Tribuna/Киберспорт/Блоги/TELEMART.UA/Від вивчення шлунку до покеру і пива. Як етнічні українці створили одну з найвідоміших у світі геймерських компаній

Від вивчення шлунку до покеру і пива. Як етнічні українці створили одну з найвідоміших у світі геймерських компаній

Baldur’s Gate, Star Wars, Mass Effect. Культові ігри 2000-х від нащадків українських мігрантів.

Блог — TELEMART.UA
Автор — Serhiy
5 апреля 2021, 10:32
7
Від вивчення шлунку до покеру і пива. Як етнічні українці створили одну з найвідоміших у світі геймерських компаній

Від редакції: ви знаходитеся в блозі TELEMART.UA. Тут блогери змагаються за круті призи від TELEMART.UA (наприклад, за потужну ігрову відеокарту). Ви теж легко можете стати учасником. Всі деталі тут. ***

У 1995 році Sony випустила на ринки США та Європи свою першу консоль PlayStation, яка відразу стала бестселером. Тодішні українські школярі більше переймалися тим, як відремонтувати знищені мільйонами нервових натискань гумові прокладки під кнопками тетрісу від Brick Game. А у канадському місті Едмонтон того ж року двоє 26-річних молодих лікарів Рей та Грег вирішили сховати свої дипломи та ліцензії в шухляди і заснували компанію BioWare. За 5 років до них приєднався трішки молодший магістр з англійської мови Дрю. Саме вони зробили BioWare – найбільш українську компанію з виробництва відеоігор – однією з найуспішніших у цьому бізнесі.

Після цьогорічної прем’єри документального фільму «ЮКІ» навіть ті, хто ніколи не цікавився хокеєм, відчули гордість за український внесок в історію НХЛ. Кілька десятків володарів Кубку Стенлі з українськими прізвищами, легендарні рекорди Вейна Гретцкі, неймовірна історія Террі Савчука. Особливо часто згадують легендарну «Юкі Лайн» – трійку нападу «Бостон Брюїнз» 50-х та 60-х років – Віктора Стасюка, Джонні Буцика та Бронко Хорвата (хоча останній – умовно українець).

У геймерському світі є своя «Юкі Лайн» – Рей Музика, Грек Зещук та Дрю Карпишин. Люди, які створили Baldur’s Gate, Neverwinter Nights, Dragon Age, Star Wars: Knights of the Old Republic, Mass Effect, Anthem та інші менш культові відеоігри і отримали за них безліч нагород.

Дрю Карпишин, Рей Музика, Грег Зещук

Що з’їв? У що пограв?

Зещук та Музика були не просто лікарями, яких ми собі уявляємо. Ще на початку 90-х вони разом із своїм одногрупником Августином Їпом створили на замовлення університету програми-симулятори для майбутніх гастроентерологів. Завдяки цьому змогли зібрати кошти, аби запустити власний проєкт. Адже швендяти фентезійними світами – значно цікавіше, ніж блукати реальними стравоходами, а боротися з прибульцями, монстрами та іншими віртуальними лиходіями – більш захоплююче заняття, ніж досліджувати шлунки і лікувати гастрити.

Спершу було непросто. Грег Зещук згадує, що починати довелося у підвалі його будинку. Але через солідний зріст Музики, який «регулярно масажував свій череп об невисокі стелі підвалу», команді довелося переїздити до справжнього офісу. Засновники BioWare вклали у справу 100 тисяч доларів власних коштів і за рік випустили дебютну відеогру – Shattered Steel, в якій головний герой мав виконати близько 100 місій на 5 різних планетах аби врятувати людство від нашестя напівмеханічних прибульців.

Гра не стала надто популярною, до того ж значно частина дисків з демо-версії виявилися пошкодженими (зараз робочі копії дуже цінуються колекціонерами). Першим розчарувався Августин Їп, який повернувся до медичної практики. Таким чином компанія опинилася у руках двох нащадків українських мігрантів.

Ворота цноти і краси

Першим успіхом Зещука та Музики стала гра Baldur’s Gate. Бальдр (також – Бальдер, або Бальдур) – персонаж скандинавської міфології, син Одіна, який «відповідає» за весну, красу і цноту. Щоправда, всього цього у грі не було, але це завадило редакціям кількох провідних видань присудити «Воротам Бальдура» звання найкращої RPG 1999 року.

Baldur’s Gate, сюжет якої базувався на настільній грі, розійшлася накладом у більш ніж 2 мільйони дисків (неймовірні на той час цифри) і фактично вдихнула нове життя у рольові ігри. Серед цікавинок того часу критики відзначали додаткові елементи несподіваного розвитку сюжету, які передбачали можливість об’єднання позитивних та негативних персонажів та внутрішні конфлікти і навіть бійки всередині команді у багатокористувацькому режимі.

Фахівці впевнені: якби не було Baldur’s Gate – вся ігрова індустрія в цьому жанрі могла піти геть іншим шляхом.

Українське тріо і Зоряні війни

Наступного року до компанії приєднався 29-річний філолог Дрю Карпишин. Пізніше у інтерв’ю він розповідав, що його прабабуся та прадідусь переїхали до Канади із Західної України наприкінці 19-го сторіччя, а сам він добре знайомий з українськими традиціями та культурою.

Дрю Карпишин постійно нагадує, що він – нащадок вихідців з України

На власному сайті Карпишин пояснює англомовним відвідувачам, як правильно вимовляти його прізвище – Kar-pish-in і ще раз зазначає, що воно українське. А для повного розуміння уточнює: римується з підозрою (suspicion), станом (condition) та музикантом (musician). І з притаманною йому іронією додає: «Якщо ви не знаєте, як вимовляється ім’я Дрю, то я не можу вам допомогти».

Дрю Карпишин прийшов до BioWare за оголошенням на посаду помічника гейм-дизайнера, але досить швидко «підсидів» головного сценариста і на тривалий час зайняв його крісло. Під керівництвом Музики та Зещука письменник видав один з двох найуспішніших продуктів компанії за її історію – рольову гру Star Wars: Knights of the Old Republic.

«Лицарі Старої Республіки – ігровий приквел легендарної саги, події якого відбуваються у всесвіті Джорджа Лукаса, але 4000 років до сюжету класичної трилогії «Зоряних війн». І захопливий сюжет у грі – далеко не головна її перевага.

Рей Музика та Грег Зещук в образах героїв «Зоряних війн»

«Людям важко буде повернутися до інших MMO після того, як вони бодай раз зіграють в «Стару Республіку». Спробувавши один раз ви просто не зможете повернутися до інших», – анонсував у 2003 році вихід гри Рей Музика. І це була не просто реклама. Автори створили кардинально новий підхід, завдяки якому гравець не просто рухається до мети, але й вимушений робити етичний вибір, виходячи з власних моральних переконань.

«Ми знайшли спосіб об’єднати груповий бій і групові дослідження, зберігши при цьому відчуття особистої історії. Люди не могли уявити, як це реалізувати, але ми це зробили», – не хизувався, а констатував Музика. Як результат – 48 (!) нагород «Гра року» від різних видань.

Ще більше українців

Три роки після виходу Star Wars: Knights of the Old Republic команда BioWare працювала над наступним масштабним проєктом на замовлення Microsoft. Нова гра мала стати ексклюзивним продуктом, який мав би забезпечити успіх консолі Xbox 360. Так народився рольовий бойовик Mass Effect. Головний плюс для авторів – відсутність рамок, які були присутні у «Зоряних війнах». Тоді Дрю Карпишин нарікав, що потрібно було зважати навіть на канонічну довжину хвоста Джабби Гатта. Тепер же свобода була неймовірною. За словами Грега Зещука, автори отримали дозвіл (а геймери – можливість) бути ким завгодно і робити майже все, що заманеться. У підсумку головний персонаж вийшов культовим.

«Ми дійсно хотіли передати відчуття «золотого століття» науково-фантастичних фільмів. «Чужий», «Чужі», «Той, що біжить по лезу», «Щось», «Термінатор» – ці фільми вийшли у 80-х, коли зростали члени команди Mass Effect. Тому ми прагнули створити гру, яка би викликала відчуття хвилювання і благоговіння», – описував результат Карпишин.

До речі, головним дизайнером гри виступив Престон Ватаманюк. Теж, як видно, не зовсім етнічний канадець. Цікаво, що за кілька років до того Ватаманюк заробляв на життя, працюючи сміттярем. А Дрю Карпишин до приходу в BioWare перевозив меблі і лише після аварії вирішив кардинально змінити рід занять.

Mass Effect стала справжньою подією і вийшла далеко за межі геймерського простору. Наприклад, еротичні сцени за участі прибульців стали навіть предметом обговорення на загальноамериканських телеканалах. В захваті були критики та користувачі і від діалогів, що додатково підкреслили нетиповість гри.

Музика те Зещук неодноразово ставали почесними гостями геймерських турнірів

Друга частина вийшла у 2010 році і стала не менш легендарною. Але після цього щаслива історія BioWare почала наближатися до завершення. Принаймні – до розчиненню у ній українського сліду.

Гольф, більярд, покер і пиво

На початку 2012 року компанію залишив Дрю Карпишин, який переїхав до Техасу (у 2015 році він повернувся для розробки гри Anthem, але потім знову звільнився). А за півроку в один день про бажання вийти зі складу співзасновників заявили Грег Зещук та Рей Музика.

«Я досягнув несподіваного моменту в житті, коли відчув, що більше не маю тієї пристрасті, яку я колись відчував до ігор, до процес їх створення, до компанії», – пояснював своє рішення Зещук.

Цікаво, що вся трійця після кар’єри у BioWare долучилася до спортивного життя. Нині Карпишин, який зосередився на письменницькій кар’єрі, активно навчається грі у гольф, називаючи його «пристрастю №1» у своєму житті. Також у складі місцевої команди він бере участь у чемпіонаті США з більярду. А ще колишній сценарист компанії – активний вболівальник: підтримує «Сан-Антоніо Сперз» у НБА та «Лос-Анджелес Чарджес» у НФЛ. І зізнається: колись був фанатом «Едмонтон Ойлерз», але часи Гретцкі та Месьє його розбалували, тож нині він не отримує насолоди від хокею.

Рей Музика досить непогано грає у покер, бере участь у турнірах Світової серії і входить до топ-800 спортсменів Канади за здобутими призовими. Втім, ці півтори сотні тисяч доларів для нього великої ролі не грають. Заробляє Музика консультуванням та впровадженням новітніх технологій у бізнесі, а вільний час присвячує подорожам та фотографуванню дикої природи. На його сторінках у соціальних мережах можна знайти шикарні фото з Еквадору, Кенії, Бутану.

Грег Зещук досі частково «у грі». Він очолює компанію, мета якої створювати мобільні розваги для дітей, які би спонукали їх до більш активного дозвілля. Але найбільше уваги чоловік приділяє спортивній риболовлі (хто таке любить – обов’язково знайдіть його профіль у соцмережах та перегляньте світлини) та крафтовому пивоварінню.

***

Не зважаючи на відхід від справ, обидва співзасновники BioWare переконані у тому, що геймерська індустрія – це значно більше, ніж розваги чи бізнес.

«Я пристрасно вірю у те, що відеоігри – це форма мистецтва», – каже Рей Музика.

«Рано чи пізно люди, які грали в ігри, будуть у більшості випадків ухвалювати важливі рішення в Західному Світі», – переконаний Грег Зещук.

Якщо це так – то українці посядуть у цьому процесі провідні ролі. Доведено найбільш української компанією на ринку відеоігор. І підкріплено урядом, який у листопаді 2018 року нагородив Зещука та Музику однією з найпрестижніших нагород країни – Орденом Канади – за «значний внесок в ігрову індустрію».

Фото: iнстаграм Музики; forbes.com

Другие посты блога

Летопись
4 апреля 2021, 23:57
9
Все посты