах поставила команду Камачо в незавидне становище: лише перемога виводила піренейців в плей-офф. Бар'єр у вигляді непоступливих югославів обіцяв стати серйозною перешкодою для неорганізованої Іспанії. Події на полі були тому підтвердженням: до 75 хвилини підопічні Вуядина Бошкова диктували свій сценарій гри. Здавалося, що Слободан Комленович своїм голом оформив іспанцям дострокове повернення додому, проте сама “фурія” не поспішала повертатися під спекотне піренейське сонце. Завершальні 25 хвилин матчу стали бенефісом Іспанії на Євро-2000. Передчуття бурі витає біля воріт балканців до кінця основного часу і вибухає шквалом на третій компенсуваній хвилині, коли у югославській штрафній збивають Абелардо. Гаїска Мендьєта не мав звички промахуватися з одинадцятиметрової позначки. Рятівником нації стає Альфонсо, який на останніх секундах поцілює під стійку воріт югославів і кардинально змінює становище у групі. Іспанія, яка п’ять хвилин тому вилітала з турніру увірвалася на перше місце у групі. На жаль, подвиг в Брюгге лише відстрочив виліт іспанської збірної з Євро: в чвертьфіналах на них чекало "золоте" покоління французів. Епоха великих футбольних завоювань від піренейців настане дещо пізніше.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов